radek31 píše:
z pohledu cestujícího určitě není jedno, jestli má vůz zrychlovač nebo moderní polovodičovou výzbroj - tobě to cukání neleze na nervy?
ad polopantograf - důležité je i hledisko bezpečnosti - když se mění pojistky, tak je jistější poloPTG dole + odpojovač, než obyč PTG jištěný jen provazem
ruční řadič taky není jedno, protože je s ním rychlejší přechod z jízdy do brzdy a i desetina sekundy může hrát roli při odvracení nehody
automatické spřáhlo = pohodlnější cestování, protože při jízdě přes sekce, kontakty, křížení apod. řešíš jen jeden PTG! takže méně cukání s tramvají
Opět Ti, Radku, musím oponovat

1) naprosto souhlasím, i když musím namítnout, že spousta řidičů "nechce nebo neumí" jezdit s pulzní regulací a potom zlatý zrychlovač. Př¨íkladem jedna hloubětínská starší řidička, ta při rozjezdu vždycky na to šlape jak na zrychlovači - jenže tyristor vyletí hned a to je hrozné, udržet se. Totéž brždění. Docela se divím, že si ještě nikdo na ní nestěžoval, jelikož to je fakt strašná jízda.
2)samozřejmě u vozů bez OTZ je to trochu riskantnější, ale má-li vůz OTZ, pak je to víceméně jedno - tam už nezáleží na poloze pantografu. Nicméně i když ho nemá a byla by situace, že by ani stáhnout sběrač nešel, takže by jsi musel vyměnit pojistku pod napětím (i když se to nesmí), tak není problém - přes žehličku ránu nedostaneš, ta je tam kvůli izolaci. Čili dle mě tento argument není důvodem, cpát na tramvaj krám za 400tis korun.
3)předpokládám, že když vidíš, že by se náhodou něco mohlo "semlít", že jdeš do jízdy, takže dle předpisů máš v tom okamžiku mít nohu na brzdě, takže nevidím rozdíl .) Toto opět není argument, proč cpát do vozu krám za 70tis.
4)nevím, zda je v Praze místo, kde nelze přejet sekci jinak, že mezi pantografy opět našlápneš, pakliže ne, tak to opět není argument, jelikož povolíš jízdu a u soupr. T6 počkáš cca dva metry, zatímco u T3 cca 20 metrů - ale "cuky" jsou pořád jen dva - povolení jízdy a zadání jízdy .) Opět je to skoro milion a dvěstě tisíc Kč v řiti.
Myslím si, že při stavu financí DP nemůžete požadovat takovéto věci na rekonstruovaných vozech, které (za co nejméně peněz) de facto mají jen překlenout dobu, než budou k dispozici konečně pořádné tramvaje.
Jediné, co mi přijde jako chyba u T3RP je skutečně vámi vychvalovaný ruční řadič, jelikož je to skutečně komfortnější ovládání. Ale vzhledem k tomu, že u podniku se dost "čůrá" na zaměstnance, tak se nemůžete divit, že věc, která pomůže řidičům, údržbě atd., prostě NE cestujícím, se nerealizuje. Když vám dám aut. spřáhlo, tak mi kvůli tomu nebudou růst tržby - tak dle mě uvažuje vedení DP. A nutno říci, že je to pravdivé tvrzení a v dnešní době nemůže překvapit :/
Čau
P.S.: má tahle debata něco společného s Ústředními dílnami?