Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Orientační a informační systémy

Příspěvek od willyjeff » 18.11.2014 9:42

MM-Mikulovsky píše:teď fakt nechápu, o který ze dvou zaváděných systémů se jedná:
a) automatické vyhlašování zastávek pomocí polohy detekované GPS - myslím, že tento (dle posledního znění příslušné směrnice může) se může nyní sám řidič rozhodnout vypnout - ovšem měl by to oznámit PDT (asi tzv. vlakovému), sám však nevím proč, když tento nemá pravomoc mu toto počínání zakázat (např. z, byť nesmyslného, důvodu ohrožení bezpečnosti)
Nemusíš. Nebyls na školení 4, nebo školitel ti to zapoměl říct? Můžeš to vypnout bez hlášení, ale musíš to pak zaspat do knihy proč 8-)

XSC
Uživatel

Příspěvek od XSC » 18.11.2014 9:08

9001 píše:Ale nejde ani tak o to vypráskat hlášení, ale vychytat jeho chyby... A to mrmláním na výpravně asi nepůjde
Je otázka, jestli to vůbec jde vychytat. Přesnost GPS obecně je 10m při dobrém signálu (pokud nevlastníte US armádní přijímač :-) ). V úzké ulici, kde je příjem z méně družic, může být ještě horší, nebo dojde ke krátkodobému výpadku. Když se k tomu přidá reakce vlastního systému + následně APEX a stavění výhybek, může být celková nepřesnost dost velká a chyba tak neodstranitelná.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 18.11.2014 8:56

Chyby se vychytávají už od jara, kdy bylo zavedeno, a furt nic. Jeden den to běhá úplně v pohodě, další den ne. Nebo je to OK 3 kola a ve čtvrtém to nevyhlásí x zastávek. Jak se sleduje úspěšnost systému, by mě opravdu zajímalo. 8-)

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 18.11.2014 8:45

von Špilberk píše:gab.: SH nepomůže. Jednak si zkrátka NĚKDO v DP umanul, že automatické hlášení bude, tak bude a šmitec. :prase Jednak bylo zavedení automatického hlášení zastávek v cílech ISO, takže cíl splněn. 8-)
A hlavní odpověď bude, že každé zařízení se může porouchat, a od toho je tam řidič, aby ho kontroloval. Ostatně za vjetí do výhybek odpovídá řidič, a ten je vždycky po ruce, kdyby něco...
Já s tím sice nesouhlasím, protože když mám za něco odpovědnost, tak nad tím taky chci mít kontrolu. Automatické hlášení zastávek je v tomto postavené úplně vadně, protože ovládání výhybek mi bylo odebráno, ale zodpovědnost za výsledek ne. A o tom, že část zodpovědnosti za to, co ten krám v terénu provádí, přešla na pana vynálezce, jsem pochopitelně nic neslyšel. :zadnice
Ale nejde ani tak o to vypráskat hlášení, ale vychytat jeho chyby... A to mrmláním na výpravně asi nepůjde

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 18.11.2014 8:42

gab.: SH nepomůže. Jednak si zkrátka NĚKDO v DP umanul, že automatické hlášení bude, tak bude a šmitec. :prase Jednak bylo zavedení automatického hlášení zastávek v cílech ISO, takže cíl splněn. 8-)
A hlavní odpověď bude, že každé zařízení se může porouchat, a od toho je tam řidič, aby ho kontroloval. Ostatně za vjetí do výhybek odpovídá řidič, a ten je vždycky po ruce, kdyby něco...
Já s tím sice nesouhlasím, protože když mám za něco odpovědnost, tak nad tím taky chci mít kontrolu. Automatické hlášení zastávek je v tomto postavené úplně vadně, protože ovládání výhybek mi bylo odebráno, ale zodpovědnost za výsledek ne. A o tom, že část zodpovědnosti za to, co ten krám v terénu provádí, přešla na pana vynálezce, jsem pochopitelně nic neslyšel. :zadnice

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 18.11.2014 7:54

Krom toho že to píšete sem, píšete na to služební hlášení?

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 18.11.2014 4:11

willyjeff píše:
Karosák píše:Ten úžasný a jedinečný, bezpečnost zvyšující systém VÁS mi před chvílí pěkně svinsky podhodil vexli -odhlasil Malostranskou přesně ve chvíli, kdy se hnula kolona v Letenské a já byl akorát nad přijímačem. No dobrý, na most jsem nejel a poslední pohled je do špiček, takže jsme se zdrželi jen o další volno, ale řeknu vám fujtajxl! Tak to jen k tomu zvyšování bezpečnosti....
Ano, to se stalo kolegovi a ten to málem nestih umlátit...Na školení 4 říkali, že to můžeme vypnout, okamžitě jezdím bez toho. Od té doby naprosto bez problémů. Všechny zastávky hlásím tam, kde se mají ohlásit.
teď fakt nechápu, o který ze dvou zaváděných systémů se jedná:
a) automatické vyhlašování zastávek pomocí polohy detekované GPS - myslím, že tento (dle posledního znění příslušné směrnice může) se může nyní sám řidič rozhodnout vypnout - ovšem měl by to oznámit PDT (asi tzv. vlakovému), sám však nevím proč, když tento nemá pravomoc mu toto počínání zakázat (např. z, byť nesmyslného, důvodu ohrožení bezpečnosti)
b) tzv. EMA = elektronická mapa, která kromě odhlašování zastávek také mění omezovačem možnou maximální rychlost (dnes snad na l. 18 nejen v obloucích, ale již i přes výhybky) - toto je určitě spuštěno "jen" v testovacím provozu na jediné 15T (9218 na l.18/p.8), vypnutí bude z tohoto důvodu možné jedině se souhlasem PDT

PS: osobní zkušenost s uvedenými systémy:
a) vyhlašování zastávek GPS - většinou probíhá později než má = stejně odhlašuji "ručně", ale 1x mi odhlásilo Tišnov ZC po výjezdu z Bílé labutě ZC = kolem přijímače ROV = předepsaným způsobem jsem systém okamžitě vypnul po zbytek směny
(+ 1x jsem systém dočasně vypnul, když při letošní výluce VN, když se na Lazarské ve Spálené ul. tzv. řetězila l.9 od Řep s l.3 do Braníka/Modřan a měl jsem jednou jeden z několika zátahů s předepsanou změnou orientace na Voz.Pa na Lazarské i se změnou čísla linky = potřeboval jsem neodhlášení zastávky NT DC, které obsahovalo informaci o změně čísla linky a pokračování jízdy do její určité pravidelné konečné, jenž by tedy bylo při daném zátahu zmatečné až lživé)
b) tzv. EMA v provozu (= na lince s cestujícími) ještě na mne "nevyšla" = netroufám si ji jakkoliv hodnotit

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 18.11.2014 1:05

Karosák píše:Ten úžasný a jedinečný, bezpečnost zvyšující systém VÁS mi před chvílí pěkně svinsky podhodil vexli -odhlasil Malostranskou přesně ve chvíli, kdy se hnula kolona v Letenské a já byl akorát nad přijímačem. No dobrý, na most jsem nejel a poslední pohled je do špiček, takže jsme se zdrželi jen o další volno, ale řeknu vám fujtajxl! Tak to jen k tomu zvyšování bezpečnosti....
Ano, to se stalo kolegovi a ten to málem nestih umlátit...Na školení 4 říkali, že to můžeme vypnout, okamžitě jezdím bez toho. Od té doby naprosto bez problémů. Všechny zastávky hlásím tam, kde se mají ohlásit.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 17.11.2014 21:56

Nu što, vot těchnika...

Karosák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karosák » 17.11.2014 21:04

Ten úžasný a jedinečný, bezpečnost zvyšující systém VÁS mi před chvílí pěkně svinsky podhodil vexli -odhlasil Malostranskou přesně ve chvíli, kdy se hnula kolona v Letenské a já byl akorát nad přijímačem. No dobrý, na most jsem nejel a poslední pohled je do špiček, takže jsme se zdrželi jen o další volno, ale řeknu vám fujtajxl! Tak to jen k tomu zvyšování bezpečnosti....

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 09.11.2014 19:03

MM-Mikulovsky píše:[-o< božééééé, kdo to sakra programuje :?: :?:
- že v posledním půlroce v tom má takové kopance :!: :!: :!:
Asi ten zmetek koluje v DPP. :lol: Zastávková služba to měla donedávna.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 09.11.2014 18:56

[-o< božééééé, kdo to sakra programuje :?: :?:
- že v posledním půlroce v tom má takové kopance :!: :!: :!:

Petrpes
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petrpes » 09.11.2014 16:44

A čidlo ROV Podbaba pro hlásič 0735 změnilo příznak < na >, což je špatně, jak to mělo XA netuším.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 09.11.2014 15:58

MM: nevím jestli dneska, ale včera byla v kodech chyba. 0620 hlásila přestup na metro. 0720 to měla dobře, ale končila na Spojovací. Proto bylo nařízeno používat kód 0620 do hlásiče a 0720 do orientace s ručním zadáním konečné vozovna Žižkov a někde za centrem byl pokyn to předělat zpět na 0620/0620 (aby to nehlásilo příští zast Strážní).

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 09.11.2014 9:24

Syrda píše:Zřejmě to je na všech linkách které na Václaváku hlásí výluku. Ale jel jsem něčím (snad 20) a ta hlásila běžný "přestup na metro" (bez výluky).
kdybych se vsázel, tak bych "dal" na to, že někdo z kolegů zadal neaktuální kód do palubního počítače #-o
(a je jedno jestli svým zvykem, že si je pamatuje a nekontroluje či kvůli přehlédnutí jediné číslice ze 4)

Odpovědět