Liberec a Jablonec nad Nisou

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 18.7.2005 15:34

Tramvajacek píše:Jak to, kdyť na meziměsto můžou jenom odporáky....
A tohle je co?
http://tramvaje.plzenskamhd.net/mesta/lib/lib23MKp.jpg
http://tramvaje.plzenskamhd.net/mesta/lib/lib13p.jpg

Tramvajáček

Příspěvek od Tramvajáček » 18.7.2005 15:01

Vyjedou sice "jenom" naše T3, ale bude to super. 8-) :lol:

Dost se těším na to, jak se budou převlékat na konečných, protože linka 3 bude představovat cca každý druhý až třetí spoj 8-)

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 18.7.2005 14:58

zajímavý.. toho, že tam jezdí, jsem si všim i já, ačkoli jsem v Liberci ni Gablonzi nebyl snad přes 5 let :mrgreen:

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 18.7.2005 14:57

Tramvajacek píše:
jara píše:Platí zatím termín 1.7.2005 otevření trati. Tady provoz s cestujícíma. Rád bych se tam zajel podívat
Platí termín 1.8. 2005. Do 22.7. je výluka na úseku Viadukt - Dolní Hynychov (DH). Opravuje se úsek mezi Kubelíkovou a DH. V Horním Hanychově se aktuálně dokončují nástupní ostrůvky, značníky, osazují se lavičky apod. 1.8. bude slavnostní otevření dokončeného úseku a zahájení pravidelného provozu na lince 3. :twisted:
Tak to je super. Asi tam zavítám. Mohla by vyjet RT6ka :lol: :lol: :lol: Ale moc tomu nevěřím

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 18.7.2005 14:37

http://tram9001.goo.cz/40+39_menirna_I.JPG

Tramvajacek

Příspěvek od Tramvajacek » 18.7.2005 14:35

jara píše:Platí zatím termín 1.7.2005 otevření trati. Tady provoz s cestujícíma. Rád bych se tam zajel podívat
Platí termín 1.8. 2005. Do 22.7. je výluka na úseku Viadukt - Dolní Hynychov (DH). Opravuje se úsek mezi Kubelíkovou a DH. V Horním Hanychově se aktuálně dokončují nástupní ostrůvky, značníky, osazují se lavičky apod. 1.8. bude slavnostní otevření dokončeného úseku a zahájení pravidelného provozu na lince 3. :twisted:

Tramvajacek

Příspěvek od Tramvajacek » 18.7.2005 14:31

Jak to, kdyť na meziměsto můžou jenom odporáky....

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 18.7.2005 14:28

Platí zatím termín 1.7.2005 otevření trati. Tady provoz s cestujícíma. Rád bych se tam zajel podívat

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 18.7.2005 14:03

Guldys píše:
tramvajak píše: A z jakýho důvodu nemůžou vozy na jablonecké trati mít progressku?
Žádný důvod není, protože progressy do Jablonce můžou, dokonce tam i jezdí... Viz třeba 39+40
a taky 20+21. Do Jablonce jezdily i Škodovky, ale ty se teď soustřeďují ve městě kde se lépe využije rekuperace.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 18.7.2005 13:25

izzy píše:Nejucelenější, nejhezčí, pro cestující i pro řidiče nejpříjemnější vozový park má Ostrava...tak to prostě je...téměř všechno tyristový výzbroje, krásný interiér, pohodlí pro řidiče...mě jen udivilo že nebyla vyměněna odporová výzbroj...to je to první co má DP zajímat-mě jako cestujícímu stačí že se sevzu, ne na jaká sedačce sedím a jakou mám podlahu po nohama...hlavně když je čisto...ale vím že lidi posuzují vozy podle interiéru a ne podle výzbroje či poloptg...to většinu neznalých cestujících nezajímá...
DPO se nějak poslední dobou snaží titulu "Podnik z nejucelenějším tramajovým parkem" rychle zbavit. Do Brna je však cesta ještě hodně, hodně dlouhá :lol: :

T3/T3SU/T3SUCS 113 (z bez modernizace 6 vozů (737, 742, 743, 744, 760, 769), 24 vozů s BUSE panely a zbytek vozy s BUSE panely + modernizace interiéru ( z toho 923 a 955 mají po nedávných prohlídkách BUSE panely jako progressy) - TR37
T3G 46 - TV8
T3R.P 43 - TV PROGRESS
T3R.E 2 (948+968) - TV EUROPULSE
T3R.EV 1 (1301) - TV EUROPULSE
VV60LF 1 (301)
T3RN.EV 2 (1311, 1312) - TV EUROPULSE
K2G 7 - TV8
K2P 2 (802, 803) - TV PROGRESS
(ještě je už zrušena klasika K2 804)
KT8D5 7 - TV3
KT8D5R.N1 7 (1500, 1502, 1504, 1506, 1510, 1512, 1514 + 2 modernizovány (1505, 1503))
T6A5 38 - TV3
Astra 14 - TV ELIN
TRIO 2001 - z toho 5 vozů s výzbrojí ELIN a 4 s EUROPULSE (1252, 1257-1259)

Možná tam jsou chybičky, mělo by vycházet 294 vozů.

Jinak v porovnání nemůžu být moc užitečný, protože jsem jel maximálně dvakrát v Olomouci a to už je několik roků. Ale právě Liberec nebo Olomouc zaznamenaly poslední dobou velký poskok kupředu (měl jsem možnost vidět torza libereckých ex pražských T3 a byl to pánové s prominutím pěkný hnus).

Co se týče výměny výzbroje, všechno je otázka peněz, rentabilnosti úprav, kapacity dílen nebo volných tramvaji ve vozovnách (třeba letos během zimy nastaly obrovské problémy, když se v důsledků dlouhodobého sněžení a solení silnic hodně tramvají pochcipalo a občas nebyly ve vozovně žádné soupravy a vypravovaly se poslední dostupné sólo vozy). Výpočty návratnosti investic byly určitě udělány a DPO je má určitě k dispozici, docela by mě třeba zajímalo, kolik musí T3R.P najezdit kilometrů, aby se vyplatila její modernizace z T3SUCS. V současnosti už asi nemá moc cenu modernizovat T3 z 60.-70. let, protože stejně do 10 let všechny zmizí.

Pro většinu cestujících je hlavní, že tramvaj jede, je čistá a nevydává podivné zvuky a až na druhém místě je kvalita interiéru. A to že byla modernizovaná nějaká výzbroj, to běžný cestující tady v Ostravě prakticky nepozná, protože pokud byl u T3 s TR37 modernizován interiér, vypadají z pohledu laika v porovnání s T3G a i s T3R.P docela podobně.

Guldys

Příspěvek od Guldys » 18.7.2005 12:39

tramvajak píše: A z jakýho důvodu nemůžou vozy na jablonecké trati mít progressku?
Žádný důvod není, protože progressy do Jablonce můžou, dokonce tam i jezdí... Viz třeba 39+40

tramvajak
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tramvajak » 18.7.2005 11:21

Tramvajáček píše:Na meziměsto Progressy nemůžou...

Jinak podle mě má u nových reko aktuálně Liberec nejhezčí salony pro cestující v ČR. Ať mě tady v rámci fóra leckdo obvinuje z předpojatosti, proste je to tak 8-) Klimy pro řidiče mají všechn nová reka o čemž si některá města (mno spíš řidiči) mohou nechat jen zdát :wink: Nebudu jmenovat mesto v ČR (abych náhodou zase někoho neurazil :P )
kde si s nějakou koncepcí T3 parku nelámou hlavu a taky to podle toho vypadá....
A z jakýho důvodu nemůžou vozy na jablonecké trati mít progressku?
Souhlasím s krásnými salony, jen mám obavu, že se příliš nemyslelo na vandalismus atd. (například jakási "kobercovina" či co to vlastně mají použito na obklad stropu. Jen ke klimatizačkám bych měl jednu výhradu, ony jsou ti celkem na prd, protože bohužel jsou extrémě poruchový a většinou tedy nejdou. Bohužel se v Liberci stejně jako v některých jiných městech (Olomouc, Ostrava) při instalaci čelního Buse zaslepuje náporový větrání, věř mi, že tím jedním okýnkem si v kabině moc chládek neuděláš a sedět deset hodin za sklem, vystaven slunečním paprskům při teplotách padesát stupňů a víc, to vážně není nic příjemnýho... Přitom mohlo klidně zůstat ponechaný - v alstomech ho máme ikdyž se instalovalo BUSE. Že mi tam v zimě trochu fouká (výrobní nedostatek), no a co, zatopím si kafáčem. Ale v létě mě to alespoň příjemně ofukuje! :idea:

izzy
Uživatel

Příspěvek od izzy » 18.7.2005 10:36

Nejucelenější, nejhezčí, pro cestující i pro řidiče nejpříjemnější vozový park má Ostrava...tak to prostě je...téměř všechno tyristový výzbroje, krásný interiér, pohodlí pro řidiče...mě jen udivilo že nebyla vyměněna odporová výzbroj...to je to první co má DP zajímat-mě jako cestujícímu stačí že se sevzu, ne na jaká sedačce sedím a jakou mám podlahu po nohama...hlavně když je čisto...ale vím že lidi posuzují vozy podle interiéru a ne podle výzbroje či poloptg...to většinu neznalých cestujících nezajímá...

Tramvajáček

Příspěvek od Tramvajáček » 18.7.2005 9:39

Ondrys píše:Nevím co se Vám na 55 a 52 nelíbí. Až na to že tam zůstala původní výzbroj, se jedná o velmi povedenou práci. Výměna výzbroje se zatím provádí jen při výměně kastle na VarCB3/LF, prostě pri rekonstrukci. Už tu máme 10x T3R.PV a má přijít ještě 12x T3RN.PV. To je docela slušné ne, na to že je nedostatek financí? Je to znát i na těch wanách v socka verzi. A dost pochybuju že to nějak souvisí s meziměstskou tratí. Ty vozy se dají vždy převázat na 1435. VP je VP, jinde by tomu dali jen nový lak, možná i Altro, ale na sedačky 2+1, Buse, a další věci by se pěkně vyprdli. Na T3M.04 se při VP dělá to stejné co na T3m, kromě stěrače a sedaček 2+1. Prostě na T3m 55 a 52 bylo vše uděláno pro cestujícího a trochu i pro řidiče, a je to znát hned na první pohled, zatím co výměna výzbroje běžného kaštana nezajímá, protože to nepozná.
Mně se to velmi líbí. A podle mě je tom i jasná koncepce: výzbroj se mění když se mění kastle na VarCB a jinak se dělá maximum pro cestujícího a částečně i pro řidiče. Plpt. se dávají jen vozům kde proběhla změna výzbroje, což je taky dobře. Na meziměsto Progressy nemůžou...

Jinak podle mě má u nových reko aktuálně Liberec nejhezčí salony pro cestující v ČR. Ať mě tady v rámci fóra leckdo obvinuje z předpojatosti, proste je to tak 8-) Klimy pro řidiče mají všechn nová reka o čemž si některá města (mno spíš řidiči) mohou nechat jen zdát :wink: Nebudu jmenovat mesto v ČR (abych náhodou zase někoho neurazil :P )
kde si s nějakou koncepcí T3 parku nelámou hlavu a taky to podle toho vypadá....

Ondrys
Uživatel

Příspěvek od Ondrys » 18.7.2005 9:17

Nevím co se Vám na 55 a 52 nelíbí. Až na to že tam zůstala původní výzbroj, se jedná o velmi povedenou práci. Výměna výzbroje se zatím provádí jen při výměně kastle na VarCB3/LF, prostě pri rekonstrukci. Už tu máme 10x T3R.PV a má přijít ještě 12x T3RN.PV. To je docela slušné ne, na to že je nedostatek financí? Je to znát i na těch wanách v socka verzi. A dost pochybuju že to nějak souvisí s meziměstskou tratí. Ty vozy se dají vždy převázat na 1435. VP je VP, jinde by tomu dali jen nový lak, možná i Altro, ale na sedačky 2+1, Buse, a další věci by se pěkně vyprdli. Na T3M.04 se při VP dělá to stejné co na T3m, kromě stěrače a sedaček 2+1. Prostě na T3m 55 a 52 bylo vše uděláno pro cestujícího a trochu i pro řidiče, a je to znát hned na první pohled, zatím co výměna výzbroje běžného kaštana nezajímá, protože to nepozná.

Odpovědět