Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Preference / antipreference MHD
Tak nám vzniká nová SSZ za zastávkou Černokostelecká směrem k ÚD. Jsem moc zvědav, jak na tom bude s preferencí tramvají a busů.
A ta blikačka na SSZ u OC Hostivař je již na trvalo? Původně jsem myslel, že je to jen poruchový stav, ale už je to pár týdnů a stále bliká, stále bliká...
Jestli je to trvalé, tak super, snad další budou následovat
Jestli je to trvalé, tak super, snad další budou následovat
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To jsem tu napsal, Grossákem to bylo zamítnuto. Zelenou mají společně...Láďa píše:Osobně by se mi líbila Havlíčkova jen pro MHD, chodce a cyklisty. Ostrůvek tam bývá často plný a auta občas blokují i křižovatku Havlíčkova x Na Florenci. Nejsem si teď jistý, ale mám takový pocit, že IAD a tram z Havlíčkovy mají volno/zelenou současně, což také nepovažuji za moc dobré.
Opět plyne otázka. Kam ty auta zmizí?
Pokud se zavře Havlíčkova, tak se auta vytáhnout přes Poříčí k magistrále
Osobně by se mi líbila Havlíčkova jen pro MHD, chodce a cyklisty. Ostrůvek tam bývá často plný a auta občas blokují i křižovatku Havlíčkova x Na Florenci. Nejsem si teď jistý, ale mám takový pocit, že IAD a tram z Havlíčkovy mají volno/zelenou současně, což také nepovažuji za moc dobré.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Už jsem to měl namalovaný, ale neprošlo mi toGrossák píše:Tohle není zrovna semafor ke zrušení. Je tam špatný rozhled.9001 píše:Grossák: Taky mě napadá celkem jednoduché řešení. SSZ v Havlíčkově hodit do šrotu a bude klid... Efekt to bude mít stejný jako když tam je.
Tohle není zrovna semafor ke zrušení. Je tam špatný rozhled.9001 píše:Grossák: Taky mě napadá celkem jednoduché řešení. SSZ v Havlíčkově hodit do šrotu a bude klid... Efekt to bude mít stejný jako když tam je.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Problém je v tom,že řidiči nikdo nedokáže, že mezi lidi vletěl. On bude hrát blbého. Policista nemá nic v ruce a kdyby ho v lepším případě dotáhl ke správnímu řízení, tak stejně odejde s tím, že nejsou důkazy. Vítejte v demokraciivon Špilberk píše:Bobik píše:Já mám taky nápad. Nic nestojí a ještě se "vydělá" - trvat na dodržování přepisů a tvrdě to vymáhat.![]()
Vymáhat předpisy
V Praze
![]()
![]()
Tady je předpisů, které by se měly vymáhat. Třeba když někdo zastaví v parkovací zóně bez příslušné kartičky, tak tam jsou MP a odtahovka hned. Odtáhnout auto, které překáží provozu Tram, ale nejde. Zákazy zastavení jsou v Praze, zvláště u TT, spíš informativní a nezávazně doporučující značky.
A mám i jednu nedávnou historku z Výtoně obč. Vyjížděl jsem z PA na Modřany. Zastavil jsem, blinkr, dveře, lidi začali vystupovat. Asi 5 jich už bylo normálně na silnici, když teprve přijelo auto a projelo skrz lidi, že museli uskakovat. Na chodníku stál policajt a koukal na to.
Já koukl na něj a on rozhodil rukama. Ukazoval jsem mu, že to auto stojí u křižovatky na červenou (asi třetí), nejede a ať jde po něm, že k němu dojít stihne. No nešel, otočil se a šel pryč
-
von Špilberk
- Uživatel
Bobik píše:Já mám taky nápad. Nic nestojí a ještě se "vydělá" - trvat na dodržování přepisů a tvrdě to vymáhat.
Tady je předpisů, které by se měly vymáhat. Třeba když někdo zastaví v parkovací zóně bez příslušné kartičky, tak tam jsou MP a odtahovka hned. Odtáhnout auto, které překáží provozu Tram, ale nejde. Zákazy zastavení jsou v Praze, zvláště u TT, spíš informativní a nezávazně doporučující značky.
A mám i jednu nedávnou historku z Výtoně obč. Vyjížděl jsem z PA na Modřany. Zastavil jsem, blinkr, dveře, lidi začali vystupovat. Asi 5 jich už bylo normálně na silnici, když teprve přijelo auto a projelo skrz lidi, že museli uskakovat. Na chodníku stál policajt a koukal na to.
Já koukl na něj a on rozhodil rukama. Ukazoval jsem mu, že to auto stojí u křižovatky na červenou (asi třetí), nejede a ať jde po něm, že k němu dojít stihne. No nešel, otočil se a šel pryč
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Grossák: Taky mě napadá celkem jednoduché řešení. SSZ v Havlíčkově hodit do šrotu a bude klid... Efekt to bude mít stejný jako když tam je.
Rozfázování TRAM a IAD na Palačáku nebo na Masně je blbost. Na Palačáku musí být signál společný právě proto, že IAD zde nemá vlastní pruh a TRAM a IAD by se vzájemně blokovaly. I v ideálním případě by to přineslo větší zdržení než teď. Nehledě na to, že na Palačáku nyní není v řadiči ani mrť prostoru přidávat další fázi. Stačí dodržovat předpisy.
Na Masně program s rozfázováním dokonce je a občas se i v minulosti zkoušel. Ukázalo se, jaká je to kravina. Od Havlíčkové to byla diskotéka, kde se co chvíli rozsvěcela a zhasínala zelená, červená, doplňková šipka přímo. Signalizace nedokáže reagovat tak rychle a přesně, má nutné minimální délky různých signálů, takže auta poposkakovala, tvořila se zbytečně kolona a signalizace jim byla nečekanou přítěží.
Na Masně program s rozfázováním dokonce je a občas se i v minulosti zkoušel. Ukázalo se, jaká je to kravina. Od Havlíčkové to byla diskotéka, kde se co chvíli rozsvěcela a zhasínala zelená, červená, doplňková šipka přímo. Signalizace nedokáže reagovat tak rychle a přesně, má nutné minimální délky různých signálů, takže auta poposkakovala, tvořila se zbytečně kolona a signalizace jim byla nečekanou přítěží.
Ale vejde. Vzpomněl jsem si na 1 historku, kdy tam spolu s tramvají vjelo auto. Nicméně byla zima a u obrubníku sníh a došlo ke střetu. Přijeli policisté, přičemž řidič auta začal říkat, že se tam normálně vejde a policista začal přikyvovat. Načež tramvaják: Jasně, já jsem vyjel z kolejí, naboural jsem ho a zase jsem se vrátil zpátky. Policista: Ne, ne, to neříkám.9001 píše:Prostě pustit tramvaj a auto do oblouku, kde se s tramvají nevejde ani Smart je kravina.
- Bobik
- Uživatel
Já mám taky nápad. Nic nestojí a ještě se "vydělá" - trvat na dodržování přepisů a tvrdě to vymáhat.

-
von Špilberk
- Uživatel
Fořtík píše:Zrušit současnou jízdu tramvaje a aut je blbost. Stačí pomaleji jedoucí vozidlo, které bude v profilu tram a které bude tramvají zastaveno a dostaneme se tam, že auto bude koukat na semafor a tramvaj bude koukat přes auto na svoje volno. I zastavení aut při vjezdu tram do oblouku je k ničemu, protože na oranžovou se ještě 2-3 auta vejdou a jsme tam, kde jsme.
Jediný nápad, který mám, je cedule s nápisem: Řidiči aut pozor! Necpěte se vedle odbočující tramvaje, když to neumíte.
Vlastně ještě jeden nápad mám: V některých městech se na přechody malovaly obrázky připomínající přejetého chodce. Možná by se na Palačáku do oblouku mohl namalovat obrys tramvaje a obrys jednoho nebo dvou aut v kolizi právě s obrysem tramvaje. Samozřejmě nějakou trvanlivou a výraznou barvou, aby řidiči aut viděli, že v tom místě k takovým kolizím dochází.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Fořtík: Ale zrovna na Palačáku a Havlíčkově to nevidím jako štastné řešení...
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Zrušit současnou jízdu tramvaje a aut je blbost. Stačí pomaleji jedoucí vozidlo, které bude v profilu tram a které bude tramvají zastaveno a dostaneme se tam, že auto bude koukat na semafor a tramvaj bude koukat přes auto na svoje volno. I zastavení aut při vjezdu tram do oblouku je k ničemu, protože na oranžovou se ještě 2-3 auta vejdou a jsme tam, kde jsme. Takže za mě nechat tak, jak je. Jsou místa, která mě štvou mnohem víc - třeba Letenský tunel: proč mohou auta odbočovat vlevo od Jaroše na most současně s projíždějící 17 od Jaroše k zastávce Čechův most? To je problém, protože tam máme možnou reálnou rychlost okolo 30 km/h. Na Palačáku máme 10 km/h. Takže stran případných škod a následků mě pálí úplně jiná místa.