Škoda 14T (Porschetra)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Škoda 14T (Porschetra)
Na zkušebce dnes alza 9113.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Asi běžná výměna na trati za garantovaný spoj? Podobně jezdila přece i 15T za vozovnu 7.DG7021 píše:Nevím, jaká je souvislost s točením NP vozů 14T/15T na Pankráci, ale dnes na 16/408 jezdila kačena 9054.
(Pardon za nedržení se tématu).
Nevím, jaká je souvislost s točením NP vozů 14T/15T na Pankráci, ale dnes na 16/408 jezdila kačena 9054.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
von Š: Nerozporuji - mohl si mít (narozdíl od mne) "štěstí" na nějaký "pěkně vypečený" kousek = opět musím souhlasit s tvým
von Špilberk píše:Zlatá tramvaj, která nemyslí![]()
-
von Špilberk
- Uživatel
Tak já jsem snad ještě nikdy nepustil 14T ani 15T od Modřanské rokle dolů přes 50 km/h a stejně mi omezení 30 občas naskočilo (většinou naskočí 40 těsně před zastávkou a to mi nevadí). Dokonce si pamatuji, že jsem se u jednoho kusu 15T pokusil omezení na 30 (když jsem jel dolů podruhé) předejít tím, že jsem nastavil omezovač právě na 40, a stejně to nepomohlo.
Možná je u 15T zase nějaká jiná vychytávka než u 14T. 
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Také děkuji za popis, jak sklonový omezovač TRAM zjišťuje velikost sklonu - ovšem nemá jej jen 14T, ale i 15T a u jejích kousků, jimž zasahoval kolem Libušského potoka DC jsem si (asi narozdíl i od von Š ) vše odzkoušel - nemusí to být jen (tebou popsaným) rychlým rozjezdem, protože mne tam opakovaně zasáhl i v případě rozjezdu z Modřanské rokle DC pouhým odbržděním, ale při následném překročení 50km.Brejšín píše:V mém měřítku netvoří "šefce" technická znalost či neznalost, ale právě technika jízdy. Takže, kdokoli se rozjíždí ze stání tak, že okamžitě páku přesune nad 2. stupeň je prostě šfec non plus ultra, to samé v brzdě.
Na Modřanské rokli proto nastavuji omezovač na uvedenou míru a ještě se mi při tom nestalo, že mne 15T následně omezí na 30 - občas před zastavením na Libušském potoku naskočí 40, ale většinou zase hned ještě tam zmizne = bezpečně (i při "zůstalém" omezovači na 40) "stíhám" a projíždím SSZ řízené následné křížení s IAD.
von Š: 100% souhlas
-
von Špilberk
- Uživatel
To jo. Rozjíždět 14T a 15T na manipulaci a až pak přidávat nás učili. A to se snažím dodržovat. A ne jen kvůli cestujícím, ale i kvůli sobě. Přece nepojedu tak, abych škubal i sám se sebou.
Ale občas se stane. Někdy se hodně spěchá, někdy není člověk úplně ve formě. A taky ta páka není na všech vozech stejná a někdy prostě zadám větší jízdu nebo brzdu než sám chci (hlavně brzdu).
Ale s tou technickou neznalostí jsem to myslel víc obecně. Ona ta technická znalost s technikou jízdy prostě souvisí. Zkrátka když obsluha ví, jak přesně stroj funguje, tak se dá očekávat, že bude stroj obsluhovat kvalitněji. A to už nemluvím o nějakých "fíglech", jak si poradit s tramvají s nějakým problémem.
Ale s tou technickou neznalostí jsem to myslel víc obecně. Ona ta technická znalost s technikou jízdy prostě souvisí. Zkrátka když obsluha ví, jak přesně stroj funguje, tak se dá očekávat, že bude stroj obsluhovat kvalitněji. A to už nemluvím o nějakých "fíglech", jak si poradit s tramvají s nějakým problémem.
V mém měřítku netvoří "šefce" technická znalost či neznalost, ale právě technika jízdy. Takže, kdokoli se rozjíždí ze stání tak, že okamžitě páku přesune nad 2. stupeň je prostě šfec non plus ultra, to samé v brzdě.
-
von Špilberk
- Uživatel
Brejšín: Tak dík za vysvětlení. Mně už se zdálo, že při rychlejším rozjezdu z kopce se tramvaj "lekne" a omezí víc. Ale nevěděl jsem, jestli blbnu já nebo ta tramvaj. Taky jsem si já vůl myslel, že tramvaj sklon měří právě nějakou mechanickou potvorou. A tak jsem to nemohl pochopit, že když naměří stejný sklon, tak omezí různě. No a ona sklon částečně odhaduje z lehkosti rozjezdu.

Problém taky je, že takový hypersuperodborník zná ty tramvaje skoro do posledního šroubku. Takže Vám mohou "šefci" připadat jako blbci. Jenže, když se jim nic neřekne...
Zlatá tramvaj, která nemyslí.Brejšín píše:tram si myslí
Problém taky je, že takový hypersuperodborník zná ty tramvaje skoro do posledního šroubku. Takže Vám mohou "šefci" připadat jako blbci. Jenže, když se jim nic neřekne...
Ano dá, s ohledem na to že svahové omezení se dopočítává z údaje váhového čidla (mechanická potvora na zjišťováno obsazenosti, která mění úhel v závislosti na stlačení vypružení), tak pokud se rozjíždíte na vyšší než řekněme "druhý" stupeň dojde k zaklonění karoserie a tím se odlehčí toto čidlo, čili tram si myslí, že je v ní méně lidí, ale má nějaký lehký rozjezd, tak to nemůže být ničím jiným, než že je v daleko větším kopci a tak omezí víc.von Špilberk píše:No, měl jsem už takové podezření, ale neměl jsem dost příležitostí na pokusy na vhodných svazích.
Samozřejme, že to nefunguje všude (Kobylisy, Modřany, Trojská, Barrandov), ale na jiných místech to buď neomezí, nebo to dá o 10 více, než při šefcovském rozjezdu. Pak už je na každém, aby si dopočítal zda se mu vyplatí měkčí rozjezd, ale jet celou dobu 50 a nebo to vokouřit a jet 300 metrů 40, nebo 30.
Dveřní automat: stačí si všimnout co to udělá s lidmi, když některé dveře začnou kvičet a potom se i zavírat, to najednou nikdo se nepotřebuje rozhlížet, psát SMS a jiné zdržovací procedury, které jinak vykonává. No a potom, když poslední našlápne na práh už se dávno dveře zavírají centrálním zavřením. Na každé stanici spolehlivě ušetříš 3-8 vteřin.
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Na techniku průjezdu obloukem s vozem 14T to nejspíš nemá vliv, přesto opraveno, děkuji za věcnou připomínku :]
technická: ChoTkáče, podle hraběte Chotka.
-
von Špilberk
- Uživatel
A jak tedy používat dveřní automatBrejšín píše:jde o to jak, používat, ono se to musí umět. A pak to odsejpá.
To jako znamená, že technikou jízdy ze svahu ovlivním velikost toho svahového omezení, které naskočíBrejšín píše:I to svahové omezení, jen to chce vědět a nechovat se k té tramvaji jak *****.
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já měl 14T v ChoTkáčích jen jednou, na 20... Pak jednou na 12, 17 a ve ČT na 11 a 2x cvičnou jízdu.
Stálej řidič z PA měl třeba jen tu cvičnou jízdu. Lze tedy očekávat, že se na tom budou teprve učit, jak píše MMM, motolák už znal ta místa, která se jí nelíbí.
Každopádně na žádné z linek, kde jsem ji měl prve, nebyla 14T tak tragická jako na BKV expresu M11.
Na 17 je to vyloženě ideální tramvaj.
Ale nejradši bych si ty vozy představil odstavené, třeba jako 9Tr v Kábulu, kdo zná ty fotky.
Nebo jich 10 darovat do Mostu, tam by to měli na celou vypravenost :]]]
I Brno by je za cenu železa možná rádo koupilo...
Stálej řidič z PA měl třeba jen tu cvičnou jízdu. Lze tedy očekávat, že se na tom budou teprve učit, jak píše MMM, motolák už znal ta místa, která se jí nelíbí.
Každopádně na žádné z linek, kde jsem ji měl prve, nebyla 14T tak tragická jako na BKV expresu M11.
Na 17 je to vyloženě ideální tramvaj.
Ale nejradši bych si ty vozy představil odstavené, třeba jako 9Tr v Kábulu, kdo zná ty fotky.
Nebo jich 10 darovat do Mostu, tam by to měli na celou vypravenost :]]]
I Brno by je za cenu železa možná rádo koupilo...
Naposledy upravil(a) Petrpes dne 23.2.2013 10:51, celkem upraveno 1 x.
Brejšín: Již sice cca rok i já používám (narozdíl od většiny kolegů) automatické zavírání dveří 14T a 15T, ale rozhodně jeho použití stanicování nezkracuje:
jde o to jak, používat, ono se to musí umět. A pak to odsejpá.
14T obecně dlouhé táhlé oblouky i se zborcenou geometrií projíždí plynuleji než cokoli jiného, když s tím počítáš tak fakt nevím kde je problém.
Do Chotkáčů najíždím i pod 5, to samé to Výstaviště, Balabenka, S před Stejskalovou. Pod 10 beru všechny vexle do oblouků a na 15 nad sjezdovkou zrychluji až za 2 podvozkem, protože nevím proč bych si měl poškozovat záda příčnými rázy. I to svahové omezení, jen to chce vědět a nechovat se k té tramvaji jak *****. Potom se dá opravdu jízdní doba krátit, i takovým způsobem, že na linkách dojíždím pořadí před sebou.
jde o to jak, používat, ono se to musí umět. A pak to odsejpá.
14T obecně dlouhé táhlé oblouky i se zborcenou geometrií projíždí plynuleji než cokoli jiného, když s tím počítáš tak fakt nevím kde je problém.
Do Chotkáčů najíždím i pod 5, to samé to Výstaviště, Balabenka, S před Stejskalovou. Pod 10 beru všechny vexle do oblouků a na 15 nad sjezdovkou zrychluji až za 2 podvozkem, protože nevím proč bych si měl poškozovat záda příčnými rázy. I to svahové omezení, jen to chce vědět a nechovat se k té tramvaji jak *****. Potom se dá opravdu jízdní doba krátit, i takovým způsobem, že na linkách dojíždím pořadí před sebou.