Preference / antipreference MHD
Moderátor: TRAM-FÓRUM
Re: Preference / antipreference MHD
Poslední cca. dva týdny mám dojem, že přechod pro chodce na Kublově občas/vůbec nedetekuje tramvaje. Především ve směru ZC tam často vykysávám, protože si právě vystoupivší člověk zmáčkne čudlítko a okamžitě dostává zelenou.
Přátelé, tedy postupně:
1) Magistrála funguje přes den trvale ve stovkách.
2) Mírák: DIO zajišťuje ten, kdo tam něco dělá. Takže v tomto případě asi zhotovitel vodáren. Pevný program by nebyl lepší. Musel by mít podíl volna pro TRAM přes 50 %, což by však nezajistilo kapacitu pro auta a nastal by problém TRAM v Jugoslávské, jak psal Karosák. DIO je založeno na prodloužení cyklu z 60 na 80 s. Dle měření na místě je základní nezelená pro auta od Rumunské cca 20 s, prodlužovaná od aut 28, prodlužovaná od TRAM 56. Můžou být nějaké "odlišnosti", přišlo mi, že shora to na TRAM čeká nějak méně, kromě toho, že je přihlášení docela blízko. K tomu mohou tramvaje krátit auta o 10 s. Jako DIO nic hrozného. Hlavně doporučuji porovnat se momentem, kdy TRAM není. Pak je opravdu silná podpora Rumunské. Auta od Francouzské a chodci docela čekají. Průměrné zdržení TRAM narostlo, ale pevný program by byl horší. Jednosměrný výběr volna by chtěl poladit i v tom trvalém režimu. Nějaké doladění by někdy nastat mohlo.
3) Vladycká. Detekce funguje. Výzva se ale rozsvěcí při stůj asi vždy po přihlášení. Při volnu jen někdy. Na první pohled není důvod zřejmý. Bude prověřeno DŘ, případně i SW. Někdy. V pořadí.
4) Užocká předáno. Musíte na ty kontakty jemně.
1) Magistrála funguje přes den trvale ve stovkách.
2) Mírák: DIO zajišťuje ten, kdo tam něco dělá. Takže v tomto případě asi zhotovitel vodáren. Pevný program by nebyl lepší. Musel by mít podíl volna pro TRAM přes 50 %, což by však nezajistilo kapacitu pro auta a nastal by problém TRAM v Jugoslávské, jak psal Karosák. DIO je založeno na prodloužení cyklu z 60 na 80 s. Dle měření na místě je základní nezelená pro auta od Rumunské cca 20 s, prodlužovaná od aut 28, prodlužovaná od TRAM 56. Můžou být nějaké "odlišnosti", přišlo mi, že shora to na TRAM čeká nějak méně, kromě toho, že je přihlášení docela blízko. K tomu mohou tramvaje krátit auta o 10 s. Jako DIO nic hrozného. Hlavně doporučuji porovnat se momentem, kdy TRAM není. Pak je opravdu silná podpora Rumunské. Auta od Francouzské a chodci docela čekají. Průměrné zdržení TRAM narostlo, ale pevný program by byl horší. Jednosměrný výběr volna by chtěl poladit i v tom trvalém režimu. Nějaké doladění by někdy nastat mohlo.
3) Vladycká. Detekce funguje. Výzva se ale rozsvěcí při stůj asi vždy po přihlášení. Při volnu jen někdy. Na první pohled není důvod zřejmý. Bude prověřeno DŘ, případně i SW. Někdy. V pořadí.
4) Užocká předáno. Musíte na ty kontakty jemně.
Vypadá to, že zhoustl provoz na magistrále, tak jí byl rozšířen interval zelené.
Včera jsem jel kolem poledne z Anglické na JM a na všech 3 SSZ (Bělehradská, Legerova i Mezibranská) v tomto směru projela max. 3 auta a už zase byla červená. Jestli je to tak standardní, tak se omlouvám, dlouho jsem tam už nejel, ale tohle nepamatuju.
Včera jsem jel kolem poledne z Anglické na JM a na všech 3 SSZ (Bělehradská, Legerova i Mezibranská) v tomto směru projela max. 3 auta a už zase byla červená. Jestli je to tak standardní, tak se omlouvám, dlouho jsem tam už nejel, ale tohle nepamatuju.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Do Rumunské je stále jen jeden, pravda přibyl druhý rovně, což ale na kolony nemá vliv.
Včera na horním Míráku nejkratší čekání 30 s, nejdelší 45 s, to tam určitě nebývalo.
Potvrzuji kratší cyklus, je to mnohem lepší.
Naopak Vršovickou x Užockou DC i Vladyckou ZC jsem přechválil, včera stále několikrát potmě.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Na IPP dnes podle mého pocitu zpět 80kový cyklus a docela to odtéká. Ale pravda, celkově je slabší provoz... 
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo, tohle tam bylo vždycky, jen jsi tam nikdy nevykysal tak dlouho jako teď. Za mě je teda prodloužená doba volna od Rumunský.
Ještě to teda ověřim zítra, ale včera imho šlapala preference na přechodu Vršovická x Užocká DC i stromeček na Vladycký ZC, takže pokud to nebyla náhoda, díky.
Ještě to teda ověřim zítra, ale včera imho šlapala preference na přechodu Vršovická x Užocká DC i stromeček na Vladycký ZC, takže pokud to nebyla náhoda, díky.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ale tohle tam bohužel bývalo vždycky
Projel bys ještě 3x ale už nene
, hezky čekej a dívej se, jak to počká na tramvaj v protisměru
Navíc tohle chování nikterak nezvyšuje propustnost od Rumunské, takže ani teoreticky nemůže souviset s nějakým DIO, protože místo aby projelo více vlaků v jedné fázi, musí se zařadit další kolizní fáze.
Dneska 3 kola na 10 a horní Mírák se choval "jako vždycky", za mně žádná změna. Naopak u úřadu byl vyklizen stavbou 1 pruh navíc, takže do Rumunské jsou již k dispozici 2 odbočovací pruhy. Fakt jsem tam ani dnes, ani v týdnu neměl problém
Zato ten Pavlák

Edit: A tímto koriguji předešlý příspěvek, ve kterém jsem o nějaké úpravě hovořil - skutečně nevím, jestli tam k nějaké úpravě došlo, ale dnešek mně utvrdil v tom, že nikoliv.
Navíc tohle chování nikterak nezvyšuje propustnost od Rumunské, takže ani teoreticky nemůže souviset s nějakým DIO, protože místo aby projelo více vlaků v jedné fázi, musí se zařadit další kolizní fáze.
Dneska 3 kola na 10 a horní Mírák se choval "jako vždycky", za mně žádná změna. Naopak u úřadu byl vyklizen stavbou 1 pruh navíc, takže do Rumunské jsou již k dispozici 2 odbočovací pruhy. Fakt jsem tam ani dnes, ani v týdnu neměl problém
Zato ten Pavlák
Edit: A tímto koriguji předešlý příspěvek, ve kterém jsem o nějaké úpravě hovořil - skutečně nevím, jestli tam k nějaké úpravě došlo, ale dnešek mně utvrdil v tom, že nikoliv.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
V tomhle případě by mi přišel lepší i pevnej cyklus, protože to standardně neumí pustit tramvaje z obou směrů najednou. Typicky DC přijedeš k SSZ, který čeká na tramvaj nebo bus ZC, auta z Francouzský zelená, ale ty si holt počkáš na další okno, který v tomhle případě nastává tak za minutu.
Ty důvody chápu, ale provedení prostě pokulhává...
Ty důvody chápu, ale provedení prostě pokulhává...
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
DIO na horním Miráku si dovolím obhájit a snad i mírně pochválit. Ano, preference je tam možná potlačena (ale potvrzeno to nemám a nikdy jsem tam nevyhnil), ale potřeba vypouštět Rumunskou po delší čas je nanejvýš vhodná, protože pak dochází k tomu, že dostatečně "neodtéká" ten zúžený jednopruh před ÚMČ P2 a docházelo k ucpávání křižovatky pod Ludmilou i vzdouváním kolony IAD do Jugoslávské. To se přecijen zlepšilo a rozhodně bylo dřívější zdržení v Jugoslávské větší, než nynější možná delší cyklus nahoře 
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Grossák: Ad bod 4) Teď se nejspíš něco podobnýho stalo na hornim Míráku v souvislosti s rozkopánim Rumunský, ale předpokládam, nebo aspoň doufam, že to nezajišťoval/neobjednával DP, protože to je hodně MHD nepřátelský....
Opět umřela preference na přechodu Vršovická x Užocká DC.
A stromeček na Vladycký ZC ani po několika letech od instalace stále nikdo nenaučil svítit...
Opět umřela preference na přechodu Vršovická x Užocká DC.
A stromeček na Vladycký ZC ani po několika letech od instalace stále nikdo nenaučil svítit...
Krásný večer. Děkuji za podněty.
1) SSZ Strašnická. Byl jsem na místě a vše funguje jako normálně. Možná byl nějaký problém s videodetekcí, která je i na kolejích. Nevím. Když tak prosím další info, kdyby to zlobilo.
2) SSZ Bubenské nábřeží - Argentinská. Neumím přesně říct, ale SSZ je zatím v režimu dočasných dopravních opatření. Blízký kontakt je umístěn tak, že volno od něj by opravdu volno mohlo jít ještě o fous dřív. A myslím, že by mělo, ale je třeba nalézt lehce širší shodu. Na světlech na Vltavské také nic moc. Zde je ale HW problém. Blízký přihlašovák je sice ještě dál, ale trať se i zde hezky vyhladila, dokonce je mírné převýšení v oblouku. Po přihlášení se nejdříve musí sepnout předvěst pro auta (BŽ), takže reakce trvá. Zde je jedinou šancí zapínat volno na předpokládaný čas od vzdáleného kontaktu (odhlašovák Tržnice), ale to by nebylo tak přesné. Primárně bych se snažil tedy o SSZ na tržnici, kde jde jen o úpravu parametru.
3) Gen. Šišky - Čs. Exilu problém trvá?
4) OR a SSZ. Pokud se jedná o krátkodobé omezení, úprava by se většinou nestihla připravit, projednat a zrealizovat, aby se vůbec užila. Pokud je to na déle, záleží na konkrétní situaci, ale nejednou se SSZ upravovalo. Zajišťuje/objednává DPP.
1) SSZ Strašnická. Byl jsem na místě a vše funguje jako normálně. Možná byl nějaký problém s videodetekcí, která je i na kolejích. Nevím. Když tak prosím další info, kdyby to zlobilo.
2) SSZ Bubenské nábřeží - Argentinská. Neumím přesně říct, ale SSZ je zatím v režimu dočasných dopravních opatření. Blízký kontakt je umístěn tak, že volno od něj by opravdu volno mohlo jít ještě o fous dřív. A myslím, že by mělo, ale je třeba nalézt lehce širší shodu. Na světlech na Vltavské také nic moc. Zde je ale HW problém. Blízký přihlašovák je sice ještě dál, ale trať se i zde hezky vyhladila, dokonce je mírné převýšení v oblouku. Po přihlášení se nejdříve musí sepnout předvěst pro auta (BŽ), takže reakce trvá. Zde je jedinou šancí zapínat volno na předpokládaný čas od vzdáleného kontaktu (odhlašovák Tržnice), ale to by nebylo tak přesné. Primárně bych se snažil tedy o SSZ na tržnici, kde jde jen o úpravu parametru.
3) Gen. Šišky - Čs. Exilu problém trvá?
4) OR a SSZ. Pokud se jedná o krátkodobé omezení, úprava by se většinou nestihla připravit, projednat a zrealizovat, aby se vůbec užila. Pokud je to na déle, záleží na konkrétní situaci, ale nejednou se SSZ upravovalo. Zajišťuje/objednává DPP.
- Karosák
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No...ono někde preferenci rozchodit versus upravit dočasně cyklus jsou dvě zcela odlišné disciplíny! Někde zavést preferenci je trnitá cesta, k tomu náležitě náročný byrokratický proces, vyjádření kdekoho... THMP to moc urychlit nemůže když je jen správcem.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Záleží na jak dlouho je omezení předpokládáno. Pokud je to na týden, nikdo se tim určitě nezabývá, pokud je plánováno na rok a lze to řešit nějak jednoduše, třeba převěsem odhlašováku, tak se to nejspíš realizuje, ale že by se šlo do změny signálního plánu pochybuju...OKN81 píše: ↑11.2.2023 14:23Pokud dojde například v křižovatce k omezení rychlosti a je tam tedy vyvěšená OR, tak upravuje vůbec někdo SSZ nebo se to tam nechá ve stavu jako kdyby tam žádná OR nebyla? Má vůbec někdo z DPP pravomoc do těch světel zasáhnout a prodloužit / omezit interval na SSZ? A dělá se to běžně nebo, až případně na nějaký podnět?