chemik píše:Měl bych k tomu taky něco - je to o dementech za volanty aut. Od zastávky Arbesovo nám, ZC stojím v koloně za auty, která nemohou odbočit vpravo do Kartouzské, protože tam jdou chodci, nebo prostě jen nemohou z důvodu zahlcení odbočit a nenapadne je, že by mohli uhnouot k chodníku. Ne, chodník kouše, tak radši stojí půlmetru od chodníku. A ano, je to ten půlmetr, kterej mi tam chybí, abych se s tramvají protáhnul. Takže auta nemohou odbočit, blokují tramvaje, které by jinak mohly být už dávno pryč a tramvaje stojí vyskládané až na újezd, kvůli pár Idi*tům, co se neumí srovnat s autem k chodníku...
Řešení je prosté - o půlmetr zúžit ten širokej chodník, o ten půlmetr rozšířit vozovku a podél kolejí nasázet bumlíky, málem už od Švandova divadla. Pochopitelně bych zrušil parkovací místa.
A moment, teď na to koukám - od Švandovýho divadla až po Arbesák a vlastně i v opačném směru nemaj auta vůbec co stát u chodníku, stojej v zákazu zastavení! Aha! Tak to se na to budeme muset podívat!
Rozšířit vozovku na úkor chodníku nelze, bo sítě. Parkování v zákazu je tolerováno, dokonce se tam nejmenované bance v opačném směru namalovaly parkovací místa.
Že auta nestojí těsně u chodníku celkem chápu, každý je zvyklý si při odbočování najet či vystrčit

(Kartouzská není nejširší) a v tu chvíli by bylo bum s tramvají. Ono se tam dokonce stojí s IAD ve 2 pruzích, jeden rovně (a v zápětí doleva) a druhý doprava. V okamžiku kdy IAD zjistí, že se tam nevejde už moc není kam uhnout.
Když už je řeč o tomto místě, mám jednu historku. Jeden ŘED s 14T se rozhodl závodit s IAD přesně na této křižovatce kdo za ní bude první, což IAD vyhrál, ale zastavil před následujícím přechodem dávaje přednost chodci. Jen jeho pohotová reakce při zoufalém zvonění tramvaje (za dupání a sypání písku) zabránila střetu.
EDIT: Objezdem přes Arbesák a Elišky Peškové by sis moc nepomohl, bo by Ti auta stála na kolejích při levém odbočení na Arbesák a volno Elišky Peškové/V Botanice taky není nic moc, takže by se to vzdulo až na Štefánikovu. Řešení podle mne je zneprůjezdnit Karmelitskou a udělat pěší zónu ve Vítězné mezi Újezdem a Šeříkovou.