Ono kdyby se šlo cestou jiných měst a nemuselo být něco extra, tak na všech důležitých zastávkách už máme elektronické panely...MF píše:Ono by možná stačilo udělat na každou zastávku budku, kde by seděla u okénka důchodkyně, která by tam dávala veškeré informace, případně by do amplionu řekla nějakou výluku. Za ty prachy co stály mastodonty by tam mohla sedět pět let. Navíc mastodonty usíme neustále opravovat případně měnit. Bábu ne. A ještě by zastoupila automat na jízdenky a dopravní kontrolu
Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Orientační a informační systémy
Ono by možná stačilo udělat na každou zastávku budku, kde by seděla u okénka důchodkyně, která by tam dávala veškeré informace, případně by do amplionu řekla nějakou výluku. Za ty prachy co stály mastodonty by tam mohla sedět pět let. Navíc mastodonty usíme neustále opravovat případně měnit. Bábu ne. A ještě by zastoupila automat na jízdenky a dopravní kontrolu 
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
MŠ:100% souhlas
- osobně při realizaci takové varianty by jsem byl pro "spešl modifikační" provedení U4a
žádné podsvětlené sklo (které neustále někdo na zastávkách rozmlacuje), ale bílé "terčíky" v příslušném modrobílém orámování s černým podkladem = možnost naprogramování piktogramu TRAM i nápisu ve 3 řádcích: "ZASTÁVKA MIMO PROVOZ", což by mělo "žrát" elektřinu jen při změně obsahu + za tmy diodové nasvícení.
vysvětlující informace o poloze a přístupu k zastávce NAD u ZJŘ (na lístku formátu/velikosti jednoho z nich).
- osobně při realizaci takové varianty by jsem byl pro "spešl modifikační" provedení U4a
vysvětlující informace o poloze a přístupu k zastávce NAD u ZJŘ (na lístku formátu/velikosti jednoho z nich).
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Já si myslím, že Praha je dávno zralá na výběrové řízení na nové zastávkové sloupky v jednotné podobě v hard variantách pro centrum i light pro vnější části. A kromě odjezdových dat a běžící lišty by to mohlo mít i malý tlampač na hlášení, zezadu někde i třeba dotykový displej s mapama a idosem apod. Myslím, že by si to zasloužilo soutěž s možností lidí si vybrat nakonec vítěze. Ale určitě ne výměna všech, ale postupně podle potřeby a dle rekonstrukcí.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
1.) sloupky mají snad elektřinu z VO, které je však napájeno jen v nocikruťák píše:Myslím, že vybavení takovým "světlem" by znamenalo náklady už nepříliš odlišné od vybavení nějakým displejem (ať už Buse, LEDkovým či LCD), kam by se dala po síti poslat daleko přesnější a operativnější informace
Nehledě na to, že dost sloupků nemá ani elektriku a některé ji naopak mají ale z troleje, takže pokud by při výluce došlo k vypnutí, vypnul by se i sloupek...
2.) proto navrhuji primitivnější řešení "jen nouzovým světlem", které by šlo spíše napájet z baterie než nějaký "sofistikovaný" panel.
3.) Co jiného/důležitého/aktuálního/operativního za informaci potřebuješ než "Teď to nejede na (náhradní/mimořádnou) dopravu jdi tamtudy - tam"? POZOR - informace nepřeplácej, aby zase (jako současný výlukový leták) jich nebylo nepřehledně moc!
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že vybavení takovým "světlem" by znamenalo náklady už nepříliš odlišné od vybavení nějakým displejem (ať už Buse, LEDkovým či LCD), kam by se dala po síti poslat daleko přesnější a operativnější informace 
Nehledě na to, že dost sloupků nemá ani elektriku a některé ji naopak mají ale z troleje, takže pokud by při výluce došlo k vypnutí, vypnul by se i sloupek...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Mám problém s tím, že tu momentálně řešíte jen plánované výluky, ale v provozu TRAM nám nepravidelně, ale opakovaně vznikají i náhlá/operativní uzavření úseků TT (z důvodu nehody, stržené TV, zásahu PČR či záchranných složek ...) a máme několik úseků TT, které následně osadit informacemi o vyloučení provozu přes příslušnou zastávku je velmi obtížné - jedná se zejména o zastávky mimo PK, ale potažmo i zastávky u tratí vedených středem vozovek, ale po tělese nesjízdném silničními vozidly = i NAD.
Nedávno mne napadlo, že alespoň v takových místech by mohl být označník vybaven nějakým výrazným světelným blikačem (asi červeným) + neustále uvedenou informací "POZOR BLIKÁ-LI ČERVENÉ SVĚTLO = ZASTÁVKA MIMO PROVOZ
náhradou za TRAM jezdí autobusy přes zastávku ..... (tu a tu), k níž se dostanete .... (tak a tak)."
= pak by při přípravě plánované výluky stačilo uvádět úsek dotčený výlukou + dobu jejího trvání + informaci "náhradní autobusová doprava je vedena přes standartní záložní zastávky (viz stálé informace na příslušných zastávkových označnících)"
Nedávno mne napadlo, že alespoň v takových místech by mohl být označník vybaven nějakým výrazným světelným blikačem (asi červeným) + neustále uvedenou informací "POZOR BLIKÁ-LI ČERVENÉ SVĚTLO = ZASTÁVKA MIMO PROVOZ
náhradou za TRAM jezdí autobusy přes zastávku ..... (tu a tu), k níž se dostanete .... (tak a tak)."
= pak by při přípravě plánované výluky stačilo uvádět úsek dotčený výlukou + dobu jejího trvání + informaci "náhradní autobusová doprava je vedena přes standartní záložní zastávky (viz stálé informace na příslušných zastávkových označnících)"
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ono chce rozdělovat výluky. Pravidelné jako Modřany, Barrandov, Krejcárek dělat opravdu schematicky velkým písmem výluka a lidi už ví kam.
Potom méně časté nebo krátkodobé kombinovat. Na sloupek velký nápis a do přístřešku/přenosnou značku dát podrobné info.
Potom méně časté nebo krátkodobé kombinovat. Na sloupek velký nápis a do přístřešku/přenosnou značku dát podrobné info.
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To moje byl samozřejmě náčrt, jak by se to dalo udělat s minimální změnou. Tedy nezasahovat do současných zajetých standardů, ale přesto to na první pohled zpřehlednit.
Když bych vzal v potaz požadavek, aby tam fakt byly všechny informace, co na původnim letáku, tak by to mohlo vypadat nějak takto:

Cíl je jasný: všechny serepetičky a malůvky pryč, obrovským písmem říct, že bude výluka, kde a kdy, a pak pro mě za mě vypsat zastávky a další informace stejně tak jako teď.
Změna to je tak drobná a přitom ve výsledku tak obrovská
Když bych vzal v potaz požadavek, aby tam fakt byly všechny informace, co na původnim letáku, tak by to mohlo vypadat nějak takto:

Cíl je jasný: všechny serepetičky a malůvky pryč, obrovským písmem říct, že bude výluka, kde a kdy, a pak pro mě za mě vypsat zastávky a další informace stejně tak jako teď.
Změna to je tak drobná a přitom ve výsledku tak obrovská
- Bobik
- Uživatel
Jo, přesně. Dokud nepřijde podpora z vyšších míst, kde na případnou stížnost odpoví ve smyslu že má dotyčný čučet, vnímat, poslouchat hlášení a zajímat se o to kde je a kam ho to veze a ať tedy si tou svou stížnost nacpe někam, bo to je jeho blbost, tak budem mít nepřehledný elaboráty kde bude všechno.
Martine, i tvá vývěska se mi líbí
Jen na to koukáme asi každý trochu jinak. Já stvořil něco, co by se mi principiálně líbilo, tys dal dohromady leták tak, jak bys to udělal jako pracovník DP. Věř mi, že být tím člověkem, který má tisk na starosti, asi bych si netroufl tisknout tu svou verzi. Ona by si pak třeba stěžovala paní Vopičková, že v deset ještě určitě viděla v Braníku tramvaj, a pan Novák, že mu vůbec nebylo jasné, kde přestupovat... A tyhle stížnosti by si pak odskákal hádejte kdo?
Co se tím snažím říct je to, že taková změna musí přijít odněkud z vyšších míst, kde někdo řekne, že to tak chce. Udělat na vlastní triko osekanou verzi je prostě risk a tak se tam radši napíše všechno, pak to sice není přehledné ale aspoň si nikdo nemůže stěžovat že nebyl detailně informován.
Tím neříkám, že by se mi ta moje light vývěska nelíbila, ona by se mi líbila hodně, a věřím, že by zaujala víc lidí a posloužila by lépe než současná verze.
Co se tím snažím říct je to, že taková změna musí přijít odněkud z vyšších míst, kde někdo řekne, že to tak chce. Udělat na vlastní triko osekanou verzi je prostě risk a tak se tam radši napíše všechno, pak to sice není přehledné ale aspoň si nikdo nemůže stěžovat že nebyl detailně informován.
Tím neříkám, že by se mi ta moje light vývěska nelíbila, ona by se mi líbila hodně, a věřím, že by zaujala víc lidí a posloužila by lépe než současná verze.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pánové, samozřejmě souhlas s oběma dalšími návrhy
. Každý krok k jednoduchosti a zdůraznění podstatných informací je vítaný. I když samozřejmě z vlastní zkušenosti na zastávkové službě chápu, že některé postupy jsou věcí historickou, věcí personálního zajištění a možností vývěsu. A uznávám, že se oproti minulosti určitě již objevila snaha o zjednodušení a zvýraznění určitých částí textu. Ale jak vidno z názorů dalších kolegů zde, určitě to chce výhledově ještě podstatně výraznější krok. Jak vidno, už i já dělám jen polokroky
.
- Petrpes
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ano, sáhodlouhé elaboráty nikdo nečte a když čte neporozumí 
Já bych si to dokázal představit ještě stručnější. Ale jak už jsem psal, za předpokladu, že hned za poslední tramvají jedou zastávkáři a do vitrin lepí papír
PROVOZ PŘERUŠEN
zavedena náhradní autobusová doprava
zastávka:
v zastávce linky 253
/* a schéma jak se tam dostat
Dokud tohle nikdo nevyvěšuje, je problém zjistit, jestli teda ta poslední tramvaj už jela nebo ne.

edit: Kruťákovo verze je taky hodně dobrá
PROVOZ PŘERUŠEN
zavedena náhradní autobusová doprava
zastávka:
v zastávce linky 253
/* a schéma jak se tam dostat
Dokud tohle nikdo nevyvěšuje, je problém zjistit, jestli teda ta poslední tramvaj už jela nebo ne.
edit: Kruťákovo verze je taky hodně dobrá
- kruťák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Martine, ač jinak tvé návrhy téměř uctívám
, tak ta vrchní část se mi tady nezdá o moc příjemnější pro oko než původní cedule.
Jenom takový návrh, dvouminutová lehká korekce (v podstatě jen přesun částí textu) v malování:
Jenom takový návrh, dvouminutová lehká korekce (v podstatě jen přesun částí textu) v malování:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.