Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Co se nevešlo. Pokud chcete znát názory jiných i na netramvajová témata, ptejte se zde. Máte něco, o co se chcete podělit s ostatními? Pak pište sem...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět

Kolikrát jste byli v Muzeu MHD ve vozovně Střešovice?

Nebyl
52
14%
Jednou
53
14%
2-3x
73
20%
3-5x
58
16%
Více než 5x/nespočetněkrát
112
31%
Klikací koutek
18
5%

Celkem hlasů: 366

gabuliatko
Uživatel

Re: Kam s ním (s příspěvkem)? Když jinde není místo, tady ano...

Příspěvek od gabuliatko » 15.12.2014 12:10

MM-Mikulovsky píše:- tzv. CD = nešejdrová směna končící po 16. odpolední = dlouhé (11h a více) směny "v kuse" s totální většinou přes denní dopravní špičku[/i]
Jsem myslel že v SONE jsou tyhle směny vyhledávány (dokonce bych napsal že skladba intervalu tyto směny dokonce předurčuje). Když se tato směna roztrhne na 2 tak zas budou protesty že někdo musí kvůli 5ti hodinám v sobotu do práce,

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 15.12.2014 12:01

von Š: vlastně v základu souhlasím:
1.) Totiž jaksi nějak jsem ani pořádně neřešil konkrétní návrhy turnusů s průměrnými směnami kolem 9h, protože se mi v PODSTATNÝCH DETAILECH konkrétního zpracování TAKÉ NEZAMLOUVALY (v podstatě těch tebou uvedených)!
2.) Naopak jsem uváděl kompromisní obecná pravidla, z toho co mám vysledováno od sebe i kolegů, že se na turnusu
a) líbí - brzký konec před dlouhým/několikadenním/víkendovým volnem
- pozdní nástup po dlouhém/několikadenním/víkendovém volnu

b) nelíbí - Š s nástupy před 5. ranní či konci po 20. večerní či ty, jejichž jedna (ranní/odpolední) část má jen kolem 2 hodin, a tuplem takové, jenž s šejdrovou pauzou mají přes 12 hodin mezi začátkem a koncem (a mnohonásobně ty, jimž tuto délku způsobují extrémně = +/-1h 5ti hodinové pauzy = 1/3 až 1/2 Š tvoří pauza mezi dvěma jeho částmi),
- časté střídání typů směny = i několikrát mezi volnými dny (zejména Š/R/Š/R ....)
- tzv. CD = nešejdrová směna v PD končící po 16. odpolední = dlouhé (11h a více) směny "v kuse" s totální většinou přes denní dopravní špičku (ono odjezdit CéDéčko/celodenku o víkendu je zcela o něčem jiném, protože to člověka totálně nevyflusne, možná i protože tyto dny mají často začátky kolem 8. ráno či později)

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 15.12.2014 9:53

Pro pořádek ještě uvedu, že existuje ještě návrh s průměrem 8:53, který vytváří 5 nových dnů volna. I zde ale tvůrce musel zešílet, protože 2 nové dny volna jsou nesmyslně použity ke zkrácení dvou třídenních šichet na dvě dvoudenní šichty, ale šestidenní šichta je zachována :!: :!: :prase
Což je pro mne jako mávat hadrem před býkem, a považuji to za nemístnou provokaci :!: (-X #-o
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 15.12.2014 9:39

MM-Mikulovsky píše:co nejvíce zmenšit "rozptyl" možné minimální/maximální délky jedné směny
Ono by bylo potřeba se podívat nejen na délku jedné směny, ale i na délku šichty mezi volnými dny. Dnes máme dvou až šestidenní šichty.
Návrh turnusu s průměrem 9:14 je peklo, protože sice odstraňuje všechny šestidenní šichty, ale zcela nesmyslně vytváří jednodenní šichtu :!: Takže rozptyl je 1-5denní šichta. Přitom počet nových volných dnů je dostatečný k tomu, aby zlikvidoval i 5denní šichtu, takže by byly šichty jen 2-4denní. Dále je problém v nerovnoměrném rozložení volna, protože když sečteme týden 3+4+5, tak máme za 21 dní 6 dní volna. Když sečteme hned následující tři týdny (6,7,8), tak máme za 21 dní 9 dní volna.
Navíc nový turnus neodstraňuje stav, kdy se rychle střídá směny R a O, ale vylepšuje to tím, že k této změně dochází dokonce bez oddělení volnem :!:
Týden 4: O O V R O V V
týden 12: O V R O O O V V
Tvůrce evidentně nikdy neslyšel o tom, že lidské tělo má nějaký biorytmus. :smt021
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

von Špilberk
Uživatel

Příspěvek od von Špilberk » 15.12.2014 9:29

MM-Mikulovsky píše:co nejvíce zmenšit "rozptyl" možné minimální/maximální délky jedné směny
To bych podepsal.
MM-Mikulovsky píše:místo 6 - 12(13) omezit na 7 - 12hodin
To bych nepodepsal. (-X :lol: Možná 7 - 11. 8-[ Problém je, že nový turnus by sice znamenal menší rozptyl délky jedné směny, ale za cenu, že skoro všechno bude desetihodinovka. A to děkuji, nemám zájem.
Současný stav představuje kompromis, protože jsou jak řidiči, kteří raději kratší směny, tak řidiči, kteří radši delší směny, takže si čas od času všichni přijdou na své. Nový návrh je jen pro ty, co raději dlouhé směny. Krom toho OO často v minulosti řvaly, že je moc šejdrů, a nový návrh znamená ještě víc šejdrů. takže nechápu.
Krom toho se mi za 6 let už mnohokrát u plachty se směnami podařilo nachytat nějakého kolegu, který řval, že má jen osmihodinovku do 22 hod., a když jsem mu dobromyslně nabídl svou jedenáctihodinovou polonoc, tak nechtěl. :lol: Takže my, co máme rádi kratší směny (a je nás taky dost a ne, že ne), jsme názorově konzistentní, tak u těch, co tvrdí, že raději dlouhé směny, mám empiricky ověřeno, že kecaj. :lol:

P.S.: a nejen, že se mi to osobně několikrát povedlo, ale byl jsem i svědkem toho, když takového "milovníka" dlouhých směn podobně dostal jeden kolega. A přál bych vám vidět, jak ti "milovníci" dlouhých směn viditelně rychle prchali z výpravny, aby od nás byli co nejdřív co nejdál. :lol: :lol:
Naposledy upravil(a) von Špilberk dne 15.12.2014 10:14, celkem upraveno 1 x.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 15.12.2014 0:24

kruťák píše:...se to plánuje ad hoc, lidi se udržujou se stejnými přesčasy a všichni stejně nadáváme, jak to je zas debilně naplánovaný, a proč děláme do 8 večer, když máme pak ráno od 4 apod. V nepřetržitym provozu prostě podle mě nejde udělat systém, kde by byli všichni spokojeni (nebo aspoň většina), vždycky se někomu bude zdát, že dělá za stejný prachy víc než jinej, anebo blbější časy...
ono plánování ad hoc má operativnější možnosti pro zaměstnavatele = vůbec jej z tohoto důvodu nechci opouštět, ale zejména ta "základní turnusouvá osnova" by k jednotlivcům mohla být reálně přívětivější
1.) kdy několikadenní volno je vždy několikadenní volno (pro předchozí směnu ukončenou co nejdříve před ním = R, a následující směnu začínající zase co nejpozději po něm = když ne O/N, tak alespoň Š až cca kolem 8.hodiny)
2.) i v té nepravidelnosti zachovat pro jednotlivce možné maximum pravidelnosti
a) v co nejpodobnější délce jednotlivých směn - v případě více jak 4 směn v kuse za sebou, jak (nejen) Filip požaduje, pokud možno v sestupnosti délky (směna předposlední a poslední den před volnem by měla být znatelně kratší než ty jí předcházející)
b) v co největší délce volna mezi jednotlivými směnami
c) v určených časech, od kdy do kdy mohou být jednotlivé typy směn - jak (nejen) Filip požaduje Š se začátky nejdříve 5h ráno a konci 20h večer

WJ: dohledej začátek tisíciletí v Brně - jsem přesvědčen, že tehdy tam šlo do médií, že změna životního stylu lidí zrušila přepravní polední sedlo MHD = přestalo (či maximálně se minimalizovalo) ubývání spojů přes poledne.
Z:arrow: Odvozuji, že vyjede-li spoj ve 4h ráno, tak jeho řidiči stačí 1. BP kolem 8.hodiny (= vhodné začátky "pozdních" Š od 7:30 do 9.h), vyjedou-li poslední spoje mezi 5. až 7. hodinou (= jsou to vhodné začátky, mimo jiné, i pro "brzké" Š) + od desáté maximální možné protažení odstavení spojů v obratištích (místo cca 10min až 1,5 či dokonce 2 násobek času).

No a vychází mi, že když:
1.) vyjíždějící "bržští" šejdrysti skončí cca po 6-ti hodinách = mezi 11. a 13.h (po nichž TRAM převezmou O směny končící mezi 21. až 23:30h = dlouhé 10 až 12 hodin), tak jsou od 13-ti až 15-ti hodin "použitelní" na odpolední svačinaření s koncem mezi 17. a 19. hodinou (po té se BP dá začít čerpat v obratištích - respektive cca jedna hodina bez BP je realizovatelná, protože řidičům, kterým by v ní vypršel maximální čas řízení "v kuse" byla umožněna v předstihu) Z:arrow: je tím hezky vyřešena i směna výpravčích na střídacích místech, protože by byly potřeba cca 7 - 19h = 12hodin každý PD (a na vozovnách dělají také přesně v takto dlouhých směnách, jen s časy střídání v 6 a 18h)
2.) ranní řidiči vyjíždějící mezi 4. až 6. hodinou skončí mezi 13. a 15. odpolední, tak část (cca 1/2) těchto spojů převezmou "pozdní" šejdrysti, kteří na nich do střídání (krátkou - pozdně začínající polonoční směnou)/zatažení mezi 18. až 21. hodinou "odkroutí" odpolední část své směny a zbylou půlku těchto spojů odpoledne převezmou O - polonoční směny končící mezi 23:30 až cca 1:00h (pozdnější konec - cca do 1:40 mají mít jen "krátké - pozdně začínající polonoční směny")

cwapa: To rozhodně není jen o dojíždějících - R (místo Š) či Š (místo O) s brzkým koncem před volným víkendem chce (dle knihy požadavků - jak už tady někdo uvedl) nejeden místní/Pražák (či v Praze přes týden přebývající/žijící), protože má chatu (či jiný "plán"/akci) mimo Prahu = proč jsou ty turnusy tak nesmyslně zmrveny, že byť někdy to jde logicko-prakticky s R před V + V ( + V) a po něm O (či Š), tak jindy to je totálně nesmyslně O (či Š) před V + V ( + V) a po něm R?

cwapa
Uživatel

Příspěvek od cwapa » 15.12.2014 0:13

MM-Mikulovsky píše:filip: to, že má pár lidí na každé vozovně, zejména z rodinných důvodů, stálé R či naopak O, neznamená, že to tak mohou mít všichni!
V takovém případě by potom:
1.) nebyl určen dostatek lidí na pravidelné obsazení Š v PD, kterých je více než šejdrystů (kteří o víkendu nedělají, ale je tam potřeba cca polovina současných turnusáků)
2.) nebyli určeni lidi na možné nepravidelné zaskočení za dočasně chybějící (nemocné, dovolenkující) šejdrysty a noční řidiče
3.) dělalo dennodenní problém nerovnoměrná nemocnost/nepřítomnost lidí na R / O směně a jistě mnoho dalších věcí

ROZHODNĚ NEJSEM PRO NESTŘÍDÁNÍ TYPŮ SMĚN, ALE PROSAZUJI, ABY TOTO BYLO PRAKTICKÉ/LOGICKÉ/OHLEDUPLNÉ K JEDNOTLIVCŮM, KTEŘÍ JE VYKONÁVAJÍ!
Z:arrow: 1.) co nejmenší střídání typů směn = většinou jen při oddělení pracovních dní volnem - v odůvodněných případech (viz můj předešlý příspěvek) 1x mezi volny
2.) po několika volných dnech (víkendu) začínat O či O/N či Š a naopak před několika volnými dny (víkendem) končit R
3.) co nejvíce zmenšit "rozptyl" možné minimální/maximální délky jedné směny = místo 6 - 12(13) omezit na 7 - 12hodin
4.) zajistit co nejpravidelnější a nejdelší volno mezi směnami po sobě jdoucími = místo současného minima 9h, nově pokud možno početně žádné případně výjimky, ale co nejméně snížené pod 12hodin
Nějak nechápu nějaké to, že se musí dávat ohled na někoho kdo dojíždí, nebo to má moc daleko a pod.
Já jsem jezdil na velké dráze víc jak 30.let a tohle tam rozhodně nikdy nebylo. Každý měl svůj turnus a podle něho jezdil a bylo jedno jestli to byl místní nebo přespolní, to nikoho nezajímalo. Chceš jezdit za Prahu tak jezdi, chceš nějaké úlevy, že dojíždíš, máš smůlu. Nikdo tě přeci nenutí abys tady jezdil. Turnus býval většinou na rok a bylo vystaráno každý si mohl podle toho vypočítat třeba dovolenou a jiné.

willyjeff
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od willyjeff » 14.12.2014 22:56

U těch šejdrů je čím dál víc vidět, že je neudržitelný držet dělené směny v tomto stylu, co je dnes. Špičky se čím dál víc rozchází a kde jsou ty doby, kdy po 18. hodině bylo v Praze mrtvo a mohlo se zatáhnout? Teď není odpolední části dělené směny s koncem před 19. Kdyžuž se tak děje, je to opravdu výjimečné. Takže ROPID to sice vyžaduje, ale pouze reflektuje dnešní požadavky pražanů. Z mých přátel (nebo spolužáků z gymplu) málokdo končí práci před 17:00.

Zajímalo by mě, jak by se to dalo nějak inteligentně řešit, za chvilku budou šejdry nesestavitelné, když jich většina bude končit ve 20 a přitom v 5 ráno začínat, to prostě nejde.

kruťák
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kruťák » 14.12.2014 22:36

Mít lidi jen na ranní, odpolední či noční šichty je velice odvážná myšlenka. Kdo zná Jistě, pane ministře, ví, co znamená odvážná :D
U nás taky byla taková iniciativa před pár lety. No zavedlo se to a hádejte za jak dlouho to bylo zpátky na nepravidelném rozvržení... Během dvou měsíců. Nesmrtelná teta se dostavila i mezi jinak dobré kamarády, byť platy byly stejné. Pak se zkoušelo, že měli noční víc a ranní s odpoledníma měli stejně a taky "nočních" hodin. No taky se to neujalo. Takže máme už asi 7 let vcelku stabilní systém, kdy se to plánuje ad hoc, lidi se udržujou se stejnými přesčasy a všichni stejně nadáváme, jak to je zas debilně naplánovaný, a proč děláme do 8 večer, když máme pak ráno od 4 apod. V nepřetržitym provozu prostě podle mě nejde udělat systém, kde by byli všichni spokojeni (nebo aspoň většina), vždycky se někomu bude zdát, že dělá za stejný prachy víc než jinej, anebo blbější časy...

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 22:28

9001 - A taky jsem rád. Zatímco v turnusu vyšla noční a po ní odpolední (9 hodin pauza).

MMM - dobře, co navrhuješ kolego dává smysl. A co šejdry, nešlo by třeba se opět trochu vrátit se začátky šejdrů od 5 hodin a s koncem nejpozději ve 20 hodin ? Otázka je, jak moc by to šlo. Přesto si myslím, že dost šejdrů je "umělých". Nebo když už v turnusu vyjde 6xranní nebo 6xodpolední, tak poslední dvě směny s maximální délkou do 9 hodin.
Naposledy upravil(a) Filip dne 14.12.2014 22:53, celkem upraveno 1 x.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.12.2014 22:20

filip: to, že má pár lidí na každé vozovně, zejména z rodinných důvodů, stálé R či naopak O, neznamená, že to tak mohou mít všichni!
V takovém případě by potom:
1.) nebyl určen dostatek lidí na pravidelné obsazení Š v PD, kterých je více než šejdrystů (kteří o víkendu nedělají, ale je tam potřeba cca polovina současných turnusáků)
2.) nebyli určeni lidi na možné nepravidelné zaskočení za dočasně chybějící (nemocné, dovolenkující) šejdrysty a noční řidiče
3.) dělalo dennodenní problém nerovnoměrná nemocnost/nepřítomnost lidí na R / O směně a jistě mnoho dalších věcí

ROZHODNĚ NEJSEM PRO NESTŘÍDÁNÍ TYPŮ SMĚN, ALE PROSAZUJI, ABY TOTO BYLO PRAKTICKÉ/LOGICKÉ/OHLEDUPLNÉ K JEDNOTLIVCŮM, KTEŘÍ JE VYKONÁVAJÍ!
Z:arrow: 1.) co nejmenší střídání typů směn = většinou jen při oddělení pracovních dní volnem - v odůvodněných případech (viz můj předešlý příspěvek) 1x mezi volny
2.) po několika volných dnech (víkendu) začínat O či O/N či Š a naopak před několika volnými dny (víkendem) končit R
3.) co nejvíce zmenšit "rozptyl" možné minimální/maximální délky jedné směny = místo 6 - 12(13) omezit na 7 - 12hodin
4.) zajistit co nejpravidelnější a nejdelší volno mezi směnami po sobě jdoucími = místo současného minima 9h, nově pokud možno početně žádné případně výjimky, ale co nejméně snížené pod 12hodin

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 14.12.2014 22:17

Filip píše:Napadla mě ďábelská myšlenka - co takhle zavést jenom ranní nebo jenom odpolední služby (místo střídání, prostě stálí ranní řidiči nebo stálí odpolední) ? Slyšel jsem, že třeba v Hloubětíně takhle to pár řidičů má.
Stejně jako pár řidičů má jenom noční, že :wink:. Pro skupinu lidí to udělat jde, ale určitě ne paušálně...

Filip

Příspěvek od Filip » 14.12.2014 20:15

Napadla mě ďábelská myšlenka - co takhle zavést jenom ranní nebo jenom odpolední služby (místo střídání, prostě stálí ranní řidiči nebo stálí odpolední) ? Slyšel jsem, že třeba v Hloubětíně takhle to pár řidičů má.

MM-Mikulovsky
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MM-Mikulovsky » 14.12.2014 20:08

MF: můj dnešní turnus má 6 dní práce v kuse cca 1x za měsíc (resp. 10x v roce), ale ten navrhovaný s delší denní pracovní dobou cca o 1,25h to měl snad 1x(max 2x) v 16-ti týdnech = v poloviční či čtvrtinové frekvenci = ušetřil bych proti současnosti několik dní dovolené za zkracování počtu pracovních dní v kuse na 5 (prodlužování víkendového/vícedenního volna o 1 den).

Jinak údajný podstatný problém pro kolegy je velká délka směn, TAK PROČ "V DLOUHÝCH"/5-TI/6-TI DENNÍCH "TÝDNECH" MÁME VĚTŠINOU SMĚNY DÉLKY +/-10H (resp. 9 AŽ 11,5h) a naopak při 2 až 3 pracovních dnech za sebou neojediněle jen 6-ti (maximálně 7-mi) hodinovky?
Z:arrow: z mého pohledu, když těch 5/6 dní o 10h dokáže odjezdit většina dnes, tak by to dokázala i při "překopaném" turnusu omezujícím krátké směny, které se dnes přidělují nejčastěji na "krátké" týdny!

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 14.12.2014 19:51

jako 4-6 R a 4-6 O je dost vražedné. To mi nepomůže ani 11 h mezi směnama, protože už v tu čtvrtou odpolední budu chcípat. Napsal si to sice hezky, ale nezapomeň, že Ti nebude věčně třicet...

Odpovědět