Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
izzy
Uživatel

Příspěvek od izzy » 03.7.2006 20:04

adam_r píše:Vzpomente na Novolisenskou pred 2 lety. Tam byvaly zamestnanec DPMB testoval, jake je to jet vozem KT8 do odbocky rychlosti 60 km/h. http://fotogalerie.svetmhd.net/category.php?cat=43 Nastesti se tehdy nikomu nic nestalo.
Pokud mi slouzi pamet tak to byla ridicka a ta rychlost byla kolem 45-50 km/h kdy vjela na nezablokovanou vyhybku ktera se hodila do vychoziho postaveni (smer lisen) z postaveni docasneho (smycka novolisenska)...vzhledem k casove prodleve pri prestaveni doslo k ustaveni vyhybky do primeho smeru az po prujezdu ctvrte napravy tzn. prvni dva podvozky do odbocky, druhe dva rovne...mj. ta ridicka co tuto nehodu zavinila stale jezdi nebot tato jizda nebyla oznacena jako umyslna ale kratkodoba ztrata vedomi (info od jednoho cloveka z vozovny)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 03.7.2006 19:20

chápu, že tlačítko "výhybka 0" by mělo dávat jistotu, ale co když je rozbité tlačítko/přepínač? na T6 se mi jednou výhybka hodila, když jsem nedal 0 a jel setrvačností.

ano závada je možná, ale mezi náma je rozdíl hodit to do strany v 15 km/h (budeš v pohodě, maximálně si ťukneš nějaké auto nebo při velké smůle tramvaj - ale nebude to tvoje chyba) a v 60 km/h (pravděpodobně zabiješ pár lidí a půjdeš za to sedět) - proto ten předpis o rychlosti máme, aby se toto nestalo

uzamykatelná výhybka (pokud je uzamčená a nepřestaví se) asi 60 zvládne, jde o tu možnost závady výhybky/vozu

neber to jako útok na tebe, mě prostě jen strašně štvou kolegové, kteří si neuvědomují, jak snadno můžou zničit život sobě a/nebo ostatním - dopravní kontrola údajně chodí 4x do roka (teda je to jejich zbožné přání, imho to neplní) a stejně se mi stane, že narazím na "kolegu", který dá starou čepovou výhybku na Jiráskově nám. do odbočky rychlostí kolem 25km/h (neviděl jsem tacho, ale rychlost to byla značná) - ulevilo se mi, že jsem hned další zastávku vystupoval - teda ještě stihnul dát z plné jízdy plné magnety, aby zbytečně pustil někoho na přechodu pro chodce a málem sejmul 2 cizince u Nár. div. - kdo kreje všechny prasárny takového (podle vzhledu možná desítky let jezdícího) "řidiče"? solidarita je jedna věc, ale co je moc to je příliš - a ať mi nikdo neříká, že to asi nedělá, když na něj je kontrola, to fakt není pravděpodobné

každý dělá chyby, to ani jinak nejde, ale jet 3x, 4x, 5x rychleji do výhybky, to není chyba, to je úmysl

adam_r
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adam_r » 03.7.2006 18:44

I.am.good píše:A mezi námi, jestli je konstr. rychlost 40km/hod, tak to těch 60 přežít musí.
Nicméně souhlasím, je to vysoce riskantní chování - ale taková byla doba (je to nějakých 10 let zpět).Dnes si nikdo snad takové věci už nedovolí.
Vzpomente na Novolisenskou pred 2 lety. Tam byvaly zamestnanec DPMB testoval, jake je to jet vozem KT8 do odbocky rychlosti 60 km/h. http://fotogalerie.svetmhd.net/category.php?cat=43 Nastesti se tehdy nikomu nic nestalo.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 03.7.2006 18:22

radek31 píše:a tomu opravdu věříš?
Přijď někdy do UD, já ti ukážu na kompletním schematu KT8, co všechno se na voze děje při "výhybka 0" .) Tramvaj to v tom okamžiku NEMŮŽE přehodit, jestli má závadu výhybka, tak to už je potom stejně v pr.eli.
Ale zas bych to tolik neprožíval, mezi řidiči je dost čuňat, občas se člověk nestačí divit :)
A mezi námi, jestli je konstr. rychlost 40km/hod, tak to těch 60 přežít musí.
Nicméně souhlasím, je to vysoce riskantní chování - ale taková byla doba (je to nějakých 10 let zpět).Dnes si nikdo snad takové věci už nedovolí.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 03.7.2006 17:59

I.am.good píše:Bylo to KT8, kde po přepnutí přepínače výhybky do "0" nemůže dojít k přestavení .)
a tomu opravdu věříš? slyšel jsem už od několika lidí (včetně instruktorů v kurzu) o výhybce, která se "zbláznila" a sama od sebe se začla přestavovat na jednu a druhou stranu a musela se kompletně odpojit
závada je možná a když na takto rušném místě v této rychlosti vykolejí tramvaj ....
fakt si myslím, že takový člověk nemá u DP (a vůbec v silničním provozu) co dělat - já bych to viděl jako učebnicový příklad obecného ohrožení

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 03.7.2006 17:43

radek31 píše:jinak Špejchar takovou rychlostí - to je asi ta největší prasárna, kterou jsem kdy v souvislosti s řízením tramvaje zaslechl (pokud na ní nebyl bílý kříž) - je jasné, co by následovalo při nechtěném přestavení - jeden řidič to tam už vyzkoušel
Bylo to KT8, kde po přepnutí přepínače výhybky do "0" nemůže dojít k přestavení .) Jinak vysoká rychlost tam bývala docela běžná (když byly nové), jezdil jsem tam tenkrát dost často :)

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 03.7.2006 17:05

já slyšel, že jsou dělané na provozní rychlost do 40 km/h, takže maximálka bude asi výš - problém je Drážní zákon - bere je jako výhybky nezajištěné proti náhlému přestavení a nařizuje rychlosti jaké máme teď
jinak Špejchar takovou rychlostí - to je asi ta největší prasárna, kterou jsem kdy v souvislosti s řízením tramvaje zaslechl (pokud na ní nebyl bílý kříž) - je jasné, co by následovalo při nechtěném přestavení - jeden řidič to tam už vyzkoušel

imho kdyby byl pracovní kontakt dost daleko, dala by se jezdit většina uzamykatelných na rovně tak 30km/h a do odbočky 15km/h - ale nevím o tom, že by se na něčem podobném pracovalo

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 03.7.2006 16:51

K těm výhybkám - zaslechl jsem, že výhybky ze zamykatelnými pružnými jazyky lze bezpečně projíždět v rovném směru i 50kou, nevím, co je na tom pravdy, ale osobně jsem zažil s jedním nejmenovaným řidičem rychlost 63Km/hod přes výhybky (proti hrotům) na Špejcharu, když byly nové. Tramvaj to přelítla téměř potichu a bylo to :)
Jinak když byla nově udělaná křižovatka nákl.nádr. Žižkov, tak tam tramvaje jezdily také krásně potichu..
Jestli jsem si všiml dobře, tam v místě jazyků a srdcovek byl vystouplejší žlábek, čili kolo jelo po nákolku, kolejnice ho pouze směrově vedla, takže to "nemlátilo". Jenže časem se to sjede a zase "kraválíme".
Toť moje názory, budu rád za diskuzi .)

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 03.7.2006 10:45

radek31 píše:...prostě DPP nakupuje skoro vše okolo výhybek od firem personálně propojených s DPP a podle toho to vypadá - hlavně, že máme transformaci
Nejen vše okolo výhybek, o tom bych mohl napsat román, ale pak bych byl asi nezaměstnaný...
Největší terno je prodávat cokoli do DP !

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 03.7.2006 8:26

2x ručně na výhybku? já šel minule na l.7 za kolo 6x!!! (kombinace výhybek bez elektrického ovládání, porouchaného ovládání, poruchy blokování a znečištěných výhybek - vysvětlení: v noci pršelo!!!)
problém je, že údržbu výhybek DPP "výhodně" outsourcoval firmě Elektroline, takže například na Andělu vydrží po opravě výhybka tak týden a pak je zase 3 týdny vadná a chodí se na ní ručně - a že to je slušně frekventovaná křižovatka
v Praze jsou výhybky, kde nezažijete závadu roky, přehazují spolehlivě i v 35 km/h a prostě je radost přes ně jezdit (Vinice od Černokostelecké a od Želivského je ideální příklad) a na druhou stranu jsou výhybky, na které se pokaždé musí pustit topení, aby si i v rychlosti 5 km/h vůbec všimla, že se má přehodit (nejhorší je asi Lazarská od Nár. třídy)

prostě DPP nakupuje skoro vše okolo výhybek od firem personálně propojených s DPP a podle toho to vypadá - hlavně, že máme transformaci

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 03.7.2006 0:24

jabberwocky: 100% souhlas. největší je vždycky ten šok, když člověk po pár dnech neřku-li týdnech v cizině nastoupí v práglu do T3 a kodrcá se domů.

mnichov znám celkem dobře a na českých fórech se ptám pravidelně na podobné otázky, ale nikdo je vlastně není schopen zodpovědět. např. dnes jsem jel 10 minut tramvají a za tu cestu musel řidič hned 2x ručně přehazovat výhybku, ačkoli je jinak el.ovládaná. v mnichově, pokud vím, nemají poslední tramvaje už ani tágo.

jízda přes křížení - to je extrémně zřetelný rozdíl. a nedá se to svádět na kvalitu trati, týká se to totiž i zbrusu nových TT. u nás: rachot a hlemýždí tempo. jinde: mírné dunění a úžasná rychlost. proč???

hlučnost - vliv možná bude mít pražský terén, který si vynucuje větší výkon. to by se snad ještě dalo chápat. ale když jsme u zatáček, tak potvrzuji, že se jezdí rychle, oblouků v mnichově není vůbec málo (pořád máme v praze pocit, že je to tu nějaký jiný, ale není to až tak pravda) a hlavně - podvozky mají neotočné!

závěr: z těchto důvodů jsem odpůrcem různých wan, trojwan apod. A teď asi leckoho naštvu, ale vždycky jsem tajně doufal, že praha dostane combino ze zličína. myslím, že budapešť v tomhle ohledu vyhrála. nicméně mi nezbývá než věřit v úspěch 14/15T, když už bylo rozhodnuto.....

Tom
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom » 02.7.2006 23:58

také mám podobnou zkušenost..., ať jedu dnes už pomalu kamkoliv na západ... tramvaje bývají daleko lepší než ty co nám tu jezdí. To co umíme, je dát tomu design... to co ale neumíme, je kontrukční zpracování, odpružení tram (ano, i nové 14T nepatří v tomto ohledu k nejlepším ale spíše k dnes už horšímu průměru) a v poslední řadě také kvalitní svršek. O jezdícím muzeu se raději nezmiňuji... bohužel stejně jako jakýkoliv jiný východoevropský stát nejsme v tomto vyjímkou... za kvalitou budeme jezdit ještě mnoho let za hranice na západ :) Chce to zkrátka více peněz a provádět systémová řešení. Zatím tu je spíše opak.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 02.7.2006 23:16

Tak, mozna ten muj dnesni prispevek bude leckomu proti srsti, ale mluvi ze mne dost velke roztrpceni. V poslednich par letech jsem mel moznost poznat (arci jako laik) tramvajove provozy v ruznych mestech. Nejnoveji v Mnichove. A uprimne rikam, ze i pres veskere nadseni, ktere tramvajhe typu T zpusobuji u spousty lidi v tomto foru, ja bych byl rad, aby je vzal cert.
Tramvaje v Mnichove jsou 100% np, nedelaji vubec zadny randal, a to ani na krizenich, je v nich i ve vedru prijemne a ridic ma kabinu jak kral. Chapu, ze u nas jsou spatne svrsky atd. atd., ale nekdo nahore uz by se mel vazne zamyslet. Neco musime delat spatne, jestlize v Praze bydlim kilometr od trati a stejne tramvaje slysim dunet, zatimco tady to mam od hotelu na zastavku dvacet metru, a kdyby tramvaje nebrzdily pred krizovatkou, tak bych je ani nepostrehnul. Proc musi kuprikladu prazska tramvaj (vcetne novych skodovek) mlatit pri prejizdeni vyhybky? Proc to tady jde a u nas ne? Kdosi mi tu pred nejakou dobou odpovidal, ze se na kolejich delaji vlnky a kola duni - jakto, ze se nedelaji Mnichovanum? Auta jim tu pres koleje jezdi take, takze v tom to nebude.
Netusim, zda maji mistni tramvaje pevne, nebo otocne podvozky. Vim jen, ze maji jeden pod kazdym clankem, jsou np a do zatacek jezdi rychle, aniz by pri tom nejak hazely. At premyslim, jak premyslim, vychazi mi z toho, ze tramvaje tatra i skoda jsou plechovky. Argument, ze ve sve dobe byly skvele, neberu - tak maji byt dnes v museu, a ne na ulici.
Jo a k te 14T - mimo kolejovy rachot ma oproti mnichovskym tramvajim take nekolikanasobne hlucnejsi vyzbroj.

Summa summarum mi to pripadne, ze Cesi neumeji vyrobit tramvaj. Slovem tramvaj minim takovy dopravni prostredek, ktery krome prepravy cestujicich z mista na misto neotravuje mestske zivotni prostredi rambajzem a do ktereho se dostane i nekdo jiny nez atleticka omladina.

Howgh, domluvil jsem :-(

Demon

Příspěvek od Demon » 27.3.2006 11:36

Netřeba se omlouvat, já nepsal že to nemůžou být zuby ! Určitě můžou, stejně jako povolená matice náboje, vymlácený kardan, odtržený kousek bandáže. Divil by ses jaký kravál dokáže dělat odlepený štítek motorventilátoru měniče škrtající o vrtuli a jak dlouho to dokáže dělat než upadne....

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 27.3.2006 10:59

:oops: Sorrrry, omlouvám se za trestuhodnou (novinářskou :roll: ) desinformaci... jenom jsem měl pocit, že to cvakání, co je slyšet při hodně pomalé jízdě (a při rychlejší přejde v rachot), vydávají zuby.

Odpovědět