Liberec a Jablonec nad Nisou

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Tramvajacek

To: Ondrys

Příspěvek od Tramvajacek » 12.5.2005 12:10

A viděl si tu úžasnou světle fialovou T3 č.79?

8.5. jsem s ní jel v solo provozu v Liberci a připadal jsem si jak v pohádce. Z dálky mi připadala spíš "pink", ale je to světlounce fialová.

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 12.5.2005 10:23

T3R.PV ev. č. 40 se dočkala nových reklamních polepů na firmu Astra jak na T3 ev. č. 37. Bylo zajímavé sledovat na Jablonecké smyčce jak za sebou stojí 39+40 a 37+47. Ale moc dlouho to nevydrželo, protože 37 dostala novou CVR "Aviva" stejně jako T2R ev. č. 23, což je dost překvapující, neboť oba zmíněné vozy mají údajně ještě letos jít na "reko"(wana). Ostravská T3 č. 36 přišla o svoje polepy na CK Fischer, takže poslední Liberecká Fun Tram je nepojízdná T3G č. 54.
Jinak T2R 21+20 stále, ještě, pořád, furt, vesele jezdí...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Tramvajacek

To: Ondrys

Příspěvek od Tramvajacek » 12.5.2005 8:38

Zatím všechno nasvědčuje tomu, že mi ten Kittner v listopadu 04 nelhal a tramvaje do Horního H. vyjedou od 1.7., možná již dříve. Hurá!

Kamera tady rámcově psal o podobě smyčky. Nemáte někdo podrobnější informace o terénních úpravách, chodnících, lavičkách, podobě kryté zastávky...prostě mobiliáři smyčky Horní Hanychov?

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 11.5.2005 17:11

Dnes v HH:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Tramvajacek

To: Béďa

Příspěvek od Tramvajacek » 11.5.2005 9:29

Precizní specifikace.

Já bych k tomu dodal, že případná linka č.1 by mohla jezdit jako posila Viadukt - Lidové sady a naopak. To by navíc respektovalo i historický kontext.

Výhodou toho rozchodu 1000 mm je, že pokud nebudou peníze na přerozchodování trati Liberec-Jablonec, resp. Fugnerova-Vratislavice, tak by linka 5 příp. linka 11 mohla na rozchodu 1000 zajíždět na vnitroměstské trati nejen směrem k Viaduktu, ale i do Lidových sadů.
Mně osobně by linka Vratislavice, smyčka - Liberec, Lidové sady líbila.
Stačí na Fugnerově vybudovat krátkou odbočku na Lidové sady s rozchodem 1000 mm a jezdíme :-)

Béďa

Příspěvek od Béďa » 11.5.2005 6:26

Linkové vedení bylo:
1: Nádraží - Lázně (dnes Muzeum-výstaviště) - Lidové sady
2: Rochlice - Růžodol
3: Lidové sady - Horní Hanychov
4: Lidové sady - Vápenka
k tomu pak přibyly
5: Fügnerova - Vratislavice výh.
11: Fügnerova - Jablonec n.N.

po různých změnách se na konci 80 letech vedení ustálilo:
4: Lidové sady - Vápenka (v sedle,So,Ne), Lidové sady - Dolní Hanychov (ve špičkách PD)

Od od léta 2005 to bude:
2: Lidové sady - Dolní Hanychov

Tramvajacek

To: Neral

Příspěvek od Tramvajacek » 09.5.2005 12:06

Možná už si na ten zdroj narazil, nicméně je to asi jediný on-line zdroj kde najdeš mapku i s historickým trasováním tratí v Liberci.

Co se týče pozůstatků, tak jsem na některé zajímavé v Liberci poukázal v rubrice tramvajové památníky.

http://spvd.cz/hertl/liberec-jablonec/liberec.htm

:shock: :D

Kamera

Re: Neral, Phabbey - Historie

Příspěvek od Kamera » 08.5.2005 20:50

Pozůstatky tramvajových tratí linky 2 Rochlice - Růžodol I i linky 3 Soukenné náměstí - Orlí ulice - Viadukt (Horní Hanychov) jsou pouze růžice trakčního vedení na jednotlivých domech. Ovšem i ty pomalu nenávratně mizí při rekonstrukcích fasád.
Poslední ucelené dílo o libereckých tramvajích a MHD vůbec byla publikace "Sto let městské dopravy v Liberci" vydaná v roce 1997 DPML. Od té doby zatím nic nevyšlo a publikace je bohužel již dávno vyprodaná.

Phabbey
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Phabbey » 05.5.2005 16:51

Co se týče původního vedení, tak mám pocit, že dokonce na páteřní trati jezdily linky 1, 2, 3 (z LS na HH, DH a Vápenku), ale krk bych za to nedal, zdá se to dost šílený :)
S Vratislavicemi se shodneme. Hranice mezi Libercem a Jabloncem je, pokud vím, mezi Vratislavicemi a Prosečí, čili Vratislavice patří do Liberce. (I když mě se to připojování okolních vesnic, polí a lesů k městům moc nelíbí, ale asi to má/mělo nějaký důvod...).
Já nevim, mě by se na trati Hanychov - LS líbila buď jenom dvojka (jako dneska) nebo 1 a 3 (jako to bylo před výlukou, alespoň co vím), ale to je jenom můj osobní názor a nechci ho nějak prosazovat. Vznikla by tím ale zase další díra, na druhou stranu by bylo hezké 1, 3, 5, (11). A co poslat do Rochlice (jestli ta trať vůbec bude), to je celkem jedno.
Pak se připojuji k dotazu ohledně historie, bohužel nemám žádnou knihu o Liberci a ani nevím, že by se dala sehnat, takže by mě zajímalo i kde sehnat nějaký rozsáhlejší materiál o historii liberecké MHD :?:

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 05.5.2005 12:08

Phabbey: No jo, mě je to koneckonců jedno, ať se to klidně přečísluje úplně jinak, já si na to zvyknu. :lol: A nebo spíš ať to zůstane tak, jak to je. :wink:
Ne, jasně, chápu, jak to myslíš. Jen mi tam chyběla ta jednička. A ta by samozřejmě za současného uspořádání mohla vést jedině LS-Viadukt, aby to zapadalo do toho systému. Ostatně tak už to myslím jeden čas bylo (teda místo Viaduktu na Vápenku). Ale i ta pětka by se dala považovat za mšstskou, pokud budeme předpokládat, že město je mezi LS, HH a Vratislavicema, zatímco to, co jezdí mimo, jsou meziměstské linky => 11. Zatím to samozřejmě není moc logické, protože i trať z Fügnerky do Vratislavic má spíš charakter meziměstské trati, ale časem se má modernizovat (zdvoukolejňovat, přerozchodovat), takže bude už spíš patřit k městským tratím a 5 se bude moct považovat za městskou linku. Ale je pravda, že páteřní vždycky bude trať LS-HH. Takže nakonec souhlasim - a't pětka zůstane pětkou, a když jedničku, tak spíš na té páteřní trati. A čtyřku bych viděl do Rochlice :wink:
S tou dvojkou jsem to měl na mysli tak, že by se podle mě mělo vycházet hlavně z toho, jak to je teď, a jak to už nějaký čas funguje (tj. dvojka na páteřní trati), a ne z toho, jak to bylo před čtyřiceti lety. To znamená, že pokud se někdy postaví trať do Rochlice, tak bych tam poslal nějakou novou linku (třeba tu 4 :) ), případně přesměroval některou ze stávajících podle přepravních potřeb, ale určitě bych tam nedával dvojku jenom proto, že ta kdysi jezdila. Jinak samozřejmě proti té staré trati nic nemám, škoda že byla zrušena.
BTW Když už jsme u toho, ta stará trať do Rochlice (a Růžodolu) mě docela zajímá. Existují nějaké dobové fotky? A existují ještě v reálu nějaké pozůstatky, případně je to někde zdokumentované na webu? :)

Phabbey
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Phabbey » 04.5.2005 21:37

Řešení 5 -> 1 se mi nelíbí, je to něco jako s 11. Číselnou řadu 10-19 bych nechal vyhrazenou meziměstským linkám :) 5 je pak taková napůl meziměstská, takže 10/2 8-) Fakt si ale myslím, že by z městských linek měla mít spíš nejvyšší číslo než nejnižší. Navíc nižší čísla (zejm. 1) by měla být vyhrazena spíš páteřním linkám (dnes je to 2) a pětka jsou de facto posilové spoje jedenáctky.
A že se původní trať do Rochlice nepočítá, to není pravda @3646

P.S. Jakápak tradice, když tam dvojka nejezdí ani pět let :evil:

Honzík
problémový jedinec
Kontaktovat uživatele:

Nevím

Příspěvek od Honzík » 04.5.2005 21:33

Ta regiotram se možná začne stavět po roce 2010 a to vůbec ještě není jisté. Do MS se to nestihne, ostatně by to bylo jedno, neboť tam sníh nebude, bude nad nulou nebudou moc zasněžovat a bude mezinárodní ostuda. Jako se v lednu měl uskutečnit závod na Karlštejně a kvůli teplu nebyl. A já si pamatuji, že jsem jel často do Jizerek a v tom místě MS bylo úplný *****.

Neral
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Neral » 04.5.2005 21:24

Phabbey píše:
9001 píše:Třeba linka 1 pojede do Rohlice,až bude TT :lol:
Jenže do Rochlice jezdila 2 :!:
To se nepočítá, to už je dááávno. :wink: Teď má 2 tradici do DH. A stejně ta trať do Rochlice, až bude, tak asi povede úplně jinudy než ta původní.
ˇPokud by se mělo přečíslovávat, tak je nejjednodušší podle mě prostě 5 na 1 => 1, 2, 3, 11. To už jde, 11 bych nechal, jako meziměstskou. Stejně se do té trati na Jablonec bude za chvíli vrtat v rámci Regiotramu, takže 11 asi na tu dobu zruší...

Honzík
problémový jedinec
Kontaktovat uživatele:

Proboha

Příspěvek od Honzík » 04.5.2005 20:45

Proč by měnili číslování? To rovnou můžou udělat toto. 1 HH-LS, 2 DH-LS, 3 FN-VN, 4 FN-JN.

Phabbey
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Phabbey » 04.5.2005 20:08

9001 píše:Třeba linka 1 pojede do Rohlice,až bude TT :lol:
Jenže do Rochlice jezdila 2 :!:

Odpovědět