Noční linkové vedení - připomínky a návrhy
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
kocour
kpt. Karotka: To ano, ale já spíš myslel, když už se to projevuje v jízdních řádech, jestli se garantovaný a negarantovaný přestup od sebe v praxi liší i "de iure".
Fakticky to garantovat dost dobře nelze, minimálně mezi tramvajemi a autobusy ne, když nemají společný ani ten dispečink (tak mne napadá, nemělo by cosi jako dopravní dispečink fungovat spíš pod Ropidem?). Ale stále čekám, že mi to někdo rozmluví a vysvětlí mi, že se mýlím a DP zbytečně křivdím ... mohou mi to rozmlouvat i pomazané hlavy z DP, vím, že to tady čtou ... tak by pro jednou namísto toho, aby trestali řidiče, kteří se tu bezelstně přiznají k porušení nějakého toho trapného předpisu a dokazovali si na nich svou převahu, mohli udělat i něco užitečného a vysvětlit nám, jak to s těmi garantovanými přestupy vlastně je ... jinak bych si musel myslet, že toho nejsou schopni.
Fakticky to garantovat dost dobře nelze, minimálně mezi tramvajemi a autobusy ne, když nemají společný ani ten dispečink (tak mne napadá, nemělo by cosi jako dopravní dispečink fungovat spíš pod Ropidem?). Ale stále čekám, že mi to někdo rozmluví a vysvětlí mi, že se mýlím a DP zbytečně křivdím ... mohou mi to rozmlouvat i pomazané hlavy z DP, vím, že to tady čtou ... tak by pro jednou namísto toho, aby trestali řidiče, kteří se tu bezelstně přiznají k porušení nějakého toho trapného předpisu a dokazovali si na nich svou převahu, mohli udělat i něco užitečného a vysvětlit nám, jak to s těmi garantovanými přestupy vlastně je ... jinak bych si musel myslet, že toho nejsou schopni.
- Karotka
- Uživatel
Garantovaný přestup bych si představoval takto: Přijede tramvaj, zastaví, otevře, čeká. Přijede druhá tramvaj, zastaví, otevře, čeká. Lidi přestoupí z první do druhé a z druhé do první. Pak obě tramvaje odjedou.
V praxi? Ještě jsem se tomu nenachomýtl (v noci necestuji), ale chápu to dobře, že podle současného systému odjezdů nemají lidi šanci přestoupit z "druhé" do "první"?
V praxi? Ještě jsem se tomu nenachomýtl (v noci necestuji), ale chápu to dobře, že podle současného systému odjezdů nemají lidi šanci přestoupit z "druhé" do "první"?
-
kocour
Aha, bezva vysvětlení. S tímhle inovativním přístupem lezeme dodnes po stromech.
Ale mám další blbou otázku, vlastně dvě:
2) Co to vlastně znamená, že přestup je garantovaný, čím se liší přestup garantovaný od negarantovaného?
3) Jak se v praxi ten garantovaný přestup zajišťuje, kdo konkrétně za to nese odpovědnost?
Ale mám další blbou otázku, vlastně dvě:
2) Co to vlastně znamená, že přestup je garantovaný, čím se liší přestup garantovaný od negarantovaného?
3) Jak se v praxi ten garantovaný přestup zajišťuje, kdo konkrétně za to nese odpovědnost?
-
kocour
-
Martin-KT8D5.RN2P
Nevíš o co jde, tak to prosím neřeš, to mělo být veřejné rýpnutí...jara píše:Pokud vím tak petr dělá výpravčího ve vozovně Motol. A to je trošku něco jiného než sálovej dispečer. A uplně někde jinde. Jedno sídlí ve výpravně vozovny Motol a druhé v 8.patře budovy DPP Na BojištiMartin-KT8D5.RN2P píše:Jaktože nevíš?? Neřikal si mi onehdy, že tam pracuješ???
-
Martin-KT8D5.RN2P
Jaktože nevíš?? Neřikal si mi onehdy, že tam pracuješ???Petr píše:Ne, nemá...Pajda píše:Opět jeden laický dotaz:
Má možnost řidič tramvaje mluvitvysílačkou s jinou tramvají?To já nevím, ale určitě nesleduje každý konkrétní vlak, zda jede či nejede dle jízdního řádu. Na tzv. čekačkách (pokud nejsou dispečeři přítomni /což jsou jen v Lazarské/) je určené místo, jehož řidič je zodpovědný za rozjezd, tedy za ohlídání přestupních vazeb. Pokud mu někdo na čekačce chybí, je povinen o tom informovat dispečink on. On totiž dispečer na sále opravdu na 100% nikdy neví, zda tam všechny vlaky jsou. Stačí aby selhala komunikace vysílačky v tramvaji s centrálním počítačem a je to....Pajda píše:a druhý: pracuje v noci někdo na CD? Pokud ano co tam proboha dělá?
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Přesný počet dispečerů v noci nevím. Ale služby tam jsou v pracovní den noční 22:00-6:00 a o víkendu je to dvanácka 18:00-6:00. Vedoucí směny má celý týden dvanácky. V noci tam myslím není zástupce vedoucího směny. Jinak je tam 1xtraťovej,provozní,dopravní a technickej+jsou nějaké auta v provozu. Je možné že se něco dodělavá ze dne. Ale to by mělo být hotové vždy při předávce směny.radek31 píše:v noci je na sále imho 3-5 dispečerů + několik v autech po Praze - na tom sále asi v noci dělají hlavně různé vyhodnocení provozu ze dne, protože jinak by to tam zvládnul 1 člověk úplně v pohodě
možná by věděl víc jara, byl tam na praxi
Co se tíče přestupního bodu mimo lazarskou. Řidič by měl čekat do přijetí spoje na který tam čeká. Pokud se delší dobu neoběví měl by řidič zavolat na dispečink a zjistit co se děje. Tam se to hned zjistí. Pokud řidič odjede z čekačky a odjede na čas není asi pro něj stejně žádný trest. 1člověk by to tam asi stejně nezvládnul. Protože jsem zatím nepoznal člověka kterej by při nějakém větším železu,vykolejení.... Zvládnul celou operaci sám.
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Ne, nemá...Pajda píše:Opět jeden laický dotaz:
Má možnost řidič tramvaje mluvitvysílačkou s jinou tramvají?
To já nevím, ale určitě nesleduje každý konkrétní vlak, zda jede či nejede dle jízdního řádu. Na tzv. čekačkách (pokud nejsou dispečeři přítomni /což jsou jen v Lazarské/) je určené místo, jehož řidič je zodpovědný za rozjezd, tedy za ohlídání přestupních vazeb. Pokud mu někdo na čekačce chybí, je povinen o tom informovat dispečink on. On totiž dispečer na sále opravdu na 100% nikdy neví, zda tam všechny vlaky jsou. Stačí aby selhala komunikace vysílačky v tramvaji s centrálním počítačem a je to....Pajda píše:a druhý: pracuje v noci někdo na CD? Pokud ano co tam proboha dělá?
- Petr
- Provozovatel
- Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
- Kontaktovat uživatele:
Že ano. Co víc k tomu dodat, blboun se najde v každém profesi. Ještě jsem ochoten schroustnout, pokud ujede spoj z čekačky po čase odjezdu (neměl by, ale budiž, chybovat je lidské a na některých čekačkách opravdu řidič zjistí, že tam kolegové jsou až ve chvíli, kdy se rozjede), co však je zběsilé, že se leckde odjede i před časem rozjezdu daným jízdním řádem. Jé, kolikrát já už šel pěšky z Újezda, když vokovický pan řidič odmítal čekat na přípoje a odjel o pár minut dříve, než byl daný rozjezd. Z mé strany následovalo služební hlášení....K-M píše:Petr: Docela stručná reakce. (...)
Yvona se zmínila o čekačce s autobusy - no tak tam je opravdu problém, protože tramvajový dispečink samozřejmě neví, kde je právě noční autobus... Takže komunikace mezi dvěma trakcemi opravdu dost vázne...K-M píše:Yvona: No trošku je to právě o té stavovské cti. Proto možná musíte mít předepsán poslední knoflíček na košili. To se nedivte. Prostě dokud budou uvažovat řidiči způsobem, jaký popisuješ, bude třeba stále více buzerace, předpisů a přitahování šroubů. Přesně to co popisuješ že neznáš (pátrání kde je přípoj) je to co dělá z tramvajáka Pana Řidiče. A to co vylepšuje jméno podniku u cestujících. A přitom to nestojí ani korunu, jen to chce mít pocit že ručím za stoprocentní službu, kterou si někdo zaplatil. To samozřejmě platí i o dispečinku.