Otázky a odpovědi k technologii v tramvaji

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 18.7.2006 8:57

Ví někdo, proč zrychlovač neumožňuje plynulou pomalou jízdu se zadanou jízdou? Nejde to, nebo by se mohl poškodit?

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 05.7.2006 11:53

Jabberwocky píše:výhybka rovně 20, výhybka do oblouku většinou tak 17
tak to asi mají na rovně 20 a oblouk 15 - to je v pohodě proveditelné i u nás, stačí změnit zákon (ale u čepovek bych rychlosti nechal, tohle pouze u uzamykatelných výhybek)

Akribius
Uživatel
Bydliště: nedaleko stanice linky 5 Veitvet a přímo u stanice busu 60 Veitvetstubben

Příspěvek od Akribius » 05.7.2006 8:53

Problém je v tom,že ti co si dovolí jezdit do neuzamčených výhýbek,ujíždět lidem a dělat takové ty prasárny jsou lidé,kteří mají za kamarády vedoucí nebo kontrolory,takže se nic neděje.Jiné vysvětlení mě nenapadá,protože udělat já něco takového jako někteří naši kolegové,tak už tu výpověď dávno mám.
Včera jsem jel s naším kolegou (Motolákem) a od Anděla na Blatiny v 6ti případech magnety při brždění do zastávky.Nic proti,ale předjetí 5s. je oproti tomu prkotina.Určitě se mu takhle "zadařilo" i při kontrole,ale jezdí už dlouho a s Frantou si tyká,tak jaképak obavy.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 05.7.2006 8:45

Tak jsem včera cestou z knihovny koukal mnichovským pánům ševcům (jestlipak se jim tu říká Schuster?) přes rameno do kabiny a je to takhle: výhybka rovně 20, výhybka do oblouku většinou tak 17, oblouky různě, ale většinou 20, viděl jsem ale i 25, křížení se povětšinou ignorují a projíždějí rychle. Záleží ale na místě.
Jinak koleje mi tu pripadají masivnější a festovější, po obou stranách jsou zasazené do širokých pruhů gumy. Křížení jsou také relativně masivní, jen jsou mělčí než zbytek trati a podle opotřebení dole to vypadá, že vůz aspoň zčásti jede po dně koleje jako v Praze.
Jízda mi tu připadá celkově plynulejší a tramvaje neházejí do boku. Do oblouků se nezpomaluje tak výrazně jako 14T (aspoň co jsem měl možnost posoudit) a projíždějí se konstantní rychlostí, tj. zadek tramvaje nenabírá vlastností praku, jako když v Praze v T3 švec hnedle za zatáčkou zrychlí. O hluku jsem už psal, jen doplním, že výzbroj zní jako tišší progress.
Nové metro tu má podobné hlukové parametry jako renovované vozy na trase A, staré soupravy jsou kupodivu tišší (nejen výzbroj, nýbrž překvapivě i podvozky).

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 05.7.2006 0:24

I.am.good píše:Btw - líbí se mi tvoje názory, dobře se z tebou diskutuje, nezajdem někdy na pivo :wink: ?
tak teď si to definitivně pokazím - nepiju alkohol :-) ale někdy by možná sraz v hospodě nezaškodil, už dlouho žádná akce nebyla
Restriktně trvat na dodržování D 1/2 + dalších předpisů a bedlivě to hlídat, tak je spousta řidičů bez prémií
smutné je, že asi prémie nestačí - znám hodně lidí, kteří o prémie přijdou pokaždé (předjetí a tak), takže je to potom vůbec netrápí - podle mě by za vážné přestupky (jízda do neuzamčené výhybky bez zkontrolování, couvání od panelu a podobně) měl přijít větší postih - třeba "oblíbené" přezkoušení, ale s povinnou pauzou (týden, 14 dní?), aby řidič měl dost času rozmyslet si, jestli to za ty prachy stojí

ad předvolba - imho by se měla používat, když je slušná šance, že alespoň 1-2 dveře zůstanou zavřené - v centru s plnou tramvají to nemá smysl (teda pokud nepočítám ten výchovný) - když někdo ve špičce přijede na Anděl nebo I.P.P a dá předvolbu, tak je to spíš k naštvání lidí :-(
na T6 to řidiči dělají, aby ušetřili čas - proč to vídám i u řidičů na T3R.P to netuším

jak už jsem tu psal - každý udělá chybu, tomu se nemůžeš vyhnout, ale chtělo by to zbavit se řidičů, kteří takové věci dělají trvale (a často) - kontroly jsou četné dost, kontrolorů je také dostatek, takže jde jen o rozhodnutí, co je důležitější - jestli se má dopravní kontrola zabývat víc kontrolou osvědčení o nižší radiotelefonní zkoušce, nebo chováním řidiče v provozu

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 04.7.2006 22:32

Já vím, že musí jít ven zkontrolovat uzamčení, znám D1/2, ale jak říkám, občas jde ven, občas ne - a tím jsem měl na mysli linkové řidiče .) Když na to přijde, tak cca před čtvrt rokem jsem vyjeveně koukal, jak řidič právě téhle pankrácke sedmy, co jede na vnitřní a podjíždí ty před ním, vjel na vnější kolej. Asi 5 metrů, pak mu to asi došlo, tak to zahamptnul, hodil reverz a bez problémů si to zcouvnul - z přední kabiny, bez zajištění, nic... Proto říkám, že i mezi normálními řidiči je dost prasat, kdybych si měl vždycky psát, co všechno porušej řidiči jen za jeden den cestou Biskupcova - UD ráno a odpoledne zpět, tak sešit za měsíc popíšu :D Ty mi přijdeš jako skutečně seriózní člověk a asi i dobrý řidič, ale to jsi asi jeden z menšiny. Restriktně trvat na dodržování D 1/2 + dalších předpisů a bedlivě to hlídat, tak je spousta řidičů bez prémií :) Vem si třeba nařízení, že je-li vůz vybaven předvolbou dveří cestujícími, tak je řidič povinnen otevírat jen pomocí předvolby. Mno a teď se jeď projet pár progresama nebo šestkama.)
Takže tu ostatní řidiče tolik neobhajuj .)

Btw - líbí se mi tvoje názory, dobře se z tebou diskutuje, nezajdem někdy na pivo :wink: ?

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 04.7.2006 16:17

je mi jedno, co si ten dispečer myslí, já se snažím závady hlásit (samozřejmě, když si ověřím, že to nebyla chvilková záležitost, ale že to je opravdu závada)
nikdo mi za to ještě nenadával :-)

na dílnách jsem teď jezdil 7 a máš pravdu s tím bodem - ale já na rovně nejel a vždy se přehodila bez problémů - podle toho se taky pozná, jestli byla předtím uzamčená, nebo ne - pokud je bod, tak to ještě nemusí nic znamenat, může to být jen chyba signalizace (pokud je bod a podaří se jí přehodit -> byla uzamčená, pokud ne -> uzamčená nebyla)

předpis hovoří jasně - pokud si někdo přehodí výhybku a zůstane tam bod, MUSÍ jít ven a zkusit to znova, když pořád nic, tak musí čistit, pokud to nepomůže, tak ručně zkusit uzamčení obou jazyků a v poslední instanci (jen na příkaz dispečinku) může pod dohledem jiného řidiče jet

vjet do výhybky, kde svítí bod, bez zkontrolování? to je prasárna a velké riskování - na ÚDDP asi všichni spoléhají, že na rovně to není tak kritické, ale může to být taky tím, že to jsou většinou manipulační řidiči a těm, jak známo, předpisy moc neříkají

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 04.7.2006 15:56

Poslední dobou při každém přehození výhybky nevím číslo :D (ZC před smyčkou UD - ta první) směrem rovně - když najížděla pankrácká sedma- se výhybka sice přestaví, ale na návěstidle je oblíbená "tečka" :) Někteří ševci na to kašlou a jedou, někteří jdou zkusit uzamčení, každopádně jsem ještě nikoho neviděl, že by to hlásil. Tak když jsou mezi vámi řidiči i tací, co je jim vše jedno (a myslím, že jich je dost), tak pak se opravy skutečně nedočkáme .)
Všechno, ale naprosto všechno je pouze o přístupu dotyčných lidí. Jenže v dnešní době, když člověk chce na něco upozornit a od nadřízeného je mu taktně i netaktně naznačeno, že ho tím OTRAVUJE, tak to si propříště člověk rozmyslí. Je to ošklivá doba....

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 04.7.2006 15:33

I.am.good píše:především by dle mého názoru měli mít skutečně zodpovědnost a smysl pro pravidla a nařízení (mimo teda spoustu jiných věcí)
plně souhlasím

ad výhybky - před týdnem měla výhybka 501 (Anděl od Arbesáku) zajímavou závadu (na jiné výhybce jsem to ještě neviděl, když nepočítám výhybky s blokováním přes trolejový kontakt) - napřed neblokovala při odbočení doprava, pak ani na rovně - tak jsem jim to zavolal, bylo opraveno

a co myslíte dneska - opět to samé - ani po přestavení neblokovala - s tím Andělem je pořád něco - tam už nezbývá nic jiného, než všechny kabely, výhybky a jejich ovládání kompletně předělat - každý týden je tam něco nefunkční

jen pro zajímavost - jezdilo se tak asi 2-3 hodiny a byl jsem první, kdo to hlásil (teda nevím to jistě, usuzuji podle relace s dispečerem) - to jsou ostatní řidiči tak nad věcí? to se nebojí, že jim to někdo podhodí? navíc tam jezdí hromada souprav T3, ten kontakt je fakt blízko a reálně hrozí podhození 2. PTG

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 04.7.2006 15:20

ad tolerance přestupků řidičů - především by dle mého názoru měli mít skutečně zodpovědnost a smysl pro pravidla a nařízení (mimo teda spoustu jiných věcí) - toto by měl skutečný odborník z oboru psychologie/psychiatrie rozeznat již při vstupních psychotestech. Děje-li se to tak u dr. Kuželové, nevím :)

No a ty výhybky si nedokážu ucelit názor - zaslechl jsem, že naše výhybky včetně přestavníků (výrobce Pražská strojírna) jsou na světové úrovni, výrobce dodává výhybkové systémy po celém světě, takže asi žádný krámy to nebudou. Problém bych spíš sledoval v přístupu veškerých ostatních osob, které by měly tuto záložit na starosti. Když nám tramvaje jezdí takhle a jde to, tak proč zvyšovat rychlost :)
Třeba se mýlím a je to omezeno skutečně technologií, ale můj názor je, že kdyby se chtělo, tak do roviny tam tu třicítku mít můžem.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 04.7.2006 15:13

Jabberwocky píše:No dobrá, to jsou dost děsuplné příhody, ale abych se vrátil k tomu, čím jsem tuhle diskusi vlastně spustil - zrovna v Mnichově se přes výhybky (proti hrotům) jezdí určitě rychleji než 15 km/h. Nevěřím tomu, že by Němci nějak přespříliš riskovali, tzn. že výhybky musejí být lépe konstruované než v Praze. Nebo se pletu?
Pleteš se. Prostě se zastává zásada, že když je nařízena nižší rychlost, znamená to menší malér při případném vjetí do jiného směru... Je rozdíl vlítnou do odbočky 15 km/h v domnění, že jedeš rovně a vlítnout tam 30 km/h

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 04.7.2006 13:21

Jabberwocky píše:tzn. že výhybky musejí být lépe konstruované než v Praze. Nebo se pletu?
asi to mají lépe zabezpečené proti nechtěnému přestavení a nebo nemají tak přísný zákon

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 04.7.2006 10:44

Jabberwocky píše:No dobrá, to jsou dost děsuplné příhody, ale abych se vrátil k tomu, čím jsem tuhle diskusi vlastně spustil - zrovna v Mnichově se přes výhybky (proti hrotům) jezdí určitě rychleji než 15 km/h. Nevěřím tomu, že by Němci nějak přespříliš riskovali, tzn. že výhybky musejí být lépe konstruované než v Praze. Nebo se pletu?
Máš pravdu, také jsem v mnichově okukoval cetrum a jeho tramvajové tratě. A vím od lidí, kteří to tady montují v praze tak říkají, že je to strašné. A v praze se jde teorii:Tak zavřeme smyčku na měsíc a uděláme to celé to bude drahé a nebo zavřem smyčku na týden a uděláme přejezdy a vyměníme nějaké koleje. A ještě ušetříme. No tak se samozřejmě šetří. Přesný příklad Divoká Šárka a Červený vrch.

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 04.7.2006 10:38

No dobrá, to jsou dost děsuplné příhody, ale abych se vrátil k tomu, čím jsem tuhle diskusi vlastně spustil - zrovna v Mnichově se přes výhybky (proti hrotům) jezdí určitě rychleji než 15 km/h. Nevěřím tomu, že by Němci nějak přespříliš riskovali, tzn. že výhybky musejí být lépe konstruované než v Praze. Nebo se pletu?

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 03.7.2006 20:48

izzy píše:Pokud mi slouzi pamet tak to byla ridicka a ta rychlost byla kolem 45-50 km/h kdy vjela na nezablokovanou vyhybku ktera se hodila do vychoziho postaveni (smer lisen) z postaveni docasneho (smycka novolisenska)...vzhledem k casove prodleve pri prestaveni doslo k ustaveni vyhybky do primeho smeru az po prujezdu ctvrte napravy tzn. prvni dva podvozky do odbocky, druhe dva rovne...mj. ta ridicka co tuto nehodu zavinila stale jezdi nebot tato jizda nebyla oznacena jako umyslna ale kratkodoba ztrata vedomi (info od jednoho cloveka z vozovny)
mno pokud ja vim, tak hodne dlouho pusobila jako kosmeticka podlahovych krytin. Rychlost byla tusim presne 48.5 km /hod . Kazdopadne jela proti hrotu vic jak 15 km a malem zrusila vuz . Jediny jeji stesti bylo to ze ve voze byli tusim jenom 3 cestujici a navic v zadnim clanku. Takze jedina skoda na civile byl rozbity nakup a zraneni bylo jeji od toho jak rukou proletela okynkem, kdyz ji to hodilo doboku.

Odpovědět