By mě zajímalo kterej člověk tohle programoval...radek31 píše:malá hádanka - co je na přiloženém obrázku špatně
fotku jsem pořídil dnes ráno - není to fotomontáž
Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
admirak
No taky si myslím, že když nemají s červenýma šipkama problém pražští řidiči, tak proč by měli mít ostatní. Možná, že když je těch barviček víc, že to trochu víc mate (třeba kdyby ta šipka měla zelenou barvu, mohl by si to někdo vysvětlovat jako doplňkový signál volno vpravo - ale pokud vím, zelené LEDky se nikdy nepoužívaly.)2217 píše:Kriste pane! Jka takoví můžou mít vůbec řidičáky?! Nepoznat zelonou od oranžový je dost zásadní v rpovozu.
MMCH: podle mého není ta modrá ani dobře vidět. Nejlepší je žlutá, ale poslední takové návěstidlo vzalo nedávno v ČB za své a je taky červené...
Jinak žlutou jsem viděl naposledy v Pardubicích. Možná tam ještě je. Pardubické řidiče zřejmě barevné šipky nematou. Ta modrá je podle mě tak nepříjemná proto, že její barva leží na kraji viditelného spektra a tak jsme na ní méně citliví. Aby se subjektivní jasy žluté a modré srovnaly, musí modrá vyzařovat podstatně větším výkonem.
No a co se týče poznání oranžové a zelené, to řidič poznat nemusí. Existují mezi námi barvoslepí lidé - takoví můžou bez problému řídit auta a při návrhu značek a SSZ se i s nimi počítá (viz červená a zelená na směrovém semaforu). Na druhou stranu, kdyby si blikající zelenou vysvětlil jako odbočování vpravo, asi by tím žádné velké nebezpečí nevzniklo. Horší by to bylo u kačen.
Re: Tlačítka ke dveřím
No když jim v Plzni údajně vadila barevná výhybková návěstidla, tak si myslím, že i docela jo.2217 píše:Ty jako myslíš, že řidiči IAD nerozeznají tohle od blinkru? Nebo jsem mimo?
BTW Ta modrá je fakt hnusná.
- 2217
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Tlačítka ke dveřím
Ty jako myslíš, že řidiči IAD nerozeznají tohle od blinkru? Nebo jsem mimo?Oskar píše:...Jediný problém, co vidím jsou paradoxně právě ta blikající tlačítka na tramvaji, co by mohla mást řidiče IAD.
Tlačítka ke dveřím
No chci se vyhnout OT, tak to radši píšu sem, kde se to víc hodí.
Stydím se. Vypouštěl jsem do světa příspěvky, které pocházely ze zdrojů JPP, o kterých jsem byl skálopevně přesvědčen. Ono taky zajistit v praxi to, aby nikdo zevnitř nezmáčkl, já stál venku a zároveň řidič otevřel poptávkově, není nejsnazší. Dnes jsem však na zastávce Hládkov u vozu KT8D5.RN2P zjistil, že nemám pravdu, neboť se mi všechny podmínky testu podařilo splnit.
Stejně je ale systém divný - venku stojící osoba nepozná, jestli bylo tlačítko stisknuto (jedině u čtrnácT - tam po stisku červeně blikne). V zájmu unifikace s Metrem bych systém předělal tak, aby se vnitřní i vnější tlačítka by chovaly stejně, a to takto:
Výchozí stav - zhasnutá.
Zmačknu - rozblikají se zeleně.
Tramvaj zastaví a odblokuje dveře - u zavřených dveří se rozsvítí trvale zeleně. U otevřených dveří zhasnou - návrat k výchozímu stavu.
Tak by se unifikovalo ovládání pro cestujícího - přesně podle poučky "svítí-li zelená - mačkej, jinak nedělej nic." Navíc by už na přijíždějící tramvaji bylo vidět, že cestující uvnitř otevření navolili a nemusel bych tedy po tramvaji patlat. Jediný problém, co vidím jsou paradoxně právě ta blikající tlačítka na tramvaji, co by mohla mást řidiče IAD.
Petr v threadu Porschetra píše:Ale no jo, jenže... Od té doby jsme trochu dál (systém má paměť) a hlavně podezřívám tvůrce tohoto letáku, že se tím snažili zabránit cestujícím ve stisku vnějšího tlačítka při dojíždění do zastávky hláškou, že to nebude fungovat dokud to nesvítí, aby nedošlo k úrazu, že někdo bude chmatat po tlačítku když ještě tramvaj zcela nestojí. A ono se tlačítko vážně rozsvítí až po zastavení vozu - což má logiku, že...
Stejně je ale systém divný - venku stojící osoba nepozná, jestli bylo tlačítko stisknuto (jedině u čtrnácT - tam po stisku červeně blikne). V zájmu unifikace s Metrem bych systém předělal tak, aby se vnitřní i vnější tlačítka by chovaly stejně, a to takto:
Výchozí stav - zhasnutá.
Zmačknu - rozblikají se zeleně.
Tramvaj zastaví a odblokuje dveře - u zavřených dveří se rozsvítí trvale zeleně. U otevřených dveří zhasnou - návrat k výchozímu stavu.
Tak by se unifikovalo ovládání pro cestujícího - přesně podle poučky "svítí-li zelená - mačkej, jinak nedělej nic." Navíc by už na přijíždějící tramvaji bylo vidět, že cestující uvnitř otevření navolili a nemusel bych tedy po tramvaji patlat. Jediný problém, co vidím jsou paradoxně právě ta blikající tlačítka na tramvaji, co by mohla mást řidiče IAD.
Re: Plus-mínus pražské tramvajové dopravy(historie-budoucnos
No nevím, ale když budu jezdit jen lístky a pojedu jen na Orionku, tak nastoupení do špatné tramvaje se mi pěkně prodraží.Ale nevím, proč bych nastupoval do špatné tramvaje,když na zastávce mám vypsané jednotlivé zastávky.Isidor píše:V žádné z těchto situací to v podstatě nevadí, protože i když se povezeš v "nesprávném" spoji tu jednu zastávku (než si přečteš další trasu vevnitř), tak můžeš klidně vystoupit a z toho samého nástupiště pak pojede i "správná" linka. Prostě nastoupením se nedá nic ztratit.
To ale neplatí všude jinde, samozřejmě.