Preference / antipreference MHD

Vše co souvisí s provozem tramvají. Chcete se stát řidičem tramvaje? Podívejte se sem. Debata ohledně linkového vedení a výluk.

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Bobik
Uživatel

Re: Preference / antipreference MHD

Příspěvek od Bobik » 11.11.2014 5:52

Martin Šubrt píše:... Policie nechápe, že může nastat situace, kdy tramvaj dvě volna propásne.... Cíl - plynulost ostatní dopravy...
Muhahaha, a jaký? Těch max. dvou taxikářů, co tam za tu dobu projedou? Jo, koukám, že i u policie jsou odborníci perfektně znalý situace v místě. Začínám mít dojem, že se díky té "perfekní odbornosti" z policie začíná stávat stejnej veřejnej nepřítel jako z různejch obskurních sdružení kytičkářů... :roll:

Martine díky moc, snad se zadaří a projde to.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 10.11.2014 21:52

To už raději to rádio o dva metry posunout. Detekci na zavření dveří provázanou s čímkoliv zatím nemáme a pochybuju, že by to bylo jednoduché. Dveřní "kontakt" se tuším nijak systémově v Praze zatím neřeší, byť občas se o něm mluví.

K Otakarce. Omluva za druhý zásek. Kolegové jsou blízko odhalení zakopaného psa. Po prvním záseku bylo podezření na hardware, teď už je větší podezření na software. Už se tuší, kde by mohl být problém. Je tam současná akce dvou vývojových diagramů, která by to neměla dělat, ale možná to dělá. Bude třeba analyzovat data, kdy k tomu dochází, po jakých nárocích...

Pokud jde o 56. Současný stav je výslovně výsledkem připomínek Policie. Policie nechápe, že může nastat situace, kdy tramvaj dvě volna propásne. Takže je pár let nepsaná dohoda, že po výzvě první volno hned, druhé po propásnutí opakovací a pak výzva mizí. Cíl - plynulost ostatní dopravy. Ten oblouk pro 56 tohle neměl a opakoval volna do odblokování výhybky. Policie si všimla a nařídila odstranit. Dneska jsem informoval kolegy, s odůvodněním za účelem nočních čekaček se pokusí při zapracovávání připomínek ke zkušebnímu provozu vrátit původní stav - pokud bude jasně Policii vysvětlen důvod, je šance, že se to vrátí.

P_V
Uživatel

Příspěvek od P_V » 10.11.2014 16:24

von Špilberk píše:Bohužel 1 kolo jsem si taky čuchnul k rádiu, i když jsem od něj zastavil nejmíň 2 metry.
Šlo by to řešit nějak systémově, např. v takovéto zastávce rádio automaticky deaktivovat až do zavření dveří?

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 10.11.2014 16:14

Dnes opět zásek Otakarky: http://www.dpp.cz/mimoradne-udalosti/141101137/.
18 od Pankráce DC to chytily tři. Já byl ta třetí, takže +10. Že to bylo zrovna v kole, kdy jsem jel na Hrádču na BP není třeba zdůrazňovat, to se rozumí samo sebou. 8-) :roll:

Jinak preference šlape slušně. Bohužel 1 kolo jsem si taky čuchnul k rádiu, i když jsem od něj zastavil nejmíň 2 metry. Pak jsem zastavoval ještě dál od sloupku, ale je tu jeden problém: Ze zastávky není na stromeček na Otakarce vidět, takže žádné velké hokuspokusy nejde z tramvaje dělat. Vlastně 2 problémy: cestující křiví hubu, že musí udělat o pár kroků navíc. :wink:
Naposledy upravil(a) von Špilberk dne 10.11.2014 16:50, celkem upraveno 1 x.

Filip

Příspěvek od Filip » 09.11.2014 16:54

V noci jsem měl 56 a přišlo blbý stát před kontaktem ROV (moc daleko od sloupku) tak jsem stál normálně, dvakrát to hodilo volno doprava, potom mě to odhlásilo. Když přijížděla 55, navolil jsem se ručně a pohoda, akorát to vyšlo a frčel jsem dál. Takže to nebude takový problém.

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 09.11.2014 16:50

A proč s nočníma při čekačkách, tipicky Otakarova DC, nestojíte před kontaktem/příjímačem ROV?
Jo dneska už se fígle v kurzech bohužel nevyučují...

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 08.11.2014 21:56

Grossák píše:....
2) Nejsem odborník na rádia. Odborník Vám možná řekne, že je to duchařina. A vysvětlení pro mnoho věcí také nenachází. ND bylo první vzdálené rádio.
.....
Každé zařízení je třeba mít nastavené s trochu jinou citlivostí. Když jsme na výjezdu ze zastávky, stačí malá. Na volné trati naopak vysoká. Ale zase se musí dávat pozor na přeslechy, s ohledem na to, co vysílají protisměrné tramvaje. V některých místech se proto používá dvojice rádií za sebou a vyhodnocuje se sled. Třeba Prašný most. Tam je spolehlivost z obou VR blízká 100%.
.....
A nestálo by tedy, i kvůli právě Vámi uvedenému, opustit radiový = frekvenční (1 frekvence pro každý ze tří možných směrů) přenos "povelů" pro výhybka = přejít (jako např. Plzeň u TRAMvají i TROLEJbusů či Hradec králové u TROLEJbusů) na datový přenos (jenž jsem zrovna z jiných důvodů včera opět připomenul)?
Jenž vysílá neustále stejný "povel" pro celou trasu linky a směr jízdy z něj poznají příslušné výhybky na trase a logicky by tedy mělo jít mít rozdílné povely pro protisměry jedné linky = NEHROZILO BY PŘEHOZENÍ VÝHYBKY KVŮLI PŘÍJMU "POVELU" VYSÍLANÉHO TRAMVAJÍ V PROTISMĚRU!

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 08.11.2014 14:56

Grossák píše:
Martin Šubrt píše:Myslím, že bylo myšleno rádio vypnout, dokud se neopraví ;-).
Snad. Ale napsáno to nebylo. :)
To byla okamžitá reakce na zprávu od MŠ, že jsou s rádiem problémy. Takže teď když o tom přemýšlím, tak zjišťuji, že jsem to nemyslel nijak. Teď můžu dodatečně říct, že opravit. :D
Grossák píše:Tahle křižovatka nebyla tragická, stejně jako většina po Praze. Asi chceme, aby byla lepší.
Bylo to myšleno tak, že jsem se na Otakarce nikdy necítil nějak extra zdržován, že by mě to nutilo zrovna na tuhle křižovatku nějak nadávat. Zdržení obvykle odpovídalo jízdním dobám. Oproti tomu Palačák zdržuje zdatně už roky (hlavně z mostu rovně) a zlepšení nikde. Staroměstská byla po "modernizaci" dlouho o řád horší než před modernizací, ale teď jsem měl párkrát pocit, že se zlepšila (nebo jsem měl štěstí). Nebo moderní Míraky (horní i dolní), to je trága. #-o

Ale našel jsem i dobré zprávy:
Preference píše:08.11.2014 Preference na Průběžné a Švehlově funguje
Dva měsíce po rekonstrukci trati v ulicích Průběžná a Švehlova je spuštěno na všech dotčených signalizacích dynamické řízení s preferencí tramvají. K zásadnímu zlepšení nyní došlo na SSZ Průběžná - V Korytech, kde byl dočasně pevný program...
=D> =D>

Filip

Příspěvek od Filip » 08.11.2014 14:18

Když přijede 55 +- na čas, tak tam stojím 3 minuty s 56. Ale stál jsem už i 5 minut. Ta 55 se fakt nedá vyjet.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 08.11.2014 11:04

Děkuji za názor. Jak dlouho tam ta 56 obvykle stojí?

Bobik
Uživatel

Příspěvek od Bobik » 08.11.2014 6:43

Grossák píše:S tou 56. Asi by šlo v nočním provozu z blokování EOV dávat tramvaji na tomto vjezdu vpravo nepreferenční volno po dobu třeba 5 minut. Je jen otázka, jestli není lepší dostat preferenční volno ze zámku.
Není. Je to nepraktické. Když pominu, že se kvůli tomu musí vylejzat ven, tak tam obvykle furt někdo dobíhá (lidi se holt furt nechtěj naučit, že ze Synkáče v noci nic nejezdí). Krom toho, 55 jezdí věčně zpozděná (má letecký časy a nestíhá) a na Lazarskou (resp. Štěpánskou) to je taky časově tak akorát, takže každá vteřina dobrá.
Když už to tam v noci nevímproč nemůže být na blikačku, tak proč tam nemůže fungovat alespoň to, co před rekonstrukcí? Tedy trvání nároku do odhlášení průjezdem a čočky vpravo před i po volně /zelené? Při tom téměř nulovém nočním provozu to absolutně ničemu nevadí.
Krom toho, vybíhání s kličkou je mezi ševcovstvem věc krajně neoblíbená, takže to nakonec stejně skončí tak, že se bude stanicovat v půlce zastávky před kontaktem.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 08.11.2014 0:05

Děkuji převelice ;-).

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 08.11.2014 0:00

Jasně. :D Myslím, že se to povede. Je možné s tím počítat.

Martin Šubrt
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin Šubrt » 07.11.2014 23:56

O tom druhém jsme měli disputaci v týdnu ;-) Teda trošku jinde.

Grossák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grossák » 07.11.2014 23:35

Martin Šubrt píše:Myslím, že bylo myšleno rádio vypnout, dokud se neopraví ;-). Ale jinak můžeš třeba zkusit navrhnout převrtat rovnou dvě rádia ;-).
Snad. Ale napsáno to nebylo. :) Převrtat 2 rádia? Nerozumím... :?:

Odpovědět