Kdo jel někdy veoliáckou Scanií při trochu větším obsazení, jestě zažil tu "vtipnou" situaci, že řidič nemůže zavřít dveře, neboť někdo stojí blíže než 40cm od nich. Smysl opatření nechápu, snad jen přehnaná severská bezpečnost.
Povím vám příběh nedávný, který se věru stal, jen postavy, čas a místo jsou pro ochranu aktérů změněny:chemik píše:pro kaštanstvo... Ale to by jim zase musel někdo vysvětlit, že to je ukazatel toho, kdy padne volno a že už se případně nemaj do tý tramvaje sápat, páč jinak budou zdržovat i ostatní. Ale jak znám cestující, bylo by jim to buřt
Scházím takhle do nejmenované stanice metra, kde příchozí eskalátory jsou na jedné straně - ve směru XXX u předních dveří soupravy. Sbíhaje pevné schody do nadvestibulu slyším hlášení:
Nahrávka staničního rozhlasu: "Prosíme cestující ve směru XXX, aby urychlili nástup do soupravy, další souprava přijíždí ve zkráceném provozním intervalu".
To už po dobré minutě procházím nadvestibulem pomalu k eskalátorům do vestibulu a slyším další hlášení:
Člověk: "Pf, pf.. Ehm... Prosím cetující ve směru XXX, aby urychlili nástup do soupravy, další souprava přijede během jedné minuty, jedná se o mimořádný posilový spoj, který jede také až na konečnou do XXX a bude mnohem prázdnější. Děkuji za pochopení".
Mezitím už jsem sjel dolů po eskalátorech a spatřil neskutečný obrázek hlouposti cestujícíh: shluk dejme tomu 30 lidí se snaží narvat do prvního plného vagónu, a jak eskalátory přivážejí další, přibíhají též radostně k prvnímu vozu a snaží se natlačit lidi před sebou prostě "já jsem stihnul ještě tenhle spoj, tak beze mě neodjede". Dveře přes lidi prostě zavřít nešly. A tu se ozve třetí už celkem naléhavé hlášení:
Člověk: "Pf, pf... Opakuji pro některé zvlášť nechápavé a natvrdlé cestující, že kapacita tohoto vlaku je již naplněna a zbytečně zdržujete sebe i ostatní. V tunelu už dvě minuty zbytečně čeká mimořádný posilový vlak a prosím pochopte, že dokud tenhle neodjede, ten další úplně prázdný vlak jaksi nemůže přijet!"
Tragikomické na celé situaci je, že když jsem přešel celé nástupiště, viděl jsem, jak poslední dva vagony byly téměř prázdné...
Jak to dopadlo, nevím, protože mně mezitím přijelo metro v mém směru (int. 4 minuty)