Vypravení vozů
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
radek31
- Moderátor
nechápu, co ti vadí na všeobecně známé pravdě, že strojvedoucí je v metru kvůli případné MU - to přece není znevažování jeho zodpovědnosti! nepochybuju, že metro řídit umí dokonale, ale většinu dne to prostě nedělá
akorát není řízení jeho hlavní náplň práce (a netahej sem prosím zase trasu B, tam je to jen otázka času), to jsem psal pouze jako argument, že si nemusí tak důkladně seřizovat sedačku, zrcátka, ..
akorát není řízení jeho hlavní náplň práce (a netahej sem prosím zase trasu B, tam je to jen otázka času), to jsem psal pouze jako argument, že si nemusí tak důkladně seřizovat sedačku, zrcátka, ..
-
radek31
- Moderátor
máš nějaké divné informace, Pendolino se právě neřídí samo!!! ovládání je o generaci zpět než třeba 471 - tam je počítač, který umí jezdit sám, ale strojvedoucí musí kontrolovat, jestli se neodchyluje od nastavení - někdy se PC "sekne" a jede špatněKM píše:Pendolíno se taky řídí samo a přesto na něj jdou NEJLEPŠÍ nikoliv nejhorší strojvedoucí. Tož asi tak.
ad matus - podívej se, co vlastně napsal - shrnul to, co tu už bylo napsáno a co říkám celou dobu (hmotná zodpovědnost, nastavování sedaček, náročnost střídání atd.) - akorát, když to není od řidiče, tak to hned nebereš tak kriticky, že?
-
KM
-
radek31
- Moderátor
až se změní předpisy pokud jde o hmotnou zodpovědnost, vše bude v elektrice a řidič nebude muset trávit 10 minut na konečné kontrolováním soupravy, potom se můžeme bavit o střídaných přestávkách - ale do té doby to bude jen další problém pro řidiče, který nám přinese hodně práce navíc a současně bohužel dostaneme méně peněz
chápu, že DP chce šetřit, ale když přidává práci, tak je sprosté současně brát peníze
btw včera a dnes na l. 20 se opět budu bát, co jsem při zběžné kontrole přehlédnul, protože na Barrandově naprosto není čas na prohlédnutí soupravy a co nenahlásím z první konečné, to jde na moje triko
když si představím, že to samé bych podle KM zažíval každý den 6x .....
chápu, že DP chce šetřit, ale když přidává práci, tak je sprosté současně brát peníze
btw včera a dnes na l. 20 se opět budu bát, co jsem při zběžné kontrole přehlédnul, protože na Barrandově naprosto není čas na prohlédnutí soupravy a co nenahlásím z první konečné, to jde na moje triko
když si představím, že to samé bych podle KM zažíval každý den 6x .....
-
radek31
- Moderátor
rozhodně jsem nechtěl nějak snižovat náročnost práce strojvedoucího, ale trvám na tom, že na linkách A a C (a časem i B) jsou tam z důvodu zásahu při mimořádné události a ne kvůli řízení
zmáčknutí tlačítka odjezd není podle mě řízení
jejich profese je náročnější z jiných důvodů
btw KM když napíšu???? na A a C ještě jezdí Ečs? to asi ne - ale ono je snadnější napsat tohle, než uznat, že to při střídání máme časově náročnější, že?
zmáčknutí tlačítka odjezd není podle mě řízení
jejich profese je náročnější z jiných důvodů
btw KM když napíšu
tak z jakého důvodu je tvoje reakceimho hlavní rozdíl je v tom, že strojvedoucí to metro v podstatě ani neřídí (na B ještě ano, ale to se taky časem odbourá), on je tam pro případ mimořádné situace
Kód: Vybrat vše
V čem je sedačka v Ečs lepší než v T3?- Proxy
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Ale všechno to má v kabině, že? Nevšiml jsem si, že by musel projít celou soupravu zevnitř i zvenčí.Tonda Ježek píše:Jen pro upřesnění, strojvedoucí metra toho při střídání taky kontrolují celkem dost, včetně hasičáku, lékarničky a podobných blbostí. Nehledě na to, že metro je vůz mnohem složitější než tramvaj. Co se týče mytišáků, tak tam je opravdu každý vůz originál a ten fíra si musí hodně rychle zvyknout, protože projetí stanice na metru (byť jen o několik centrimetrů) znamená okamžité schození fíry z funkce a přezkoušení. Takže ono to také není zas až tak jednoduché jak se může zdát.
Tím ovšem nechci snižovat náročnost povolání strojvůdce, spíš mne zajímá ten způsob střídání, a zda by šel použít i u tramvají... zatím myslím, že ne.
- Tonda Ježek
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro upřesnění, strojvedoucí metra toho při střídání taky kontrolují celkem dost, včetně hasičáku, lékarničky a podobných blbostí. Nehledě na to, že metro je vůz mnohem složitější než tramvaj. Co se týče mytišáků, tak tam je opravdu každý vůz originál a ten fíra si musí hodně rychle zvyknout, protože projetí stanice na metru (byť jen o několik centrimetrů) znamená okamžité schození fíry z funkce a přezkoušení. Takže ono to také není zas až tak jednoduché jak se může zdát.
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
I to je možné. Ale nemyslím si že by to řešilo problém přestávek. To je jasné že jak řikáš šotouše by to zajímalo. Ale je to podle mě zbytečné.Mezi náma ta linka 23 je docela výsměch. Když se ucpe karmelická tak to pak vypadá jak na lince 9 ve špičce. Jen za sebou jede linka 23 a 22 či obráceněKM píše:jara: Bohužel, zase špatně. Linka 9 měla být už dávno rozdělena po vzoru 22/23 na 9 a 29. Překvapivě by to vyřešilo i to střídání. Jak je možné, že ani šotouši tohle nevidí? Vždyť to bije do očí.![]()
Efektivita provozu
Musim se tady zastat KM. Jemu totiz opravdu nejde o to, aby vam vymyslel komplikace a necim vas nasiral. Jde mu ciste o to, aby:
- Minimalizoval prestoje vozidel (na ne neplati ZP ani jine bezp. predpisy)
- Minimalizoval najete vozokm pri danem JR
Tyto 2 veci se svym zadanim neprici zadnemu bezpecnostnimu predpisu ani nejsou ve sve podstate nijak vnitrne rozporuplne. Splnuji akurat zakladni pozadavek snizeni ekonomickych nakladu. Pokud o tom chcete neco vice, zamerte se na Teorii omezeni a Prutok systemem. Cilem je zabezpecit co nejvetsi prutok systemem za soucasneho prihlednuti na omezeni.
Avsak za omezeni lze brat pouze technicke omezeni nejakeho clanku systemu, ktere je dane jeho technickou konstrukci, technologickym postupem jimz se dany clanek pri sve praci ridi a bezpecnosti jeho provozu.
Z toho, co zde bylo napsano jsem zatim pochopil:
- Prestavky maji mit pouze ridici, nikoliv vozy
- Vozy budou vypravovany na linky tak, aby najely co nejmene vozokm nez na linku najedou a zatahovany tak, aby najely co nejmene vozokm nez zatahnou.
Nevidim na tom nic spatne, naopak, zni to ucelene a logicky.
Jiste, nejaka omezeni je vzdy potreba vzit v uvahu, ale zatim tady spis vidim hromadu argumentu proc se problematikou nezabyvat, nez vecna omezeni systemu natoz zajimave a konstruktivni napady, jak tato uzka hrdla odstranovat.
Z toho co zatim bylo probrano:
1. Je potreba system navrhnout tak, aby meskani jednotlivych spoju nezpusobilo rozvrat v planu stridani resp. eliminovat dopady meskani. (tohle bude narocne)
2. Je potreba vymyslet system zodpovednosti za vozy tak, aby prebirani vozu pri stridani bylo casove a administrativne minimalne narocne. (tohle bude chtit uplne zmenit smernice podle kterych se dnes ridi hmotna zodpovednost a pod.)
3. Je potreba ucinit takova opatreni, aby prizpusobeni vozu ridici nepusobilo zadne problemy a nebylo tak jeho neaplikovani duvodem nizsiho pohodli ridice a zvyseni bezpecnostnich rizik. (argumentace, ze nemam rad, kdyz mi nekdo meni moje nastaveni se musi stat irelevantni - napr. jak tady bylo zmineno, vsechno elektricky ovladatelne s moznosti ulozeni vlastniho profilu nastaveni)
4. Je potreba vozovny a ridice vice prizpusobit ruznorodosti vozoveho parku a zaroven definovat pozadavky na linky z dlohodobeho hlediska tak, aby se jim mohly prizpusobit vozovny v jejich nejblizsim okoli, pricemz kriteria by mely byt jenom kapacita, nizkopodlaznost a potreba rozpojovani souprav. (je potreba vyloucit soutezeni a rozdily mezi solo T3 a solo T6, mezi NP KT8, RT6 a 14T apodobne.)
Myslim, ze kdyz se toto polozi za cil, lze k nemu postupnymi kroky smerovat. Pokud vsak jakekoliv navrhy na zefektivneni provozu povedou jen k rezolutnim vyjadrenim proc to nepujde (za takove se bohuzel nejradeji staveji i odbory), pak se to nepohne.
- Minimalizoval prestoje vozidel (na ne neplati ZP ani jine bezp. predpisy)
- Minimalizoval najete vozokm pri danem JR
Tyto 2 veci se svym zadanim neprici zadnemu bezpecnostnimu predpisu ani nejsou ve sve podstate nijak vnitrne rozporuplne. Splnuji akurat zakladni pozadavek snizeni ekonomickych nakladu. Pokud o tom chcete neco vice, zamerte se na Teorii omezeni a Prutok systemem. Cilem je zabezpecit co nejvetsi prutok systemem za soucasneho prihlednuti na omezeni.
Avsak za omezeni lze brat pouze technicke omezeni nejakeho clanku systemu, ktere je dane jeho technickou konstrukci, technologickym postupem jimz se dany clanek pri sve praci ridi a bezpecnosti jeho provozu.
Z toho, co zde bylo napsano jsem zatim pochopil:
- Prestavky maji mit pouze ridici, nikoliv vozy
- Vozy budou vypravovany na linky tak, aby najely co nejmene vozokm nez na linku najedou a zatahovany tak, aby najely co nejmene vozokm nez zatahnou.
Nevidim na tom nic spatne, naopak, zni to ucelene a logicky.
Jiste, nejaka omezeni je vzdy potreba vzit v uvahu, ale zatim tady spis vidim hromadu argumentu proc se problematikou nezabyvat, nez vecna omezeni systemu natoz zajimave a konstruktivni napady, jak tato uzka hrdla odstranovat.
Z toho co zatim bylo probrano:
1. Je potreba system navrhnout tak, aby meskani jednotlivych spoju nezpusobilo rozvrat v planu stridani resp. eliminovat dopady meskani. (tohle bude narocne)
2. Je potreba vymyslet system zodpovednosti za vozy tak, aby prebirani vozu pri stridani bylo casove a administrativne minimalne narocne. (tohle bude chtit uplne zmenit smernice podle kterych se dnes ridi hmotna zodpovednost a pod.)
3. Je potreba ucinit takova opatreni, aby prizpusobeni vozu ridici nepusobilo zadne problemy a nebylo tak jeho neaplikovani duvodem nizsiho pohodli ridice a zvyseni bezpecnostnich rizik. (argumentace, ze nemam rad, kdyz mi nekdo meni moje nastaveni se musi stat irelevantni - napr. jak tady bylo zmineno, vsechno elektricky ovladatelne s moznosti ulozeni vlastniho profilu nastaveni)
4. Je potreba vozovny a ridice vice prizpusobit ruznorodosti vozoveho parku a zaroven definovat pozadavky na linky z dlohodobeho hlediska tak, aby se jim mohly prizpusobit vozovny v jejich nejblizsim okoli, pricemz kriteria by mely byt jenom kapacita, nizkopodlaznost a potreba rozpojovani souprav. (je potreba vyloucit soutezeni a rozdily mezi solo T3 a solo T6, mezi NP KT8, RT6 a 14T apodobne.)
Myslim, ze kdyz se toto polozi za cil, lze k nemu postupnymi kroky smerovat. Pokud vsak jakekoliv navrhy na zefektivneni provozu povedou jen k rezolutnim vyjadrenim proc to nepujde (za takove se bohuzel nejradeji staveji i odbory), pak se to nepohne.
Naposledy upravil(a) matus dne 15.2.2006 16:11, celkem upraveno 1 x.
-
KM
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
To KM: Střídané přestávky stylem tím že se řidič přesune na jinou soupravu se bude moc v DPP zavést až bude vše nastavitelné v elektrice!!!!!!!. Dnes už je něco ale je to velmi málo. Když jsem nedávno potkal radka když střídal 9 a jel s ním do Řep tak toto vše co popsal vyšlo na objetí smyčky!!!!!!!!! A to tam měl psanou BP. TO si teda odpočine ten řidič. Když 4 minuty čeká před smyčkou. Pak ve výstupní projde vůz a už za ním stojí 2 soupravy další. A tak popojede a jde nastavovat zrdcádka. TY protože všechny nejsou v elek. TAk se musí také na několikrát. A mohu pokračovat. A není to jen tento případ. Ted jsem byl za kamarádem na 26. A přivezla mu řidička tramvaj. A řiká "tak jsem to málem nabořila ty máš tak nízko sedačku že jsem neviděla. A když takhle střidám tak mi je blbé si přenastavovat sedačku. Já to také nemám rada když mi to někdo udělá. TAk to nedělám dalším." No A o tom to vše je. Střidané přestávky prostě měly být na lince 9. A zatím nikde jinde. A tímto rozhodnutím se DP vydal špatně!!!!!!!!!!! Prostě měla být nejdřív za každou cenu linka 9