Výhybky
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
Viz DP kontakt 11/2006 str. 8, v případě dvou kolejových uzlů v jednom mezizastávkovém úseku, musí být přidán maják na změnu signálu. Při automatickém stavění jízdní cesty.radek31 píše:jedna věc mi vrtá v hlavě už asi měsíc, tak se teda zeptám
proč se instaloval ten inframaják mezi Stross a Vltavsku, když bylo možné se stejným efektem použít stávající majáky v zast. sloupkách na Strossu? ať se na to koukám z jakékoliv strany, přijde mi to jako zbytečná investice (a že to určitě jsou desetitisíce při vtipných nákupních cenách v DPP)
- pan Vedoucí
- Uživatel
No tak zrovna tenhle maják mi "na simulátoru" předváděl sám pan ???Sedláček??? (snad jsem to nepopletl), jak se na lince 26 po vyhlášení Strossu to nastaví rádio na přímo a po příjmu inframajáku se rádio přestaví doprava.radek31 píše:proč se instaloval ten inframaják mezi Stross a Vltavsku, když bylo možné se stejným efektem použít stávající majáky v zast. sloupkách na Strossu? ať se na to koukám z jakékoliv strany, přijde mi to jako zbytečná investice (a že to určitě jsou desetitisíce při vtipných nákupních cenách v DPP)
Možná tohle právě bude souviset s dosahem rádia - při průjezdu májáku v zastávce Stross jsou kola tramvaje zrovna někde na výměnách, takže to asi není nejvhodnější místo pro změnu rádiového kódu.
Vysílačka systému TETRA má dostatečnou kapacitu pro přenos dat, akorát její přenosovou rychlost nezvládají ostatní systémy napojené na vysílačku, proto byla rychlost snížena, aby to mohlo spolu komunikovat.Oskar píše:Tak odpověď zní NE. Tetra na to nemá kapacity. Komunikace palubního počítače s CD probíhá jen krátkými zprávami, něco jako SMSky na GSM.
Inu to co DP chtěl tak to má a umí, kdyby chtěl od toho něco navíc stačí zaplatit a pak vyvinout nový soft.
-
radek31
- Moderátor
jedna věc mi vrtá v hlavě už asi měsíc, tak se teda zeptám 
proč se instaloval ten inframaják mezi Stross a Vltavsku, když bylo možné se stejným efektem použít stávající majáky v zast. sloupkách na Strossu? ať se na to koukám z jakékoliv strany, přijde mi to jako zbytečná investice (a že to určitě jsou desetitisíce při vtipných nákupních cenách v DPP)
Tak odpověď zní NE. Tetra na to nemá kapacity. Komunikace palubního počítače s CD probíhá jen krátkými zprávami, něco jako SMSky na GSM.Oskar píše:Ad řízení palubního poče z CD - shodou okolností tam jdu za pár hodin na exkurzi, tak se zeptámPředem si myslím, že to jde.
Ad výhybky: Opravte mě, jestli se mýlím, ale všechny rádiové výhybky mají blokování na principu kolejových obvodů, takže je podhození výhybky pod vlakem téměř vyloučeno (za předpokladu správné funkce KO). Jediný problém, který hrozí je odjezd nesprávným směrem (který, pravda, může být fatální).
- Absolut
- Moderátor
ad Oskar:
Rád bych připomenul, že pokud je pravděpodobnost ne 1/50, ale třeba 1/5000, že existuje vůz a místo, které když se potkají, tak podhodí výhybku a dojde k nehodě, tak se to řešit musí.
A to platí nezávisle na tom, jakou velikost fontu použiješ pro svoje tvrzení.
Vozit lidi není sranda, je to odpovědnost za jejich zdraví.
Rád bych připomenul, že pokud je pravděpodobnost ne 1/50, ale třeba 1/5000, že existuje vůz a místo, které když se potkají, tak podhodí výhybku a dojde k nehodě, tak se to řešit musí.
A to platí nezávisle na tom, jakou velikost fontu použiješ pro svoje tvrzení.
Vozit lidi není sranda, je to odpovědnost za jejich zdraví.
- pan Vedoucí
- Uživatel
Problém se stavěním protisměru EXISTUJE a rozhodně výsledek takového pochybení není zanedbatelný, tudíž nelze napsat NENÍ. Asi i existují cesty, jak jej eliminovat, ale naráží na finance. Dálkové stavění vlakové cesty z CD je kokotina na entou.
Jaká mě jen tak teď napadají řešení:
1/ Dva přijímače - vzdálený a blízký. Pak stačí již jen podmínka, zda je na obou - není, bude to protisměr -> výsledek - nehodí se vexle
2/ Apex bude vysílat příznak spočívající ve směru - např. předchozí zastávku. Nevýhoda - přepínače tyristorek, súček.
Jaká mě jen tak teď napadají řešení:
1/ Dva přijímače - vzdálený a blízký. Pak stačí již jen podmínka, zda je na obou - není, bude to protisměr -> výsledek - nehodí se vexle
2/ Apex bude vysílat příznak spočívající ve směru - např. předchozí zastávku. Nevýhoda - přepínače tyristorek, súček.