Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 22.6.2007 9:43

Teda pánové, vy jste se rozjeli :D

O jednodušším postupu pomocí ovládání zadního panelu na rovině jsem slyšel, u soupravy stačí na chvíli zapnout HP, souhlasím...

Jen jsem jaksi nepochopil, co udělal kolega špatně, když mu prasklo parkovací táhlo, a on dal záchrannou brzdu a vozidlo zaklínoval. Mě teda nenapadá jiná možnost, jak to bezpečně zastavit.

... pokud tedy není řeč jen o táhle, které aretuje pedál v zaparkované poloze - pak by se s tím asi dalo bez větších problémů jet - stejně vídám spoustu řidičů, co parkovací polohu moc nepoužívají :)

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 21.6.2007 22:40

MF píše:Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.
Teda teda, vážený pane... :D Určitě víte, že při jakémkoliv zásahu do poj. skříňky se stejně sundavá panťák, takže pak už je to jedno, ne? :D
Navíc na prvním voze teda zůstane ČB zajištěná, ale druhý vůz odbrzdí a bude mě tlačit = budu kurvit motory vzadu a obložení brzd vpředu. :)))

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 21.6.2007 18:55

MF píše:Proč to dělat jednoduše a bezpečně, když to jde složitě a nebezpečně. Jednou volal pan řidič, že mu prasklo táhlo brzdového pedálu (to parkovací), no a tak na křižovatce horní Palmovka zmáčkul bezpečák, založil kola klíny a vypnul řízení... co k tomu dodat :?: :?:
Co je moc, to je moc. Někteří kolegové opravdu nemyslí hlavou. To bych si nechal opravit cestou. Už se mi stalo, že jsem jel s prasklou pružinou od pedálu jízdy. V klidu jsem dorazil do smyčky vozovna Kobylisy a nechal si to tam od depáků opravit. Žádný stres.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 21.6.2007 18:44

7080 píše:Nebo se sólem na mírném svahu kolega založil klíny a čistil i s lidma. Já bych si to netroufnul, ale jak je vidět tak se taky dá.
Proč to dělat jednoduše a bezpečně, když to jde složitě a nebezpečně. Jednou volal pan řidič, že mu prasklo táhlo brzdového pedálu (to parkovací), no a tak na křižovatce horní Palmovka zmáčkul bezpečák, založil kola klíny a vypnul řízení... co k tomu dodat :?: :?:

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 21.6.2007 18:41

MF píše:Proč tak složitě??? Nebylo by lepší zapnout HP, nebo couvačku - mám -li solo, a když dvojici tak na obou vozech a když zastavíš v oblouku, kde tramvaj stojí i odbržděna, tak můžu vesele čistit při zapnutém řízení a nemusím plácat baterku. Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.
Nebo se sólem na mírném svahu kolega založil klíny a čistil i s lidma. Já bych si to netroufnul, ale jak je vidět tak se taky dá.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 21.6.2007 18:38

[quote="Oskar"][/quote]

Proč tak složitě??? Nebylo by lepší zapnout HP, nebo couvačku - mám -li solo, a když dvojici tak na obou vozech a když zastavíš v oblouku, kde tramvaj stojí i odbržděna, tak můžu vesele čistit při zapnutém řízení a nemusím plácat baterku. Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 21.6.2007 13:58

na T6 žádné "kroutítko" není
je tam pouze přepínač řev/menší řev pro hlášení APEXu, vysílačka se řeší pouze přes APEX (ideální je hlasitost 3 na stupnici 1-5)

na 14T je to kroutítko Hlasitost OIS a to je vysílačka + hlášení APEXu současně - takže řidič to má většinou tak na polovinu a když pustí klimošku a dispečink začne něco hlásit, tak se to pustí naplno

7080
Uživatel

Re: Hlasitost OIS

Příspěvek od 7080 » 21.6.2007 13:32

Oskar píše:Jakým způsobem se nastavuje hlasitost hlášení v tramvaji? U 14T jsem si všimnul kroutíku "Hlasitost OIS", ale nevím, jestli se jedná o hlasitost v salónu nebo u řidiče.

Vůbec mi připadá, že hlášení je ve 14T strašně potichu... A nedávno jsem jel v 9083 a to bylo ještě horší. Dokonce jsem upozornil řidiče a ten mi tvrdil, že se s tím nedá nic dělat, že to tak vyrobili...

Tak jak to je?
Do vozu má hlášení pouze dvě úrovně a to DEN a NOC, kdy NOC je tišší. Bohužel znám kolegy, kteří schválně nastavují noční hlasitost i ve dne, aby jim to prý neřvalo do ucha.
U řidiče je možno regulovat hlasitost (pouze vysílačky) v pěti úroních na APEXu. Na T6, KT a 14T ještě navíc kroutítkem.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Hlasitost OIS

Příspěvek od Oskar » 21.6.2007 13:12

Jakým způsobem se nastavuje hlasitost hlášení v tramvaji? U 14T jsem si všimnul kroutíku "Hlasitost OIS", ale nevím, jestli se jedná o hlasitost v salónu nebo u řidiče.

Vůbec mi připadá, že hlášení je ve 14T strašně potichu... A nedávno jsem jel v 9083 a to bylo ještě horší. Dokonce jsem upozornil řidiče a ten mi tvrdil, že se s tím nedá nic dělat, že to tak vyrobili...

Tak jak to je?

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 21.6.2007 10:37

PvvS píše:To tlacitko tusim premosti jeden stykac ne ? Videl sem ho pouzit na reseni problemu, kterj stykac se nestyka ? Sthl ase pantec, namackl mycak a zatimco jeden slapal na jizdu , ostatni koukali do skrini, jako kdyby tam neco promitali. Nakonec se liny stykadlo naslo a po drobnym poskadleni botou se jelo dal.
Tohle vypadá skoro jako předpisový postup čištění zrychlovače:
* splníte všechny podmínky pro stažení PTG, hned si položte otázku: které to jsou?

* pokud má vůz odpojovač neváhejte a použijte ho

* vyjměte pojistky ČB a bzučáku (aby vůz neodbrzdil a nehoukal, hned si položte otázku: proč? J

* zapněte řízení do polohy 2 jak jste zvyklí, nesmí vás překvapit, že tramvaj bude potichu

* stiskněte tlačítko “mycí rám” a současně sešlápněte jízdu

* sledujte kontrolku ZR, několikrát vyzkoušejte

* vraťte vše do provozního stavu, zavolejte výsledek na dispečink

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 21.6.2007 9:04

Nechť mě někdo doplní či poopraví, tlačítko MR přemosťuje SN (stykač nabíjení). Pro ty co nevědí co to je tak na vysvětlenou: SN má cívku napájenou 600V(pokud je zapnuté řízení samozřejmě). Jeho spínací kontakty spínají obvod dobíjení hnedka někde "za dynamem" motorgenerátoru. To znamená. Pokud je k dispozici 600V, tak je tento stykač sepnut a tramvaj dobíjí. Pokud o 600V přijdeme, nebo se tento stykač porouchá, nebo je prasklá poj. MG, tak odpadne, rozpojí se kontakty a je po dobíjení. Jeho prvořadým úkolem je zabránit při výpadku 600V aby se 24V z baterie nevracelo do dynama. Ještě jen doplním, že stykač má i v klidu sepnuté kontakty a ty spínají bzučák. Takže to je ono známé bzuknutí na sekcích apod., které ale je slyšet dnes již sporadicky - máme dvoulištové PTG a jezdíme rychle :lol:

Dříve se ještě dalo pomocí tlačítka MR jet s otevřenými dveřmi. Umí to snad ještě některá SUčka tuším.

Takže, dá se s trochou nadsázky říct, že toto tlačítko pomůže tramvaji chovat se stejně, jako když je pod proudem - akorát nejede. Všechno spíná, rozpíná... akorát vše je vše napájeno z baterie.

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 20.6.2007 22:26

To tlacitko tusim premosti jeden stykac ne ? Videl sem ho pouzit na reseni problemu, kterj stykac se nestyka ? Sthl ase pantec, namackl mycak a zatimco jeden slapal na jizdu , ostatni koukali do skrini, jako kdyby tam neco promitali. Nakonec se liny stykadlo naslo a po drobnym poskadleni botou se jelo dal.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Kouzelné tlačítko mycí stroj

Příspěvek od Oskar » 20.6.2007 21:34

Quetzalcoatl píše:Takže teoreticky by mohla Kofola jezdit na ten svůj generátor? To by bylo fajn, obout tramvaji pneumatiky a hurá s ní na silnici. :)
Řekl bych, že termín "svářecí agegát" byl použit zcela oprávněně - napětí sice nízké je, ale dodávaný proud bude vééliký. To by ten maličký agregátek nedal :)

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 20.6.2007 21:19

7080 píše:Trolej na Žižkově v myčáku je napájena ze svářecího agregátu, který dodává dostatek proudu.
Takže teoreticky by mohla Kofola jezdit na ten svůj generátor? To by bylo fajn, obout tramvaji pneumatiky a hurá s ní na silnici. :)

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 20.6.2007 20:28

MF píše:Bývalo to okolo 60V. Většinou řidiči s tím stejně neuměli. Bylo nutné v tomto úseku našlápnout aby se vytočil ZR a jet. ZR se zase musel stáhnout než se vjelo pod 600V a to řidiči neuměli. Buď zůstali v myčce, nebo nápálili ZR.
Původní využití tlačítka MS je už pouze v mycím rámu na Žižkově. Oficiálně je v něm 60V, ale špičkové napětí je 90, aby došlo k sepnutí tyristorů. Trolej na Žižkově v myčáku je napájena ze svářecího agregátu, který dodává dostatek proudu.

Zamčeno