Příspěvek
od Martin Šubrt » 08.2.2007 12:05
K té 135. K čemu mi je? Po Příkopech a VN nepojede a než k ní dojdu na Republiku, můžu už tím metrem na Mírák nebo tam vyrazit pěšky. Je to pořád stejné a ještě riskuju, že budu v tom busu stát v Husitské ulici.
Co je dálková obsluha. Když tramvaj z VN jede do Vršovic, kde metro není a je tam daleko dřív, než když tam jedu stylem pěšky 10 minut k metru, 3 minuty do metra, 2 minuty jízdy, 4 minuty výlez na Míráku, přestup na tramvaj, čekání, jízda - cíl. Nebo můžu ze Strašnické. Je Kubánské náměstí dálkový cíl? Je takovým cílem Chodovská? Pro tebe je takovým cílem už i Vinohradská tržnice. Donutil bys lidi vylézt u koně z minibusu, na který čekali 15 minut, podlézt na jedenáctku, čekat 8 minut a pak jet 2 minuty k tvému "dálkovému cíli". Je dálkovým cílem Letná? Z Jungmannova náměstí tě cesta na Letnou nutí vlézt do B, jet stanici, přestoupit na C a pak tramvají. Nebo jdeš pěšky na Republiku na 8, nebo popojedeš metrem. Opět si nijak nepomůžeš, budeš tam stejně o hodný kus později, než kdyby tam jela z Příkopů jedna jediná tramvajová linka. A ještě máš za sebou několik přestupů. Stejně tak není dálkovým cílem ani Karlín. Když nechci přímo k metru, ale na Karlínské nám. či Urxovu, vždy je výhodnější z centra jet tramvají. Sice musím až do středu VN, ale alespoň to zůstalo a to je trasa, kterou mám přímo na metru. Je dálkovým cílem Újezd, když jsem v Revoluční. Zas jsem tam dřív pěšky, než podstoupit kombinaci 14 - 9 apod. Jsou dálkovým cílem Holešovice, když jsem tam tramvají dřív a v metru musím přestupovat. Jenže k tramvaji dneska musím 10 minut pěšky. Je dálkovým cílem Trojská, když musím z centra na B, přestup C, přestup tramvaj, prostě spousta čekání. Jsou dálkovým cílem Nusle? Tím směrem se odbývá naštěstí ještě stále ten druh dopravy, který v dalších směrech k dispozici není. I na Spořilově budeš dřív přímou linkou z VN, nebo alespoň nebudeš muset přestupovat a čekat na bus. Co Korunní? Je to dálkový cíl? Já tě prostě nechápu. Tahle spojení prostě udělají linky, které pak třeba budou končit v Hostivaři, nebo blíže, to je věc vyladění systému. Ale prostě nehodlám nikoho nutit čekat na minibus a pak ho vyklopit k metru, pak ho vyklopit k tramvaji a nakonec někde k busu. Vůbec nechápeš funkci tramvají, která je k metru doplňková. Není to konkurence, ani tvůj oblíbený bagr vozící substrát a na Smíchovském nádraží ho sypající do díry. Je to systém, který má svůj účel. když pojedu z Barrandova linkou 14 a chci někam do centra, prostě do metra nevlezu i kdybych měl tušení, že tam budu o 1,34 setin minuty dříve. Chci do okolí Můstku, tak to radši dojdu pěšky, než přelézat do metra. Kdyby to jelo na Příkopy, mám volbu tří zastávek místo jednoho vestibulu metra. Pořád mám z tramají spoustu pozitivního. Kromě toho ta tvoje "dálková doprava", které já říkám doprava v širším centru má obrovská pozitiva v tom, že ti "dálkoví" taky to centrum častěji vidí a opravdu v něm žijou...