radek31 píše:stále to nechápeš - bus je hlučný především při zrychlování, zatímco tramvaj v oblouku nebo vyšší rychlosti na špatné trati
pokud budu bydlet u zastávky, kde je moderní trať (třeba Vinice-ČK), tak si samozřejmě radši vyberu 1 tramvaj každé 4 minuty (2 linky po 8 min ve špičce) než 6 busů během 8 minut (to by znamenalo každých 1:20 hluk od rozjíždějícího se busu)
Radku, to máš pravdu, je rozdíl bydlet u zastávky a u tratě, ale kolik těch tichých tratí máme?? cca 5 ať nedlabu, už je z hlavy asi nedám. Další věcí jsou třeba kočičí hlavy, to je taky hluk.
radek31 píše:
pokud budu bydlet někde, kde busy nezrychlují a je tam menší provoz + hlučná stará trať pro tramvaje, tak bych volil bus
A to je hodně časté.
radek31 píše:
ad omezení do 40 km/h - není to první zbytečné omezení, které někdo prosadil a ostatní jen překvapeně přihlížejí
No tak zbytečné to není, jak říkám, když jsme ležel v nemocnici, tak ty tramvaje mě v noci budily, na tom Hagiboru... Takže netvrídm, že to je řešení a nechápu, kde je ten klíč, který občan má právo na menší hluk, neb ta zona neni přeci po celé Praze...
radek31 píše:
ad kapacita - tu MUSÍŠ brát v úvahu, protože pokud nechceš do ulic nahnat další desítky tisíc aut, tak nemůžeš hradit 1 tramvaj jedním busem
Ok, tak mi vysvětli, proč se tak tedy hradí??
radek31 píše:
ekonomicky je tramvaj výhodnější čím víc jezdí, protože má větší fixní a menší variabilní náklady (1 km za 3,8Kč a autobus víc než 12Kč + potřebuješ mnohem méně řidičů na stejný počet cestujících)
Já jsem nikde netvrdil, že chci a bylo by vhodné hradit tramvaje autobusy, to je přece nesmysl, ale globálně je prostě tramvaj hlučnější, nic jiného jsme neřekl.