Liberec a Jablonec nad Nisou
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
Tramvajacek
To: Kotelník
základní ekonomická úvaha: proinvestuješ 1,5 mld. na komplexní reko trati, aby si se za pět-deset rozhodl tam tram provoz zrušit? To je nesmysl, Liberec (už jsem to tu psal) na poč. 90.let stál před rozhodnutím:
1) tram provoz úplně zrušit a nahradit ho substitutem
2) tram provoz zachovat, ale provést skutečně komplexní reko (nejen nějaké flikování) a provozovat tramavaje min. dalších 30-40 let
Naštěstí zvítězila varianta 2)! Jestli bylo ryze ekonomicky rentabilní tramvaje v Liberci rušit, tak to bylo právě na počátku 90.let. Já si myslím, že o osud tramvají se v Liberci není třeba obávat, klíčové bylo to strategický rozhodování před cca 15 lety a že nyní nemá město další peníze na např. na novou trať do Rochlice je věc jiná. Mimochodem, projekt této trati již existuje a náklady jsou vyčísleny cca na 900 mil.
A Regiotram? To je přece od počátku projekt postavený a uvažovaný na vícezdrojovém financování: Liberec, kraj, ostatní města LBC kraje, ČD, státní fond dopravní infrastruktury, EU atd. Je naprosto jasné, že tohle sousto Liberec sám zvládnout nemůže a ani by to nebylo legitimní požadovat, protože ten projekt má širší dopady.
1) tram provoz úplně zrušit a nahradit ho substitutem
2) tram provoz zachovat, ale provést skutečně komplexní reko (nejen nějaké flikování) a provozovat tramavaje min. dalších 30-40 let
Naštěstí zvítězila varianta 2)! Jestli bylo ryze ekonomicky rentabilní tramvaje v Liberci rušit, tak to bylo právě na počátku 90.let. Já si myslím, že o osud tramvají se v Liberci není třeba obávat, klíčové bylo to strategický rozhodování před cca 15 lety a že nyní nemá město další peníze na např. na novou trať do Rochlice je věc jiná. Mimochodem, projekt této trati již existuje a náklady jsou vyčísleny cca na 900 mil.
A Regiotram? To je přece od počátku projekt postavený a uvažovaný na vícezdrojovém financování: Liberec, kraj, ostatní města LBC kraje, ČD, státní fond dopravní infrastruktury, EU atd. Je naprosto jasné, že tohle sousto Liberec sám zvládnout nemůže a ani by to nebylo legitimní požadovat, protože ten projekt má širší dopady.
-
Tramvajacek
To: Kotelník
Liberec má sice 60 vozů, ale postup zdejšího DPML k reko vozů má nějakou koncepci, což se např. o Brnu vůbec říct nedá.
Navíc město Liberec do reko trati a vozového parku od r. 1991 doposud investovalo 2 mld. Kč. Když si to spočítáte v poměru k celkovému rozpočtu města a rozpočtu zdejšího DP, tak vám vyjde, že po Praze je na tom Liberec zcela jasně nejlépe a přes všechny výhrady, které k DPML mám je doprava pro Liberec dlouhodobou prioritou a má to zjevné konkrétní výsledky. Prostě reka tratí i vozů se musí opírat o nějakou střednědobou koncepci a tu Liberec podle mě má.
Navíc město Liberec do reko trati a vozového parku od r. 1991 doposud investovalo 2 mld. Kč. Když si to spočítáte v poměru k celkovému rozpočtu města a rozpočtu zdejšího DP, tak vám vyjde, že po Praze je na tom Liberec zcela jasně nejlépe a přes všechny výhrady, které k DPML mám je doprava pro Liberec dlouhodobou prioritou a má to zjevné konkrétní výsledky. Prostě reka tratí i vozů se musí opírat o nějakou střednědobou koncepci a tu Liberec podle mě má.
- Neral
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Kotelník píše:Stejně je Regiotram špatná věc--to už není tramvaj, ale vlak. Už to vidím-do toho projektu se narvou prachy, libercké tramvaje mezitím zastarají a pak se pro nerentabilnost obnovy zrušíA to nepočítám smrt zubačky a meziměstké trati.
Toho bych se tolik nebál, že by Liberecké tramvaje nějak zvlášť zastaraly... pokud jde o tratě, tak ty má Liberec po rekonstrukci a možná v nejlepším stavu v ČR (myslím ty, kterých se regiotram nedotkne) a pokud jde o vozový park, tak ten v městském provozu snad postupně postoupí modernizaci, a zčásti budou i ty T3LF. Sice to není ideální řešení, ale nějakou dobu to vydrží a je to výhodnější, než nahrazení nějakými novými (tím spíš, že nové tramvaje vhodné pro Liberec se zatím asi stejně v rozumné ceně neseženou, škoda RT6S...) No a druhá věc jsou vozy regiotramu, které naopak zákonitě budou nové.
No právě v tom je naopak šance Regiotramu pro Liberec, protože se současným tempem kdyby pokračovali dál, tak se meziměstská trať zrekonstruuje třeba za osm let, a za patnáct to možná dotáhnou do Rochlice. Zatímco regiotram nabízí možnost více zdrojů finanování. Není to jenom věc, města a DP, ale můžou se do toho zapojit i další: kraj, ČD, Jablonec, další města, EU atd.Honzík píše:Já se jen obávám, jestli se vůbec začne někdy stavět a kdo to všechno zaplatí. Jestliže Liberci trvalo takovou dobu rekonstruovat TT do Horního Hanychova, tak teď už asi už je vyřízenej. Plány jsou hezké, ale mám pocit, že z toho nakonec nic nebude, nejsou na to peníze.
Prostě když má Liberec málo peněz, tak tím spíš by měl využít projektu, na který přispěje i někdo jiný, a který zároveň povede ke zlepšení dopravy ve městě.
-
Honzík
- problémový jedinec
- Kontaktovat uživatele:
Bude vůbec někdy?
Já se jen obávám, jestli se vůbec začne někdy stavět a kdo to všechno zaplatí. Jestliže Liberci trvalo takovou dobu rekonstruovat TT do Horního Hanychova, tak teď už asi už je vyřízenej. Plány jsou hezké, ale mám pocit, že z toho nakonec nic nebude, nejsou na to peníze. DOkonce i Regiotram na Mostecku je utopií. Tam bude nezaměstnanost vždycky vysoká, je to zabité území a jeslti neustále budeme pomáhat těžkému průmyslu a těžbě nic se nezmění. Lehký průmysl jsme si pěkně zničili a místo toho máme katedrály v poušti - výrobní haly, které do deseti let zmizí dál na východě.
-
MOp
Jistě,že máme 60 vozů, ale k tomu i úměrný počet peněz...Takže to výjde na stejno
Jinak nechápu smysl některých brněnských T3R.PV ve verzi "totalni zevl"..uvnitř špinavý laminát z let 60-tých, na podlaze guma, šedé tyče, ...atd. Tohle má být rekonstrukce??
Zpět k Liberci: Dneska jsem koukal,že 24+25 mají nejspíš nově podvozky Comfort
Aspoň podle mého laického oka. Ještě jsem s tím nejel, jsem zvědav..
Jinak nechápu smysl některých brněnských T3R.PV ve verzi "totalni zevl"..uvnitř špinavý laminát z let 60-tých, na podlaze guma, šedé tyče, ...atd. Tohle má být rekonstrukce??
Zpět k Liberci: Dneska jsem koukal,že 24+25 mají nejspíš nově podvozky Comfort
- 9001
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Liberec má 60 vozůTramvajacek píše:Plně souhlasím s Kotelníkem. Běžte se podívat třeba do Brna - chudáci řidiči na takové 1. To co mají řidiči v Brně standardně v soupravách T3 na páteřních linkách jsem v Liberci viděl naposledy tak před 10 lety...Podle mě je Liberec daleko i v tom, že všechny nově reko vozy již mají klimu v kabině.
- Fořtík
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
OK, dám sem vlastní obrázky. Všimni si rozdílu mezi tramvajovou a železniční srdcovkou.Neral píše:Moc tam toho na tom obrázku nevidím...Fořtík píše:Ano, zejména druhý obrázek je podnětný - porovnejte si srdcovky železniční a tramvajové. Přesnou terminologii neznám, ale železniční kolo srdcovku pojíždí, kdežto tramvajové je přes srdcovku neseno na okolcích.