Tarif, revizoři a vše kolem...

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
gabuliatko
Uživatel

Re: Tarif, revizoři a vše kolem...

Příspěvek od gabuliatko » 25.11.2011 18:00

Dneska jsem zjistil, že lze nahrát roční kupón na OC která platí do 30.9.2012. :shock: Validátor ukazuje v tomto případě platnost karty, ne platnost kupónu.
Žvýkající slečna odvětila, že ona při nahrávání platnost karty nevidí. Takže může nastat situace že nahraje kupón na kartu která za týden nebude platit?
Začínám chápat proč všichni křiceli když se OC zaváděla, začínám nechápat její smysl a omlouvám se všem protože sem si myslel, že takovéhle detaily se vychytaj.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 14.10.2011 21:49

gabuliatko píše:... co se stane když potkaj revizora. Pán na odd. kontroly přepravy (bohužel pan Hocek nebyl přítomen) mi sdělil, že OpenCard je jediný doklad, který lze uznat ex. post jako jízdní doklad, takže tato cesta (krom případné pokudty od PČR) může vyjít na 3000CZK...
Pan doktor S. je v tomto mimo mísu. S lidma ze stížností (kteří to posuzují) se znám osobně a garantuju ti že žádné 3000,- to nejsou. A opakuji že pokud dojde ke zjištění totožnosti, zákonitě zároveň dojde k ověření věku cestujícího a tím i jeho nároku na bezplatnou přepravu.
Co se týče dodatečného prokázání nároku na bezplatnou přepravu (to se týká především držitelů ZTP a pod) je celá věc v souladu s SPP řešena za 50,- Kč.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 21:39

cwapa píše:Ve vlaku, pokud se jedná o os. či sp. vlak, lze cestovat když je cestujícímu víc jak 70.let zdarma. Jo a může jet třeba z Prahy do Brna.
Jo, ale musí si koupit za 990 Kč ročně In-senior kartu....

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 14.10.2011 21:11

Ve vlaku, pokud se jedná o os. či sp. vlak, lze cestovat když je cestujícímu víc jak 70.let zdarma. Jo a může jet třeba z Prahy do Brna.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 20:02

cit.:"Ode dne 70. narozenin můžete cestovat v PID bezplatně na území hl. m. Prahy metrem, tramvajemi, autobusy (kromě linky AE), lanovou dráhou na Petřín a přívozy a ve vnějších pásmech autobusy.

K prokázání nároku lze použít:

•občanský průkaz
•povolení k trvalému pobytu v ČR
•identifikační průkazku PID
•případně opencard s nahranou aplikací Senior 70+"

Pokud si toto přečtu, tak tím rozumím, že prokázat nárok mohu i občankou. A nárok mohu jako u všeho, co třeba zapomenu (nad 70 je zapomínání jaksi pravděpodobné), určitě prokázat i dodatečně v té doplatkové pokladně...

cit.: "Na území hl. m. Prahy lze cestovat zdarma také vlaky zařazenými do PID, pokud si pořídíte opencard, a zároveň si za poplatek 20 Kč nahrajete aplikaci Senior 70+ (platnost aplikace je 4 roky)."

Leda v těch vlacích potřbuju OC i při věku nad 70, tam by tvůj popis anabáze asi seděl.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 19:32

Martin Šubrt píše:Také mi chvíli trvalo problém pochopit :-). Myslím si, že občanka nad 70 musí stačit k dodatečnému prokázání nároku na jízdu zdarma. Čistě proto, že jízda zdarma nad 70 je garantována nějakou vyhláškou, ba dokonce zákonem, tj. vymáháním pokuty by DP porušoval legislativu a to se požene vejš :-). Navíc jízdním dokladem nad 70 skutečně je vlastně občanka. Pokud je reálná situace, jak píšeš, je to vážně na hlavu.
Hele takhle mi to bylo prezentováno odd. kontroly přepravy DPP a na ROPIDu to potvrdili. Nebo sem to blbě pochopil. Ještě to sesumíruju a napíšu jako oficiální dotaz. Prostě modelová situace - (moje konkrétní) babička s 2 vnučkami (6-10let) kde babička zapomene občanku a ja zapomenu babičce dát průkazky na slevu, co se stane když potkaj revizora. Pán na odd. kontroly přepravy (bohužel pan Hocek nebyl přítomen) mi sdělil, že OpenCard je jediný doklad, který lze uznat ex. post jako jízdní doklad, takže tato cesta (krom případné pokudty od PČR) může vyjít na 3000CZK a zážitek na hodně dlouho. A jediné jak se tomu vyhnout je, pořídit všem OpenCard. Nebydlíme trvale v Praze, prarodiče bydlí v Praze a prarodiče vymysleli, že jim je nemusím vozit až domu, že jim děti předám někde u =M=. A protože sem roztržitý člověk tak nedokáži vyloučit, že při předání dětí a rad co maj dělat za úkol a tak zapomenu předat/převzít průkazky na slevu. Tak sem zavolal na výše zmíněné oddělení a krom mnohokrát zopakované věty, že na slevu není nárok, že sleva se musí prokázat jsem se dozvěděl to co sem zde napsal. A taky sem se dozvěděl že mám znát tarif a příslušné zákony a řídit se jimi. A taky jsem se dozvěděl několikrát, že tarif vymyslel ROPID, že se na tyhle věcimám ptát tam. Argument, že přepravní kontrolu vykonáná DPP a proto se ptám DPP nebyl přijat.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 14.10.2011 14:10

Také mi chvíli trvalo problém pochopit :-). Myslím si, že občanka nad 70 musí stačit k dodatečnému prokázání nároku na jízdu zdarma. Čistě proto, že jízda zdarma nad 70 je garantována nějakou vyhláškou, ba dokonce zákonem, tj. vymáháním pokuty by DP porušoval legislativu a to se požene vejš :-). Navíc jízdním dokladem nad 70 skutečně je vlastně občanka. Pokud je reálná situace, jak píšeš, je to vážně na hlavu.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 14.10.2011 14:01

Cestujici ktery,byt dodatecne, prokaze ze mel v dobe kontroly narok na bezplatnou prepravu 1000,- resp. 800,- neplati. Pokud dolozi narok plati 50.
Napsat zapis s duchodcem nad 70 let nejde, protoze na sepsani je treba znat datum narozeni a tim je jasne zda narok ma ci ne. STACI MYSLET A TAKOVE HOVADINY NIKOHO NENAPADNOU

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 13:51

OMH píše:Už rozumím problému.
Ale stejně tak se platí pokuta, když zapomenu OP a chce mě legitimovat PČR. Též mě můžou uložit pokutu, myslím do výše 2000 Kč
Mohou ale v praxi sem se s tím nesetkal. Těm většinou stačí oznámit nacionále, které si vysílačkou ověří, zjistí nemám záznam, ok. Tedy nesmím dělat něco k čemu OP potřebuji, třeba řídit vozidlo. Ale když mi "domlouvali", že se do krámu nechodí s prázdnou lahví Coly a ta se zkušedně nestrká do batohu, tak to tak bylo.

DPP prý pokutu musí uložit (nelze prý prominout, krom dokázání životní nouze). PČR může.

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 14.10.2011 13:22

Už rozumím problému.
Ale stejně tak se platí pokuta, když zapomenu OP a chce mě legitimovat PČR. Též mě můžou uložit pokutu, myslím do výše 2000 Kč

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 13:18

OMH píše:
gabuliatko píše:Takže pokud máte někdo známého důchodce nad 70 let
A není to do 70? Tak se jezdí zdarma pro všechny, ne? 6-10 je jasné
Ne, není. Občanský průkaz NENÍ jízdní doklad pro následné prokázání že jsem v době kontroly měl jízdní doklad. Občanský průkaz je náhrada jízdního dokladu POUZE pro okamžitou kontrolu. Alespoň takto mi to bylo vysvětleno. Že prý to tak musí být dle zákona o občanských průkazech.
Nerozumím tomu a přijde mi to na hlavu v konkrétních situacích.

OMH
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OMH » 14.10.2011 11:44

gabuliatko píše:Takže pokud máte někdo známého důchodce nad 70 let
A není to do 70? Tak se jezdí zdarma pro všechny, ne? 6-10 je jasné

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 14.10.2011 11:40

Já jsem ve podobné situaci s šestiletým dítětem na revizora na křičel a vynadal mu. Stalo se mi to nicméně mimo Prahu, konkrétně v ULMu.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 14.10.2011 11:04

Dnes jsem zjistil, že občanský průkaz NENÍ jízdní doklad.
Takže pokud máte někdo známého důchodce nad 70 let, tak jej upozorněte, že když si jej zapomene doma, tak je to od DPP za 1000,-CZK
Pokud bude mít OpenCard tak je to pak v doplatkové pokladně za 50,-CZK
Stejné je to u dítěte 6-10 let, ale to se od února změní.

Jinak kolegovi z práce se včera stalo, že šel s dítětem (5 let), zastoupil mi cestu revizor (dítě si toho nevšimlo a šlo dál) a revizora nezajímalo, že támhle jde dítě. A ptal se mne co má dělat. Mne napadají pouze agresivní metody (bo mam dítě podobně staré). A tak se ptám zde, třeba někdo poradí.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 08.10.2011 18:57

Já neříkám že to je stejná situace, jen uvádím případ který se stal.

Odpovědět