Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Smasska
Uživatel

Re: Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Příspěvek od Smasska » 10.5.2014 14:21

Jak se to vlastně dělá s ROV v případě provozu dvounápravových tramvají? Ručně?

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 01.5.2014 6:28

Národní třída zmizela pro všechny linky a je vtipný když s 22 máš Štěpánskou a pak až K.letohrádek. :)

A hlášení o KB, nevadí, že to zmizelo, víc se mi íbí, že čas KB zobrazuje apex.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 01.5.2014 0:30

Filip píše:Pro linku 6 a 18 zmizel KB Národní třída =D>
a když ještě jezdila 9, tak i pro ní. Změna se udála k dni, kdy se zmenšila zastávka pouze na 1 soupravu.

Filip

Příspěvek od Filip » 30.4.2014 23:41

Pro linku 6 a 18 zmizel KB Národní třída =D>

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 30.4.2014 22:22

Dík za info a názory 8-)

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.4.2014 19:07

No jo vlastně: poslední změna KB je Želva. #-o Já tam ještě po změně nejel. :D

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 30.4.2014 19:05

A stále někteří borci vyčkávají na Želvě s linkou 5 do času Strojimportu u metra :roll:

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 30.4.2014 19:02

Já bez toho hlášení taky bez problémů žiju. Problém je, když se nějaký KB mění (naposledy Kolbenova), tak na to nic neupozorňuje. Zkrátka si člověk musí vždycky projít JŘ, jestli není nějaká zrada.

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 30.4.2014 18:58

Proč se to udělalo nevím, nikdo se nikoho na nic neptal. Možná kvůli kapacitě. Zaznamenal jsem mírnou vlnu nevole, ale tradičně bez zpětné vazby/vysvětlení. Mě osobně to chybí především na různých výjezdových/zátahových trasách, kdy by mě to upozornilo na neobvyklých místech. Jasně, beztak se to snažím naštudovat předem z vjř, jen tohle byla dobrá pomůcka. Na druhou stranu je zase místo toho ten řádek s příštím KB a časem, který nemusím hledat v žebříčku, ale nedokážu říct, co je lepší. Vcelku mi současný stav s vypsaným KB a časem vyhovuje, zvláště když zůstane svítit i po odhlášení Z:idea:

Jakub
Uživatel
Bydliště: Jedno z posledních nádraží, kde jsou komplet mechanická návěstidla.

Příspěvek od Jakub » 30.4.2014 18:54

Já mám pocit, že to zmizelo v souvislosti s tou úpravou, kdy se příští KB a čas ukazuje přímo na displeji APEXu.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 30.4.2014 18:52

kruťák píše:Dnes jsem jel časně ráno vcelku práznou tram a všiml jsem si tak, že v kabině se nehlásilo "Pozor! Příští zastávka - kontrolní bod". Když teď koukám na Komentáře z kokpitu z listopadu 2013, tak tam to už také není. Kdy a proč to bylo zrušeno? Málo místa v hlásiči? Usnadnilo/ztížilo se tím něco v práci řidiče? A co na to Jan Tleskač? 8-)
Ano, již nějakou dobu se tohle upozornění neobjevuje, ano je to kvůli místě a mě to bylo tak nějak šumák že to zmizelo. Jaký názor mají ostatní?

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 30.4.2014 18:48

Dnes jsem jel časně ráno vcelku práznou tram a všiml jsem si tak, že v kabině se nehlásilo "Pozor! Příští zastávka - kontrolní bod". Když teď koukám na Komentáře z kokpitu z listopadu 2013, tak tam to už také není. Kdy a proč to bylo zrušeno? Málo místa v hlásiči? Usnadnilo/ztížilo se tím něco v práci řidiče? A co na to Jan Tleskač? 8-)

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 13.3.2014 15:10

Ano, před ROV vyhlaš klidně bez ohledu na proužek tak včas jak jsi zvyklej. Jistota je jistota :)

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 13.3.2014 14:45

Mě jízda s tím zázrakem asi čeká v pondělí, střídat budu na Plackého nám. ZC/nábř., takže abych byl ready: Do Modřan/Braníka mi to tedy zvládbne vyhlašovat "na proužek" jo? A když se budu blížit třeba hned k Výtoni a chtěl bych mít jistotu, že to stihne vyhlásit, nemůžu to pro jistotu odpálit již pod sekcí? Děkuji

Třeba rychlostní výhybka se jevila v oběžnících celkem složitě a jistě se našli věční kverulanti, ale během řekněme měsíce podle mě odladěno a nemám pocit, že by to někomu odpoutávalo pozornost, zdržovalo, nebo vyvolávalo jiné provozní problémy. Mám naopak dobrý pocit, že takhle nějak by zavádění novinky, která opravdu zlepšení parametrů jízdy přinesla, mělo vypadat.
Přesně co říkají ostatní > nevidím a dosud jsem si nedokázal představit žádný kladný aspekt, který by to mohlo přinést, protože se to nikdy nedostane do kategorie ZZ, které bych mohl nechat pracovata samostatně a mohl na něj spoléhat. Hlavně díky negarantovatelné funkčnosti a přesnosti GPS. Dokud to bude jen "informační zařízení". To je problém předvěstí i třeba LEDkových výhybkových lamp. Jako jsou tam, jsou sice jenom informační, takže se na ně spolehnout nemůžeš, ale když je nezkontroluješ máš to na krku. Dobře, je to dvojí kontrola a u výhybek není nikdy na škodu, ale z hlášení zastávek mám již zmiňovaný pocit, že se tu nějaký pionýr snaží vyfukováním tabákového dýmu do vody zjistit, zda touto cestou nevznikne zlato. Jak podivínský nápad řekne si leckdo... :lol:
Naposledy upravil(a) Karosák dne 13.3.2014 15:30, celkem upraveno 1 x.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 13.3.2014 12:55

trainzjohny píše:Proto píšu ve spojení s ujetou vzdáleností ... podle GPS, majáku a ujeté vzdálenosti se podle mě dneska celkem velmi přesně dá určit kde přesně vůz je.
To je zajímavá úloha. Ujetá vzdálenost může být ovlivněna prokluzem a časem se kumuluje do nesmyslných výšin. GPS může mít v zástavbě náhodné chyby, ale chyba nepřesahuje určitou mez. Maják se snad jeví jako nejpřesnější, ale je jen někde, takže se dá použít jen pro občasnou kalibraci. A teď z toho vyvoďte na metr přesné číslo...
ETCS používá pro ujetou vzdálenost radarové měření a kalibraci balízama, to by bylo na beton přesně.

Odpovědět