Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od willyjeff » 16.11.2012 18:49

von Špilberk píše:Brejšín: Prosím a jak tramvaj pozná, že má ohlásit zastávku :?:
V Norsku to dělá GPS. U nás předpokládám nějaký neuvěřitelně složitý ultramega nefungující systém za 5 miliard od firmy bez zakázky od náhodně vybrané firmy známého jednoho radního z města :D

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 16.11.2012 18:28

Brejšín: Prosím a jak tramvaj pozná, že má ohlásit zastávku :?:

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 16.11.2012 17:48

Automatické hlášení se testuje na 15T, na některých vozech by se mělo zprovoznit v dohledné době (jen linka 18).

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 16.11.2012 13:41

von Špilberk píše:Ano, zásoba dobrých nápadů je trvale větší než zásoba peněz. Na automatické hlášení zastávek si asi počkáme hodně dlouho. Mám ale pocit, že se to s automatikou nemusí přehánět. Pokud takový systém nebude mít nějakou další přidanou hodnotu, tak by byl efekt minimální a náklady velké. Zmáčknout jeden čudlík nic nestojí a mě to rozhodně neobtěžuje.
Tobě možná nikoli, ale sledování převlíkání 8/20 ukázalo, že mnoha Tvým kolegům ano.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 16.11.2012 12:54

kasme píše:"kam spěchat, vždyť na mě čeká jen vložené volno..." #-o

http://www.youtube.com/watch?v=2zebyofQJxw
Co blbneš? Vždyť tam máme na sjezdovce omezenou rychlost POMALU. Takže to vložené volno nám utíká - ano - ale ne naší vinou :-O

kasme
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme » 16.11.2012 12:27

"kam spěchat, vždyť na mě čeká jen vložené volno..." #-o

http://www.youtube.com/watch?v=2zebyofQJxw

zřejmě v pondělí se můžem těšit na nové SSZ Nuselská x U Plynárny x Michelská
slavnostní zprovoznění Michelské v 10.00

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 14.11.2012 18:07

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 13.11.2012 17:27

Tak zrovna automatický hlášení ve světlech ostatních problémů, např. nefunkčních a zbytečných SSZ, považuju za naprosto zbytnou a zbytečnou věc.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 13.11.2012 15:02

Ano, zásoba dobrých nápadů je trvale větší než zásoba peněz. Na automatické hlášení zastávek si asi počkáme hodně dlouho. Mám ale pocit, že se to s automatikou nemusí přehánět. Pokud takový systém nebude mít nějakou další přidanou hodnotu, tak by byl efekt minimální a náklady velké. Zmáčknout jeden čudlík nic nestojí a mě to rozhodně neobtěžuje.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 13.11.2012 13:14

gabuliatko píše:Osobně si myslím, že by se zastávky měly hlásit automaticky.
Třeba v mém rodném HK to v MHD již nějaký čas tak funguje - mělo by se to samo spouštět dle GPS detekované polohy vozu.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 13.11.2012 13:02

von Špilberk píše:Stavění výhybek svázané se správně odhlášenou zastávkou má jednu výhodu: řidiči se snaží hlásit zastávky správně, aby se jim výhybka hodila. Když ta závislost zmizí, vyrojí se brzy stížnosti cestujících, že řidiči hlásí zastávky špatně. Tedy je dobré, že řidič musí myslet na to, kde je, a kam jede.
Osobně si myslím, že by se zastávky měly hlásit automaticky.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 13.11.2012 11:38

MMM: Dobrá myšlenka. Třeba se někdy v budoucnu dočkáme. Asi to ale není na pořadu dne, když máme najednou problémy, aby na SSZ byla běžná preference. Zatím je největším pokrokem "vzdálené rádio". Tak snad jich bude víc.

Stavění výhybek svázané se správně odhlášenou zastávkou má jednu výhodu: řidiči se snaží hlásit zastávky správně, aby se jim výhybka hodila. Když ta závislost zmizí, vyrojí se brzy stížnosti cestujících, že řidiči hlásí zastávky špatně. Tedy je dobré, že řidič musí myslet na to, kde je, a kam jede.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 12.11.2012 22:49

Pár dnešních postřehů z linky 5
už SSZ - Štefánikův most/Letenský tunel
1) z nějakého důvodu jsem tam vždy dojel linku 8 čekajíc na odbočení směrem k Malostranské - vždy tam stála, když jsem byl na Dlouhé třídě a padlo jí to až po mém zastavení za ní
2) po 20h to házelo stůj před vlaky v pravém oblouku, 2 x jsem jel a vždy 30 metrů před semaforem stůj (dokonce v jednom případě 5 v protisměru)

SSZ - Olšanské náměstí/Jíčínská
Asi nefunguje detekce od NNŽ, vždy linka 9 stůj 50 metrů před SSZ (za současného navolení mé 5)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 12.11.2012 21:23

Tak pro CH (případně další) ještě jednou (jinak):
Pro "komunikaci" SSZ s TRAM by mělo jít (velmi spolehlivě a hlavně bez nákladů na hardware TRAM) využít signál ovládání ROV (tak jak se již občas děje).
Ovšem chtělo by to tento signál změnit (respektive doplnit), aby při automatickém stavění ROV nevysílal signál pro určitou výhybku za konkrétní odhlášenou zastávkou, ale neustále (myšleno nezávisle na poloze TRAM) stejný "stavěcí-linkový" signál odpovídající do APEXU (palubního počítače) zadanému kódu "hlásiče" = trase linky či výjezdu/zátahu z/do vozovny.

"Chytrá" by nebyla (klidně velmi brzo) TRAM, ale výhybka, jejíž ovládání by mělo naprogramováno příjem nikoliv jen pár směrových signálů (2 až 3, které by nadále zůstaly pro tzv. ruční či síťové ovládání stavění vlakové cesty při jízdách manipulačních či operativních odklonech linek), ale navíc nově několika specifických signálů pro každou přes ní vedenou pravidelnou linku i výjezdové/zátahové trasy. K tzv. aktivní preferenci TRAM by musel být signál vysílaný TRAM ještě doplněn další částí - "identifikační/pořaďovou" vázanou na v APEXu zadané pořadí, které by umožnilo řadiči SSZ poznat odchylku přihlášené TRAM od JŘ.

gabuliatko:
1.) Od kdy? Vždyť, až na pár vyjímek předsunutých přihlašováků do SSZ na Karlovkách a Maninách DC), vždy přihlášení do SSZ je navázané na postavení "přilehlé" ROV!
(Poznámka: Ovšem předsunuté přihlašováky do SSZ jsou užitečné = jen ať jich je brzo houšť.)
2.) APEX = označení pro palubní počítač (a mne osobně je jedno, jestli "jej vyrábí Petr či Pavel"). Ovšem ty asi navíc máš na mysli "starou" verzi APEXU v TRAM DP hl.m. Praha, ale ve vozech 15T je již dodávaná nová s dotykovým displejem )a určitě mnoha dalšími moderními "vychytávkami". Takže APEX "není za hranicí životnosti" či dokonce "mrtvý"! Navíc nově neustále stejný signál při automatickém stavění cesty pravidelným linkám/výjezdům/zátahům než současné změny signálu dle polohy výhybek za jednotlivými odhlášenými zastávkymi by mohl mít menší požadavky na kapacitu paměti APEXu.
3.) a) Já píši o ROV = radiově ovládané výhybce (mající tzv. kolejové stavěcí, blokovací a odblokovací kontakty v "zemi"). Ty nějak píšeš o EOV = elektricky ovládané výhybce (ovládané pomocí trolejových kontaktů)!
b) Když je SSZ vázáno na "přilehlou" ROV - respektive její správné přestavení a uzamčení, tak jak by toto nemohlo fungovat dál? #-o
4.) a) Nejčastější problémy jsou asi s detekcí TRAM pomocí "brnkaček" trolejových kontaktů na pouze přímých (nevětvených) TT a současné detekování TRAM jako IAD v přilehlém odbočovacím pruhu, který je kolizní s TT.
b) Můj návrh zachovává stávající "hardware" na TRAM i u ROV a SSZ - jen požaduje úpravu (doplnění) software = neměl by být provoz těchto zařízení poruchovější jen z důvodu zavedení tohoto návrhu - ba naopak odbourá lidskou (řidičovu) chybu špatného odhlášení zastávek, která má nyní za následek špatně vysílaný signál pro následující ROV!

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 12.11.2012 19:42

MM-Mikulovsky píše:Ovšem obnášelo by to změnu z TRAM vysílaného signálu přijímaného ROV a (dnes jen občas i) SSZ =
1/ Obávám se, že semafor musí vědět o tramvaji dříve než vyhybka.
2/ APEX je za hranicí své životnosti
3/ Někde jsem četl že EOV je "zabezpečený" systém bez možnosti vstupu. Možná jsem to špatně pochopil, ale rozumím tomu tak, že detekce pro EOV nemůže být zároveň detekcí pro cokoli jiného.

Jen na závěr dodám, že když je v síti mnoho x kde detekce v současné době funguje tak mi (takhle zvenku a zdaleka) přijde, že problém bude někde v té sz co se zde zmiňovala (mohu se samozřejmě mýlit).

V každém případě to je o penězích a ty se nějak ... (pokud je pravda že se za peníze z reko Zahraďáku kupují SORy NB18, tak nemám slov)

Odpovědět