Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Bobik
Uživatel

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Bobik » 09.5.2013 16:14

JO a taky nerozumím pro některá (nová) SSZ neumí pustit dva vlaky proti sobě. Viz ta Brejšínova Flora s 10/16, To samé Brusnice na odbočení od/k Hradu a podobně. Prostě jestliže se někdo navolí o chlup později, volno už mu to nedá, přestože z protisměru to právě pouští.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 09.5.2013 15:23

Když už je na Flóře taková megapreference, tak proč tam není nějaká závora zastávky, aby to nečekalo na 3 a další vlak ZC.
Což je buď zbytečné, když řidič nenajede do X, nebo *******, když pak stojí 3 tramvaj v X.

No a každopádně bych upřednostnil požadovek DC...
Ať jezdí tram do města včas, atd.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 09.5.2013 14:46

Flora:
Měl jsem tu 16, dojel jsem na stop čáru a v ten okamžik to pustilo tu 10, mě ne (stanicoval jsem asi 8 vteřin, snažil jsem se být rychlejší bo jsem tam viděl tu 10 a doufal, že nás to pustí proti, nicméně zbytečně). Někdy v tento moment dorazila 5 a na půl cesty od Radhoštské byla ta 11, čekal jsem, že to za ní utne a pustí buď mě (jakož to nejdéle přihlášený vlak), nebo tu kuli. A vono to prodloužilo cca dalších 20 vteřin pro tu druhou jedenáctku (obě dlouhé). Pak to pustilo tu kuli - zelená Jičínská - Jíčínská, a já. Nevím co tam vyráběl s tou 10, nebo jestli s tou první 11 zastavil jako druhý, nevím nicméně s tou pětkou stál přes celou křižovatku. Takže to bylo 4 vlaky ZC proti žádnému řádně přihlášenému DC během +-50 vteřin.

Mě je jedno jestli je nějaká tabulková doba vyklizovací a rozjezdová a je to jedno i fyzikálním zákonům. Prostě 50 km/h je 14 m/s, tzn 45 metrů před stopčárou jsou 3 vteřiny k SSZ a pokud po tuto dobu dojde ke změně jakéhokoli kolizního signálu, beru to jako ohrožení.
Mě jako řidiče tramvaje zodpovědného za bezpečnost přepravovaného substrátu zajímá, aby minimálně 4 vteřiny po ukončení volna pro tramvaje bylo všude stůj, abych měl jistotu, že to bezpečně projedu (jsem blíže SSZ než je zábrzdná vzdálenost). A pokud vím, že tomu tak není, tak to prostě budu hámovat na nouzovou brzdu, protože prostě stačí, aby tam byl borec na skutrů, na oranžovou stočil řidítka a rozjel se......................................... Je mi to prostě šumák, jestli někoho pomlátím v tramvaji, ale nebudu mít zaviněnou nehodu s jízdou na stůj.
Naposledy upravil(a) Brejšín dne 09.5.2013 15:49, celkem upraveno 1 x.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 09.5.2013 1:20

Grossák píše: Jinak, v noci či spíš pozdě večer jezdím dost a s tímto se nějak nesetkávám. Ale také nejezdím všude...
Konkrétně na té Vladycké se po projetí stačí ohlédnout, jak to za tram padá na stůj. Taky už jsem tam takhle "zazdil" pár chudáku v IAD.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 09.5.2013 0:50

OK, Vladyckou takto předám. Jen doufám, že to není chyba programu, protože režim trvalé zelené potřebuje pro slabý provoz trochu jiný přístup než v běžném provozu. Jinak, v noci či spíš pozdě večer jezdím dost a s tímto se nějak nesetkávám. Ale také nejezdím všude...

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 09.5.2013 0:47

Na Vaníčkově určitě není vyklizovací čas 1 sekunda. Mezičas mezi TRAM zc a vozidly vlevo je, tuším 3 sekundy. Mezičas se vypočítá jako vyklizovací doba minus najížděcí doba. Takže vyklizovací doba TRAM může být cca 4 - 5 sekund. Jinak bych byl velmi rezervovaný k nafukování mezičasů. Nebo jsou mezičasy příčinou nehod tramvají? Jak už jsem zde jednou psal, nadmíru natahované mezičasy vedou obecně k tomu, že účastníci signalizaci více ignorují. A samozřejmě zpomalují řízení, snižují kapacitu. Pak to končí takovými nesmysly jako mezičas 9 sekund na přechodech na Želvě nebo Vinohradských hřbitovech, kde tramvaj sjede z přechodu a chodcům padne zelená až za 8 - 9 sekund. K čemu? Navíc na dalším volno si TRAM počká, takže to ve výsledku odnese veřejná doprava.

Ale pokud cítíš, že je dobré informovat drážní inspekci, prosím. Jen bych rád upozornil na množství nesignalizovaných přejezdů (i zbytečných) na tramvajové síti, na kterých při odbočování vlevo dochází k většině nehod tramvají. Možná by řešení těch nejhorších pomohlo bezpečnosti a spolehlivosti provozu tramvají více.

Potvrzuji, že Vaníčkova podle mne není v pořádku, padá to opravdu před čumák na stůj. Navíc, pro 25 zc se vůbec nerozsvítí výzva, takže zde ani nelze čekat vhodnou reakci SSZ. Už jsem něco udělal, další bude eventuálně následovat. Věřím, že toto je řešitelné.

Jinak díky za nahlášení Dlabačova i přes dispečink.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 09.5.2013 0:37

Vladycká - ano, výzva svítí normálně. Zaznamenal jsem tam hlavně v noci to, k čemu bohužel dochází i na spoustě jiných křižovatek - po přejetí "něčeho" se pustí kolizní směry, nebo se tam jenom "procvičí" červená a hned zase zelená, aniž by k tomu byl zjevně nějakej důvod. Takže pokud mě od Groše (méně už od Hostivařský, bo se tam jede rychlejc, ale taky) předjelo auto, který bylo logicky rychlejší, hodilo mi to tam na stůj ( a hned vzápětí zase volno), aniž by k tomu byl jedinej důvod a přestože široko daleko krom mě nic nebylo. Stalo se mi opakovaně, jenže ne vždy.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 09.5.2013 0:19

Karosák píše:Tak hostivařský Interspar opět v provozu-odshora mě to zastavilo 2 ze 3 a řada aut vyrovnaná podle trati od Groše #-o Je tam holt potřeba.
Jinak Vaníčkova x Bělohorská a Švehlova x Vladycká dělají v posledku ve večerních/nočních hodinách levárny stejného typu, nikde nic a mlask ho před čumák. Stále nic nejede a po chvíli volno, jako by se nechumelilo. A to že některé SSZ to zamáznou před čumák bo z vedlejší chce vyjet někdo na tříkolce, to už jsme tu řešili, ale že se tak děje i když nikde nic není...hmm, to už je silná káva :!: Jinak tu Vladyckou lze ještě nějak zamáznout, protože odshora se jede výběhem z kopce a odspoda výběhem zpod sekce, ale Vaníčkova dává stůj před čumák přesně ve chvíli, kdy tomu člověk naloží od Dlabačova, nebo ze zastávky a tak je tak dobrý na to, aby vyletěl čert z elektriky :roll:
Na Vaníčkově jsem toto registroval ve směru do centra. V opačném směru ne, ale z ohlasů je zřejmé, že k tomu taky dochází. Předpokládám nějakou chybu v programu. Než to předám obojí: Vladycká - výzvové návěstidlo svítilo normálně?

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 09.5.2013 0:14

Brejšín píše:no hlavně, že to čeká i 45 vteřin na dvě 11 za sebou od Radhošťský, potom co už 50 vteřin ZC čeká 5 a 16 DC. Teda ještě nutno říci, že to před těma 11 pustilo 10 ZC, takže ta druhá 11 zůstala v křižovatce.
Asi stejnej budoucí šit, jako dnešní Badeniho, zase jsem 32 vteřin čekal na prodlužující volno od Chotkovy a zase to ta 8 nestihla a stejně čekala na další volno. Todle fakt nemá cenu.
Tedy, na křižovatce se sjelo během přibližně minuty 5 tramvají, z toho 4 ZC, ale za všechno může signalizace.

1) Těch 45 sekund na 2 tramvaje od Radhošťské při čekání jiných tramvají 50 sekund je na hranici pravděpodobnosti. Většinou se upřednostňuje tramvaj, v jejíž fázi se řízení nachází, pokud se vejde do zadaného max. prodlužování. Přináší to nejnižší celkové zdržení. Na některých místech je užit odlišný způsob (např. dolní tunel), kde směrový nárok z EOV je více než nárok na vzdáleném kontaktu. Na Floře k tomuto však nejsou podmínky. Z jednoho vjezdu EOV není, z jednoho vjezdu je přihlašování do EOV ještě před zastavením zastávce. Nevím, jak jinak bych to řešil.
2) Jestli předtím jela 10 ZC, zřejmě si toto volno již nestihla prodloužit 16 DC, protože se do něj nevešla. Pak tam čekala déle.
3) Předpokládám, že jedna z těch 11 byla krátká, takže možná stál zadek vlaku někde vedle vstupu do podchodu a možná mohl maximálně bránit 16 DC. Máš nějaký návrh, jak počítat tramvaje a jejich délku, aby se toto nemohlo stát? Nebo můžeme tuto situaci zanedbat?
4) A naopak vadí, že 5 ZC čekala, když se do zastávky víc TRAM nevešlo?

Nevím, co má "budoucí šit" Flora společného s Badeniho, resp. SSZ Špejchar. V trvalém provozu je vjezd z Badeniho v pořádku. Ale kvůli odklonům a zřízení provizorní zastávky mělo být SSZ upraveno, což se nestalo a to je chyba. Měla by být podle mých informací brzy odstraněna. Řešením je podle mne buď odpojení vzdáleného kontaktu, nebo využití stávajícího odhlašovacího kontaktu SSZ Badeniho - Na Valech, který je až na výjezdu z provizorní zastávky + úprava dat v řadiči.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.5.2013 11:59

Brejšín píše:Když s tím za 3/4 roku není schopen nikdo nic udělat.
3/4 roku? Přidej, kamaráde, hodně přidej. Už přes dva roky jezdim noční a mám v živé paměti, jak mě ještě na denních na Bílce jebal technik, že jsem to tam s dvaadvácou projel na stůj.

Brejšín
Uživatel

Příspěvek od Brejšín » 08.5.2013 9:41

Ještě je tam super ten vyklizovací čas, na to že tam ta tramvaj akceleruje a jede nějakých 30-35, tak 1 vteřina ..................................blil bych.
Nicméně to podám na drážní inspekci, v tom duchu proč musí vlaky brzdit na nouzovou brzdu - což je vlastně v drážní terminologii MU.
Když s tím za 3/4 roku není schopen nikdo nic udělat.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.5.2013 7:11

Karosák píše:..ale Vaníčkova dává stůj před čumák přesně ve chvíli, kdy tomu člověk naloží od Dlabačova, nebo ze zastávky ....
Jo, přesně. A navíc to nezlobí zrovna týden. Ani měsíc.
Krom toho gratuluju, tímhle přístupem "zodpovědní" pomalu ale jistě učí už i tramvajáky na to dlabat. Nerad to říkám, ale spousta kolegů na to v noci už peče, zvlášť u takovýhle světel, který jsou k prdu, nikdy pořádně nefungovaly a jak se zdá ani nikdy pořádně fungovat nebudou. Nic nikde nejede, tak co se rozčilovat a vystávat dolík. Smutné, ale nedivím se jim.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.5.2013 7:01

Taky se nějak seká Dlabačov. Přes den s 25 ZC pohoda, padá víceméně do jízdy (DC horší), ale v noci (teda možná že i přes den, ovšem to se mi nestalo), pokud tam od Hládkova svítí zelená, tak čočky nepadnou a nepadnou, dokud to celé "nezresetuje" něco svým navolením od Pohořelce. Pak milostivě padne červená, pustí to "to něco" a poté konečně i volno na pravé odbočení. Jednou jsem tam vykysal přes 3 min(+cyklus), než mě vysvobodila 22 od Pohořelce, dneska ráno dvě a půl (+ cyklus), než se objevil jakýsi taxík (v životě jsem nebyl tak rád, že vidim taxikáře :lol: ). Na PD samozřejmě hlášeno, už někdy minulý týden, navolený jsem samozřejmě byl (svítil stromek i červená šipčička na krabičce).
Pokud při příjezdu od Hládkova svítila červená, normálně (no, normálně, do jízdy to nebylo, ale nebylo to ani "kouslý") mě to pustilo. Domnívám se, že se nejspíš jedná o nějakou chybu v neodhlášení protijedoucí tram (+/-na Hládkově se potkáváme) a protože tam v noci chcíp pes, tak se to dalším přihlášením z kolizního směru nezresetuje.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 08.5.2013 2:15

Tak hostivařský Interspar opět v provozu-odshora mě to zastavilo 2 ze 3 a řada aut vyrovnaná podle trati od Groše #-o Je tam holt potřeba.
Jinak Vaníčkova x Bělohorská a Švehlova x Vladycká dělají v posledku ve večerních/nočních hodinách levárny stejného typu, nikde nic a mlask ho před čumák. Stále nic nejede a po chvíli volno, jako by se nechumelilo. A to že některé SSZ to zamáznou před čumák bo z vedlejší chce vyjet někdo na tříkolce, to už jsme tu řešili, ale že se tak děje i když nikde nic není...hmm, to už je silná káva :!: Jinak tu Vladyckou lze ještě nějak zamáznout, protože odshora se jede výběhem z kopce a odspoda výběhem zpod sekce, ale Vaníčkova dává stůj před čumák přesně ve chvíli, kdy tomu člověk naloží od Dlabačova, nebo ze zastávky a tak je tak dobrý na to, aby vyletěl čert z elektriky :roll:

kasme
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kasme » 07.5.2013 11:32

Flora: a video, kde se preference v podstatě neprojevila
ale vzdálené přihlášení funguje

http://www.youtube.com/watch?v=AbRdgkGrzrE

Odpovědět