Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
MF
Uživatel

Re: Kouzelné tlačítko mycí stroj

Příspěvek od MF » 20.6.2007 12:21

Oskar píše:Abych nepokračoval v OT, napsal bych sem něco o kouzelném tlačítku mycí stroj.
A doufám, že mě ostatní doplní... Tohle tlačítko je takový magický všelék - kdykoli v tramvaji něco nefunguje, zmačne se a už to jede... :D

Pokud z nějakého důvodu neběží motorgenerátor a tedy dobíjení, nejde vůz odbrzdit, zadat jízda, prostě nic... Po stiskutí tlačítka MS to všechno jede z baterky, takže něž se baterka vybije, nebo spálí zrychlovač/motory (nejsou chlazeny), je možné třeba vyjet z podjezdu, aby bylo bezpečné stáhnout sběrač a vyměnit pojistku.

Původní účel je ale jiný - je to průjezd mycím rámem při sníženém trolejovém napětí... Jak moc snížené takové napětí je? JPP tvrdí, že prý 24V :!: Ale já se ptám: Není to málo, Antone Pavloviči?
Bývalo to okolo 60V. Většinou řidiči s tím stejně neuměli. Bylo nutné v tomto úseku našlápnout aby se vytočil ZR a jet. ZR se zase musel stáhnout než se vjelo pod 600V a to řidiči neuměli. Buď zůstali v myčce, nebo nápálili ZR.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Kouzelné tlačítko mycí stroj

Příspěvek od Oskar » 20.6.2007 10:27

Abych nepokračoval v OT, napsal bych sem něco o kouzelném tlačítku mycí stroj.
A doufám, že mě ostatní doplní... Tohle tlačítko je takový magický všelék - kdykoli v tramvaji něco nefunguje, zmačne se a už to jede... :D

Pokud z nějakého důvodu neběží motorgenerátor a tedy dobíjení, nejde vůz odbrzdit, zadat jízda, prostě nic... Po stiskutí tlačítka MS to všechno jede z baterky, takže něž se baterka vybije, nebo spálí zrychlovač/motory (nejsou chlazeny), je možné třeba vyjet z podjezdu, aby bylo bezpečné stáhnout sběrač a vyměnit pojistku.

Původní účel je ale jiný - je to průjezd mycím rámem při sníženém trolejovém napětí... Jak moc snížené takové napětí je? JPP tvrdí, že prý 24V :!: Ale já se ptám: Není to málo, Antone Pavloviči?

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 09.6.2007 14:44

Ono to chlazeni totiz dost nesnasi prerusovany napajeni. Kazdej restart po vypadku trva tusim 5 minut nez se nabehne do provozniho stavu. Takze kazda izolace, sekce by znamenala vypadek chlazeni.
Takze budto vozit poradnou UPS a resit s DU upravy vyzbroje , nebo si jednou zaridit povoleni pro centralu a mit pokoj.

Dalsi statak by stal dost ,ale asi by to vyresil . Ovsem musel by byt i se zaskokovym menicem , jako u poslednich trbusu (opet vypadky). A to by stihal jenom nahrazovat 24V. Stavajici je rad ze staci na pomocny pohony a dobijeni.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 09.6.2007 14:33

jara píše:Mno mají tam na to tu aparatůru, 2x LCD monitor myslím že 4x větrák a jednu pípu s chlazením obavám se, že by to nemusela ta tramvaj unést. Ten převadeč jsem v tramvaji viděl zatím jen při použivaní 2x notebook a jedna zkušební digi vysílačka. A už tehdy to vypadalo že to hltá z posledního. A ty repráky to bude také nějakej počet watů.......
On by nebyl problém vyvést pro potřebu řidiče třeba 24V, nebo 12V z půlky baterie, jde o to, že se všichni bojí zkratu 600V do 24V.

Ale zase na co. Dneska má snad každý mobil, který vydrží nabitý min. 3-4 dny. Takže využití by bylo asi sporadické. Rádio je zakázáno, o TV snad nikdo neuvažuje. Takže jediná věc která by se hodila je lednice. Já jí vozívával na Xko a měl to píchlý přes žárovku na pojistku. Na T6 to problém nebyl a na T3 jsem preventivně zapínal řízení a dobíjel častěji :lol: :lol:

Znám i lidi, kteří měli varný hrneček (podomácky vyrobený) a připojovali jej na zásuvku 24V v T3, že bylo nutné mít zapnuté řízení je asi jasné...

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 08.6.2007 20:36

Oskar píše:Díky za odpovědi.
Mě to napadlo právě v souvislosti s tím, že mi příjde jako vrchol amatérizmu, když si elektrická tramvaj "alofoK" vozí na zadním spřáhle elektrocentrálu. Samozřejmě vím, že to není tenhle případ, protože Kofola je SUčko, nemá staťák a už vůbec né úklid. Ale koukal jsem na ceny a takový cca 2kW (víc ta elektrocentrála stejně nemá) invertor 24/230 V stojí cca. 10kKč, což ve srovnání s náklady akce bude zanedbatelná částka. MG by to podle mě utáhnul...

Je to ostuda, že na tramvaji, kde je všechno na elektřinu je tak obtížné získat zdroj elektřiny.
Mno mají tam na to tu aparatůru, 2x LCD monitor myslím že 4x větrák a jednu pípu s chlazením obavám se, že by to nemusela ta tramvaj unést. Ten převadeč jsem v tramvaji viděl zatím jen při použivaní 2x notebook a jedna zkušební digi vysílačka. A už tehdy to vypadalo že to hltá z posledního. A ty repráky to bude také nějakej počet watů.......

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 08.6.2007 18:27

Díky za odpovědi.
Mě to napadlo právě v souvislosti s tím, že mi příjde jako vrchol amatérizmu, když si elektrická tramvaj "alofoK" vozí na zadním spřáhle elektrocentrálu. Samozřejmě vím, že to není tenhle případ, protože Kofola je SUčko, nemá staťák a už vůbec né úklid. Ale koukal jsem na ceny a takový cca 2kW (víc ta elektrocentrála stejně nemá) invertor 24/230 V stojí cca. 10kKč, což ve srovnání s náklady akce bude zanedbatelná částka. MG by to podle mě utáhnul...

Je to ostuda, že na tramvaji, kde je všechno na elektřinu je tak obtížné získat zdroj elektřiny.

MF
Uživatel

Re: Zásuvky "úklid"

Příspěvek od MF » 08.6.2007 17:55

Oskar píše:Jak fungují zásuvky "úklid" v tramvajích?

Fungují normálně.

Dočetl jsem se na ně pouze toliko to, že řidiče nemají co zajímat. Tečka.

Ano. To souhlasí.

Ale jak to s nima je? Podle štítku (2000W) mají docela výkon. Nebude to náhodou stejný výstup Stat. měniče, jako ten, co napájí ventilátory?

Asi to tak bude.

A proč je tam ten vypínač na klíč? Předpokládám správně, že právě proto, aby si řidič za jízdy nedobíjel mobil? :-)
Chytrý to chlapec :lol:

Zásuvka funguje jen při stání vozu. Na voze trvale běží ventilátory a vůz hučí.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zásuvky "úklid"

Příspěvek od Oskar » 08.6.2007 16:13

Jak fungují zásuvky "úklid" v tramvajích?
Dočetl jsem se na ně pouze toliko to, že řidiče nemají co zajímat. Tečka. Ale jak to s nima je? Podle štítku (2000W) mají docela výkon. Nebude to náhodou stejný výstup Stat. měniče, jako ten, co napájí ventilátory? A proč je tam ten vypínač na klíč? Předpokládám správně, že právě proto, aby si řidič za jízdy nedobíjel mobil? :-)

Karotka
Uživatel

Příspěvek od Karotka » 23.4.2007 21:05

Go'Go' někdy dřív píše:Ano, je to změna v regulaci. Je to ve zkušebním provozu na T3P (jestli se nemýlím tak na 8364, 8365 a ještě další 2? vozy) a KT8 (9052 + ...?). Pokud se osvědčí (zkouší se ještě kupa dalších úprav), pak to budou mít všechny digitály.
Potvrzuji 8364+8365.
Vyvracím mnou dříve uvedenou 8342.

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 23.4.2007 15:54

Absolut píše:Spojení Analog + Digitál se zkoušelo poté, co dorazily první digitály. Není důvod ho používat.
No to bych teda netvrdil, když to spojíš tak to strašně hází a v době kdy se to zkoušelo, tak po nášlapu na 1.rozjezdovej stupeň, jel zadní vůz pouze na výběh.

Go'Go'

Brzda do 0

Příspěvek od Go'Go' » 23.4.2007 13:49

Pozor! Digitální Progress brzdit do 0 umí - ale kvůli spřahovatelnosti se tento režim zrušil. A co se týká zapojení motorů, tak znovu opakuji, že Progress umí jak sériové, tak cizebuzené spojení - to vše se děje bezkontaktně konfigurací měniče. Vlastnosti měniče jsou mnohem rozsáhlejší, než se v praxi využívá.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Zas něco

Příspěvek od Oskar » 23.4.2007 11:11

demon píše:a) Oba trakční motory jsou trvale zapojeny do série a jsou společně řízeny jedním pulzním měničem při rozjezdu i při elektrodynamické brzdě.
Z:idea: Že by ten pravý důvod, proč Progress nebrzdí až do nuly? - jak klesá rychlost - klesá proud - motor se odbuzuje - ještě víc klesá proud...

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 23.4.2007 10:56

Spojení Analog + Digitál se zkoušelo poté, co dorazily první digitály. Není důvod ho používat.

Go'Go'

2: Trakční motory

Příspěvek od Go'Go' » 23.4.2007 10:52

Motory jsou původní stejnosměrné sériové, nepřevinuté - ale zapojení dovoluje jak sériové (používané z 99,98%) tak cizebuzené spojení. To je dáno topologií měniče TV Progress. Zjednodušeně řečeno, řídí se jako stejnosměrný sériový motor.

Spojování Analog-Digital je z pohledu řízení a regulace zcela bez problémů, to, že se nepoužívá, je věc jiná.

demon
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Zas něco

Příspěvek od demon » 23.4.2007 10:47

Oskar píše:Trakční motory u výzbroje Progress jsou:
a) původní sériové, zapojené sériově
b) převinuté na cize buzené
c) původní sériové, zapojené jako cize buzené (tedy trakční měnič ovládá nezávisle proud statorem a kotvou)

Tipuji, že c je správně.

A jak se to se spojováním Progress Analog a Progress Digital do dvojic? Jde to?
a) Oba trakční motory jsou trvale zapojeny do série a jsou společně řízeny jedním pulzním měničem při rozjezdu i při elektrodynamické brzdě.

b) Všechno jde, ale není to povoleno (uzpůsobeno).

Zamčeno