Škoda 14T (Porschetra)

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
denee

Příspěvek od denee » 14.9.2006 0:11

demon píše:Bod 3) je správně ! Proto to také není možné rovnou hodit na řidiče, víš Káeme? Nejdřív si zjisti všechny okolnosti, pak teprve dělej závěry.
- Zatim se mi zda, ze vetsina (hlavne sdelovaci prostredky), aniz by si zjistila okolnosti vinu hazela na tramvaj - viz treba clanek v idnes!
demon píše:Prostě když se ta tramvaj každých deset minut chová jinak (a přitom asi vždy správně), tak jsou ti předchozí znalosti terénu celkem k ničemu.
- Tramvaj musi brzdit stejne v jakekoliv verzi softveru.

- Ono se staci zamyslet nad slovy ridice - citace z idnes: Seběhlo se to strašně rychle. Dělali jsme zkoušku zkratem, měl jsem zabrzdit. Nevím, jestli selhaly brzdy. Nepamatuji si to. Najednou jsem byl mimo trať. Kdyby byl cas brzdit, jiste by si neslo nepamatovat, ze tramvaj nebrzdi...
- Tyhle zkousky jsou od toho, ze se neco zkousi, jestli to funguje, tj. je tady predpoklad, ze to fungovat nemusi - s tim se musi vzdy pocitat a brat na to ohled - dostatecna draha pro zastaveni atd.
- Podle jineho prispevku: Nebyl pouzit hribek - nouzova ci zachranna brzda - tady je take videt - nebyl cas.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 13.9.2006 19:22

Zdenek1 píše: Jaky je (byl) uhel pokracovani tramvaje s rovnym usekem?
Je to malinko vidět z mých fotek z mobilu, i když blbě, ale odhaduji max 5° :)

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 13.9.2006 19:04

I.am.good píše:1) zkratovací zkouška se skutečně dělá tak, jak zde bylo již několikrát napsáno - nejdřív tramvaj jde do brzdy, pak teprve se zkratuje trolej .)
2)Nic tam vyznačené není, ale a)to snad vidíš, kde ti to zatáčí, b)řidič tam téměř denně dělal TBZ, takže by to tam měl znát jako svoje boty
3)jo, to je také možné - třeba nová verze softwaru :wink:
Bod 3) je správně ! Proto to také není možné rovnou hodit na řidiče, víš Káeme? Nejdřív si zjisti všechny okolnosti, pak teprve dělej závěry. Prostě když se ta tramvaj každých deset minut chová jinak (a přitom asi vždy správně), tak jsou ti předchozí znalosti terénu celkem k ničemu.
K-M píše:Demon: No tramvaj viníkem asi už nebude, tak Vyšší moc? No tomu by nevěřil asi vůbec nikdo. Kromě toho, vyšší moc nikdo nepojistí :-) :-)
Vyšší moc ? Proč ne !

Zdenek1

Příspěvek od Zdenek1 » 13.9.2006 18:16

Pokud se zkouska dela tak, ze tram nejprve jde do brzdy a pak se zkratuje a zaroven plati ze se zkatovalo v okamziku kdy tram opoustela koleje tak je nekde neco spatne.
A dle ceho se kratuje? Dle pokynu z vysilacky nebo dle info z mericich pristroju ze se rekuperuje? Nicmene predchozi odstavec naznacuje ze zkratovani by na pricinu vykolejeni nemelo mit vliv. Coz je jeste vice horsi nez kdyby melo vyloucime-li lidsky faktor.
Pokud ma tram zaznamove zarizeni tak musi byt jasne odkud se rozjizdela a kdy zacala brzdit.
Muj osobni zaver je ten, ze bud se zacalo pozde brzdit (lidsky faktor) nebo technicka pricina. Nic jineho mne nenapada.
Netusite nekdo v jake rychlosti je jeste sance, ze by se v tom oblouku udrzela? Jaky je (byl) uhel pokracovani tramvaje s rovnym usekem?

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 13.9.2006 15:39

Zdenek1 píše: Ridic se rozjel na 60km, toto oznamil do vysilacky a cekal az daji pokyn, ze je zkratovano. Chvilku se nic nedelo a pak ridic s hruzou zjistil, ze se blizi k oblouku...
Jsou na zkusebni trati vyznaceny vzdalenosti k oblouku? Nebo se odhaduje, kdy zacit brzdit?
Druha moznost je, ze se zkouselo neco extra (to by vysvetlovalo pritomnost gumokolniho vozidla z Plzne).
1) zkratovací zkouška se skutečně dělá tak, jak zde bylo již několikrát napsáno - nejdřív tramvaj jde do brzdy, pak teprve se zkratuje trolej .)
2)Nic tam vyznačené není, ale a)to snad vidíš, kde ti to zatáčí, b)řidič tam téměř denně dělal TBZ, takže by to tam měl znát jako svoje boty
3)jo, to je také možné - třeba nová verze softwaru :wink:

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 13.9.2006 15:35

demon píše:No však se nehádam, když to máš odkrokovaný... :wink: Jen mě překvapuje, že jsi se neozval, když jsem tvrdil, že na druhý straně končí hromadou písku, a ona přitom končí takhle....
Jsem to ani nějak nepostřehl.. :D Každopádně tam na konci rostou super ostružiny, minulý rok, když jsme tam byli s TI každou chvíli, tak jsem je tam chodil papat :D:D

syverin
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syverin » 13.9.2006 14:48

Zdenek1 píše:(...)
K-M: zkusebni trat neni dokola? To se couva a pak jede?
Ne, zkušební trať je cca 400m dlouhá rovná kolej. Viz:

Zdenek1

Příspěvek od Zdenek1 » 13.9.2006 13:48

7.9. oficialni zprava
Důvod nehody, zavinění osob a další aspekty mimořádné události jsou vyšetřovány za účasti soudního znalce. Nyní je vozidlo zaplombováno, čeká se na pokyny vyšetřovatele a bude provedena komisionální technická prohlídka.

12.9. byla provedena nova zkouska

neni to nejak podezrely fofr?

Zdenek1

Příspěvek od Zdenek1 » 13.9.2006 13:18

Radek: treba chteli 9112 uz nasadit do provozu s lidmi, nebo delali neco s brzdami, tudy dle mne cesta pochybnosti nevede
K-M: zkusebni trat neni dokola? To se couva a pak jede?

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 13.9.2006 12:16

Ono možná nejzajímavější je to, proč se ta zkouška vlastně dělala, po devíti měsících provozu.

K-M

Příspěvek od K-M » 13.9.2006 12:07

Zdenek1: Jaxem byl jinde poučen, je to naopak - nejdřív se brzdí a rekuperuje, pak se zkratuje a mělo by se brzdit dál do odporů. Takže se začalo pozdě brzdit, protože se rozjelo ze stejný značky jako byla pro 40km/h i na 60 km/h. Jo, to jsou ty spekulace :-)
Demon: No tramvaj viníkem asi už nebude, tak Vyšší moc? No tomu by nevěřil asi vůbec nikdo. Kromě toho, vyšší moc nikdo nepojistí :-) :-)

Zdenek1

Příspěvek od Zdenek1 » 13.9.2006 11:34

Jednou zkousku splni, jednou ne ...
Zde v diskusi jsem cetl, ze pri prvni zkousce trolej byla zkratovana v okamziku kdy prvni podvozek opoustel trat. Z toho mi vyplyva spekulace, zda prvni zkouska neprobihala takto :
Ridic se rozjel na 60km, toto oznamil do vysilacky a cekal az daji pokyn, ze je zkratovano. Chvilku se nic nedelo a pak ridic s hruzou zjistil, ze se blizi k oblouku. Toz zaradil "zpetny chod", ale bylo jiz pozde.
Jsou na zkusebni trati vyznaceny vzdalenosti k oblouku? Nebo se odhaduje, kdy zacit brzdit?
Druha moznost je, ze se zkouselo neco extra (to by vysvetlovalo pritomnost gumokolniho vozidla z Plzne).
Omlouvam se za spekulace, ale kdyz se mlzi, tak pracuje moje fantazie.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 13.9.2006 11:15

Kerberos píše:Myslím, že výměna kol příště ještě nehrozí.
Ty myslíš, já vím !
Káeme brzdi, na určování viníka a přidělování bodů je ještě dost času ! (-X

K-M

Příspěvek od K-M » 13.9.2006 10:38

Kerberos píše: Dneska v dílnách 9112 úspěšně splnila zábrzdnou zkoušku všech systémů brzd a navíc ještě zkratovou zábrzdnou zkoušku jak se dělala při té nešťastné nehodě. To všechno za přítomnosti komise lidí z DPP, od výrobce a soudního znalce. Potom se komise usnesla na tom, že vozidlo může normálně do provozu a přejet do Motola. .
Takže viník: Řidič. Mám další bod. Dobrý den.

Kerberos

Příspěvek od Kerberos » 13.9.2006 6:35

demon píše:Musim podotknout, že naposledy srovnat kola, poněvač už takhle jsou menší než na ojetym rudlíku a příště už je čeká výměna ! A zkušební dráha je dlouhá asi takhle, plus nějakých 100 metrů co jsem měl za zády, takže tipuju i víc než zmíněných 400 metrů.

P.S. Tak teď koukam, že je z tý fotky vidět akorát vlnobití a konec je v nedohlednu. No tak upřesnim že kilák určitě nemá....
To je nezvyk, 14T má menší kola než T3. Má je ale furt větší než mnoho jiných nízkopodlažních konstrukcí. Myslím, že výměna kol příště ještě nehrozí.

Odpovědět