Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Grossák » 15.2.2013 2:07

Na Harfě byla závada blízkého přihlašovacího kontaktu z centra. Mělo by to být už OK. Když tak dejte info.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 13.2.2013 1:27

S tím sledováním důležitého jste to vystihli. V případě Hradčanské určitě, někdy i u pofidérních předvěstí (nebo nejistých stavů SSZ), jako je třeba Penny x Jahodová (i když už to šlape líp) si spíš hlídám kolizní směry a jejich barvy, než svoje čočky, které nevím co provedou.

Jinak slušná antipreference je teď celá Evropská ZC, svedení IAD na koleje a úpravy cyklů Hadovka (stíhal jsem 2. za sólem), Bořina (volno cca 2 sec.), alespoň se dá postávat-stanicovat jako 2. Ale pak Horoměřická a Veleslavín, to je hodně dobrej dort. Stojí a popojíždí a stojí a popojíždí...už aby to zavřeli :roll:

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 11.2.2013 16:08

Bobik píše:Bohužel to nefunguje. X-krát se mi stalo, že mi na dispečinku řekli "ano, děkujeme, již máme hlášeno". Oprava se neurychlila a silně pochybuju že to bylo proto, protože si ty informace tam syslí.
Nejen vzhledem k tomu, že se komunikace nahrává si nemyslím, že by si ji dispečer syslil. On jí jen předá a nemá vliv na další.

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 11.2.2013 13:45

Zase na 2. stranu, pokud budou informacemi o závadách na CD bombardováni, třeba pak budou uhánět ty, kterým informace sdělují...

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 11.2.2013 13:25

Láďa píše: .....Třeba by se pak opravy urychlily.
Bohužel to nefunguje. X-krát se mi stalo, že mi na dispečinku řekli "ano, děkujeme, již máme hlášeno". Oprava se neurychlila a silně pochybuju že to bylo proto, protože si ty informace tam syslí.

Láďa
Uživatel

Příspěvek od Láďa » 11.2.2013 12:37

Bobik píše:Ano, chápu nějaké technické obtíže, chápu prodlevu v komunikaci a opravdu nečekám, že když zahlásim závadu ve dvě ráno, že tam do 30min bude technik. Ale když tam není ani do 3 dnů, tak mi to začíná vadit. Velmi. No a pokud se mi to stává často, cítím se pak poněkud frustrovaný. Takže pokud náprava trvá nějaký delší čas, který nahlášení závady ve valné většině neurychlí, navíc ostatní mě mají za divného, protože "furt řešim nějaký kraviny místo abych se na to ... a měl klid", potom se nelze divit, že dospívám k takovýmto závěrům.
Není někde v předpisech uvedeno, že pokud se zjistí porucha/závada, je povinnost ji ohlašovat do té doby, než zmizí? (Nevím, ale někde jsem to tak slyšel.) Třeba by se pak opravy urychlily.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 11.2.2013 0:15

Grossák Z:arrow:
Ano, přiznávám, nějaká "čtenářská vděčnost" tam samozřejmě byla :lol: , nicméně na uvedeném víceméně trvám. Z mého pohledu, pokud se nejedná o věc typu zablokovaná vexle, která je opravena než odjedu kolo, to skutečně nemá cenu hlásit, protože na nápravu se čeká neúměrně dlouho. A zvlášť u věcí, které jsou, nebo mohou být nebezpečné mi to vadí. Jako třeba ta Hradčanská.
Ano, chápu nějaké technické obtíže, chápu prodlevu v komunikaci a opravdu nečekám, že když zahlásim závadu ve dvě ráno, že tam do 30min bude technik. Ale když tam není ani do 3 dnů, tak mi to začíná vadit. Velmi. No a pokud se mi to stává často, cítím se pak poněkud frustrovaný. Takže pokud náprava trvá nějaký delší čas, který nahlášení závady ve valné většině neurychlí, navíc ostatní mě mají za divného, protože "furt řešim nějaký kraviny místo abych se na to ... a měl klid", potom se nelze divit, že dospívám k takovýmto závěrům. :)
P.S. Přitom je zvláštní, že když vypadnou světla i na tý nejzbytečnější křižovatce, Eltoďáci se v tom š'touraj i v těch půl třetí ráno. To mě taky dokáže naštvat, když se těšim, že minimálně do rána bude "klid a žádný zdržování" a než se stačim otočit, už to zase běhá. :D

Add Argentinská: Díky za osvětlení, ten proměnlivý cyklus vysvětluje mnohé. Například proč mě to tam v úterý ve 21:18 udělilo druhý volno, zatímco ve středu ve 21:18 ne.
Dále: na Karláku ten stromeček už umřel úplně.
Brejšínem vypozorované chování na Hradčanské potvrzuji. Stává se i mě (a bohužel častěji než by mi bylo milé).

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 22:34

Tak to prověříme. :)

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 10.2.2013 19:56

Jo když jsme u toho, někdy na začátku prosince jsme zase drandili Podolská vodárna - Dvorce. A ve dvou případech z 20 průjezdů to zase nechalo proběhnout 3x signál přímo a až potom odbočení, jestli jsem dobře koukal vždy to bylo při přítomnosti vlaku v protisměru do 100 metrů od SSZ. :D

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 19:47

Ano, to je klidně možné. V 5:30 nejede nic, v 9 je pražský odliv, ve 12 je klid. Změní se to i několikrát za den. Vyhodnocuje to automaticky ústředna. Sbírá data z detektorů a má určeny prahové hodnoty intenzit, podle kterých dálkově mění programy na řadičích. Například na obou přejezdech na Bubenském nábřeží tak funguje v nejsilnějším provozu izolované řízení, na SSZ Argentinská - Plynární běhá nějaký koordinovaný program o C = 80. Ten cyklus 60 na SSZ Argentinská - Plynární má zase pro TRAM výhodu v tom, že délka zelené po Argentinské je obecně kratší, navíc je možné ji o dalších 5 sekund seříznout při potřebě TRAM. Nic moc, ale na rok výroby je to slušné. Zásadní myšlenka byla zřejmě taková, že do 60 se vložená fáze prostě nevejde. Dnes už to samozřejmě umíme řešit rozkoordinováním dle TRAM (natažením aktuálního cyklu) a zpětným zakoordinováním.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 10.2.2013 19:34

Myslíš, že v sobotu 5:30 ráno a ve 12 byla slabší intenzita, zato v 9 silnější?
Kdo tu intenzitu vyhodnocuje?
No ono vůbec, proč v slabé intenzitě k tomu nedojde, tady v okamžik kdy by ta preference nikoho moc nezdržela?
A naopak při silné intenzitě se vkládá, tedy ve finále projede stejně aut jako při nepreferované 60?
Proboha, kdo tu logiku zadává? Nehledě k tomu, že za rohem je SSZ, které tramky pouští po 20 vteřinách.....................................

No kdyby byly známy parametry SSZ, hned by člověk věděl zda jeho domněnka je správná či ne............................

Jo k tý Hradčanský mám příma zážitek, přesně se mi to povedlo s tím přechodem při přítomnosti technika jízdy - tak jsem si tam ulevil "který bimbas ten semafor vymyslel" a od té doby mám v kartě řidiče doporučení k psychologickému vyšetření u zkušené dopravní psycholožky pí Kuželové a že jsem sprostý na ostatní účastníky silničního provozu..........

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 19:27

SSZ Argentinská - Plynární. To je špatná domněnka. Klíčové je, co tam běhá za program. V 60ce (délka cyklu) se TRAMfáze navíc nevkládá, v 80ce ano. To je celé. 8-) Programy se volí automaticky na celé Argentinské na základě intenzit provozu. Silnější provoz = 80, slabý = 60.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 19:03

Mám podobnou zkušenost. Koukám na čočky (volno), pak na lidi, pak na čočky (stůj). Kdy padlo, vůbec netuším. Zastavit už jsem nestihl...

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 10.2.2013 18:58

No ono, když se podíváš kolik tramvají projíždí na Hradčanské na regulerní stůj, tak z toho přesně vyplývá, že jaksi si všichni hlídají situaci před čumákem, kontrolují pohyblivé chodce přes vozovky a jaksi už vůbec se nestíhají soustředit na vlastní SSZ. Čumákoval jsem tam v pátek 2x20 minut, a minimálně 5 řidičů si vůbec nevšimlo při příjezdu ZC, že jim to padlo na stůj, kupodivu všichni chodci čekali na průjezd tram, ač už 1-2 vteřiny měli zeleného pajduláka. Osobně se mi to taky stalo, přesně jenom na tomto přechodu a opakovaně, kdy jsem s tím počítal, stejně neuhlídal. A stát přes třičtvrtě přechodu čumákem je prostě božíííííííííííííííííí.

Dobře, tak schválně.
Už tu zaznělo. křižovatka Plynární/Argentincká od nádrholu.
pokud se přihlásím ještě při volnu pro tramvaj, ale neprodlouží to již nedostanu dotatkové volno po ukončení odbočení aut. Pokud se přihlásím až při volnu pro odbočení dostanu ho......tři průjezdy v sobotu, dvakrát ne jednou ano.
Naposledy upravil(a) Brejšín dne 10.2.2013 19:14, celkem upraveno 1 x.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 10.2.2013 18:53

Na SSZ Harfa je skutečně problém. Signalizace dělá ZC nesmysly. Zkusíme zjistit.

Jinak, Bobíkův příspěvek s 10 % a 90 % byl docela čtenářsky vděčný, ale nemyslím si, že odpovídající realitě. Ne všechno funguje, jak by mělo, ale měsíčně se vyřeší desítky závad detekce oznámených různou cestou. Další závady se vyloučí. Na informaci z veřejného webu se často provádí prověření z HDŘÚ, a pokud to nelze, jede na místo servis. Hraje tu samozřejmě velkou roli lidský faktor a určitě by bylo dobré k odhalování závad využívat techniku, tedy modernější ústřednu s lepší archivací dat, software pro samodetekci závad apod. Ale nyní hlašte. Jednoduché jasné věci na dispečink, složitější a nejasné můžete třeba navíc i sem.

Odpovědět