Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 22.6.2007 9:43
Teda pánové, vy jste se rozjeli
O jednodušším postupu pomocí ovládání zadního panelu na rovině jsem slyšel, u soupravy stačí na chvíli zapnout HP, souhlasím...
Jen jsem jaksi nepochopil, co udělal kolega špatně, když mu prasklo parkovací táhlo, a on dal záchrannou brzdu a vozidlo zaklínoval. Mě teda nenapadá jiná možnost, jak to bezpečně zastavit.
... pokud tedy není řeč jen o táhle, které aretuje pedál v zaparkované poloze - pak by se s tím asi dalo bez větších problémů jet - stejně vídám spoustu řidičů, co parkovací polohu moc nepoužívají

-
I.am.good
Příspěvek
od I.am.good » 21.6.2007 22:40
MF píše:Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.
Teda teda, vážený pane...

Určitě víte, že při jakémkoliv zásahu do poj. skříňky se stejně sundavá panťák, takže pak už je to jedno, ne?

Navíc na prvním voze teda zůstane ČB zajištěná, ale druhý vůz odbrzdí a bude mě tlačit = budu kurvit motory vzadu a obložení brzd vpředu.

))
-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 21.6.2007 18:55
MF píše:Proč to dělat jednoduše a bezpečně, když to jde složitě a nebezpečně. Jednou volal pan řidič, že mu prasklo táhlo brzdového pedálu (to parkovací), no a tak na křižovatce horní Palmovka zmáčkul bezpečák, založil kola klíny a vypnul řízení... co k tomu dodat

Co je moc, to je moc. Někteří kolegové opravdu nemyslí hlavou. To bych si nechal opravit cestou. Už se mi stalo, že jsem jel s prasklou pružinou od pedálu jízdy. V klidu jsem dorazil do smyčky vozovna Kobylisy a nechal si to tam od depáků opravit. Žádný stres.
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 21.6.2007 18:44
7080 píše:Nebo se sólem na mírném svahu kolega založil klíny a čistil i s lidma. Já bych si to netroufnul, ale jak je vidět tak se taky dá.
Proč to dělat jednoduše a bezpečně, když to jde složitě a nebezpečně. Jednou volal pan řidič, že mu prasklo táhlo brzdového pedálu (to parkovací), no a tak na křižovatce horní Palmovka zmáčkul bezpečák, založil kola klíny a vypnul řízení... co k tomu dodat

-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 21.6.2007 18:41
MF píše:Proč tak složitě??? Nebylo by lepší zapnout HP, nebo couvačku - mám -li solo, a když dvojici tak na obou vozech a když zastavíš v oblouku, kde tramvaj stojí i odbržděna, tak můžu vesele čistit při zapnutém řízení a nemusím plácat baterku. Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.
Nebo se sólem na mírném svahu kolega založil klíny a čistil i s lidma. Já bych si to netroufnul, ale jak je vidět tak se taky dá.
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 21.6.2007 18:38
[quote="Oskar"][/quote]
Proč tak složitě??? Nebylo by lepší zapnout HP, nebo couvačku - mám -li solo, a když dvojici tak na obou vozech a když zastavíš v oblouku, kde tramvaj stojí i odbržděna, tak můžu vesele čistit při zapnutém řízení a nemusím plácat baterku. Když jsi ve svahu, tak vyndam na 1. voze poj. ČB a čistim a čistim.
-
radek31
- Moderátor
Příspěvek
od radek31 » 21.6.2007 13:58
na T6 žádné "kroutítko" není
je tam pouze přepínač řev/menší řev pro hlášení APEXu, vysílačka se řeší pouze přes APEX (ideální je hlasitost 3 na stupnici 1-5)
na 14T je to kroutítko Hlasitost OIS a to je vysílačka + hlášení APEXu současně - takže řidič to má většinou tak na polovinu a když pustí klimošku a dispečink začne něco hlásit, tak se to pustí naplno
-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 21.6.2007 13:32
Oskar píše:Jakým způsobem se nastavuje hlasitost hlášení v tramvaji? U 14T jsem si všimnul kroutíku "Hlasitost OIS", ale nevím, jestli se jedná o hlasitost v salónu nebo u řidiče.
Vůbec mi připadá, že hlášení je ve 14T strašně potichu... A nedávno jsem jel v 9083 a to bylo ještě horší. Dokonce jsem upozornil řidiče a ten mi tvrdil, že se s tím nedá nic dělat, že to tak vyrobili...
Tak jak to je?
Do vozu má hlášení pouze dvě úrovně a to DEN a NOC, kdy NOC je tišší. Bohužel znám kolegy, kteří schválně nastavují noční hlasitost i ve dne, aby jim to prý neřvalo do ucha.
U řidiče je možno regulovat hlasitost (pouze vysílačky) v pěti úroních na APEXu. Na T6, KT a 14T ještě navíc kroutítkem.
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 21.6.2007 13:12
Jakým způsobem se nastavuje hlasitost hlášení v tramvaji? U 14T jsem si všimnul kroutíku "Hlasitost OIS", ale nevím, jestli se jedná o hlasitost v salónu nebo u řidiče.
Vůbec mi připadá, že hlášení je ve 14T strašně potichu... A nedávno jsem jel v 9083 a to bylo ještě horší. Dokonce jsem upozornil řidiče a ten mi tvrdil, že se s tím nedá nic dělat, že to tak vyrobili...
Tak jak to je?
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 21.6.2007 10:37
PvvS píše:To tlacitko tusim premosti jeden stykac ne ? Videl sem ho pouzit na reseni problemu, kterj stykac se nestyka ? Sthl ase pantec, namackl mycak a zatimco jeden slapal na jizdu , ostatni koukali do skrini, jako kdyby tam neco promitali. Nakonec se liny stykadlo naslo a po drobnym poskadleni botou se jelo dal.
Tohle vypadá skoro jako předpisový postup čištění zrychlovače:
* splníte všechny podmínky pro stažení PTG, hned si položte otázku: které to jsou?
* pokud má vůz odpojovač neváhejte a použijte ho
* vyjměte pojistky ČB a bzučáku (aby vůz neodbrzdil a nehoukal, hned si položte otázku: proč? J
* zapněte řízení do polohy 2 jak jste zvyklí, nesmí vás překvapit, že tramvaj bude potichu
* stiskněte tlačítko “mycí rám” a současně sešlápněte jízdu
* sledujte kontrolku ZR, několikrát vyzkoušejte
* vraťte vše do provozního stavu, zavolejte výsledek na dispečink
-
MF
- Uživatel
Příspěvek
od MF » 21.6.2007 9:04
Nechť mě někdo doplní či poopraví, tlačítko MR přemosťuje SN (stykač nabíjení). Pro ty co nevědí co to je tak na vysvětlenou: SN má cívku napájenou 600V(pokud je zapnuté řízení samozřejmě). Jeho spínací kontakty spínají obvod dobíjení hnedka někde "za dynamem" motorgenerátoru. To znamená. Pokud je k dispozici 600V, tak je tento stykač sepnut a tramvaj dobíjí. Pokud o 600V přijdeme, nebo se tento stykač porouchá, nebo je prasklá poj. MG, tak odpadne, rozpojí se kontakty a je po dobíjení. Jeho prvořadým úkolem je zabránit při výpadku 600V aby se 24V z baterie nevracelo do dynama. Ještě jen doplním, že stykač má i v klidu sepnuté kontakty a ty spínají bzučák. Takže to je ono známé bzuknutí na sekcích apod., které ale je slyšet dnes již sporadicky - máme dvoulištové PTG a jezdíme rychle
Dříve se ještě dalo pomocí tlačítka MR jet s otevřenými dveřmi. Umí to snad ještě některá SUčka tuším.
Takže, dá se s trochou nadsázky říct, že toto tlačítko pomůže tramvaji chovat se stejně, jako když je pod proudem - akorát nejede. Všechno spíná, rozpíná... akorát vše je vše napájeno z baterie.
-
PvvS
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od PvvS » 20.6.2007 22:26
To tlacitko tusim premosti jeden stykac ne ? Videl sem ho pouzit na reseni problemu, kterj stykac se nestyka ? Sthl ase pantec, namackl mycak a zatimco jeden slapal na jizdu , ostatni koukali do skrini, jako kdyby tam neco promitali. Nakonec se liny stykadlo naslo a po drobnym poskadleni botou se jelo dal.
-
Oskar
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Oskar » 20.6.2007 21:34
Quetzalcoatl píše:Takže teoreticky by mohla Kofola jezdit na ten svůj generátor? To by bylo fajn, obout tramvaji pneumatiky a hurá s ní na silnici.

Řekl bych, že termín "svářecí agegát" byl použit zcela oprávněně - napětí sice nízké je, ale dodávaný proud bude vééliký. To by ten maličký agregátek nedal

-
Quetzalcoatl
- Uživatel
-
Kontaktovat uživatele:
Příspěvek
od Quetzalcoatl » 20.6.2007 21:19
7080 píše:Trolej na Žižkově v myčáku je napájena ze svářecího agregátu, který dodává dostatek proudu.
Takže teoreticky by mohla Kofola jezdit na ten svůj generátor? To by bylo fajn, obout tramvaji pneumatiky a hurá s ní na silnici.

-
7080
- Uživatel
Příspěvek
od 7080 » 20.6.2007 20:28
MF píše:Bývalo to okolo 60V. Většinou řidiči s tím stejně neuměli. Bylo nutné v tomto úseku našlápnout aby se vytočil ZR a jet. ZR se zase musel stáhnout než se vjelo pod 600V a to řidiči neuměli. Buď zůstali v myčce, nebo nápálili ZR.
Původní využití tlačítka MS je už pouze v mycím rámu na Žižkově. Oficiálně je v něm 60V, ale špičkové napětí je 90, aby došlo k sepnutí tyristorů. Trolej na Žižkově v myčáku je napájena ze svářecího agregátu, který dodává dostatek proudu.