Ostrava!!!

Vše o tramvajových provozech v bývalém Československu

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Gagarin
Uživatel
Bydliště: Jednu tram. smyčku slyším, jednu TT a železnici v dálce vidím a jedna žel. trať mi stojí pod okny.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gagarin » 04.8.2005 10:06

Pepa píše:
Gagarin píše:To je pravda, tam odpadá (třeba u nás tak velký) problém ve špatné dopravní dostupnosti vesnic a tím i nedostatkem práce na venkově, protože mají vlastně kapacitní kolejovou dopravu. A navíc vcelku operativní.
Ano. Tramvaje jsou hlavně nejvíc využívány k přepravě dětí do škol a ostatních do práce, takže ráno a odpoledne bývají tramvaje celkem narvané. A i večer jezdí dost lidí. Intervaly jsou všude většinou 15-20min a těm lidem to stačí, k večeru je provoz omezován na 30-40min a najdou se i města kde provoz končí v 21h(!) např. Cottbus, ale většinou se jezdí až do 23h.
Vždyť je to jednoduchý jak facka. Dám li nabídku (přiměřenou) a kvalitní nabídku, tak tím lidi jezdit budou. Když u nás jezdí autobusy jen každý sudý čtvrtek, tak lidi jezdí autem, protože je to prostě jednodušší.

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 04.8.2005 9:34

Gagarin píše:To je pravda, tam odpadá (třeba u nás tak velký) problém ve špatné dopravní dostupnosti vesnic a tím i nedostatkem práce na venkově, protože mají vlastně kapacitní kolejovou dopravu. A navíc vcelku operativní.
Ano. Tramvaje jsou hlavně nejvíc využívány k přepravě dětí do škol a ostatních do práce, takže ráno a odpoledne bývají tramvaje celkem narvané. A i večer jezdí dost lidí. Intervaly jsou všude většinou 15-20min a těm lidem to stačí, k večeru je provoz omezován na 30-40min a najdou se i města kde provoz končí v 21h(!) např. Cottbus, ale většinou se jezdí až do 23h.

Gagarin
Uživatel
Bydliště: Jednu tram. smyčku slyším, jednu TT a železnici v dálce vidím a jedna žel. trať mi stojí pod okny.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gagarin » 04.8.2005 9:29

Pepa píše:
Martins píše:Uf, to je síla. Teda čekal jsem, že si čtyři roky trvající válka vybere svou neodbytnou daň, ale aby i po 10 letech některé K2 vypadaly jako kdyby se zrovna vrátily z tankové bitvy, to trochu předčilo mé očekávání. V tomto případě staré dobré přísloví "nedívej se jak to vypadá, hlavně že to jede" ukazuje jednoznačně svou podstatu. Ale abych zase nekřivdil, tak jsem na druhou stranu čekal, že se z původních K2 dodaných v 70. a 80. letech se zachová mnohem méně kousku než kolik jich je v současnosti v provozu. Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.

Naštěstí pomohl lék v podobě prohlídky fotek ČKDckých tramvají v provozech na území bývalého východního Německa. Musím přiznat, že mě příjemně překvapilo, kolik je v Německu "miniaturních" tramvajových provozů, kde vypravitelnost čítá někdy jen několik vozů (či pár desítek vozů) a že v těchto provozech hrají naše tramvaje často dominantní roli.
No o K2 (celý název: K2YU) s pantografem vzadu by možná pomohla nějaká chytrá knížka o tramvajích, jestli to ovšem někde napsané je...

A k Německu: Ty nejmenší provozy tam jsou úplně nejlepší (člověk aspoň nafotí celý vozový park) a většinou spojují několik vesnic takže výdledkem je taková meziměstská trať.
To je pravda, tam odpadá (třeba u nás tak velký) problém ve špatné dopravní dostupnosti vesnic a tím i nedostatkem práce na venkově, protože mají vlastně kapacitní kolejovou dopravu. A navíc vcelku operativní.

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 04.8.2005 2:34

Martins píše:Uf, to je síla. Teda čekal jsem, že si čtyři roky trvající válka vybere svou neodbytnou daň, ale aby i po 10 letech některé K2 vypadaly jako kdyby se zrovna vrátily z tankové bitvy, to trochu předčilo mé očekávání. V tomto případě staré dobré přísloví "nedívej se jak to vypadá, hlavně že to jede" ukazuje jednoznačně svou podstatu. Ale abych zase nekřivdil, tak jsem na druhou stranu čekal, že se z původních K2 dodaných v 70. a 80. letech se zachová mnohem méně kousku než kolik jich je v současnosti v provozu. Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.

Naštěstí pomohl lék v podobě prohlídky fotek ČKDckých tramvají v provozech na území bývalého východního Německa. Musím přiznat, že mě příjemně překvapilo, kolik je v Německu "miniaturních" tramvajových provozů, kde vypravitelnost čítá někdy jen několik vozů (či pár desítek vozů) a že v těchto provozech hrají naše tramvaje často dominantní roli.
No o K2 (celý název: K2YU) s pantografem vzadu by možná pomohla nějaká chytrá knížka o tramvajích, jestli to ovšem někde napsané je...

A k Německu: Ty nejmenší provozy tam jsou úplně nejlepší (člověk aspoň nafotí celý vozový park) a většinou spojují několik vesnic takže výdledkem je taková meziměstská trať.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 04.8.2005 0:19

Ještě pro zajímavost jeden snímeček 1512.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 04.8.2005 0:05

Pepa píše:
Martins píše:Že by jim sarajevský vzdoušek nesvědčil. Jen jsem se letmo podíval na nějaké německé stránky o dopravě a podle jedné tabulky by KT8D5 měly být to nejmodernější, co tam mají a navíc přišly do Sarajeva teprve před pár lety, z toho minimálně jedna byla před transportem do Sarajeva částečně modernizována v Martinově. Možná jsi zrovna jel 300 (ex volgogradská KT8D5), ta už toho pamatuje trochu víc.

Ani radějc nechci vidět v jakém stavu jsou přeživší předválečné K2. V žalostnějším stavu než v jakém jsou některé vrakoidní exemláře T3 z Oděssy snad už být nemohou.
No oni všechny jsou v žalostném stavu a o K2 ani nemluvě. Jínak tam mají ještě jednu T3YU, kterou chtěj mít jako muzejní, ale je odstavena ve vozovně a připomíná ji oprejskanej vrak... Nejmodernější vozidla tam mají SATRA 2 a SATRA 3

Na mém webu http://www.fotografiemhd.wz.cz jsou fotky ze Sarajeva tak se tam podívej dával jsem tam ty největší vraky...
Uf, to je síla. Teda čekal jsem, že si čtyři roky trvající válka vybere svou neodbytnou daň, ale aby i po 10 letech některé K2 vypadaly jako kdyby se zrovna vrátily z tankové bitvy, to trochu předčilo mé očekávání. V tomto případě staré dobré přísloví "nedívej se jak to vypadá, hlavně že to jede" ukazuje jednoznačně svou podstatu. Ale abych zase nekřivdil, tak jsem na druhou stranu čekal, že se z původních K2 dodaných v 70. a 80. letech se zachová mnohem méně kousku než kolik jich je v současnosti v provozu. Trochu jsem jen nepochopil co vedlo zdejší kutily k tomu, aby pantograf z původní pozice přemístili na konec zadního článku.

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 03.8.2005 19:58

Martins píše:Že by jim sarajevský vzdoušek nesvědčil. Jen jsem se letmo podíval na nějaké německé stránky o dopravě a podle jedné tabulky by KT8D5 měly být to nejmodernější, co tam mají a navíc přišly do Sarajeva teprve před pár lety, z toho minimálně jedna byla před transportem do Sarajeva částečně modernizována v Martinově. Možná jsi zrovna jel 300 (ex volgogradská KT8D5), ta už toho pamatuje trochu víc.

Ani radějc nechci vidět v jakém stavu jsou přeživší předválečné K2. V žalostnějším stavu než v jakém jsou některé vrakoidní exemláře T3 z Oděssy snad už být nemohou.
No oni všechny jsou v žalostném stavu a o K2 ani nemluvě. Jínak tam mají ještě jednu T3YU, kterou chtěj mít jako muzejní, ale je odstavena ve vozovně a připomíná ji oprejskanej vrak... Nejmodernější vozidla tam mají SATRA 2 a SATRA 3

Na mém webu http://www.fotografiemhd.wz.cz jsou fotky ze Sarajeva tak se tam podívej dával jsem tam ty největší vraky...

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 03.8.2005 18:36

Pepa píše:V Sarajevu mají ještě asi 5 KT8 ale jsou v tak brutálním stavu že je nezachrání snad ani živá voda :cry: Ale hlavně že jezdí 8-)
Že by jim sarajevský vzdoušek nesvědčil. Jen jsem se letmo podíval na nějaké německé stránky o dopravě a podle jedné tabulky by KT8D5 měly být to nejmodernější, co tam mají a navíc přišly do Sarajeva teprve před pár lety, z toho minimálně jedna byla před transportem do Sarajeva částečně modernizována v Martinově. Možná jsi zrovna jel 300 (ex volgogradská KT8D5), ta už toho pamatuje trochu víc.

Pepa
Uživatel

Příspěvek od Pepa » 03.8.2005 1:26

V Sarajevu mají ještě asi 5 KT8 ale jsou v tak brutálním stavu že je nezachrání snad ani živá voda :cry: Ale hlavně že jezdí 8-)

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 03.8.2005 0:30

z ruska .... tu jedinou volgogradskou, navic prvni prototyp .....

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 02.8.2005 23:36

9001 píše:Na tyhle fotky se nedá dívat. V Ostravě se kačen prohání již 7 a v Praze máme jednu zdechlou :roll:

Jinak povedené fotky.
Neboj se, za pár let nás předeženete. Za dva roky už nebude v Ostravě co znízkopodlažňovat Z;) a po pěti let se DPP 16 kačen snad zmodernizovat podaří. Leda že by se DPO podařilo odkoupit nějaké kačeny ze zahraničí (Košice, Miskolc, Phongjang nejsou asi moc realné @3653, snad jedině nějaké dlouhodobě neprovozní z Ruska). Ale co ruský parniválec pohltí, to už živé duše nespatří.

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 02.8.2005 21:56

nojo, vsude jinde jezdej , jenom praha nic.

9001
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 9001 » 02.8.2005 21:52

Na tyhle fotky se nedá dívat. V Ostravě se kačen prohání již 7 a v Praze máme jednu zdechlou :roll:

Jinak povedené fotky.

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 02.8.2005 21:39

Ve čtvrtek odpoledne jsem trochu obhlížel naši kolonii kačen smíchovských, které už patnáctým rokem hnízdí na jednom místě v Moravské Ostravě. Nebyl to sice nejlepší den, protože ten den vyrazilo do světa nebývalé množství Aster, a tak místo obvyklých 6 KT8D5R.N1 se jich po Ostravě potulovaly jen 4 kousky (1500, 1502, 1504 1512).

Jen pro srovnání 1512 ještě v klasickém provedení
http://www.mhdveslezsku.net/tram.ostrav ... 8.2004.jpg

Martins
Uživatel

Příspěvek od Martins » 27.7.2005 18:38

jara píše:
Ostravan píše:V Ostravě jezdí další nízkopodlažní už sedmá kačena 1512 :D .
A kde jsou fotky :lol: :lol:
Jednu fotku ze včerejška mám, ale původně jsem jí tu nechtěl ani dávat, neb není zrovna kvality za kterou bych se nějak pyšnil.

Svezení 1512 bylo opravdu nádherné, jen jaksi k večeru asi zdechla a musela jí na d-7 nahradit 1514. Už to je celkem pravidlem, že nové KT8D5R.N1 během prvního týdne či prvního měsíce obvykle minimálně jednou zdechnou. Ale potom už jezdí v pohodě.

Odpovědět