MM-Mikulovsky píše:a) PRAHA je sice oficiálně město, ale reálně "složením" se rovná kraji = OBSAHUJE ČÁSTI OD HISTORICKÉHO JÁDRA, PŘES ČINŽOVNÍ/VILOVÉ ČTVRTI (JEJICHŽ ZÁKLAD JE Z 1. REPUBLIKY) A PANELOVÁ SÍDLIŠTĚ (Z DRUHÉ POLOVINY 20. STOLETÍ) AŽ PO OKRAJOVÉ ČÁSTI VESNICKÉHO TYPU
b) MANUÁL VEŘEJNÉHO PROSTORU ROZHODNĚ NEPOŽADUJE (velmi pravděpodobně z důvodu mnou uvedeného v předchozím bodě), ABY SE PO CELÉ PRAZE INSTALOVAL NAPŘ. JEDEN JEDINÝ TYP VO, tak sotva to bude požadovat na zastávkové přístřešky![]()
Jenže třeba firma JCD instalovala v podstatě unifikovaný mobiliář všude, kde jí to bylo určeno. Tedy vzhled zastávek je dnes podle toho, kdo se o ně stará, ne podle toho, kde jsou.
MM-Mikulovsky píše: NĚKTERÉ (z mého pohledu všechno co přímo neinformuje o IDS) ČÁSTI "VYBAVENÍ" (NEJEN) ZASTÁVEK (ALE CELÉHO VEŘEJNÉHO PROSTORU) V RŮZNÝCH ČÁSTECH MĚSTA MŮŽOU PO STRÁNCE ODPOVĚDNOSTI TZV. SPRAVOVAT JINÉ SUBJEKTY, ALE TY SI BUDOU VZÁJEMNĚ "PODOBNÉ" (z mého pohledu to mají být z principu příslušné MČ),
Naše diskuze začala, když jsem navrhl sjednocení péče o zastávku pod jednu službu, ty navrhuješ sjednocení péče o zastávku pod jednotlivé MČ (kromě infosystému ), to není zase tak hrozný rozdíl. I tvoje řešení je lepší, než to které předpokládá zdůvodnění manuálu, protože oni píší o rozdělení kompetencí, tedy: ať se všichni dohodnou. A to je to čemu nevěřím, protože jak už jsem napsal, když se nedohodli bez manuálu, tak nezávazný a doporučující manuál je k dohodě nedonutí. A to je ta podstata sdělení, o kterou mi původně šlo.
MM-Mikulovsky píše: ale už považuji za nesmyl, aby nutně všechny prvky jedné zastávky fyzicky opravovala/udržovala jedna firma (k tomu by musela mít svářeče - na zábradlí, elektrikáře - na VO, sklenáře - na zast. přístřešky, dlaždiče/asfaltéry - na povrch chodníků, zahradníky - na přilehlou zeleň) = je vhodné, aby se všechny MČ a magistrát/TSK (tomu by zůstalo ve správě/odpovědnosti např. VO v ulicích bez chodníků - např. na tzv. malém Městském okruhu) spojili a fyzickou údržbu totožného druhu "prvků" mobiliáře objednali (minimálně v sousedních oblastech) u jedné firmy.
Já psal:
Takže ta služba by neměla všechny řemeslníky, zahradníky, popeláře a elektrikáře, ale chtěl jsem, aby za zastávku zodpovídal jeden subjekt. To by mělo tu výhodu pro uživatele, že na zastávce by mohla být cedulka V PŘÍPADĚ ZÁVADY VOLEJTE: a jedno číslo + jeden email na všech zastávkách na území Prahy. Navíc vlastně je zajímavé, čeho jsme se dobrali: já chci, aby péči o všechny zastávky objednávala jedna firma (zastávková služba), a ty chceš, aby stejnou péči o zastávky objednávali různé "firmy" (MČ, MHMP, TSK), ale společně.von Š píše: A tahle jediná zastávková služba bude ošéfovávat všechny smlouvy s úklidovými a servisními firmami při péči o zastávky
Vzpomeň si, jak jsi říkal, že jsi na dispečink hlásil rozmlácený přístřešek na zastávce a oni se tě zeptali, jestli je náš (DP) nebo města.
MM-Mikulovsky píše:Musím se tě zeptat, proč vlastně chceš tzv. unifikovat všechny zastávky povrchové HD (a vlastně i celé ulice) v Praze, když vybavení (obložení a vydláždění) stanic metra se záměrně liší, aby byly od sebe rozeznatelné
Tady bych řekl, že pleteš hrušky s jablky.
K unifikaci mám několik důvodů:
1. Praha, i když odpovídá kraji, je pořád město, a město by mělo mít nějaký jednotící styl. A kde jinde by se mohl lépe projevit než na zastávkách povrchové MHD
2. Velká objednávka totožného mobiliáře (samozřejmě na různých zastávkách by byly různě velké přístřešky a lavičky) by měla být levnější a údržba jednodušší.
3. Samozřejmě neočekávám, že se kompletní mobiliář objeví úplně na všech zastávkách. I v Praze jsou zastávky mezi poli, jejichž rozsáhlejší úprava by byla vyhazování peněz nebo k jejich úpravě dojde až za x let.
4. Mám obavu, že pokud se sjednotí infosystém a navigační prvky (jak chce manuál), a pak se některé prvky info a navigačního systému instalují na řadu různorodých (barevně, materiálově i konstrukčně) přístřešků, tak na jednom přístřešku budou vidět lépe, na jiném hůře, a výhoda sjednoceného info a navigačního systému se sníží.