Elektrotechnika

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno

S vyhláškou č. 50 jsem prokazatelně proškolen na úroveň

žádnou
42
54%
§3/§4 - pracovník seznámený/poučený
12
15%
§5 - pracovník znalý
14
18%
§6 - pracovník pro samostatnou činnost
4
5%
§7 a vyšší - řízení činnosti, projektování...
6
8%
 
Celkem hlasů: 78

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 19.6.2007 20:41

Dushman_8252 píše:zapomel sem dat otazku :D sorryte potrebuju

Rz = ?
I = ?

dekuju :)
Teda nezlob se na mě, ale zkus občas trochu zapojit hlavu... Co myslíš, že je asi napsáno na posledním řádku těch mých výpočtů:
=====================
R2= 3,33333 ohm = Rz
I2= 4,8 A = I
=====================

Možná jsem to teda měl ještě dvakrát podtrhnout, projistotu...

(Nemáš tu napsaný věk, ale odhaduju tě na konec základky/začátek střední... Pokud jsi nějak výrazně mladší, tak se omlouvám)

Uživatelský avatar
Dushman_8252
Uživatel
Příspěvky: 78
Registrován: 28.1.2007 14:58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dushman_8252 » 19.6.2007 20:12

zapomel sem dat otazku :D sorryte potrebuju

Rz = ?
I = ?

dekuju :)

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

OT

Příspěvek od Oskar » 19.6.2007 20:06

Dushman_8252 píše:Mooooc ti dekuju za help moc .. diky :-) jinak kde je to forum ???? teda tema ? :)
Už jsi ve správném tématu, tak snad víš.

Tímto děkuji moderátorům za vytrvalou snahu udržovat toto fórum v přehledném stavu :D

Uživatelský avatar
Dushman_8252
Uživatel
Příspěvky: 78
Registrován: 28.1.2007 14:58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dushman_8252 » 19.6.2007 19:57

Oskar píše:Tak zaprvé nechápu, proč zakládáš nové téma, když tu podobné téma máme...

Je to soustava dvou rovnic - lepší než X a Y je použít elektrické proměnné:

Kód: Vybrat vše

R*I = 16
(R+2) * (I-1,8) =16
------------------------
RI - 1,8R + 2I - 3,6 = 16 <= I= 16/R

16 - 1,8R + 32*(1/R) -19,6 =0 | * R
-1,8*R^2 -3,6*R + 32 =0 < kvadraticka rovnice

D=243,36

R1= -5,3ohm
R2= 3,33333ohm => I2=4,8 A
PS: Je to teda víc matika, než elektrotechnika...
Mooooc ti dekuju za help moc .. diky :-) jinak kde je to forum ???? teda tema ? :)

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 19.6.2007 19:06

Tak zaprvé nechápu, proč zakládáš nové téma, když tu podobné téma máme...

Je to soustava dvou rovnic - lepší než X a Y je použít elektrické proměnné:

Kód: Vybrat vše

R*I = 16
(R+2) * (I-1,8) =16
------------------------
RI - 1,8R + 2I - 3,6 = 16 <= I= 16/R

16 - 1,8R + 32*(1/R) -19,6 =0 | * R
-1,8*R^2 -3,6*R + 32 =0 < kvadraticka rovnice

D=243,36

R1= -5,3ohm
R2= 3,33333ohm => I2=4,8 A
PS: Je to teda víc matika, než elektrotechnika...

Uživatelský avatar
Dushman_8252
Uživatel
Příspěvky: 78
Registrován: 28.1.2007 14:58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dushman_8252 » 19.6.2007 18:25

jinak vychazi mi rovnice asi takhle:

x= 16/y
x+2=16/y-1

ty lomitka sou zlomky ..

Uživatelský avatar
Dushman_8252
Uživatel
Příspěvky: 78
Registrován: 28.1.2007 14:58
Kontaktovat uživatele:

Prosím pomoct - elektrotechnika

Příspěvek od Dushman_8252 » 19.6.2007 18:23

Custe potreboval bych prosim pomoct s jednim prikladem z elektrotechniky: Zde je zadani co sem dostal ..

Rz bylo Uz = 16V

Zvýšíme Rz o 2 ohmy, klesne proud o 1,8 A. Dekuju predem, pls potrebuju i reseni jesi chcete tak se nejak odvdecim . . . Dikes moc .. :oops: :oops:

Uživatelský avatar
demon
Uživatel
Příspěvky: 5994
Registrován: 08.4.2006 16:32
Bydliště: Všude dobře, tak co doma...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od demon » 13.6.2007 6:21

Oskar píše:To byste nevěřili, jak drahé jsou i tak obyčejné věci, jako třeba tlačítka. Skoro se divím, že v rámci megaúspor při výrobě T3R.P nevyndávají tlačítka ze starých šrotů :)
Ale věřili, věř tomu...
Tlačítka nejsou ani zdaleka nejdražší drobnosti, co se na tramvaji používají.
A i ze starých šrotů se vyndavají.
A že by nějaké z nich vydrželo desetiletí bych přirovnal k zázraku...

Uživatelský avatar
pawel
Uživatel
Příspěvky: 2330
Registrován: 15.7.2004 23:10
Bydliště: M22 / U8

Příspěvek od pawel » 13.6.2007 2:04

jenže tlačítka se prostě nekupují/nevyrábí v množství jako rohlíky nebo ponožky. a navíc jim nestačí vydržet hodiny, dny nebo měsíce, ale musí spolehlivě fungovat desetiletí.. proto mě ta cena moc neudivuje.

Uživatelský avatar
Karotka
Uživatel
Příspěvky: 1180
Registrován: 09.2.2005 20:59
Bydliště: Příští zastávka je na zmámení.

Příspěvek od Karotka » 12.6.2007 23:58

Zřejmě veškeré vybavení musí mít nějaký atest od EUUUU. Podpis úředníka je někdy děsně drahej :roll:

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 12.6.2007 23:20

To byste nevěřili, jak drahé jsou i tak obyčejné věci, jako třeba tlačítka. Dnes jsem kupoval prosvětlovací tlačítko. Donesli mi výrobek firmy Schneider Electric, to je ten, co je třeba v T3R.P.

Je to taková skvělá skládačka, něco jako LEGO pro dospělé. Každá kostička je ale pěkně drahá. Tak třeba:
- Ovládací hlavice (jenom ten plastový knoflík) 102Kč
- Spínací kontakt 48 Kč
- LED signálka 198 Kč

Tak a teď si spočtěte, kolik takových tlačítek na panelu v tramvaji je. Skoro se divím, že v rámci megaúspor při výrobě T3R.P nevyndávají tlačítka ze starých šrotů :)

Uživatelský avatar
Oskar
Uživatel
Příspěvky: 1212
Registrován: 10.6.2006 11:17
Bydliště: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: Odpojovače

Příspěvek od Oskar » 24.5.2007 21:37

7080 píše:Odpojovač je odpojovač a kontakt trolej-pantograf je kontakt. Není možné tohle směšovat dohromady. To je jako porovnávat hrušky s jabkama a tvrdit, že když to roste na stromě, tak je to oboje stejné.
No jasněm já to dal do souvislosti proto, že stahování pantografu může být jediná záchrana, když dojde k lehkému zkratu mezi trolejí a zemí ještě před LS. Proto bych spíš čekal, že pro lehké zkraty tam místo OTZ bude odpínač trolej-zem a bylo by... V případě kouře z podvozku by řidič otočením páky vůz odpojil... Tak by to asi bylo lepší.

Uživatelský avatar
7080
Uživatel
Příspěvky: 1079
Registrován: 02.12.2005 13:40
Bydliště: V kopci mezi M 135 a M 22

Re: Odpojovače

Příspěvek od 7080 » 24.5.2007 20:56

Oskar píše:Abych to tu trochu oživil:

Odpojovač (Disconnect Switch) je spínač bez prostředků pro zhášení oblouků. Používá se hlavně pro viditelné rozpojení obvodu a bývá kombinován s uzemňovačem.

Tak a teď mi řekněte, co je podle těchto definic kontakt pantograf - trolej. Podle mě je to jasný odpojovač...
Odpojovač je odpojovač a kontakt trolej-pantograf je kontakt. Není možné tohle směšovat dohromady. To je jako porovnávat hrušky s jabkama a tvrdit, že když to roste na stromě, tak je to oboje stejné.

Quetzalcoatl
Uživatel
Příspěvky: 407
Registrován: 23.6.2006 15:23
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 24.5.2007 20:42

2217 píše:TAk jak tjo tady čtu, máme v autě asi taky nějakou drobnou závadu: POkaždé, když se dotknu předních dveří u spolujezdce a ty jsou otevřené a já stojíím na zemi, tak dostanu šlupku. A ne malou. Docela to bolí. To tedy znamená, že je tam zavlečeno jakési napětí, jako v případě Admirakových dveří?
Jestli to kopne jenom jednou, tak to bude s největší pravděpodobností statická elektrika. 12V z baterie neprojde (za běžných okolností) kůží a kdyby probíjely VN části obvodu (bez toho, aby se to jinak projevilo) si nedokážu představit.

Uživatelský avatar
2217
Uživatel
Příspěvky: 746
Registrován: 16.11.2006 23:16
Bydliště: kousíček od Národní Třídy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 2217 » 24.5.2007 20:35

TAk jak tjo tady čtu, máme v autě asi taky nějakou drobnou závadu: POkaždé, když se dotknu předních dveří u spolujezdce a ty jsou otevřené a já stojíím na zemi, tak dostanu šlupku. A ne malou. Docela to bolí. To tedy znamená, že je tam zavlečeno jakési napětí, jako v případě Admirakových dveří?

Zamčeno