Škoda 15T ForCity

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
P_V
Uživatel

Re: Škoda 15T ForCity

Příspěvek od P_V » 05.6.2013 19:24

XSC píše:
MM-Mikulovsky píše: No a přitom toto by nejdokonaleji řešilo ...
To by bylo pěkně nepraktické. Při každé změně LV by se musely přeprogramovávat všechny ROV, navíc by musely obsahovat paměť pro všechny trasy. Zatímco takto můžou být "tupé" a rozlišovat jen směr.
Spíš takhle: trasu by si i nadále pamatovala tramvaj, jen by ty povely k výhybkám byly adresnější. Namísto "přehodit vlevo" by se vysílalo "výhybka č. 123 vlevo, 234 vpravo, 345 rovně". Teoreticky by se tak současně vysílaly povely pro všechny výhybky po trase, nebo třeba pro 2 výhybky dopředu a dozadu, aby byla nějaká rezerva pro správný okamžik vyhlášení či nevyhlášení zastávky. Též by se tím zamezilo přeslechům do sousední koleje, protože tam by výhybka měla jiné číslo, a mohl by se tak navýšit vysílací výkon i citlivost přijímače pro ještě větší spolehlivost.
Naposledy upravil(a) P_V dne 05.6.2013 19:25, celkem upraveno 1 x.

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 05.6.2013 19:06

MM-Mikulovsky píše: No a přitom toto by nejdokonaleji řešilo (mnou již v minulosti minimálně 1x zde navrhované) - dnešní ve skutečnosti nikoliv automatické, ale poloautomatické stavění výhybek pro jeho navázaní na ruční odhlašování zastávek řidičem nahradit skutečně automatickým stavěním výhybek = TRAM s EDIT:(v APEXu) zadaným kódem pravidelné linky či výjezdové/zátahové trasy v kolonce "Hlásič" by vysílala neustále jeden radiový signál podle nějž by každá ROV na příslušné trase poznala, kam přihlášená TRAM chce jet.
To by bylo pěkně nepraktické. Při každé změně LV by se musely přeprogramovávat všechny ROV, navíc by musely obsahovat paměť pro všechny trasy. Zatímco takto můžou být "tupé" a rozlišovat jen směr.

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 05.6.2013 18:58

willyjeff píše:Ale to je pravda, že nám to nikdo neřekl. Tuto skutečnost zjišťujeme výhradně způsobem pokus/omyl.
Chyba je v systému a ne v řidiči. Software APEXu evidentně není stavěný na "general public message". Jako cestující jsem ani jednomu hlášení dispečerem nerozuměl a to vůbec neřeším jaký pan dispečer mel "překlepy". Holt stejně jako řidiči se i dispečeři dělí na dispečery a dispečery.
Nicméně bych se tím nevzrušoval, po oba dny zastávka Národní divadlo na Smetanově nábřeží tvrdila, že 18 je tama do minuty.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 05.6.2013 18:17

Jo, s tim hlášením je to pravda. Navíc když odhlásit prostě musíš, aby ti to hodilo vexli.....
Cvičený opice z nás dlouhodobě dělá podnik sám. Někteří se tomu brání, někteří to nechávají plynout, proč se namáhat.... Lze se jim divit?

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 05.6.2013 18:00

9001 píše:Na MM, že mu nikdo neřekl, že hlášení přeruší relaci dispečinku.

Aspon vozy, kterými jsem jel já na 26 (T3 klasika i R.P a T6) to řvalo tak, že to řidič slyšet musel...
Na NNŽ DC, Husinekcé opravdu bylo potřeba vyhlásit zastávku...
Ale to je pravda, že nám to nikdo neřekl. Tuto skutečnost zjišťujeme výhradně způsobem pokus/omyl. Já to hlášení do vozu v 9076 poznal jen tak, že se místo generální volby ukázalo "zpráva do vozu". A podle pípání to prostě poznat nejde, věř mi. Takže ty takhle přijíždíš do zastávky, zmáčkneš ohlášení zastávky a do toho začne dispečink hlásit - neúspěšně, jen to pípá a po dokončení pípání to ohlásí zastávku a šmytec. Chceš tu napadat řidiče ohledně cvičených opic? Nikdo ti v tom nebrání, jen myslim, že to hlášení neni nic kriticky důležitého, protože lidi spíš potřebují vědět přesně informaci kudy mají jet kamtam a ne, obecné hlášení, kde co nejezdí...

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 05.6.2013 17:51

Na MM, že mu nikdo neřekl, že hlášení přeruší relaci dispečinku.

Aspon vozy, kterými jsem jel já na 26 (T3 klasika i R.P a T6) to řvalo tak, že to řidič slyšet musel...
Na NNŽ DC, Husinekcé opravdu bylo potřeba vyhlásit zastávku...

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 05.6.2013 17:23

9001 píše:Tahle reakce mi přijde, jako když dítě neposlechne nedávej ruce na sporák. Stejně si šáhne, ale to dítě pochopí, že už to nemá dělat. U Vás to evidentně nestačí. Jak smutné degradace.

Sami funkci řidiče degradujete na cvičenou opici, které se musí říct jsi na záchod...
A na koho reaguješ? Která "tahle reakce"?

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.6.2013 16:49

9001 píše:Tahle reakce mi přijde, jako když dítě neposlechne nedávej ruce na sporák. Stejně si šáhne, ale to dítě pochopí, že už to nemá dělat. U Vás to evidentně nestačí. Jak smutné degradace.

Sami funkci řidiče degradujete na cvičenou opici, které se musí říct jsi na záchod...
#-o nepřihodilo se ti toto :smt021 :?:
1.) několik různých lidí tu opakovaně uvedlo, že řidič nemá šanci v kabině poznat že hlášení PDT "do salónu" nejde, když mu to v kabině "hraje" :!:
2.) další lidé tu opakovaně uvedli, že jsou situace, kdy zastávku odhlásit nutně musí, jinak se správně nepostaví ROV = TRAM by jela jinam než má :!:

PS: TJ ti tu ještě navíc dodatečně uvedl, že i hlášení PDT "do salónu" trpí stejnými (méně či více) občasnými vadami jako odhlašování zastávek = zazní začátek hlášení, jenž se samo od sebe utne a zbytek už chybí.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.6.2013 16:35

Petrpes píše:Znáte to, když musíš, tak musíš...
Dokud bude přestavení výhybky, třeba na Výtoni ZC závislé na včasném odhlášení výhybky, tak prostě hlásit budu.
...
No a přitom toto by nejdokonaleji řešilo (mnou již v minulosti minimálně 1x zde navrhované) - dnešní ve skutečnosti nikoliv automatické, ale poloautomatické stavění výhybek pro jeho navázaní na ruční odhlašování zastávek řidičem nahradit skutečně automatickým stavěním výhybek = TRAM s EDIT:(v APEXu) zadaným kódem pravidelné linky či výjezdové/zátahové trasy v kolonce "Hlásič" by vysílala neustále jeden radiový signál podle nějž by každá ROV na příslušné trase poznala, kam přihlášená TRAM chce jet.
Toto řešení má (mimo již uvedené skutečnosti nenutnosti přerušování hlášení PDT do salónu) i tyto další výhody:
1.) na mezizastávkových úsecích s více jak jedním větvením TT by nebyla třeba tzv. mezičidla/mezimajáky
2.) řidiči TRAM by neměli povinnost před vjetím do přijímače ROV provést pohledem kontrolu příznaku stavění ROV zobrazenou na APEXu (tato povinnost je nutná zejména při průjezdu kolem výše uvedených tzv. mezičidel/mezimajáků, páč jejich spolehlivost není 100%) = neměli by přímo přikázáno během jízdy se dívat jinam než "na cestu" (kam jedou - do jaké provozní situace na TT) Dovolím si tu "popíchnout" (zejména 9001) - pak se nemůžem divit, že někteří řidiči TRAM jsou i ve skutečně hustém provozu schopni čumět jinam jež na cestu, když v právě uvedené situaci to mají přímo nařízeno = vyloží si to, že nevadí-li takové jejich chování v jedné konkrétní situaci, tak to nevadí v žádné!
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 05.6.2013 17:02, celkem upraveno 2 x.

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 05.6.2013 16:33

Jelikož jsem byl v posledních dnech nucen opakovaně jezdit MHD tak musím říct že naprostá většina tramvají kterou jsem jel jen párkrát zahrála zaklíčování čímž většinu lidí jen nasrala a pak nic (toto asi 5x) dále 2x nebylo následné hlášení vůbec slyšet ale byla slyšet snaha, 2x to utnul řidič hlášením zastávky a jen jedinkrát jsem opravdu slyšel celé.

A je smutné že hlášení "přestup na metro" zmizelo od stanic kde metro nejezdí až dnes, to podle mě šlo už včera.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 05.6.2013 16:21

Tahle reakce mi přijde, jako když dítě neposlechne nedávej ruce na sporák. Stejně si šáhne, ale to dítě pochopí, že už to nemá dělat. U Vás to evidentně nestačí. Jak smutné degradace.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.6.2013 16:12

von Špilberk píše:
willyjeff píše:"MOp:Taktez mam zkusenost, ze hlaseni prilis rve. Ale hlavne, nekdo by mel "sefcum" vysvetlit, ze jakmile vyhlasi zastavku, hlaseni se prerusi..
Takze se mi nekolikrat behem vcerejska stalo - tududadada, tududadada, pip - hlaseni pro cestujici.. pristi zastavka xy... a ticho.."

oni to vědí moc dobře...
Mně to teda nikdo neřekl.
Ani mně to nikdo neřekl #-o #-o #-o

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 05.6.2013 16:09

von Špilberk píše:Já si musím postěžovat na naši super techniku. Včera jsem zjistil, že hlášení dispečinku do salónu pro cestující není slyšet. Samozřejmě jsem to zapsal do knihy, ale stalo se mi to už podruhé. Poprvé se mi to stalo ten den, co vybuchnul plyn u ND. Tak doufám, že se tomu Brejšín podívá na zoubek.
V den výbuchu plynu u ND jsem i já provedl totožné zjištění a stejným způsobem jsem jej tehdy i řešil.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 05.6.2013 10:52

Znáte to, když musíš, tak musíš...
Dokud bude přestavení výhybky, třeba na Výtoni ZC závislé na včasném odhlášení výhybky, tak prostě hlásit budu.
Přitom zrovna příznak pro výhybku na Výtoni ZC by mohl být už u zastávky Palackého nám. na nábřeží a u Výtoně samozřejmě ponechat také, aby to odhlášní předčasně neshodilo.

Stejně tak třeba odhlášení Smích.nádr. ve smyčece by rovnou mohlo nastavit příznak pro výjezd z obratiště, který by pak po odhlášení nástupní samozřejmě zůstal.

Pak je průserová Březiněveská, výjezd z obratiště a nenezpečí přestavení výhybky v nástupní.
Ale ve výstupní stavíme výhybku také, tam by systém ala SN použít nešel.
Ale nějak si pohrát s příznakama, třeba aby Březiněveská DC měla příznak rovně pro odbočení do Ďáblic a vlevo, vpravo pro směr Kobylisy.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 05.6.2013 9:40

Ono je to asi taky o tom, že když mi to nefunguje, tak nemůžu poznat, že se to přeruší hlášením zastávky, bo není co přerušovat. :lol:

Odpovědět