Tramvajové tratě a příslušenství

Nově budované tratě, řešení problematiky při výstavbě a rekonstrukcích, vozovny a vše s tím související. Nedílnou součástí jsou bohužel i tratě zrušené...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.5.2007 14:11

Oskar píše:Tohle jsem nepochopil... Když je ten úhel ostrý, tak je přece hlava kolejnice přerušena na větší dráze, než při pravém úhlu. Takže by to podepření bylo spíš potřeba, ne?
V ostrých úhlech se totiž používají srdcovky železničního typu. Třeba na takové Hradčanské mezi zastávkami je to vidět.
Jinak se stává celkem běžně, když má vůz nová kola nebo je po brusu, že jede po nákolku nad kolejnicí. Samozřejmě jen na křížení :D Mezera je tak velká, že se pod kolo dá zasunout i padesátník.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 27.5.2007 13:58

7080 píše:Trefil jsi to přesně. Jen u některých křížení, kde je ostrý úhel kolejnic(do 15 stupňů) tohle není, protože to není potřeba. Je důležité, aby náběh ve žlábku byl plynulý, aby se dalo jezdit v pohodě 15 bez rázů.
Tohle jsem nepochopil... Když je ten úhel ostrý, tak je přece hlava kolejnice přerušena na větší dráze, než při pravém úhlu. Takže by to podepření bylo spíš potřeba, ne?

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 27.5.2007 13:55

I.am.good píše:Já netuším, proč to tak je, ale všiml jsem si, když byla zrekonstruována křižovatka Olšanská x Jana Želivského (Nákladové nádraží Žižkov), tak tam bylo též a tramvaje jezdily naopak téměř nehlučně. Vysvětloval bych si to tím, že okolek jede po hlavě kolejnice a v místě křížení, kde je žlábek vysoko se o něj opře nákolek a kolo jede v místě přerušení hlav kolejnic po nákolku plynule, bez rázů. Nevím, myslím, že by to mohlo být ono.
Jojo, taky si myslím. Je to zásadní rozdíl mezi železniční a tramvajovou srdcovkou. V ideálním případě by ten mělký žlábek měl okolek podepřít právě tak, aby nákolek nezapadnul do díry v kolejnici a jel plynule... Samozřejmě, pokud se žlábek zanese a navíc se nepříznivě sejdou toleranční pásma, může se asi i stát, že se nákolek nadzvedne až nad kolejnici, a pak to drncne, nebo naopak mělký žlábek na okolek nedosáhne a nákolek tak zapadne do díry v kolejnici a to taky drncne :wink:

Někde tady v hloubi fóra byly i fotoukázky, ale jsem línej to hledat, neb by na to stejně nešlo odkázat :cry:

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 27.5.2007 13:51

I.am.good píše:Já netuším, proč to tak je, ale všiml jsem si, když byla zrekonstruována křižovatka Olšanská x Jana Želivského (Nákladové nádraží Žižkov), tak tam bylo též a tramvaje jezdily naopak téměř nehlučně. Vysvětloval bych si to tím, že okolek jede po hlavě kolejnice a v místě křížení, kde je žlábek vysoko se o něj opře nákolek a kolo jede v místě přerušení hlav kolejnic po nákolku plynule, bez rázů. Nevím, myslím, že by to mohlo být ono.
Trefil jsi to přesně. Jen u některých křížení, kde je ostrý úhel kolejnic(do 15 stupňů) tohle není, protože to není potřeba. Je důležité, aby náběh ve žlábku byl plynulý, aby se dalo jezdit v pohodě 15 bez rázů.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 27.5.2007 13:36

Zakutaleny.banan píše:K tomu bych mel jeden laicky technicky dotaz: vsiml jsem si, ze v kazdem krizeni nebo vyhybce, v miste prekrizeni kolejnic, je zlabek kolejnice vyrazne melci nez u bezne kolejnice. Nechapu z jakeho duvodu to tak je a mam pocit, ze to docela dost prispiva k celkove hlucnosti prujezdu takovym mistem. Mohl by mi to nekdo vysvetlit? Dik.
Já netuším, proč to tak je, ale všiml jsem si, když byla zrekonstruována křižovatka Olšanská x Jana Želivského (Nákladové nádraží Žižkov), tak tam bylo též a tramvaje jezdily naopak téměř nehlučně. Vysvětloval bych si to tím, že okolek jede po hlavě kolejnice a v místě křížení, kde je žlábek vysoko se o něj opře nákolek a kolo jede v místě přerušení hlav kolejnic po nákolku plynule, bez rázů. Nevím, myslím, že by to mohlo být ono.

Zakutaleny.banan
Uživatel

Příspěvek od Zakutaleny.banan » 27.5.2007 13:04

9001 v Škoda 14T (Porschetra) píše:U 14T je problém pokud jede přes sebe lepší kžížení,tak dělá hrozný zvuky...
K tomu bych mel jeden laicky technicky dotaz: vsiml jsem si, ze v kazdem krizeni nebo vyhybce, v miste prekrizeni kolejnic, je zlabek kolejnice vyrazne melci nez u bezne kolejnice. Nechapu z jakeho duvodu to tak je a mam pocit, ze to docela dost prispiva k celkove hlucnosti prujezdu takovym mistem. Mohl by mi to nekdo vysvetlit? Dik.

Petr
Provozovatel
Bydliště: ....Brejšín přes noc na flešku hodí novej program křižovatky, já s Démonem zajedem přešroubovat znač
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr » 27.5.2007 10:56

Smurfx píše:Taková otázka: O kolik je BKV trat dražší/levnější než otevřený svršek typu Barrandov, Modřany apod.?

Stále dokola mě zaráží, proč se i relativně dlouhé úseky kolejí rekonstruují opět pomocí BKV panelů, které jsou ošklivé, nepraktické, hlučné a já nevím co ještě. Všude ve světě se od toho upouští a v Praze se toho držíme zuby nehty. Vysvětlí mi někdo proč a kdy to hodlá vedení změnit? Protože jezdit po BKV tankodromech s 14T už mě přestává bavit :)
Protože se to tu bude psát pořád dokola. Novostavba tramvajové tratě je rozhodně levnější klasickou stavbou na pražcích než v panelech BKV. Kdežto, máme-li už někde panely BKV je jejich prostá výměna několikanásobně levnější

DPmPET
Uživatel

Zádlažbové panely

Příspěvek od DPmPET » 27.5.2007 10:49

Akribius píše:Co je za typ panelů od Ohrady na Spojovací? To určitě nejsou BKVéčka a zdá se mi,že to tam tolik nehlučí a hlavně trať je tam od jejich položení v pohodě.

To co popisuješ tak se jedná o zádlažbové panely,které se ukládají do písku nebo jiného materiálu nebo dokonce bez .Se starší verzí se můžeš setkat v Bělohorské ulici,Partyzánské a Trojské ulici.
DPmPET 8-)

Akribius
Uživatel
Bydliště: nedaleko stanice linky 5 Veitvet a přímo u stanice busu 60 Veitvetstubben

Příspěvek od Akribius » 27.5.2007 10:30

Co je za typ panelů od Ohrady na Spojovací? To určitě nejsou BKVéčka a zdá se mi,že to tam tolik nehlučí a hlavně trať je tam od jejich položení v pohodě.

DPmPET
Uživatel

Velkoplošné panely versus stojinové kolejnice

Příspěvek od DPmPET » 27.5.2007 10:10

Smurfx píše:Taková otázka: O kolik je BKV trat dražší/levnější než otevřený svršek typu Barrandov, Modřany apod.?

Stále dokola mě zaráží, proč se i relativně dlouhé úseky kolejí rekonstruují opět pomocí BKV panelů, které jsou ošklivé, nepraktické, hlučné a já nevím co ještě. Všude ve světě se od toho upouští a v Praze se toho držíme zuby nehty. Vysvětlí mi někdo proč a kdy to hodlá vedení změnit? Protože jezdit po BKV tankodromech s 14T už mě přestává bavit :)
Velkoplošné panely mají své výhody a nevýhody
Výhody:slušný povrch,rychlá montáž a demontáž=kratší výluky
Nevýhody:Větší hlučnost,rychlejší stárnutí panelů a rybin (plechových žlabů) enormním solením a nadměrným provozem IAD.
Tramvaj typu 14 T svým nápravovým tlakem středního podvozku taky jim moc nepřidá.Když ti připadá že tramvaj ti haraší tak je to i konstrukcí tramvaje a zárovenˇ i kolejnicemi typu ROLETA(zvlněná kolej).To jedině odstraní kolejový brus,který má DP Praha ve svých můzejní sbírce.To si radši DP najme firmu Elaugen s.r.o.Osobně bych preferoval tratě na OKS s kolejnicemi typu NT 1 a S 49,R 65.Když by byl potřeba nějaký povrch (dlažba,litý asfalt,tráva )tak stojinové kolejnice na betonové desce nebo popř.VÚIS
DPmPET 8-)

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 27.5.2007 10:00

Bacha! 14Tčko zvláda BKV velmi obstojně, rozhodně lepší než T3!

Proxy
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Proxy » 27.5.2007 8:39

Radek píše:Taktak, šíří se drby o odvolání celého vedení JDCT k 1.6. Tak uvidíme. :)
Já zatím slyšel pouze o výměně vedení JPT od začátku června...

Smurfx
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smurfx » 27.5.2007 0:37

Taková otázka: O kolik je BKV trat dražší/levnější než otevřený svršek typu Barrandov, Modřany apod.?

Radek
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek » 26.5.2007 16:43

Taktak, šíří se drby o odvolání celého vedení JDCT k 1.6. Tak uvidíme. :)

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 26.5.2007 11:17

radek31 píše:1) nedávno proběhla výluka Dvorce - Modřany, při které se mimo jiné opravoval oblouk za zast. Pobř. cesta DC (byla tam dlouho před výlukou omez. rychlost na 20 km/h) - nějakou dobu se tam dalo jezdit 40-45, potom jenom 30-35 a nyní tam byla opět dána omezená rychlost do 20 km/h!!! takže to vydrželo 1,5 měsíce!!! nevím jak vám, ale mně to přijde trapné

2) není to tak dlouho, co byla výluka mezi Otakarovou a Bruselskou
z nějakého důvodu se to ořezalo do naprosto nedostatečné podoby (pokud se dobře pamatuju, tak PČR nechtěla dovolit ani o den víc bez autíček) - pořádně se udělal jen oblouk za zast. NS DC a zbytek se nechal v děsivém stavu
a výsledek? dnes bylo hlášení, že v oblouku za zast. Nusel. schody směr Otakarova byla v obou směrech vyvěšena omezená rychlost do 10 km/h - takže tam jak ****** budeme rok jezdit 10 a pak se udělá nová výluka - přijde mi to, že někdo potřebuje vykazovat činnost a tak se všechno dělá idiotsky 10x - ve vztahu k cestujícím je to ostudné

samozřejmě je možné, že za to ani nemůže DPP, ale nezasvěcenému se tak tak rozhodně jeví
Za něco DPP může a za něco ne. S tím rozhodnutím policie asi nic neuděláme, ale případ Otakarova Bruselská je velmi podobný situaci v úseku Olšanské náměstí - NNŽ. Podle zákulisních informací se tam dělá jen, když není práce jinde a to se ještě kouskuje, aby bylo na příště. A když ne na Olšanech, tak se něco podobného praktikuje na Podbabě. Doufejme, že se změnami uvnitř dopravní cesty nastane pozvolný obrat k lepšímu.

Odpovědět