Škoda 14T (Porschetra)
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Škoda 14T (Porschetra)
Musíme se s mířit s tím, že se jednou za čas o prodeji 14T bude v novinách psát. Jak ten blbej nápad jednou někomu vypadl na veřejnosti z úst, tak se toho novináři chytli a už se toho nepustí, jen aby měli čím nabobtnávat svoje novinové články. Realita je samozřejmě jinde a 14T NIKDY NEBUDE PRODÁNA k provozu v jiném městě. Navždy budou patřit Praze, teda pokud se je podaří zase zprovoznit.
Ad MM-M last Q, na Demon3 zelenožlutých 5.8. napsal:
Jinak upřesňuji, že nejde o prasklé rámy podvozků nýbrž o prasklé rámy skříně v místě uchycení podvozku a praskliny jsou na 6 z 6 kontrolovaných vozů z různých sérií, takže je vysoká pravděpodobnost, že jsou popraskané všechny.
A pozor, netýká se jen Prahy...
V novinách se samozřejmě pořád bude psát o prasklinách v podvozcích či rámech podvozků, ale to protože tomu novináři nerozumí a širokou veřejnost "detaily" nezajímají.
Ad MM-M last Q, na Demon3 zelenožlutých 5.8. napsal:
Jinak upřesňuji, že nejde o prasklé rámy podvozků nýbrž o prasklé rámy skříně v místě uchycení podvozku a praskliny jsou na 6 z 6 kontrolovaných vozů z různých sérií, takže je vysoká pravděpodobnost, že jsou popraskané všechny.
A pozor, netýká se jen Prahy...
V novinách se samozřejmě pořád bude psát o prasklinách v podvozcích či rámech podvozků, ale to protože tomu novináři nerozumí a širokou veřejnost "detaily" nezajímají.
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
9001: 1.) Dle mne nejde o to opravit všechno, ale zjistit jestli známá závada je vůbec opravitelná - jak/za jakou cenu/ s jakou trvanlivostí.
2.) DPP (alespoň dle mne) nadává (jako já), že 14T (a obecně TRAM s pevnými podvozky) je viditelně zcela nevhodná (pro jím provozované) tratě s množstvím oblouků o malých poloměrech (potažmo s mnoha výhybkami v běžných uličních křižovatkách) = existuje-li dopravce "mající k dispozici" - respektive provozující linku/y na co nejdelší(ch) trati/ích vedené/ých přímo či jen s dlouhými/táhlými oblouky o větších až velkých poloměrech a malé poloměry má jen v obratištích na konečných, tak by (dle mne) mohl být se 14T (a obecně TRAM s pevnými podvozky) spokojen.
Může někdo vysvětlit mé dosavadní váhání/nechápání, kde je nyní řešená závada 14T:
1.) a) přímo na podvozku (- jeho rámu, což by byla obdoba s M1) = nejdražší, ale nejistější (pro délku dalšího provozu) opravou je výměna podvozků
b) součástce propojující podvozek s rámem skříně = opravou je výměna jen té propojovací (případně jiné vadné součástky) a její smontování s ostatními dosud sloužícími součástkami (které jsou však již také dosavadním provozem či přímo tou známou závadou ovlivněny- zatím neznatelně poškozeny)
2.) žel až na rámu skříně TRAM - řešením je jen nějaká oprava (asi pouhé zavaření praskliny či případné dodatečné vyztužení konstrukce), které však bude mít velmi nejisté dopady na délku následujícího provozu vozu.
2.) DPP (alespoň dle mne) nadává (jako já), že 14T (a obecně TRAM s pevnými podvozky) je viditelně zcela nevhodná (pro jím provozované) tratě s množstvím oblouků o malých poloměrech (potažmo s mnoha výhybkami v běžných uličních křižovatkách) = existuje-li dopravce "mající k dispozici" - respektive provozující linku/y na co nejdelší(ch) trati/ích vedené/ých přímo či jen s dlouhými/táhlými oblouky o větších až velkých poloměrech a malé poloměry má jen v obratištích na konečných, tak by (dle mne) mohl být se 14T (a obecně TRAM s pevnými podvozky) spokojen.
Může někdo vysvětlit mé dosavadní váhání/nechápání, kde je nyní řešená závada 14T:
1.) a) přímo na podvozku (- jeho rámu, což by byla obdoba s M1) = nejdražší, ale nejistější (pro délku dalšího provozu) opravou je výměna podvozků
b) součástce propojující podvozek s rámem skříně = opravou je výměna jen té propojovací (případně jiné vadné součástky) a její smontování s ostatními dosud sloužícími součástkami (které jsou však již také dosavadním provozem či přímo tou známou závadou ovlivněny- zatím neznatelně poškozeny)
2.) žel až na rámu skříně TRAM - řešením je jen nějaká oprava (asi pouhé zavaření praskliny či případné dodatečné vyztužení konstrukce), které však bude mít velmi nejisté dopady na délku následujícího provozu vozu.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Prodej mi přijde jako blbost... Když už se nasypou miliony do opravy, tak at to aspon něco odjezdí...
A za druhé, který DP by si koupil tramvaj u které minulý dopravce nadává na každém rohu...
A za druhé, který DP by si koupil tramvaj u které minulý dopravce nadává na každém rohu...
-
MM-Mikulovsky
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vrátí se ještě někdy tramvaje 14T Porsche do Prahy? Praha se jich nejspíš zbaví
http://www.metro.cz/vrati-se-jeste-nekd ... e-deje_row
http://www.metro.cz/vrati-se-jeste-nekd ... e-deje_row
....
Dopravní podnik předpokládá, že do konce září by jedna z tramvají mohla být zkušebně opravena. „O dalším možném postupu a případném návrhu technického řešení jednáme a samozřejmě v tomto směru komunikujeme i s dodavatelem tramvají 14T – Škodou Transportation,“ řekl Metru mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl. Probíhající jednání potvrzuje i výrobce.
.....
-
martin_ploutev
- Uživatel
Pardon, samozřejmě jsem myslel VratislavSmasska píše:V Poznani leda RT6, 16T a 19T se vyskytují ve Wroclawi.
V Poznani leda RT6, 16T a 19T se vyskytují ve Wroclawi.
-
martin_ploutev
- Uživatel
A můžu se pro zajímavost zeptat, jak to vypadá v Brně s 13T a v Poznani s 16T a 19T? Konstrukčně jsou to téměř totožné vozy se 14T, pokud se tedy nepletu? Je pravděpodobné, že tenhle prů..r se objeví (nebo už objevil) v podobné míře (100 % zkoumaných tramvajíMOp píše:Vypada to velice spatne. Vozy budou odstaveny dlouhodobe (ne-li vubec). Pripravuje se protypova oprava.
-
Martin Šubrt
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že maximálně příspěvek v řádu jednotek milionů, tedy promile ceny. A ještě z rozpočtu státu ne EU. Navíc i teoreticky v případě EU už 5 let, kdy jsou věci z EU povinně udržitelné v provozu, uplynulo.koci píše:O Brnu není sporu. 13T se za eurodotace pořizovaly. Někde jsem četl, že na 14T byly nějaké dotace taky.
O Brnu není sporu. 13T se za eurodotace pořizovaly. Někde jsem četl, že na 14T byly nějaké dotace taky.
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přesně. Praha si vše kupuje za své. Ostatní města mají tramvaje z velká části placené ROPem.
Spíš bude asi účetní problém...
Spíš bude asi účetní problém...
- Radek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To platí spíše pro Brno.
Jestli se nemýlím, tak na 14T jsou vázány dotace, které by se musely vracet. Což by pro městskou kasu asi taky nebylo úplně příjemné.
Jenže RT6 bylo pár kousků, 14T je 60. Při prodeji za cenu šrotu to bude pěkná díra do kasy DPP/města. Navíc bude potřeba řešit náhradu, vozy vytažené z kopřiv nejsou dlouhodobé řešení. 14T bylo jistě šlápnutí vedle, ale pořád mi při stavu financí Prahy přijde smysluplnější je udržet v provozu, než je odepsat a nemít na náhradu.P_V píše:Jestli by to tedy po vzoru RT6 znamenalo rozpad v barrandovském kopci a následný prodej do Polska, tak proč ne
Jestli by to tedy po vzoru RT6 znamenalo rozpad v barrandovském kopci a následný prodej do Polska, tak proč ne9001 píše:Za sebe bych to přirovnal k úpravám RT6. Jeden se zkusí a uvídí se.
Tohle konstrukční vada bude. Jen bude těžké ji přiznat, zvlášť v našich podmínkách.9001 píše:Plzni to bude jedno... Pokud to není konstrukční vada, tak to nebudou řešit. Vozy jsou po záruce a nazdar.