Možnosti rekonstrukcí

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Motorové vlečné vozy

Příspěvek od Oskar » 08.3.2007 17:55

Proxy píše:To rozhodně není vzdálená budoucnost, ale současnost, protože dodávky nových tramvají již probíhají a pokud budou probíhat naplánovaným tempem - 15 kusů ročně do 2009 a poté rychlostí 25 vozů za rok - tak si spíš myslím, že by se mělo přestat s modernizacemi starých vozů a začít je postupně vyřazovat než uvažovat o nějakých úpravách v rekonstrukcích.
Noční tramky jsem logicky nepočítal, protože nejezdí současně s denními :) A i kdyby, rezerva je dost dobrá.

Nechce se někomu spočítat, kolik je tedy pro největší špičku potřeba vlaků (dvojic/kačen/čtrnácT), aby bylo vidět kolik dvojic bude v jednotlivých letech zbývat :?:

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 08.3.2007 15:01

Velké naděje vkládám do nového GŘ. Třeba přinese něco ze soukromé sféry, kde nexistuje: Nejde to a Nedělalo se to tak.
Jinak ono přesunovat schody od dveří do vozu a udělat místo jedněch dvoje taky není úplně hi-tech. To je takové malé uprděné české melouchářství. Divím se, že ještě nikdo nepřišel na to, že zatímco po schodech u dveří se chodí když vůz stojí, po schodech ve voze se chodí za jízdy - a možnost úrazu závratně roste. Myslím, že je to jen otázka času, kdy to někdo zpozoruje.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 08.3.2007 13:20

demon píše: a víš jakej tady byl a stále je odpor proti waně.
A jsme u toho. Pro pražský DPP totiž není cestující ten, pro koho by se mělo všechno přizpůsobovat, aby se měl lépe. Tady jde o nějaké šmejdy z vedení DPP, potažmo magistrátu, kteří se prostě nejsou schopni domluvit a každej čeká úplatky odjinud :( Další důvod, proč DPP skutečně zprivatizovat a skutečně předat jeho otěže do soukromých rukou.. :?

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 08.3.2007 13:13

I.am.good píše:Nojo, ale jak dlouho se vyrábějí waní kastle? Proč se hned od vzniku první wany v republice nezačly objednávat jenom tyto skříně?
Nezlob se na mě, ale v roce 2007 VYRÁBĚT fungl NOVOU VYSOKOpodlažní tramvaj, to je už těžkej anachronismus. Na druhou stranu ale musím uznat, že v DPP stále panují poměry let dávno minulých, takže ono se to vlastně k tomu hodí..... :D
O tomhle už se toho tady napsalo mraky...
Částečně s tebou souhlasim, ale víš dobře, že mezi VarioLF a Vario3 není rozdíl jen v tom NP prostoru a víš jakej tady byl a stále je odpor proti waně.
Takže se objednaly na zkoušku dvě skříně pro wanu, ale zároveň se taky musely objednat skříně pro běžnou obnovu.
Je celkem jasný, že dál už se zároveň s wanama další skříně pro T3R.PV objednávat nebudou.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 08.3.2007 13:06

iamgood: souhlas. a v lipsku mají wanu B4 už dlouhé roky.. a já si jako dítě v době dodávek 2.série T6 říkal, že je škoda, že jim nedají wanu a neprovozují spřažené s T6-klasik. ještě to mám někde nakreslený :))

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 08.3.2007 13:03

demon píše:Jen tak na okraj...
Kastle Vario3 byly objednaný už víc než před rokem, v tý době ještě vůbec nebylo jasný jestli nezůstane jen u dvou wan.
A pokud ti dodavatel neodsouhlasí změnu objednávky, tak s tim skoro nic nenaděláš...
Nojo, ale jak dlouho se vyrábějí waní kastle? Proč se hned od vzniku první wany v republice nezačly objednávat jenom tyto skříně?
Nezlob se na mě, ale v roce 2007 VYRÁBĚT fungl NOVOU VYSOKOpodlažní tramvaj, to je už těžkej anachronismus. Na druhou stranu ale musím uznat, že v DPP stále panují poměry let dávno minulých, takže ono se to vlastně k tomu hodí..... :D

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 08.3.2007 12:41

Oskar píše:Tak jsem to spočítal a na podle aktuálních vypravení je na pracovní den třeba 51 sólo vozů, na sobotu 97. Už máme ale v provozu 150x T6A5 a dalších minimálně 200 erpéček a třicet erpévéček. Takže když se to dobře zorganizuje, rozhodně není nutné žádnou ode dneška vyrobenou dvojici rozpojovat.
Myslím, že ti ve výpočtech schází cca 60 pořadí na noční linky. Ke všemu je pak potřeba připočítat zhruba cca 20 % na zálohy, údřžbu, prohlídky, opravy.
Oskar píše:To je ale hodně vzdálená budoucnost. Pokud by nové vozy nahradili všechny 2xT vypravení, nevím proč už teď máme na 400 T vozů a stále přibývají. A životnost rek má být snad minimálně 15 let, ne? Jedině snad, že by přibyly nějaké sólo linky. Ale nedovedu si představit, že by někdo stavěl novou TT, aby po ní jezdili sóla. :roll:
To rozhodně není vzdálená budoucnost, ale současnost, protože dodávky nových tramvají již probíhají a pokud budou probíhat naplánovaným tempem - 15 kusů ročně do 2009 a poté rychlostí 25 vozů za rok - tak si spíš myslím, že by se mělo přestat s modernizacemi starých vozů a začít je postupně vyřazovat než uvažovat o nějakých úpravách v rekonstrukcích.

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 08.3.2007 11:24

trainzjohny píše:14T taky v Praze nikdy nejezdila :roll: bože to je argument. V Brně také část vozů má mnohočleé řízení jen vpředu, respektive vzadu.
Navíc pokud si vzpomínám dobře, tak vlečňáky v Praze jezdily, tohle by bylo něco podobného, jen s motory.
Argument to je nejčastěji používaný, když něco v Praze nejde. Já si ho nevymyslel. Vlečňáky byly jen se starými dobrými dvoutisícováky, jenže to byly tramvaje, ty něco vydržely.
Spíš bych tipoval neochotu (ekonomicky správnou) drobit si typy vozového parku. DPP byl nejšťastnější v polovině osmdesátých let po vyřazení posledních T1 a před příchodem KT (autobusy o pár let dřív - po vyřazení RTO a před příchodem řady 73X). Od té doby se to jen zhoršuje :roll:

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 08.3.2007 11:24

I.am.good píše:Ale ne, zde se zarputile dělají vp tramvaje a dokonce se i nakupují NOVÉ vp kastle, to je už ******ština do nebe volající!!!!
Jen tak na okraj...
Kastle Vario3 byly objednaný už víc než před rokem, v tý době ještě vůbec nebylo jasný jestli nezůstane jen u dvou wan.
A pokud ti dodavatel neodsouhlasí změnu objednávky, tak s tim skoro nic nenaděláš...

trainzjohny
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od trainzjohny » 08.3.2007 11:03

Káem píše:OSKAR: NIKDY SE TO V PRAZE TAK NEDĚLALO! :twisted: :twisted: :twisted:
14T taky v Praze nikdy nejezdila :roll: bože to je argument. V Brně také část vozů má mnohočleé řízení jen vpředu, respektive vzadu.
Navíc pokud si vzpomínám dobře, tak vlečňáky v Praze jezdily, tohle by bylo něco podobného, jen s motory.

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 08.3.2007 10:43

Oskar píše:No na spojení a rozpojení spřáhel snad není potřeba vytápěné stanoviště s pohodlnou sedačkou a několikastupňovým řadičem, pomocné ovládací stanoviště (na obou stranách) přece musí stačit.
Na rozpojování sice karbička stačí, ale musíš tam mít třeba vypínače podvozků, kdyby náhodou, někam musíš schovat odpojovač pantografu..mám pokračovat?

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 08.3.2007 10:41

OSKAR: NIKDY SE TO V PRAZE TAK NEDĚLALO! :twisted: :twisted: :twisted:

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 08.3.2007 9:55

Proxy píše:1. Vozy stejně musí být motorové a vybavené nějakou možností nouzového řízení - což by se dalo řešit krabičkou, ale je to dost nepohodlné a není to plnocenné řízení.
No na spojení a rozpojení spřáhel snad není potřeba vytápěné stanoviště s pohodlnou sedačkou a několikastupňovým řadičem, pomocné ovládací stanoviště (na obou stranách) přece musí stačit.
Proxy ještě píše:2. Možnost rozpojovat soupravu na sóla o víkendech
Tak jsem to spočítal a na podle aktuálních vypravení je na pracovní den třeba 51 sólo vozů, na sobotu 97. Už máme ale v provozu 150x T6A5 a dalších minimálně 200 erpéček a třicet erpévéček. Takže když se to dobře zorganizuje, rozhodně není nutné žádnou ode dneška vyrobenou dvojici rozpojovat.
Proxy nakonec píše:3. Do budoucna budou vozy T3R.P provozované pouze sólo, protože pořadí obsluhované soupravami 2xT budou nahrazeny novými vlaky 14T a 15T
To je ale hodně vzdálená budoucnost. Pokud by nové vozy nahradili všechny 2xT vypravení, nevím proč už teď máme na 400 T vozů a stále přibývají. A životnost rek má být snad minimálně 15 let, ne? Jedině snad, že by přibyly nějaké sólo linky. Ale nedovedu si představit, že by někdo stavěl novou TT, aby po ní jezdili sóla. :roll:

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 08.3.2007 9:25

Proxy píše:Asi ten výše zmiňovaný člověk nebudu, ale já jsem si to zdůvodnil takto:
1. Vozy stejně musí být motorové a vybavené nějakou možností nouzového řízení - což by se dalo řešit krabičkou, ale je to dost nepohodlné a není to plnocenné řízení.
2. Možnost rozpojovat soupravu na sóla o víkendech
3. Do budoucna budou vozy T3R.P provozované pouze sólo, protože pořadí obsluhované soupravami 2xT budou nahrazeny novými vlaky 14T a 15T
Podle mě to není moc správné zdůvodnění :
1. - jak jsi uvedl, krabička pro manipulaci plně dostačuje
2. - máme nějakých 300 vozů T3R.P, čili 150 souprav. Opravdu se všechny na víkend rozpojují? (tipuji, že jestli jedna pětina, tak je to moc)
3. - podobná situace jako výše - to budeme mít tolik linek, že na nich bude potřeba cca 300 pořadí sólo vozů??

Prostě o těch zadních moto vlecích jsem tu také psal již kdysi dávno a jsem jejich rozhodným zastáncem. Ale ono je to stejné, jako s wanou - také je možnost když už dělat "novou" starou tramvaj, tak jí dělat částečně np (wanu). Ale ne, zde se zarputile dělají vp tramvaje a dokonce se i nakupují NOVÉ vp kastle, to je už kreténština do nebe volající!!!!

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 07.3.2007 23:57

I.am.good píše:To je jedna z velikého počtu otázek, které napadnou normálního člověka v souvistlosti s touto problematikou. Logické by to bylo, ale pravdu, proč se to tak nedělá zná asi jen nějaký "chytrý člověk", který sedí někde ve vedení DP
Asi ten výše zmiňovaný člověk nebudu, ale já jsem si to zdůvodnil takto:
1. Vozy stejně musí být motorové a vybavené nějakou možností nouzového řízení - což by se dalo řešit krabičkou, ale je to dost nepohodlné a není to plnocenné řízení.
2. Možnost rozpojovat soupravu na sóla o víkendech
3. Do budoucna budou vozy T3R.P provozované pouze sólo, protože pořadí obsluhované soupravami 2xT budou nahrazeny novými vlaky 14T a 15T

Odpovědět