Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Honza
Uživatel

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od Honza » 14.1.2013 21:21

Bobik píše:Asi si příště počkám na nějakou normální tramvaj, s tímhle ať si jezdí normy. :D
Čas od času s tím jezdím na osmnáctce a člověk se v tom fakt neohřeje. Ale já nejsem rozhodující, já si libuju v přetopenejch vozech. ;) Takže ideál je sučko s topením na maximum.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 14.1.2013 21:11

Tak jsem se tim cestou ze školení taky svez. Číslo vozu jsem sice prokecal, nicméně to bude nepodstatný. Co měl řidič nastavený netušim, pocitově: voz Pa - Karlák jsem stál a drobet táhlo odspodu, jinak tak akorát, Karlák - Hradč seděl a chlad byl již nepříjemný, studeně táhlo. Asi si příště počkám na nějakou normální tramvaj, s tímhle ať si jezdí normy. :D

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 14.1.2013 16:02

Mám 9203, po střídání top. na auto a při venkovních -1 to bylo podsedáky 100% a strop NIC, teplota ve voze 15...
Zajímavé, že :]

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 13.1.2013 9:33

Brejšín: Díky za naději, já začal do topení zasahovat právě proto, že brblali lidi. Jinak já si v kabině 24 nedělám, jen 21(20). Občas člověk z té kabiny musí třeba na výhybku a vylézat z přetopené kabiny do zimy není nic moc. Raději si topím míň a jsem víc oblečený. Musím říct, že osobně nechápu řidiče, kteří topí v kabině jako šílenci a sedí tam v košili s krátkým rukávem. Myslím, že to nemůže být moc zdravé, ale když jim to vyhovuje, neberu jim to. Mně osobně ale přetopený vzduch vadí. Škrábe z toho v krku a svědí oči.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 13.1.2013 8:54

Ten vzduch je předehříván na 15 stupňů, když to nestíhá přidá se topení - toliko norma. Řidičům může být v salonu zima, když tam vleze z 24 v kabině. Jde o to aby tram nebyla přetopena vůči cestujícím, kteří tam lezou třeba z -1. Nepříjemné to je právě mezi 10-18 stupni, kdy to moc nepředehřívá a na hlavu táhne zima. Doufám, že se to zlepší.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 13.1.2013 7:56

Hhoonnzzaa píše:V době testování 9201 jsem na lecos poukazoval (oficiálně). Vždycky se mi dostalo jen vysvětlení - norma...
Z tohoto a z reakcí Brejšína na mě jde nějaká deprese. Zajímalo by mě, jestli je 15T konstruována pro přepravu cestujících nebo se budou vozit normy. #-o Ale na druhou stranu to chápu: výrobce chce namlátit 250 kusů pokud možno beze změn, aby se nemusel namáhat, a zmizet. :prase

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 13.1.2013 1:56

Karosák píše:
von Špilberk píše:Já tedy nechci slovíčkařit, ale jaký je rozdíl mezi topením ze stropu a předehříváním vzduchu z ventilace na stropě :?: Zvlášť když má stropní ventilace taky topnice. :-k
Že by ve výkonu oných? Něco jako předehřev čelního skla, či podnožky, jenž také není určen pro trvalý provoz, či primárně pro vytápění kabiny od nohou. Zde si někdo možná vzpomenul, že je právě blbost, dělat stropní fénování, ale jen třeba temperovat nasávaný vzduch, aby tento ledový nemařil výkon topnic odspoda Z:idea:
von Špilberk píše: No ale problém je to, že se právě toto děje. Temperování nasávaného vzduchu je naprosto nedostatečné a způsobuje chlad ve voze.
Cheche, to je dobrej začarovanej kruh - ve stropě to jenom temperuje, protože topení stropem je blbost, jenže to temperuje málo, ovšem když se teplota zvedne, bude to už vlastně topit... :lol:

Hhoonnzzaa
Uživatel

Příspěvek od Hhoonnzzaa » 12.1.2013 22:08

V době testování 9201 jsem na lecos poukazoval (oficiálně). Vždycky se mi dostalo jen vysvětlení - norma... Ale je zajímavé, že traba takové VarioLF+ bylo schváleno jako nový vůz až po 15t a žádná stropní "předehřívaná" ventilace ve voze není. Vyhrál zřejmě rozum nad normou. Když bude ve voze nedýchatelno, tak se pootevře jedno posuvné okénko a hotovo.

Konkrétně jsem upozorňoval na přesvětlenost interiéru, že na mě táhne ze stropu zima, že o sebe žebra kloubu práskají, že je ve voze obecně zima, informační systém, dveře, abysence klimi + výklopná okénka, dřevěné sedačky apod. Vždycky se mi dostalo vysvětlení buď norma nebo zákazník si přál.

Uměl bych si klidně představit vůz bez stropní ventilace, s látkovými nebo gumovými žebry, výkonné topení, informační systém, který je na nových kusech aspoň o něco rozumnější, aspoň dveře na nových netřískaj, klima furt doufám, že bude, ale očekával bych, že bude naprostým standardem a výrobce se ani nebude dotazovat zda ano či ne - prostě vždy ano, a když už tedy ne, tak aspoň vysoká posuvná okénka, u 15t bych si uměl představit i horní 1/3 posuvnou, sedačky samozřejmě polstrované, ...

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 12.1.2013 18:17

Správné by bylo ten vzduch vyfukovat ne na stropě, ale přímo do těch podsedáků. Na stropě ho pak odvádět ven skrz tepelný výměník, kde přihřeje vzduch nasávaný.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 12.1.2013 17:26

Karosák píše:Zde si někdo možná vzpomenul, že je právě blbost, dělat stropní fénování, ale jen třeba temperovat nasávaný vzduch, aby tento ledový nemařil výkon topnic odspoda Z:idea:
No ale problém je to, že se právě toto děje. Temperování nasávaného vzduchu je naprosto nedostatečné a způsobuje chlad ve voze.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 12.1.2013 16:23

von Špilberk píše:Já tedy nechci slovíčkařit, ale jaký je rozdíl mezi topením ze stropu a předehříváním vzduchu z ventilace na stropě :?: Zvlášť když má stropní ventilace taky topnice. :-k
Že by ve výkonu oných? Něco jako předehřev čelního skla, či podnožky, jenž také není určen pro trvalý provoz, či primárně pro vytápění kabiny od nohou. Zde si někdo možná vzpomenul, že je právě blbost, dělat stropní fénování, ale jen třeba temperovat nasávaný vzduch, aby tento ledový nemařil výkon topnic odspoda Z:idea:

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 12.1.2013 12:32

Já tedy nechci slovíčkařit, ale jaký je rozdíl mezi topením ze stropu a předehříváním vzduchu z ventilace na stropě :?: Zvlášť když má stropní ventilace taky topnice. :-k

P.S. Jinak miluji stav, kdy je něco úplně přesně podle norem a zároveň je to úplně na prd. :zadnice
Jo a ještě dotaz: Když ta norma stanovuje množství ventilačního vzduchu, tak jeho teplotu nestanovuje :?: :?: Docela bych tu normu chtěl vidět, ale kde ji sehnat :?:

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 12.1.2013 12:09

Asi to zase vidím moc jednoduše, ale to opravdu v dnešní době není schopna Škoda namontovat do 15T čídlo, které reaguje na změnu teploty v nějakém reálném čase?

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 12.1.2013 11:37

No ona 15T žádné stropní topení nemá, má jen předehřev ventilačního vzduchu. Jehož množství je stanoveno normou, to že to může být v některých případech nepříjemné, normu nezajímá (odpověď pochází od konstruktérů tram). Topení je samozřejmě dole.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 12.1.2013 10:12

Historie se opakuje? Neměli problém s topením ze stropu už soudruzi u KT? 8-)

Odpovědět