T3R.P, T3R.PV (krnovy), T3R.PLF (wany)

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
dušan
Uživatel
Bydliště: v roce 2015 u nové tramvajové trati, tedy dá-li Bůh,Bém a DP

Příspěvek od dušan » 18.12.2006 11:17

Káem píše:..... ale třeba si i sedli než se vůz s cuknutím tak typickým pro T3RP rozjede. ....
dovoluji si upozornit, že řidič, který umí použít "tlačítko ČB" rozjede soupravu T3R.P bez cuknutí (to samé platí o používání odbrzdění pákou u vozů T6)

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 17.12.2006 21:43

Káem píše:Ale za to si můžou sami. Když se ještě předníma nesmělo, tak geronti, kteří na to měli papír mohli. Místa pro ně byla mezi 1 a 2. dveřmi. A řidič jim mohl pomoci. Prostě wana je zajímavá hračka a le jinak slepá ulice. No, slepá magistrála.
No magistrálu bych do toho netahl, ta je ucpaná furt. :D

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 17.12.2006 21:32

DavidD píše:Stejně tak v autobusech invalidi nastupují veprostřed nebo v zadu a u řidiče minimálně.
Ale za to si můžou sami. Když se ještě předníma nesmělo, tak geronti, kteří na to měli papír mohli. Místa pro ně byla mezi 1 a 2. dveřmi. A řidič jim mohl pomoci. Prostě wana je zajímavá hračka a le jinak slepá ulice. No, slepá magistrála.

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 17.12.2006 21:27

Káem píše:Souhlasil bych s řešením d-j ovým... Pssst!
Jinak nástup gerontů předníma dveřma byl právě proto, aby řidič o nich věděl. Aby nejen nastoupili, ale třeba si i sedli než se vůz s cuknutím tak typickým pro T3RP rozjede. Aby jim řidič mohl ev. i zajistit místo, jak vyplývá z přepravního řádu. Teď se to odsunuje do prostředka vozu. Přijde mi to blbé. Prostě jen proto, že projektanti tramvají neumí udělat nízký podvozek, a v dílnách na koleně bastlí hrbaté obludy, nutí lidi ke změně chování, navíc nelogicky. Chápete, proč jsou (City)busy oblíbenější - v předu mají nízkou podlahu a ještě na invalidy a geronty řidič vidí.
Stejně tak v autobusech invalidi nastupují veprostřed nebo v zadu a u řidiče minimálně.

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 17.12.2006 21:20

Souhlasil bych s řešením d-j ovým... Pssst!
Jinak nástup gerontů předníma dveřma byl právě proto, aby řidič o nich věděl. Aby nejen nastoupili, ale třeba si i sedli než se vůz s cuknutím tak typickým pro T3RP rozjede. Aby jim řidič mohl ev. i zajistit místo, jak vyplývá z přepravního řádu. Teď se to odsunuje do prostředka vozu. Přijde mi to blbé. Prostě jen proto, že projektanti tramvají neumí udělat nízký podvozek, a v dílnách na koleně bastlí hrbaté obludy, nutí lidi ke změně chování, navíc nelogicky. Chápete, proč jsou (City)busy oblíbenější - v předu mají nízkou podlahu a ještě na invalidy a geronty řidič vidí.

pan Vedoucí
Uživatel

Příspěvek od pan Vedoucí » 17.12.2006 20:33

Žebrovoký> Máš naprostou pravdu, zvyk je železná košile a strach je ze všeho nejsilnější.. ještěrky prostě budou neustále používat přední dveře, i kdyby to byly jediné dveře se schody v celém voze..

Jabberwocky
ďábelský pedagog

Příspěvek od Jabberwocky » 17.12.2006 19:37

Když ještě jezdila nízká kachna na 24, seděl jsem ve vp části kus od prvních dveří a zrovna těmi se velmi těžce drápala paní o dvou berlích. Řidič ji (pravda, ne moc přívětivě) upozornil na np část, to ignorovala. Když ji na totéž upozornila jiná cestující, tak ta paní skoro plačtivě odpověděla, že vzadu ji řidič neuvidí. Ono je to složité - ti lidi lezou do tramvaje už šedesát let prvními dveřmi, aby je řidič viděl, a to se už asi neodnaučí. Spoustě starých lidí to už myslí všelijak šejdrem (to není despekt, to je konstatování stavu - kdo ví, jak to bude v jejich věku myslet mně, dožiji-li se ovšem) a argument, že je řidič vidí na monitoru a že tedy mohou jít klidně dozadu, na ně nebude nikdy platit. Je to o zaběhnutém rituálu a představách, jak svět funguje. Dozadu ne, protože mě řidič neuvidí a sevřou mě dveře. Zkuste to takovému člověku vyvrátit - strach bude vždycky silnější.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 17.12.2006 19:25

DJ LA DÉFENSE píše:U nás na to nikdo neni ještě zvyklý. Kdyby tu bylo 50% np tramvají před 10 lety, tak by si lidé zvykli. Co chcete při počtu, cca 12 kusů?? Nota bene když ta absurdita jako je wana, je stejná jako všechny jiný tramvaje už 40 let, starý lidi se hned tak nenaučí, sivezměte, jak dlouho trvali čudlíky a i ty kolikrát ještě nestíhají. :?
Já si myslím, že lidé si zvyknou. Čudlík jim je spíš na nic. Ale pokud jim toto pomůže (a že jim to pomůže) a nebudou se muset tolik dřít. Tak to využívat budou. Ze začátku bude vana jezdit na lince 2. A v dejvicích se takové věci šiří rychlostí blesku. Nedávno se duchodci hádali jestli je levnější delvita, která ale v lednu už nebude. A nebo Hypernova v novém centru Šestka. Takže i toto si řeknou rychle a budou chodit do té střední části. Tam je více místa na společenské klábosení narozdíl od prvních třech sedaček v klasické T3ce.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 17.12.2006 19:19

tramvajak píše:Tak, tak. Moje zkušenosti s jiných měst, kde wany jezdí (vyjma Brna) potvrzují tuto teorii - dotyčná skupina obyvatelstva vždy nastupuje zásadně dveřmi, kterými to má při výstupu blíže ku svému cíli - tedy logicky se vždy jedná o první, nebo třetí dveře (jó, to mám moc rád, když důchodce nedej bóže dobíhá zezadu, to zavání průserem...). Je nezajímá, že uprostřed mají jednodušší nástup, oni prostě nadávají, proč se ty schody neodstranily u prvních dveří, protože z nich to mají do Kauflandu blíž... (není myšleno s nadsázkou!)
Bohužel, u nás ocení NP vozy skutečně "jen" vozíčkáři či jinak fyzicky postižení lidé, event. maminy s kočárky. :-({|=
Když jsem takhle s nízkou kachnou upozornil starší cestující, která mi do schodů u tržnice rvala tašku se snad půlmetrákem brambor, že kdyby šla o dvoje dveře dále, měla by pohodlnější nástup, chvíli koukala a chtěla mi vynadat. Když u Vojenské nemocnice vystupovala, zaklepala na kabinu a říká, že mi děkuje, že si vůbec nevšimla, že tam v té tramvaji je kus, který nemá schody, a že to bude od příště určitě používat. A popřála mi krásný den..
Když jsem ve 14T upozornil cestující, která nastupovala posledními dveřmi s dvěma berlemi a museli jí ostatní do těch schodů doslova vytlačit, že tahle tramvaj ma 4 široké dveře s možností nástupu z úrovně ostrůvku, seřvala mě jak malýho haranta, že do tržnice to má takhle nejblíž....

DJ LA DÉFENSE
Uživatel

Příspěvek od DJ LA DÉFENSE » 17.12.2006 19:18

U nás na to nikdo neni ještě zvyklý. Kdyby tu bylo 50% np tramvají před 10 lety, tak by si lidé zvykli. Co chcete při počtu, cca 12 kusů?? Nota bene když ta absurdita jako je wana, je stejná jako všechny jiný tramvaje už 40 let, starý lidi se hned tak nenaučí, sivezměte, jak dlouho trvali čudlíky a i ty kolikrát ještě nestíhají. :?

tramvajak
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tramvajak » 17.12.2006 19:15

demon píše:P.S. Obávám se, že geronti budou stejně pro vstup a výstup používat první dveře tak jak jsou zvyklí...
Tak, tak. Moje zkušenosti s jiných měst, kde wany jezdí (vyjma Brna) potvrzují tuto teorii - dotyčná skupina obyvatelstva vždy nastupuje zásadně dveřmi, kterými to má při výstupu blíže ku svému cíli - tedy logicky se vždy jedná o první, nebo třetí dveře (jó, to mám moc rád, když důchodce nedej bóže dobíhá zezadu, to zavání průserem...). Je nezajímá, že uprostřed mají jednodušší nástup, oni prostě nadávají, proč se ty schody neodstranily u prvních dveří, protože z nich to mají do Kauflandu blíž... (není myšleno s nadsázkou!)
Bohužel, u nás ocení NP vozy skutečně "jen" vozíčkáři či jinak fyzicky postižení lidé, event. maminy s kočárky. :-({|=

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 17.12.2006 17:54

Káem píše:Proč je vnímáno jako pokrok, že místo trojice schodů je náhle v tramvaji čtveřice schodů?
Je bezpečnější, že dříve lezli lidé po schodech v podstatě jen při stojícím vozidle, kdežto nyní polezou po schodech za plné rychlosti?
Pokud nejsou v dostatečném počtu sedačky v nízkopodlažní části, ztrácí np část význam, protože geronti ty schody budou muset vylézt stejně.
Smyslem nízkopodlažní části zcela jistě není obsadit jí sedačkami plnými důchodců a vozíčkáře a kočárky vhánět do vozu přes vysoké schody. Samozřejmě musí jít vždy o kompromis - musí se tam vejít dostatek sedaček a zároveň musí zůstat volné místo i pro kočárky.
Takže na první část otázky odpovím ano, je to pokrok, když je místo dvou vysokých schodů, náhle v tramvaji trojice nižších schůdků, navíc v místech kam většina cestujících není nucena chodit, narozdíl od těch dvou vysokých, po kterých museli vždy všichni. Navít to všechno v projektu, u kterého není technicky možné se schodů zcela zbavit.

P.S. Obávám se, že geronti budou stejně pro vstup a výstup používat první dveře tak jak jsou zvyklí...

Mapl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mapl » 17.12.2006 17:11

Mě konkrétně se to ještě nestalo .... ale lidem se to prej stává co vim takhle ze školy od těch co dojížděj zejména autobusama. :wink: :evil:

DJ LA DÉFENSE
Uživatel

Příspěvek od DJ LA DÉFENSE » 17.12.2006 17:09

Mapl píše:Ono ani tolik nejde o např. mě, ale o ostatní důchodce, kteří díky totální blbosti toho sedicího do uličky žebrají o moje místo, ačkoli je volno ještě jinde.... :roll:
A co? Na to existuje věta. Támhle máte volné místo. Pakliže se vám nelíbí, postůjte. Takhle to řešim já...

Mapl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mapl » 17.12.2006 16:53

DJ LA DÉFENSE píše:A ty neumíš otevřít hubu, aby si se zeptal, zda by tě nemohl pustit k okénku, nebo se šoupnul sám? :wink: To zase neni tak moc, když chceš jen toto.

Ono ani tolik nejde o např. mě, ale o ostatní důchodce, kteří díky totální blbosti toho sedicího do uličky žebrají o moje místo, ačkoli je volno ještě jinde.... :roll:

Odpovědět