Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Preference / antipreference MHD
Ale to, že jsou v současné době předimenzované, není chyba architekta, nýbrž choromyslného územního plánování. Samozřejmě nesouhlasím s tím, že bylo v roce 2008 nutné vybudovat metro do polí a čekat 20 let, až tam vyroste supersídliště, megavýstaviště nebo gigasportoviště. Také myslím, že na financování takové stavby by se měl aspoň symbolicky podílet i daný stavitel, kvůli kterému se metro buduje právě tam. Ale jako uživatel MHD tam v současné době z architektonického hlediska neshledávám žádné nedostatky či překážky...
Letňany jsou hlavně předimenzované, vždyť se tam přece bude pořádat Olympiáda9001 píše:vlakon: A co je na Letnaněch po straně architekta špatně? Osobně sem i libí a myslím si, že jsou postavené dobře. Bohužel místo je trochu neštastné a měli být přímo na D8, ale možná jejich význam ještě vzroste po dostavbě severní částí okruhu.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
9001 ad Čerňák: Lidi se chovají jako prasata nejčastěji v chlívku. Mělo by se jít po přícině problému - proč tam lidi odhazujou vajgly? Patrně tam chybí koš/vajglovník. Nelze ho tam dát? Je vůbec nutné, aby se v daném místě zdržovali lidi (= z dlouhé chvíle kouřili)? Nebylo by lepší, kdyby čekali o kus vedle, kam ten vajglovník dát jde?
Pan Gebrian to řiká správně, prostě když budeme člověka nutit něco dělat proti jeho zvykům a pohodlí (rozuměj lenosti), tak to najust dělat nebude. Pokud ale architekturu (včetně rozmístění košů podél míst, kam jsme člověka bez možnosti uvrhli) přizpůsobíme lidským potřebám, budem spokojeni všichni.
Že se vlastník vykašlal na jakoukoli údržbu, mu nemůžeme mít moc za zlé. Chybně navržená koncepce, kdy se k ničemu nedá jednoduše dostat, složité konstrukce, kde odejde-li jedna část, musí se po pár letech všechno vyměnit, mu moc prostoru nedává. Jen platit, platit, platit. Přesně to tam ukazuje to dlouhé holubí bidýlko, na kterém jednou za pár metrů visí zářivka.
Vlakoň: Tady souhlasím s 9001. Osobně se mi líbí Letňany i Depo Hostivař. Jak by šlo Depo Hostivař s minimálními náklady vytvořit jinak a lépe? Mně tam nic nechybí. Je to sice od autobusu daleko, ale chápu, že líp to prostě nešlo. Prodloužit koleje=vysoké náklady. Prodloužit silnici pro bus k metru=vysoké náklady. Možná by se dala využít ta odstavná venkovní kolej a vytvořit tak jediný přestup bus-metro?hrana-hrana. I tuhle fantasii by mi ovšem někdo metra znalejší jistě taky vyvrátil. Uvítal bych, kdyby stávající informační zařízení zobrazovalo buď přímo čas do odjezdu metra nebo aspoň nejbližší pravidelný odjezd, od kterého bych si podle hodin dopočítal, jestli mám běžet nebo si ještě můžu koupit noviny...
Letňany se mi taky zdají vcelku podařené, pokud tedy necháme stranou jejich polohu v polích. Klasický periferní terminál.
Líbí se mi i "velryba". Samozřejmě ale souhlasím s tím, že taková stavba by našla vhodnější uplatnění jako knihovna, muzeum, či vlakové nádraží významného města, než skromná stanice metra na sídlišti.
Pan Gebrian to řiká správně, prostě když budeme člověka nutit něco dělat proti jeho zvykům a pohodlí (rozuměj lenosti), tak to najust dělat nebude. Pokud ale architekturu (včetně rozmístění košů podél míst, kam jsme člověka bez možnosti uvrhli) přizpůsobíme lidským potřebám, budem spokojeni všichni.
Že se vlastník vykašlal na jakoukoli údržbu, mu nemůžeme mít moc za zlé. Chybně navržená koncepce, kdy se k ničemu nedá jednoduše dostat, složité konstrukce, kde odejde-li jedna část, musí se po pár letech všechno vyměnit, mu moc prostoru nedává. Jen platit, platit, platit. Přesně to tam ukazuje to dlouhé holubí bidýlko, na kterém jednou za pár metrů visí zářivka.
Vlakoň: Tady souhlasím s 9001. Osobně se mi líbí Letňany i Depo Hostivař. Jak by šlo Depo Hostivař s minimálními náklady vytvořit jinak a lépe? Mně tam nic nechybí. Je to sice od autobusu daleko, ale chápu, že líp to prostě nešlo. Prodloužit koleje=vysoké náklady. Prodloužit silnici pro bus k metru=vysoké náklady. Možná by se dala využít ta odstavná venkovní kolej a vytvořit tak jediný přestup bus-metro?hrana-hrana. I tuhle fantasii by mi ovšem někdo metra znalejší jistě taky vyvrátil. Uvítal bych, kdyby stávající informační zařízení zobrazovalo buď přímo čas do odjezdu metra nebo aspoň nejbližší pravidelný odjezd, od kterého bych si podle hodin dopočítal, jestli mám běžet nebo si ještě můžu koupit noviny...
Letňany se mi taky zdají vcelku podařené, pokud tedy necháme stranou jejich polohu v polích. Klasický periferní terminál.
Líbí se mi i "velryba". Samozřejmě ale souhlasím s tím, že taková stavba by našla vhodnější uplatnění jako knihovna, muzeum, či vlakové nádraží významného města, než skromná stanice metra na sídlišti.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
vlakon: A co je na Letnaněch po straně architekta špatně? Osobně sem i libí a myslím si, že jsou postavené dobře. Bohužel místo je trochu neštastné a měli být přímo na D8, ale možná jejich význam ještě vzroste po dostavbě severní částí okruhu.
Možná působí trochu přechytrale, ale s tím že stanice postavené po revoluci jsou ještě horší než ze 70.-80. let lze souhlasit. Viz Depo Hostivař nebo megalomanské stanice směr Letňany.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si pustil Černý most...
Pán mi přijde jako generál po bitvě. Tady byl účel trochu rozsvítit šedé sídliště. Samozřejmě velkým problémem je, že se vlastník vykašlal na jakoukoli údržbu... Bohužel, ale poslední záběry jsou spíš ukázkou jak jsou lidé prasata... Nedopalky, posprejování, nelegální výlepy ...
Takže kombinace lehké nepraktičnosti a lidských prasat...
Pán mi přijde jako generál po bitvě. Tady byl účel trochu rozsvítit šedé sídliště. Samozřejmě velkým problémem je, že se vlastník vykašlal na jakoukoli údržbu... Bohužel, ale poslední záběry jsou spíš ukázkou jak jsou lidé prasata... Nedopalky, posprejování, nelegální výlepy ...
Takže kombinace lehké nepraktičnosti a lidských prasat...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Narazil jsem na něco, co se asi nejvíc hodí sem (protože kvalitu - preferenci MHD "nedělá" jen její přímé upřednostnění před IAD, ale i rychlost a bezpečnost přístupu cestujících MHD k ní a od ní):
Gebrian vs. Anděl
http://www.stream.cz/gebrianvs/787246-gebrian-vs-andel
http://www.stream.cz/gebrianvs/756357-g ... hradcanska
http://www.stream.cz/gebrianvs/785724-g ... cerny-most
/ Kolbenova
)
http://www.stream.cz/gebrianvs/755693-gebrian-vs-metro
http://www.stream.cz/gebrianvs/766285-g ... vs-bohnice
http://www.stream.cz/gebrianvs/778639-g ... ni-nadrazi
http://www.stream.cz/gebrianvs/775744-g ... ce-podruhe
Gebrian vs. Anděl
http://www.stream.cz/gebrianvs/787246-gebrian-vs-andel
Gebrian vs. Hradčanská18. 1. 2013 - Často nám píšete, abychom nekritizovali pouze nekvalitní řešení, ale občas tak ukázali příklady, že kterých je možné se poučit v kladném slova smyslu. Tak tady je jeden takový. Křižovatka Anděl.
http://www.stream.cz/gebrianvs/756357-g ... hradcanska
Gebrian vs. Černý most27. 9. 2012 - Místo v širším centru města, které dostalo první zásahy kvůli výstavbě metra v 70. letech. Kvůli němu byl odstraněn velký kus původního bloku. Vznikla tak prostorová anomálie, která dostala další zásahy v souvislosti s výstavbou tunelu Blanka. Úpravy probíhají poslední čtyři roky a stále nejsou dokončeny. Vzhledem k možnému propojení na vlak budou práce v tomto místě pokračovat několik dalších let. Už teď je však poznat, že k vytvoření příjemného místa nedošlo. Spíše tranzitní křižovatky, kterou se všichni snaží projít co nejrychleji. Vzhledem k tomu, kde se nacházíme, mi to přijde škoda.
http://www.stream.cz/gebrianvs/785724-g ... cerny-most
Gebrian vs. Metro (Střížkov10. 1. 2013 - Každý den v metru potkávám zachmuřené tváře. Depresívní nálada se dá krájet. Není to pouze tím, že se spousta lidí netěší do práce. Prostředí ve kterém se pohybujeme na to má velký vliv. Černý most patří mezi nejhorší.
http://www.stream.cz/gebrianvs/755693-gebrian-vs-metro
Gebrian vs. Bohnice9. 9. 2012 - Je to předražené. Není to hezké. Není to funkční. Přitom jinde to jde, a to jednodušeji či levněji. Architekt Adam Gebrian na stopě míst v ČR, kde veřejné stavby nedávají smysl. Dnes nám ukáže (podle něj) nejhorší stanici metra v Praze a jednu, která je podle něj nejlepší. První díly jsou natočené v metropoli, v dalších už se rozjedeme i mimo hlavní město.
http://www.stream.cz/gebrianvs/766285-g ... vs-bohnice
Gebrian vs. Brno - Hlavní nádraží18. 10. 2012 - Před 500 lety přišel Leonardo da Vinci s myšlenkou na oddělení dopravy (tehdy koňských povozů) a chodců do dvou různých výškových úrovní. Od té doby se architekti snažili tento princip zrealizovat. Nikde se to s úspěchem nepodařilo. Ani ve čtvrti La Défense v Paříži. Pokud se tak někdy stane, bude to v místě s mimořádnou populační hustotou, tam, kde už nebude jiné možnosti. Naše města pro tento typ řešení vhodná nejsou. Žádné z nich.
http://www.stream.cz/gebrianvs/778639-g ... ni-nadrazi
Gebrian vs. Květináče podruhé5. 12. 2012 - Nejvíce navštěvovaná místa jsou v Česku v tradičně nejhorším stavu. Je to zajímavý paradox. Utrácí se spousty peněz za změny, které nijak nepocítíte, ale tam, kde by je zaregistrovali všichni, žádné neprobíhají. Přednádražní prostor je dlouholetá ostuda Brna. A přitom není potřeba tolik, aby se situace změnila výrazně k lepšímu. Stačí dobře připravit zadání, vypsat architektonickou soutěž a mít chuť realizovat výsledek. Nechápu, co tomu brání.
http://www.stream.cz/gebrianvs/775744-g ... ce-podruhe
23. 11. 2012 - Bývalé vedení Prahy 5 uspělo s žádostí o dotaci na ozelenění ulic. Následně (již za nového vedení) radnice zjistila, že stromy nepůjde jen tak snadno vysadit do země kvůli velké hustotě inženýrských sítí. Přišla tedy s nápadem květináčů. Ty se však zase nelíbily obyvatelům a tak radnice pod tlakem zareagovala svérázně. Místo, aby uznala chybu, květináče z veřejného prostoru odstranila a dotaci vrátila, vyhlásila akci "Stěhujeme to" a nejvíce kritizované květináče odvezla na zanedbaná, málo navštěvovaná místa, kde předpokládala, že nebudou nikomu vadit. Doufám, že se spletla.
-
kasme
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
dnes (v cca 18.55) jsem na SSZ Mírák x Jugoslávská poprvé po rekonstrukci viděl cyklus se šipkou vpravo (od Italské do Jugoslávské) - takový tam býval před reko
tím pádem mnohem delší zelená - jestli šipka také svítí před koncem tram. volna od Míráku jsem si nevšiml
a kladně mě cca 20.20 překvapilo SSZ Michelská x Vyskočilova
celkem svižně střídalo a přehazovalo fáze
tím pádem mnohem delší zelená - jestli šipka také svítí před koncem tram. volna od Míráku jsem si nevšiml
a kladně mě cca 20.20 překvapilo SSZ Michelská x Vyskočilova
celkem svižně střídalo a přehazovalo fáze
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Také u Kladské i s povolením vjezdu cyklistů tříbarevka původně nebyla a byla doplněna až dodatečně, aby cyklisté neznalí zákona a čoček nejezdili na stůj. Což je stejně zbytečnéFořtík píše:Ovšem ani přítomnost cyklopruhu na kolejích nevyžaduje instalaci tříbarevného návěstidla - zákon 361/2000 Sb., §14 (4) Je-li provoz ve vyhrazeném jízdním pruhu vyznačeném na tramvajovém pásu řízen světelnými signály pro tramvaje, řídí se řidič vozidla jedoucí v tomto jízdním pruhu těmito světelnými signály.Absolut píše:Na Korunní d.c. jsou myslím v uvedeném úseku cyklisté dopravním značením povoleni.
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jenže většina řidičů signály pro tramvaje NEZNÁ, ač to mají v autoškole.
Mnohokrát jsem viděl na Palmovce, na Palačáku i jinde, jak se přihnalo něco gumokolního ke křižovatce a prolítlo kolem čoček do křižovatky.
Mnohokrát jsem viděl na Palmovce, na Palačáku i jinde, jak se přihnalo něco gumokolního ke křižovatce a prolítlo kolem čoček do křižovatky.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ovšem ani přítomnost cyklopruhu na kolejích nevyžaduje instalaci tříbarevného návěstidla - zákon 361/2000 Sb., §14 (4) Je-li provoz ve vyhrazeném jízdním pruhu vyznačeném na tramvajovém pásu řízen světelnými signály pro tramvaje, řídí se řidič vozidla jedoucí v tomto jízdním pruhu těmito světelnými signály.Absolut píše:Na Korunní d.c. jsou myslím v uvedeném úseku cyklisté dopravním značením povoleni.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
A jak to tam vypadá?kasme píše:od středy konečně funguje preference na Floře - SSZ je na blikačky
Ale zkusím si tipnout. Nikde kolony, nikdo nikde nečeká a vše jede docela ok
-
kasme
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
od středy konečně funguje preference na Floře - SSZ je na blikačky 
-
von Špilberk
- Uživatel
100% souhlas. Už jsem to sem chtěl taky napsat, ale vždycky jsem zapomněl. Jsem zvědav, jestli dojde k nápravě a za jak dlouho.MM-Mikulovsky píše:Jó "opožděné" volno pro TRAM proti souběžněkolizní IAD mne sejří na mnoha místech (vetšinou bez instalovaného "stromečku" - např. Jiřího z Poděbrad DC, za Výtoň občasná k Albertovu ....Bobik píše:Což o to, k životu ho nepotřebuju, nicméně horší je, že čočky padaj až pár sekund po zelené, takže se mi opakovaně stalo, že mi to tam odbočující vlevo do tunelu poslal. A to minimálně o dvou bezpečně vím, že než se rozjeli, kontrolovali jak mě, tak moje čočky. Viděli že mám na stůj, tak jeli. Za tohle bych taky někomu zakroutil krkem..)![]()
(No asi si na to opakovaně budu muset postěžovat OO a možná si začnou stěžovat ony dál.)
- Bobik
- Uživatel
Jsou. Tedy taková divná dodatková tabulka něco takovýho říká,
viz tady.