Martin Šubrt píše:Také mi chvíli trvalo problém pochopit

. Myslím si, že občanka nad 70 musí stačit k dodatečnému prokázání nároku na jízdu zdarma. Čistě proto, že jízda zdarma nad 70 je garantována nějakou vyhláškou, ba dokonce zákonem, tj. vymáháním pokuty by DP porušoval legislativu a to se požene vejš

. Navíc jízdním dokladem nad 70 skutečně je vlastně občanka. Pokud je reálná situace, jak píšeš, je to vážně na hlavu.
Hele takhle mi to bylo prezentováno odd. kontroly přepravy DPP a na ROPIDu to potvrdili. Nebo sem to blbě pochopil. Ještě to sesumíruju a napíšu jako oficiální dotaz. Prostě modelová situace - (moje konkrétní) babička s 2 vnučkami (6-10let) kde babička zapomene občanku a ja zapomenu babičce dát průkazky na slevu, co se stane když potkaj revizora. Pán na odd. kontroly přepravy (bohužel pan Hocek nebyl přítomen) mi sdělil, že OpenCard je jediný doklad, který lze uznat ex. post jako jízdní doklad, takže tato cesta (krom případné pokudty od PČR) může vyjít na 3000CZK a zážitek na hodně dlouho. A jediné jak se tomu vyhnout je, pořídit všem OpenCard. Nebydlíme trvale v Praze, prarodiče bydlí v Praze a prarodiče vymysleli, že jim je nemusím vozit až domu, že jim děti předám někde u =M=. A protože sem roztržitý člověk tak nedokáži vyloučit, že při předání dětí a rad co maj dělat za úkol a tak zapomenu předat/převzít průkazky na slevu. Tak sem zavolal na výše zmíněné oddělení a krom mnohokrát zopakované věty, že na slevu není nárok, že sleva se musí prokázat jsem se dozvěděl to co sem zde napsal. A taky sem se dozvěděl že mám znát tarif a příslušné zákony a řídit se jimi. A taky jsem se dozvěděl několikrát, že tarif vymyslel ROPID, že se na tyhle věcimám ptát tam. Argument, že přepravní kontrolu vykonáná DPP a proto se ptám DPP nebyl přijat.