Rekonstrukce a opravy tramvajových tratí

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Bělehradská

Příspěvek od Martin Šubrt » 09.3.2014 10:18

Projektuje se kompletní reko Bělehradské včetně komunikací vedle a části chodníků. Akce možná na příští rok, ale obávám se, že do té doby bude nutné ještě oblouk přinejmenším nad Billou nějak provizorně napravit.

Zakutaleny.banan
Uživatel

Bělehradská

Příspěvek od Zakutaleny.banan » 09.3.2014 10:07

Před pár lety jsem se tu na to už ptal, takže se předem omlouvám za spamování :roll: , nicméně na Bělehradské hlavně pod železniční tratí u Nuselských schodů a v oblouku na Billou je to už slušná adrenalinová jízda na horské dráze, opravdu se s tím v nejbližší době nebude nic dělat? Pokaždé čekám, zda z těch rádobykolejnic už vyskočíme natrvalo, nebo zda se ještě dokážeme udržet... :?: Díky.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Rekonstrukce a opravy tramvajových tratí

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.3.2014 22:07

Poměrně dobrá připomínka - byť nikde není nutné, aby jela vždy jen TRAM, protože vždy zároveň s ní může jet příslušná nekolizní IAD.
Ovšem nakonec jsem stejně kolizi s chodci vyřešil i u druhé zastávky návrhem podchodu a prodloužením původně navrženého podchodu kvůli prohození místa koleje a ostrůvku, při čemž bylo nejen vyrušeno křižování protisměrných kolejí, ale navíc vznikla větší variabilita obratu (zpětným pohybem z výstupní do nástupní zastávky či díky vloženému kolejovému přejezdu/propojky a použití obousměrných TRAM k příjezdu a odjezdu z/do centra by šlo využít pouze stálou výstupně/nácestnou zastávku).

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 08.3.2014 20:57

MM-Mikulovsky píše:
P_V píše:MMM: Mně se na tom nelíbí to dvojí křížení s protisměrem.
na to je jednoduchá reakce:
Co je (dle praxe) očekávatelnější - kolize (protijedoucích) křižujících se TRAM či TRAM křižujících se s chodci?
Dle mne to druhé + navíc toto mívá zpravidla fatálnější následky = neojediněle i úmrtí!
Nejde mi o kolizi, ale o vzájemné zdržování. Jak by asi vypadal cyklus té křižovatky, když nelze dát volno pro oba směry současně.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.3.2014 20:17

Martin Šubrt píše: ... Jinak budu rozporovat případnou změnu LV. ...
Právě bych to viděl naopak. 14 k Výstavišti a 24, druhá půlka 17 za řeku, zatím. A výhledově 19 Trojská - Dělnická - Palmovka - Kubánské náměstí - sóla ;-).
Při zavedení "nové" linky (jemuž jsem se bránil) -respektive obnovení a upravení trasy někdejší- jsem 100% pro Váš návrh.
Já jen původně bral, že od =M=C Nádr.Hol. by byly lidi směrováni k Výstavišti využívat l.17, jenž by (díky prodloužení "pásma") v daném úseku posílila a nechtěl jsem daný úsek posilovat ještě l. 24 když by jsme nezajistili přímou návaznost P+R na Orteňák - Dělnickou.

Poloha zastávek ZC - pokud, budeme uvažovat jen o Vámi očíslované první etapě P+R, tak by se dalo s Vaší prvotní úvahou docházky souhlasit,.
Ovšem když už rovnou nastiňujete možnost směru dodatečného rozšíření P+R (osobně když vidím 1. etapu jako "barák", tak by jsem se nebránil stejnému pojetí 2. etapy = kolej a nástupní zastávka DC v průjezdu parkovacím domem), tak je vhodné neudělat stejnou chybu, jaká nastává právě teď "nacpáváním" nového projektu do "omezující" původní stavby (která je navíc dokonce tak "čerstvá", že ještě ani není dostavěná) = umístění přidávaných zastávek uvažovat/připravovat na výhledový stav okolí!
No a mne původně právě (z narážek zde) vyšlo, že tam ve Vašem návrhu vznikla více méně plonkovní (jen omezeně/nepravidelně použitelná) kolej, jejíž prostor by šlo účelněji "obětovat" právě zastávce ZC + nepostavením Vámi původně navržených výstupních zastávek získat prostor pro zvětšení odstavných kapacit (jenž by byly lehce dostupné). Nakonec z další zdejší narážky mne došlo, že by bylo proveditelné onu původně "plonkovní" kolej DC zprotisměrnit (změnit na ZC) a nové zastávce ZC "obětovat" původní kolej ZC.
Ano, oba tyto zásahy do v současnosti budované TT jsou větší než Vaše - místo změn napojení (vložení křížení) jen na koncích dotčeného úseku ruší kolej v jeho 1/4 (a nahrazuje ji zastávkovým ostrůvkem přístupným novým podchodem v nedávno postaveném a dosud nezprovozněném náspu PK k Trojskému mostu) + vkládá výhybku a "posouvá" za ní dosavadní "obyčejný" oblouk. Ovšem dle mne to za účelnější výsledek stojí a raději bych se s TRAM jednou "proháněl" po "slušné" (praktické/bezpečné...) TT než každou jízdu daným úsekem "proklínal" odpovědné, kteří zavčasu neznali "pohled z praxe".
A když jsem si stejně dnes vybral více méně pasivně odpočinkový den (až na vyřešení nějakých "nutností" - např. pro na zítra naplánovaný výlet), tak proč Vám během flákání při telce ony pohledy nesdělit - navíc zákresy mi trvaly jen zlomek času mého pomalého psaní :lol: .

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 08.3.2014 18:00

MMM: Doufám, že stejnou míru energie do realizace případné smyčky investuje i projektant ;-). Jinak všechny úvahy chválím, tak to má vypadat při přemýšlení o nové věci. Že tam na hlavní jedna kolej ubude, to jsem si při pohledu na ten první náčrtek neuvědomil, bez ní je to samozřejmě postavitelné, byť stavební zásahy jsou přesto o fous větší.

Jinak nemít od centra zastávku na průjezdné trati byl záměr. Kdyby nebyla postavená nová Trojská, určitě bych to navrhoval jen s jedním párem zastávek pro všechno. Jelikož už stojí, jen jsem namaloval tu společnou odjezdovou. Nechtěl jsem lidi, co jedou dál, nebo do ZOO, zdržovat dvojím zastavením. A nová zastávka Trojská není tak daleko, aby se nevyplatilo pro návrat k autu vystoupit i na ní.

Jinak budu rozporovat případnou změnu LV. 14 na tu smyčku za most a 24 na Výstaviště, tomu nerozumím. 24 by pak nadále nedojela ani k metru Holešovice a 14 by naopak od metra Holešovice nedojela k Výstavišti, kde si myslím, že by měly být 2 linky a nevyvstala by pak nutnost tam zavádět trvalý bus pendl (751).

Právě bych to viděl naopak. 14 k Výstavišti a 24, druhá půlka 17 za řeku, zatím. A výhledově 19 Trojská - Dělnická - Palmovka - Kubánské náměstí - sóla ;-).

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 08.3.2014 16:56

Milane, obdivuju kolik do toho "jen tak" vložíš času a energie :)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.3.2014 13:16

zejména pro MŠ: Jinak podstatné je, že vznik (respektive už jen jeho přípravy) tohoto P+R a TRAM obratiště u něj musí mít za následek změnu v úvahách o propojení TRAMvají Bohnic a Kobylis na pravém břehu Vltavy s oblastmi na jejím levém břehu (Podbaba/Suchdol/Dejvice) = rozhodně propojovat od současné TT Trojská (křižovatky "pod" stejnojmennými zastávkami) místo svahem od Bohnic a dnes vlastně skrz ZOO (respektive ulicí mezi její původní "dolní" a novou "horní" částí).
Co mne se týče, tak:
1.) P+R a nové zastávky u něj by měly mít název "Trojský most"
2.) linkové vedení by mělo být po výstavbě obratiště Trojský most upraveno následovně:
a) "roztrženy" l.14 a 24
b) l.14 od Ortenova nám. prodloužena do obratiště Trojský most
c) l.24 ukončena na Výstavišti Holešovice
d) l.17 "pásmována" místo na Výstavišti Holešovice, tak na obratišti Trojský most
2.) Po výstavbě "propojovací TT Podbaba - Císařský ostrov - ZOO (její jihovýchodní roh) - Trojská/Trojský most:
a) l.14 prodloužena ze zastávek Trojský most přes zastávky ZOO - Císařský ostrov - Podbaba (odsud výhledově do Suchdolu) do nějaké konečné "za" stanicí =M=A Dejvická (potažmo TRAM zastávkou Vítězné nám.)
b) prodloužení l.24 z konečné Výstaviště do konečné Trojský most
c) ze zastávky Vítězné nám. prohození tras l.8 a 20 - l. 8 do Divoké Šárky a l.20 přes Podbabu, Císařský ostrov, ZOO, Trojskou do oblasti Kobylis/Bohnic
d) potažmo výhledově počítání s prodloužením l.5 z Podbaby do Suchdola (možno s vloženými spoji Suchdol - Hradčanská =M=A + "eSko" - Špejchar)
P_V píše:MMM: Mně se na tom nelíbí to dvojí křížení s protisměrem.
na to je jednoduchá reakce:
Co je (dle praxe) očekávatelnější - kolize (protijedoucích) křižujících se TRAM či TRAM křižujících se s chodci?
Dle mne to druhé + navíc toto mívá zpravidla fatálnější následky = neojediněle i úmrtí!

Ovšem velké mínus návrhu MŠ jsem viděl, že u P+R nemá zastávku pro v obratišti neukončené spoje jedoucí ZC k současným zastávkám Trojská - v přílohách uvádím výhledovou variantu napojení nové TT k ZOO a Podbabě a to v původní mnou navržené podobě obratiště "Trojský most" (= s průjezdem po směru hodinových ručiček a tedy se dvěma kříženími protisměrů v něm neukončených TRAM) a v podobě blíže variantě MŠ (= průjezd proti směru hodinových ručiček a tedy bez křížení protisměrů TRAM):
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 08.3.2014 11:12

MMM: Mně se na tom nelíbí to dvojí křížení s protisměrem.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.3.2014 10:56

Ale pane MŠ: Vždyť při podrobném průzkumu "současné traťové" části výhledového obratiště ani můj návrh:
1.) nepotřebuje změnu osové vzdálenosti v "současné" TT, a to protože příslušný "nově blokově obratištní" úsek jsem (na rozdíl od Vás) z 1/2 (východní) zjednokolejnil
(pro získání místa na ostrůvek místo 1 koleje) a v druhé (severní) polovině jsem ze "současných" protisměrných kolejí udělal souběžné ("stávající" kolej DC nově výjezdem z obratiště - pro případ, že křižovatka "pod zastávkami" Trojská by byla řízena SSZ, tak zde vytvořen vyčkávací prostor před najetím do nácestně/nástupní zastávky DC = možnost v mírném předstihu projet přes SSZ, ale následně vyčkat průjezdu "delších" spojů od Stírky, ze kterých by mohli cestující vyžadovat přestup na spoje jedoucí z obratiště dále jiným směrem než ty od Stírky.)
2.) Řešení případné hrozby kolize čel TRAM v "přibližovacích" obloucích do nově souběžného úseku "současné" TT je ve Vaší kategorii
Martin Šubrt píše:... Už tak je pod novou zastávkou Trojská velmi významný zásah do té křižovatky, ale ta alespoň není řízená a nejsou tam všude kabely a nějak se s jejím rozvojem do budoucna počítá. ....
= zásah nevadí (z důvodu současného počítání s jejím budoucího rozvojem) + nemůžeme vyloučit, že tento bude mít (tak jako tak) v budoucnu za následek její osazení SSZ!

Nejvýraznější zásah při budování mé varianty proti té Vaší je nutnost v prostoru nového obratiště dočasně prokopnout/překopnout cca 1/2 šířky nového náspu nájezdu na most na šířku budovaného podchodu (= cca 5 metrů včetně stěn) zajišťujícího bezbariérový mimoúrovňový/nekolizní přístup na "můj" ostrůvek DC. Jó a nevěřím, že ostrůvek vybudovaný místo jedné koleje "současné" TT by neměl dostatečnou šíři, která by byla minimálně 2,5metru.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 08.3.2014 0:29

Jenom doplním, že podstatou mého návrhu jsou minimální zásahy do současné komunikace s novou tratí a do těch nových křižovatek. Proto tam není oblouk zpět do Kobylis, aby se nemusela osová vzdálenost rozšiřovat v delším úseku a více současně přestavovat celý profil té křižovatky. Proto tam není zastávka v prostoru současné trati, protože by to znamenalo přestavbu nejen obou křižovatek před a za, ale asi i rozšíření celého tělesa komunikace. Už tak je pod novou zastávkou Trojská velmi významný zásah do té křižovatky, ale ta alespoň není řízená a nejsou tam všude kabely a nějak se s jejím rozvojem do budoucna počítá. Tj. můj návrh je o tom, že pokud někdo uvolní nějaké peníze na P+R, aby přisypání peněz na smyčku znamenalo minimální zásahy do současně nových povrchů a okolí. Samozřejmě, kdybychom byli na zelené louce, tak by smyčka mohla vypadat daleko lépe, včetně zastávek a návazností.

MM: K tomu mailu se výhledově dostanu. Jen jsem nějakej línej, omlouvám se.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.3.2014 23:53

Petrpes píše:Ty woe, to je skoro malá vozovna :)
ovšem to už tedy muselo být v původním návrhu MŠ - koleje mám položené stejně jako on až na propojky-výhybky, díky nimž je průjezd obratištěm okolo P+R proti MŠ otočen a je navíc možnost obratu i od Stírky, ale na druhou stranu cca 1/2 "stávající" koleje DC -jenž MŠ zůstala "plonkovní"/navíc/přebytečná- jsem zrušil pro získání prostoru pro jeden nácestný/nástupní ostrůvek DC, protože v MŠ navrženém místě ostrůvku této funkce jsem navrhl ostrůvek opačný = ZC - výstupní/nácestný ke Stírce.
Tento v návrhu MŠ byl jinde a měl jen v první (výstupní) funkci = jím neprojíždějící spoje nekončící v obratišti by byly pro návrat cestujících na P+R nepoužitelné - minimálně nevhodné.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 07.3.2014 23:14

Ty woe, to je skoro malá vozovna :)

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 07.3.2014 22:02

pane MŠ: velmi se omlouvám za mou drzost, ale dovolil jsem si Vám přepracovat návrh TRAM obratiště Trojská
(s vysvětlením důvodů změn):

EDIT: oprava přesmýknutí písmen
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) MM-Mikulovsky dne 07.3.2014 23:57, celkem upraveno 1 x.

mikikopas
Uživatel

Příspěvek od mikikopas » 06.3.2014 13:20

Měl by mít, jinak nedostaneš tramvaje přes Vltavu. Dále ekoteroristi a pseudomístní v Suchdole jsou fakt hrozní. Příklad paralelní dráhy a staveb 518 a 519 SOKP je to vidět. A zase se mne budete pak ptát na zdroje, zkusil bych švýcarské fondy jako v Olomouci do Nových Sadů, tedy etapa I.A, abych byl přesný.

Odpovědět