Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 03.5.2014 23:30

9001 píše:...Osobně pamatuji až dobu plechových tabulí s nálepkami a tam ta chybovost byla celkem minimální. Hlavně, když ji rozvoz zjistil dalo se to změnit.
Já to sice moc nepamatuji (do Prahy jsem přišel na konci používání nálepek na plechových tabulích a dříve jsem ji jen nepravidelně navštěvoval), ale uvedená nechybovost či (v případě zjištění chyb při umísťování) možnost opravy na místě mne opět přivádí k variantě provedení (jenž jsem již kdysi tu navrhoval):
1.) pro různé typy zastávkových označníků vytvořit varianty plastových "kapes" = výseky do šedého plastu (ze tří stran - jedné boční + dolní a horní s přesahem pro zahnutí za zadní stranu hlavního formátu, čímž se vytvoří "kolejničky/zarážky" pro vedení papíru s měnícím se obsahem (názvy zastávek, čísly zastavujících linek + případně jejich směry další jízdy) = např. pro tento označník Kobylisy ZC by to vypadalo jako je v příl. 1
2.) dovnitř by se zasouval papír jen s obsahem viditelným skrz průseky = s názvy zastávek, čísly zastavujících linek + případně jejich směry další jízdy, jehož tvorbu si dovedu představit (s prominutím) v obyčejném excelu = bez zásahu grafika a nejlépe (jak jsem již dnes psal) nějakým co nejvíce automatizovaným způsobem = rozdělit si síť TT (viz příl.2) na jednotlivé očíslované (nejlépe od centra) mezi křižovatkové úseky (jen výjimečně nějaké významné složitější přestupní uzly se zastávkami na více ramenech křižovatky za/před nimiž není většinou další zastávka se zcela totožnými zastavujícími linkami).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 03.5.2014 23:20

Dobře, rutina je ubíjející, to chápu. Ale co třeba nějaká "výstupní kontrola"?

petr03
Uživatel

Příspěvek od petr03 » 03.5.2014 22:44

Presne o tom mluvim. Pokud to dela nekdo rucne, tak po chvili ty mzitky bude mit kazdy, pak ta chybovost stoupa, ignoranstvi taktez, proste stroj, ktery uz nepremysli. Navic vystupni vzor by mel byt to nejmensi, kdyz by to melo byt vsude stejne. Navic naprogramovat jde vse. Pokud jiz neco takoveho maji, tak jedine me napada, ze to neumeji pouzivat, a pak je chyba nekde mezi pc a zidlu, a melo by se to opravit - vymenit.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 03.5.2014 15:53

petr03: Jenže chyby co se udělaly ted už opravdu ukazují, že to dělá ignorant. Dát 5x stejnou linku na jeden sloupek?

Osobně pamatuji až dobu plechových tabulí s nálepkami a tam ta chybovost byla celkem minimální. Hlavně, když ji rozvoz zjistil dalo se to změnit.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 03.5.2014 14:10

Já se domnívám, že takový program mají. Ale problém nastává ve fázi, když tu sjetinu dostane do ruky grafik, aby metodou ctrlc ctrlv v nějakém Illustratoru rozkopíroval barevná čísílka. Při dvacátém sloupku už má mžitky před očima a plete se, zapomíná tam rozkopírované padesát čtyřky a podobně. A proč ten program nedělá i grafický výstup? Asi že se ten design každou chvíli mění, je snaha do toho občas vnést i nesystematickou informaci, a vyrobit grafickou předlohu ručně je snažší než ji programovat.

petr03
Uživatel

Příspěvek od petr03 » 03.5.2014 13:57

To mi nerikejte, ze v dnesni dobe, 21 stoleti, kdy skoro vse je rizeno pc, nejde mit program, ktery bude mit v sobe integrovanou celou tram sit, vsechny zastavky vse dle skutecnosti tak, aby v tomto programu byly patrne i smery na krizeni, kam by pak stacilo zadat pro danou linku trasu, a program by si vse sam pohlidal, umistil pod spravny symbol smeru, pohlidal by si, ze na dane zastavce neni jedna linka vicekrat, treba 5x, ten program by teoreticky mohl umet i navrhnout objizdne trasy, mohl by mozna umet i tvorbu jizdnich radu, ale to uz by chtelo vice se dotoho ponorit. Pokud to tak jeste neni, a ted se nekdo prastil do hlavy, tak autorska prava jsou moje :lol: . Samozrejme by toto slo pak udelat i na bus, ale tam by to bylo asi trosku slozitejsi. Pak uz by byl clovek mezi pc a sedackou k tomu, aby to obsluhoval, zadal pozadovanou trasu, zkontroloval spravnost, zmackl tisk, a zabalil a pripravil k distribuci. Ale pokud vse nekdo zadava rucne, je tech zmen hodne ( vyluky, prazdniny, akce, zmeny jr apod ), tak pak vsichni delaji ve stresu, rychle, chybovost stoupa, kontrola autora nizka, vedouci ( ci vystupni kontrola ) toho bude mit take moc, kdyz je malo casu tuplem, tak posledni kdo zjisti chybu je az clovek co to jde povesit. A ten s tim nic neudela. Ten musi povesit to, co dostal, porad asi lepsi, nez nic. Driv, za dob plechovych cocek, takova chybovost asi nebyla, ze?

Sory za dlouhy OT, jen jsem se dobre najedl, tak premyslim nad blbostma.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 03.5.2014 11:24

vávra píše:
9001 píše:Mě přijde, že jediná šablona pro tvorbu "čoček" jsou ty chlívečky pro název a čísla. Jinak se to tam dosazuje komplet ručně...
Přesně tak...
a to je právě ta chyba:
1.) tištění změny - respektive i jen totožné náhrady za původní (kvůli jeho krádeži či poškození) trvá rozhodně násobně déle, než mít ve složce pár desítek souborů a z nich otevřít a ihned vytisknou či jen minimálně upravit ten pro příslušnou zastávku
2.) čím víc ručně "dosazuješ" znova ručně, tím je násobně větší pravděpodobnost
vytvoření chyby

vávra
Uživatel

Příspěvek od vávra » 03.5.2014 9:58

9001 píše:Mě přijde, že jediná šablona pro tvorbu "čoček" jsou ty chlívečky pro název a čísla. Jinak se to tam dosazuje komplet ručně...
Přesně tak...

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 03.5.2014 8:17

G: Jednou jsme si v práci chtěli prosadit PDF formulář. Po požadavku na ústředí jsem si připadal jako ty ted.

MM: Mě přijde, že jediná šablona pro tvorbu "čoček" jsou ty chlívečky pro název a čísla. Jinak se to tam dosazuje komplet ručně...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.5.2014 20:04

G: tušil jsem, že "zastávkové čočky" se dělají v jiném programu než ZJŘ, ale jde mi o to, že v jakémkoliv programu lze mít nachystané šablony a pokud by to takto v DPP v dané problematice fungovalo, tak nemůžou být chyby v názvech zastávek (kdysi přejmenovaného Nábř. Kpt. Jaroše na Nám. ...) či ve směrování linek do dočasně uzavřeného úseku TT atd.
a navíc následné zastávky s rozdílem jen v názvu by se dělaly lehce takřka jako jedna

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 02.5.2014 18:09

MM-Mikulovsky píše:ale i tzv. zastávkových hlaviček/čoček s názvem zastávky a čísly zastavujících linek + případně směry jízdy (ať již hned na následujícím větvení - pomocí jen šipky či na vzdálenějším/složitějším větvení vypsáním pod názvy významnějších směrů).
Čočky nemaj s Chapsem nic společného. A když jsem se zeptal, zda by nešlo generovat čočky automaticky tak jsem si vyslechl přednášku ze které jsem pochopil, že jsem rád že jsem šotouš. Btw pamatujete si, jak se zastávkové jízdní řády tvořily tak, že seznam zastávek byl jen jeden sloupek a když se nevešel tak se ručně na kopírce zmenšoval? Není to tak dávno.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 02.5.2014 8:53

ElWapp píše:Nepochopím, že se za deset nebo kolik let, co DP používá Chapsí software na jízdní řády, ještě nedala do kupy nějaká jednoduchá šablona na tyto krátkodobé změny. Pořád se to vyrábí ad hoc - někdo tam něco zvýrazní, jindy někdo jiný zas ne, někdy se vytisknou i sloupečky pro víkend, někdy se napíše že linka o víkendu nejede, i když jede, někdy se do spodního rámečku opíše platnost, jindy název akce, kvůli které se mění provoz, jindy popis dopravního opatření, datum platnosti je někdy inverzně a někdy ne... Proč se na to za deset let nevytvořil nějaký stručný manuál? To to nikomu nevadí?
=D> :smt023 přesně toto mne také #-o a to nejen u ZJŘ, ale i tzv. zastávkových hlaviček/čoček s názvem zastávky a čísly zastavujících linek + případně směry jízdy (ať již hned na následujícím větvení - pomocí jen šipky či na vzdálenějším/složitějším větvení vypsáním pod názvy významnějších směrů).

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 01.5.2014 21:01

Nepochopím, že se za deset nebo kolik let, co DP používá Chapsí software na jízdní řády, ještě nedala do kupy nějaká jednoduchá šablona na tyto krátkodobé změny. Pořád se to vyrábí ad hoc - někdo tam něco zvýrazní, jindy někdo jiný zas ne, někdy se vytisknou i sloupečky pro víkend, někdy se napíše že linka o víkendu nejede, i když jede, někdy se do spodního rámečku opíše platnost, jindy název akce, kvůli které se mění provoz, jindy popis dopravního opatření, datum platnosti je někdy inverzně a někdy ne... Proč se na to za deset let nevytvořil nějaký stručný manuál? To to nikomu nevadí?

ZXS91
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZXS91 » 01.5.2014 20:49

ElWapp píše:Jízdní řád dělaný na jeden konkrétní den, čtvrtek 8. května. A stejně musí v záhlaví zůstat sobota? :( napsat tam Čtvrtek 8.5. a zinvertovat to by asi bylo nad síly celého slavného DPP... http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... 69_1)T.pdf
A když to teda platí jen a pouze 8.5, proč je dole zmínka o 5.7.? #-o

ElWapp
Uživatel

Příspěvek od ElWapp » 01.5.2014 20:46

Jízdní řád dělaný na jeden konkrétní den, čtvrtek 8. května. A stejně musí v záhlaví zůstat sobota? :( napsat tam Čtvrtek 8.5. a zinvertovat to by asi bylo nad síly celého slavného DPP... http://jrportal.dpp.cz/DataFTP/JRPortal ... 69_1)T.pdf

Odpovědět