Dobrá, dobrá, už mlčím. Dík za vysvětlení.DJ LA DÉFENSE píše:Tak tě ubezpečuju, že to je blbost.
Možnosti rekonstrukcí
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
DJ LA DÉFENSE
Tak tě ubezpečuju, že to je blbost. Taursy OBB (řada 1016 a 1116) mají také otočené sběrače kloubem vzad. Tedy po vzoru (162, atd.) 380 ČD je bude mít taky tak. ICE 1-3 má také otočené sběrače. Pendolino si může vybrat. ŽSSK je chtělo otáčet, i na řadách 162, 163, 362, 363 a na GO laminátek 240, je chtělo osazovat polopantografy opačně, nakonec z toho asi sešlo, ŽSSK má jediné eso s otočenými sběrači a tím je 362.005 a je to také poslední lokomotiva na které to bylo praktikováno, neboť gorily řady 350 se tím mírně pokazily. Na ČD má čistě otočené sběrače pouze (snad jsem na nic teda nezapomněl) 340.055 .A ono už fyzikálně a logicky ten přítatlak musí být menší (pokud je sběrač po směru jízdy tedy kloubem dopředu) a tlačit pantograf do střechy.tramvajak píše:Slyšel jsem pravý opak.
-
DJ LA DÉFENSE
Pro vysvětlení. Otočili pantografy, ale byla to chyba přítlak na ptg. je mnohem nižší teďka a u strojvůdců to neni populární. A na zadní panťáky se jezdilo vždycky a vychází to snad i z nějakého předpisu, ale to nevím, to si nejsem tak jist, každopádně na zadní se má jezdit kvůli poškození, pakliže by se utrhl první poškodí i zařízení na střeše, pakliže se strhne nebo poškodí druhý, většinou se sundá a jede se na přední dál... viz zelpage.cz, byl tam velice hezký článek o stržení pantografu na některém z EC tuším na VINDOBONĚ, ale už to nenajdu. Tak to je k jízdám na zadní pantograf. A na přední se jezdí pakliže je lokomotiva postavena v soupravě jako přípřežní, a je to proto aby ten uhlík z pantografu nebo co to je na smykadle (nevim) nesvinil okna na vlakové mašině... OK??tramvajak píše:...např. i ZSSK polopanťáky na řadě 350 otočily a ostatní lokomotivy dnes už standartně jezdí na zadní). Poloptg. v klasickém postavení se chová úplně stejně...
U tebe může vysoký, u mě je velmi nízký...tramvajak píše:Ano, já pochopil, že ti je trnem v oku má ztučněná věta. A dokonce s tebou souhlasím i s tím muzeem - stále mají původní vozy T3.. drtivou převahu. Ale rozhodně se nedá takto označit i R.P a R.PV či R.PVN, vždyť to je už o něčem úplně jiném. Pomineme-li ten čas a stav kolejové sítě, na který nemá vliv typ vozu, tak rozhodně je v těchto vozech komfort vysoký. Rozhodně jsou tyto tramvaje na evropské úrovni, však se porozhlédni po internetu, co jezdí jinde, a třeba i v "západních" zemích EU...
Ale asi to nemá smysl rozebírat, když už se konkrétně tohle tady řešilo x-krát.
Pro mě za mě může být za "T3" cokoliv, třeba "PLF" a bude to zkrátka jen T3... pro mě je to jen trochu omytá tramvaj s novým ale jinak zcela stejným lakem.
Ano, já pochopil, že ti je trnem v oku má ztučněná věta. A dokonce s tebou souhlasím i s tím muzeem - stále mají původní vozy T3.. drtivou převahu. Ale rozhodně se nedá takto označit i R.P a R.PV či R.PVN, vždyť to je už o něčem úplně jiném. Pomineme-li ten čas a stav kolejové sítě, na který nemá vliv typ vozu, tak rozhodně je v těchto vozech komfort vysoký. Rozhodně jsou tyto tramvaje na evropské úrovni, však se porozhlédni po internetu, co jezdí jinde, a třeba i v "západních" zemích EU...Tom píše:to je věc estetiky... mě jde hlavně o tu tučnou větu...
já říkám, že za ty peníze rozhodně očekávaný komfort není, v 90% mi přijede pod nos Střešovické muzeum.
Ale asi to nemá smysl rozebírat, když už se konkrétně tohle tady řešilo x-krát.
Bavíme se o modernizacích - neprohazuje se pořadí vozu kvůli opotřebení kabiny, jak píšeš (to by mě taky zajímalo), ale když jsme u toho opotřebení, tak například zdemolování interiéru. Všimni si, že máme zničený přední vozy stejně jako ty zadní. Sjednocení pro wanu - budou jezdit zejména v sólech, takže to je bezpředmětné, hlavně pochop, že u R.P neexistují rozdíly jako v tebou jmenovaných zástěnách u T3 a T3M, při rozpojení dvojice oba vozy jezdí jako sólo, Wanu tedy půjde i pro případný provoz ve dvojici spojit s čímkoliv. Tzv. zadními vozy se zbytečně komplikuje práce pro depo, a hlavně, úspory dosažené tímto opatřením při modernizaci, jsou zanedbatelné!Karotka píše:Není to spíš naopak - že se vozy v čele střídají proto, aby se stejnoměrně opoužívalo vybavení kabiny? Vždyť T3 a T3M se starou zástěnou se od jisté doby dávají výhradně dozadu. A ve Vokovicích dost vozů nemá "zatemněnou" kabinu - také trvale zadní.
Samozřejmě není dobrý poměr "předních" a "zadních" vozů 1:1, ale třeba 70 % "předních" a 30 % "zadních" by podle mě vyhovoval.
A jestli budou případné pražské wany jezdit ve smíšených soupravách, bude tyto potřeba nějak sjednotit. Wana buď vpředu, nebo vzadu, žádné střídání.
díky za doplnění, na tyto vozy jsem zapomněl. Pak tedy nechápu, proč se nikde jinde na T3 nemontuje poloptg. kloubem vzad, aby se využila jedna z mála jeho opravdových výhod.PvvS píše:T3R...
A kvůli takovýmto lidem (jako je např. mistr tramvajak) tramvajemi pokud možno nejezdím...tramvajak píše:Naštěstí? Domnívám se, že cestujícím i šotoušům může být úplně jedno, jestli má tramvaj ruční nebo nožní řadič. Ať se na mne nikdo nezlobí, ovšem můj názor je ten, že cestující se má starat akorát o to, jestli mu přijede tramvaj včas, jestli se dostane tam, kam potřebuje a jestli má za své peníze odpovídající cestovní komfort. Po tom, jestli pod podlahou je Europulse či Progress, jestli nad řidičem je klíma, proud se přivádí poloptg nebo nůžkáčem, jestli řidič ovládá ruční řadič nebo "šlape na pedály" ... je podle mého opravdu veřejnosti cenzura. Ruční řadič ani klimatizace kabiny nemá na naplnění potřeb cestujícího žádný vliv. Pokud chce někdo kritizovat provedení pražských T3R.P/T3R.PV, ať si napřed zajede do jiného města a tam se podívá na místní modernizace a potom srovnává!Rozhodně na tom nejsme v Praze nejhůře, jak si myslí polovina rádoby tramvajových odborníků a jiných chytráků, směle se můžeme rovnat s R.P/R.E z produkce ÚD Martinov ač mají poloptg, ruční řadiče i klimatizace (což ani v té Ostravě není pravidlem, v průběhu modernizací se začal rozsah šidit jako v Brně).
- PvvS
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Fakt nikde tak nejezdi ? Mozna by stalo za to si osvezit znalosti
http://bmhd.goo.cz/DPMB/tramvaje/T3/T3R/vozy/
http://bmhd.goo.cz/DPMB/tramvaje/T3/T3R/vozy/
- Karotka
- Uživatel
Není to spíš naopak - že se vozy v čele střídají proto, aby se stejnoměrně opoužívalo vybavení kabiny? Vždyť T3 a T3M se starou zástěnou se od jisté doby dávají výhradně dozadu. A ve Vokovicích dost vozů nemá "zatemněnou" kabinu - také trvale zadní.tramvajak píše:....u nás se ty dvojice opravdu poměrně často rozpojují a zase spojují, střídá se pořadí vozů i vozy ve dvojicích. Viz "moje" 8355 - před čtvrt rokem jsem tady psal, že je opět po cca 5-ti měsících jako přední vůz, a vida, předevčírem byla po KP opět spojena do dvojice s 8354 jako zadní... Sóla se vybírají ze dvojic, které jsou zrovna po ruce, pokud se rozpojí dvojice, jezdí v drtivé většině oba vozy.
Pro Prahu opravdu nevyhovující řešení.
Samozřejmě není dobrý poměr "předních" a "zadních" vozů 1:1, ale třeba 70 % "předních" a 30 % "zadních" by podle mě vyhovoval.
A jestli budou případné pražské wany jezdit ve smíšených soupravách, bude tyto potřeba nějak sjednotit. Wana buď vpředu, nebo vzadu, žádné střídání.
Větší přítlačná síla polopantografu na pražských (a brněnských) T6A5 je způsobena především otočením těla ptg kloubem vzad, což je samo o sobě známý fakt (např. i ZSSK polopanťáky na řadě 350 otočily a ostatní lokomotivy dnes už standartně jezdí na zadní). Poloptg. v klasickém postavení se chová úplně stejně. Nevím přesně z jakého důvodu, ale na T3 myslím nelze umístit směrač kloubem vzad. Pokud to tak je, je poloptg. pro vozy T3 opravdu neospravedlnitelná investice. Tím si však nejsem jistý, ale přinejmenším to tak nikde nejezdí.radek31 píše:nesouhlasím, že poloptg je zbytečnost - stačí se v létě projet pod trochu volnou trolejí s T6 a T3R.P a pochopíš
třeba od Nádr. Hol. k Výstavišti nebo od Koh-i-nooru ke Kub. nám. atd. atd. - jeden ptg odskakuje jako blázen a druhý ani jednou - hádej, který je který