Vypravení vozů

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.4.2006 12:38

KM píše:bJ: to jo, ale pojede to jinak. a než si na to lidi zvyknou, pojede to zase jinak. Kaštani nejsou šotouši, aby to sledovali, kaštani jsou ovečky :oops:
imho je lepší informovat a občas měnit, než neinformovat vůbec
navíc se o tyto spoje budou zajímat především lidé jedoucí ráno do práce a ti se většinou zajímají kdy jim to jede a jestli nebyla změna a také mají často internet a když by se to začalo zveřejňovat na zastávkách, muselo by to být i na netu - takže by se na změnu mohlo upozornit dlouho před jejím provedením

chápu, že jsou tu argumenty proti, ale DPP imho zoufale potřebuje změnit svůj obraz před veřejností a důslednou informovaností cestujících by to mělo začít - nechápu, jak si někdo může myslet, že tajnosti nečemu pomáhají
když už nechtějí zveřejnit výstup DORISu, tak to chce alespoň VJŘ nebo tyhle nájezdy/zatažení

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 12:17

bJ: to jo, ale pojede to jinak. a než si na to lidi zvyknou, pojede to zase jinak. Kaštani nejsou šotouši, aby to sledovali, kaštani jsou ovečky :oops:

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 14.4.2006 11:58

No jasne jenzepri kazde vyluce se taky meni ty jizdni rady (minimalne nazlutou barvu:)) ). Zastavkova sluzba stejnak ty objizdi a vyvesuje nove tak proc by nemohla i tyto... V tomhle problem nevidim, prace navic je nulanulanic...

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 11:51

Radek31 - pěkné. Teď popíchnu ještě Akribia :P
bJ: No výjezdy se mění zatraceně často - prakticky při každé výluce si někdo spočítá, že by jedna vozovna vypravovala o jedno sólo méně, jiná měla víc o jeden šejdr a je oheň na střeše a pak se dějí takové brutality jako 21 z VO a 13 z KO. Jedněm vadí, že by si při výluce vydělali málo, druhým, zas že moc.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.4.2006 11:36

linka 7
SŘ -> ÚDDP
až na Anděl v pohodě - 1-2 minuty předjetí
Anděl - Svatoplukova - pokud není ucpaná Lidická (ráno občas je a dá se tam nabrat tak 2-5 minut zpoždění) a pokud se nezblázní SSZ Výtoň (někdy až 3 minuty čekání) tak taky v pohodě, většinou načas nebo 1 minuta zpoždění
Svatoplukova - Koh-i-noor - omezená rychlost mezi Svatoplukovou a divadlem + SSZ Otakarova + SSZ Nádr. Vrš. => tento úsek se jezdí většinou přesně nebo + 1 minuta - tzn. nedá se ubrat z případného zpoždění, pouze přidat další minutu
Koh-i-noor - Solidarita - krize - 5 SSZ bez preference (naopak často nastavené tak, že když tramvaj projede 1 na volno, další je na stůj) - většinou se nabere 1-2 minuty zpoždění, ale stačilo by zlepšit preferenci a jízdní doba by se dala ještě zkrátit
Solidarita - ČK - krátký úsek, ale má nereálně nastavenou jízdní dobu, takže na 3 minutách jízdy často 1 minuta zpoždění (3 zastávky, 2 SSZ bez preference, časté čekání za linkou 11, poměrně dost vystupujících cestujících, .... a to vše za 3 minuty!)
ČK - ÚDDP - jízdní doba odpovídá, ale nedá se ubrat ani minuta ze zpoždění

když se vše sejde dobře (SSZ na volno, málo cestujících a hlavně! se nepletou ostatní tramvaje - 4,6,19,22,23,24), tak se na trase tak 3 minuty odčekají v zastávkách
pokud je vše "normální" tak je zpoždění cca 1-3 minuty
ale není problém (hlavně ráno) dojet na dílny +5

ÚDDP -> SŘ
dílny - ČK - jízdní doba odpovídá, pokud se ignoruje značka 30km/h pro auta před ČK a není moc lidí
ČK - Solidarita - v podstatě se nedá stihnout (většinou +1 minuta), což je problém, protože na Vinici tam vjede l. 19 (rád bych zdůraznil, že to jsou dobytkové, kteří mají času hromadu a v 99% se tam snaží lince 7 vjet, i když jí vidí - možná je to tím, že l. 7 neznají a netuší jak málo času na ní je)
Solidarita - Koh-i-noor - dřív tam bylo 12 minut a bylo to v pohodě (vyrovnávalo se tím zpoždění a na SSZ Koh-i-noor byla l. 7 jako první a vše fungovalo) - teď tam je už pár měsíců jen 10 minut a l. 7 je v háji
stejný problém jako v opačném směru - hodně SSZ v pevném cyklu a navíc tak, že l. 7 všude stojí (Strašnická, Průběžná - někdy i 2x, Kubánské nám., Slavia)
takže na Kohi-nooru je sice většinou načas nebo +1, ale je za jinou linkou a o pár metrů dál (za SSZ) už má 2-3 minuty zpoždění
Koh-i-nor - Svatoplukova - naprosto nereálná jízdní doba - podle předpisů to nejde stihnout
nejdůležitější je stihnout volno na SSZ Oblouková (dá se to i podle předpisů, ale nesmí tam být l. 4 a auta)
potom se docela dobře projede přes další 2 SSZ (stále 30km/h)
na Otakarově se čeká, protože je zde preferovaný směr od Synkáče - téměř vždy tam je l. 18
pak omezené rychlosti a na Svatoplukově v nejlepším případě další minuta zpoždění, ale většinou spíš 2
Svatoplukova - Anděl - vše by bylo v pořádku, kdyby tam nebyla zprasená "preference" na Výtoni - někdy se tam stojí minutu, někdy 3 minuty
jinak je to až na Anděl v pohodě (pokud tam není předjetá l. 4 nebo 9)
Anděl - Voz. MO - dají se stáhnout tak 1-2 minuty - záleží na SSZ PlzeňskáxRadlická a hlavně na tom, jestli je před l. 7 zmiňovaná 4 nebo 9
Voz. MO - SŘ - to se jezdí přesně - jízdní doba odpovídá

takže shrnutí
pokud vše jde dobře, dá se v tomto směru jet docela načas (Anděl většinou +2, ale to se na Řepy stáhne)
pokud se toho víc sejde (l. 24, SSZ Koh-i-noor, SSZ Výtoň, ...) - tak to znamená +3 minuty
pokud se nedaří tak +5 minut
větší zpoždění jsem v tomto směru zažil asi jen když jsem stál za nehodou nebo z nějakého důvodu odjížděl o víc než 2 později z ÚDDP

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 14.4.2006 11:33

Nevim jak casto se meni najezdove trasy ci casy, ale nenapada me moc duvodu proc je menit, kdyz se nemeni i jizdni rady.....treba nekdo z podniku povi:)
Informovanost cestujicich zvysite prisunem vice informaci (jako treba techto) v jednoduche, prehledne a aktualni forme(cehoz neni problem u jizdniho radu dosahnout), i kdyz netecnost k cemukoliv nekterych cestujicich nepopiram :)
A obeznamenych a informovanych lidi povazuji spolecne s kvalitou nabizeneho produktu/sluzby za nejdulezitejsi aspekt kvality...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.4.2006 10:54

KM píše:Radku31, jak jde vyjezdit 7 ve špičce?
četl jsem k-report a nářky Akribia a myslím si, že přehání
na jednu stranu je linka 7 pravděpodobně nejNEpreferovanější v Praze (pokud jde o SSZ), ale na druhou stranu Akribius je asi nejpomalejší řidič v DP :-) a rozhodně to není dodržováním předpisů (především rychlostí) - protože já jezdím vše na km/h přesně a rozhodně nedojíždím l. 7 pravidelně o 10 pozdě
imho je to jeho přístupem k cestujícím (prodávání jízdenek, ukazování cesty na mapě v salónu, nepopožene je bzučákem, ...) - nic proti tomu, je to jeho volba, ale je smutné, že si pak stěžuje, že se něco nedá stihnout, když se o to ani nesnaží

ad l. 7 - nedávno jsem se o tom bavil s Grossákem (a Absolutem) a imho je to ideální téma na preference.prazsketramvaje.cz jako odstrašující příklad - stačilo by předělat pár křižovatek (někde jiný řadič, někde by stačil program) a ušetřilo by se určitě alespoň 1 pořadí

a protože jsem nemocný a nemám co dělat tak vám popíšu linku 7 z obou směrů ať si uděláte obrázek (v dalším příspěvku)

ve zkratce
SŘ->ÚDDP - pokud se projede Anděl-Pal. nám. bez zdržení a na Kubáni nejsou za sebou 6 s 23 (což je časté) tak na dílny se jezdí tak o 1-3 minuty pozdě
ÚDDP->SŘ - když se stihnou světla na Obloukové a na Výtoni se nečeká 4 minuty tak se to dá jet přesně na čas

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 10:23

Radku31, jak jde vyjezdit 7 ve špičce?

KM

Příspěvek od KM » 14.4.2006 9:27

No ony se ty nájezdové trasy asi budou často měnit, takže by to vyvolávalo spíš kritiku, protože lidi si moc informací nevšímají, když si na něco zvyknou - víme jak první den výluky davy Pražanů bezradně bloudí městem...
Pak by to taky odhalilo ty nájezdové trasy a víc lidí by se mohlo začít ptát tak jako já. Myslím, že DP by nejradší z/do vozoven jezdil nějak tajně. (a myslím , že i řada řidičů by to bohužel uvítala - projet se s tramkou bez kaštanů)
Radek31: No možná ta Palma směr Žižkov taky, já to myslel jako minimální info o spoustě zatahujících vozů, kdy podle pravidelného JŘ už nejede nic.
Ale jinak ano, dávám přednost nejkratším výjezdům/zatažením i za cenu pohybu osob a vozů mezi vozovnami.
A když už, tak by třeba 15 neměla z Motola vyjíždět jako 15, ale třeba jako 12 nebo jako 20 s poznámkou: Jede jen na Hradčanskou a podobně. Z Motola a Pankráce už to jde stoprocentně, z Kobylis skoro.

-bJ-

Příspěvek od -bJ- » 13.4.2006 20:01

Myslim, ze zverejneni casu zatahujicich a vyjizdejicich linek na sloupky by byl vybornej tah od DP. Tykalo by se to hlavne lidi, kteri MHD jen vyuzivaji a moc do ni nevidi(a tech je vetsina a pro ne tu MHD je!!). Logicky by to prineslo rozsireni nabidky spoju nekde jen o par nekde i o nekolik desitek a to predevsim v casech kdy nejsou intervaly zrovna zavratne:)

A pritom by to prakticky nic nestalo. Ty casy uz ve vozakach jsou, tak by je stacilo jen zpracovat do jizdnich radu na sloupky a take rozsirit ruzne vyhledavace(internetovske i jine) o tyto spojeni...

Vychazim z toho, zekdyz pozoruju lidi, tak u nich "nedomaci" linka vetsinou moc duvery nebudi a radsi cekaji na dalsi ty "svoje"...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 13.4.2006 18:27

2 KM - myslel jsem ten seznam najíždějících/zatahujících linek
ale imho to nemá cenu jen na pár zastávkách - je hezké, že to bude na Palmovce ve 2 směrech, ale proč ne i ve směru vozovny Žižkov?
a hlavně proč jen zatahující? ty si myslíš, že cestující nezajímá, kdy jim jede nějaký krásný přímý spoj třeba po trase vozovna motol - hradčanská (15) nebo vozovna motol - nádr. braník (16)? právě tohle já vidím jako nejzajímavější - využít nájezdy jako náhradu chybějících přímých spojení pro cestující, kteří ráno jedou do práce
když mám ráno l. 15, tak je přesně vidět, kdo to zná a přímo čeká na tento spoj - jen mezi vozovnou a andělem je to minimálně 5 lidí - dovedu si představit, jak výrazně by se ten počet zvednul, kdyby se to dozvěděli i ostatní ze zast. sloupku - odpadlo by otravné přestupování a čekání (kolem 5 ráno docela dlouhé) na l. 20

btw teď si uvědomuju, že to asi bude zásadní střet s tvojí koncepcí co nejmenších nájezdových tras - já bych dal přednost chytrému využití právě těchto nájezdů - pomocí informování cestujících a alespoň trochu inteligentních prokladů s normálníma linkama z toho udělat používané spoje

Tonda Ježek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tonda Ježek » 13.4.2006 15:14

Nevim, jestli to to už někde nebylo, ale díky výluce Malostranská jsou na dvě ranní pořadí linky č. 13 vypravovány dvojice (viz prt. cz) a hádejte odkud jsou :D (Žižkov a Kobylisy)
http://foto-aktualne.mhdcr.biz/displayi ... m=52&pos=2

KM

Příspěvek od KM » 13.4.2006 13:34

Prox: Jo, to by čuměli. Přesně - najmu si studenty na noc před změnou a ty to udělaj za stejný peníze. Přinejmenším, možná za menší, protože za ně nebudu platit spoustu věcí.
Radek31: Nestíhám vyhledat ty vozokm, pokud myslíš tohle. No pro začátek bych na Palmovce (směr HL), Palmovce (směr Ko), Nádr.Hol., Andělu, Nám.bří synků (a možná Výtoni ve Svobodově) a Dejvické vyvěsil prostý seznam odjezdů zatahujících vlaků, asi tak: Kromě pravidelných linek vám tu jede ještě tramvaj v .... Ono to vypadá, např. že z Dejvický po půl jedný nahoru skoro nic nejede a opak je pravdou.

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 13.4.2006 12:44

KM píše:Zastávková služba je útvar, který zatím ani neslyšel o transformaci, natož aby o ní začal uvažovat. Pro ně to bude ještě hodně drsný, myslím.
Já jsem slyšel, že tento útvar čeká outsourcing - to je ideální řešení, protože je to služba, která je zapotřebí jen nárazově, což lépe řeší externí služba, než si udržovat zbytečný počet stálých zaměstnanců
8-)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 13.4.2006 11:21

2 KM - vím jak jsi dopadl s provázkem, četl jsem jejich oficiální odpověď
spíš mi řekni, co si myslíš o mém návrhu

Zamčeno