Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
Tehdy se jednalo o vadný 1.vůz. Nešel na místě zprovoznit a tak se KGX-52 (lehká údržba) rozhodla vozy přepřahnout a proto odkuplovala 2. vůz s tím, že ho dá dopředu. Jenže bylo jaksi zapomenuto 1. vůz zašlapat... no a práskla to tehdy do zánovního RP.
Dále, ono s tím klínováním na Trojské - to je takový sichr. Zrovna nedávno volal řidič vozovny Vokovice, že stojí s 15kou někde na Hadovce a jaksi mu to sjíždí (T3R.PV). Tak dojel k hajzlíku do Podbaby s tím, že tam už mu to nemá kam ujet. Když jsem se pak ptal mistra co stím bylo, tak mi řekl, jo to je roztržená dvojice a ve dvojici se na to nepřišlo a byly tam lehce povolené tři bubny... lehce povolené... No a tak se nedivte, že se mají na Trojaké používat ZB a klíny...
Dále, ono s tím klínováním na Trojské - to je takový sichr. Zrovna nedávno volal řidič vozovny Vokovice, že stojí s 15kou někde na Hadovce a jaksi mu to sjíždí (T3R.PV). Tak dojel k hajzlíku do Podbaby s tím, že tam už mu to nemá kam ujet. Když jsem se pak ptal mistra co stím bylo, tak mi řekl, jo to je roztržená dvojice a ve dvojici se na to nepřišlo a byly tam lehce povolené tři bubny... lehce povolené... No a tak se nedivte, že se mají na Trojaké používat ZB a klíny...
-
I.am.good
Jasně. Klínuje se jen na Trojské, kde by to asi čelisti nemusely bezpečně udržet... Stejně to musí být zábava... Člověku pak určitě zvoní v ušíchMF píše:Oskare, ještě doplním, když stiskneš tl. ZB, tak krom magnetů nastoupí i ČB.
Takže až to zastaví, tak vypnu řízení, nebo přetáhnu do 2 a vůz stojí dokud nenašlápneš. Není tedy třeba klínovat
Je řeč o tom pomocném táhle - parkovacím. Samozřejmě není problém ho vyndat a jet dál. A i kdyby se jednalo třeba o pružinu pedálů, no tak vyndám z lékárničky nějaký ten fáč, nebo ještě lépe gumové škrtidlo a uvážu ho kolem madla a jedu bez problému dál.Oskar píše:Teda pánové, vy jste se rozjeli![]()
O jednodušším postupu pomocí ovládání zadního panelu na rovině jsem slyšel, u soupravy stačí na chvíli zapnout HP, souhlasím...
Jen jsem jaksi nepochopil, co udělal kolega špatně, když mu prasklo parkovací táhlo, a on dal záchrannou brzdu a vozidlo zaklínoval. Mě teda nenapadá jiná možnost, jak to bezpečně zastavit.
... pokud tedy není řeč jen o táhle, které aretuje pedál v zaparkované poloze - pak by se s tím asi dalo bez větších problémů jet - stejně vídám spoustu řidičů, co parkovací polohu moc nepoužívají
Jo a při hrkání přes křižovatku (což byl tento případ), tak zastavím vypnutím řízení a né ZB.
To, že si dlouho HP nezapínal je spíš díky Tvé dobré noze a ne depem...7080 píše:Vyzkoušej, mě se stalo, že v 50 s HP na prvním voze stále zrychlovač svítil, takže se nevytočil.
Elektronické relé mám rád, protože se s ním brzdí téměř jak s tyristorkou, ale tahle jeho vlastnost mi vadí. Na druhou stranu jsem už hodně dlouho neměl důvod zapínat HP. Budiž to ke cti našemu depu
Možná si zrychlovač nečistil proto, že byl kousnutý a osmička stála seknutá na v místě, kde kontrolka ZR svítí, nebo si měl v háji piloťák. Ale při zapnutém HP by se měl ZR stále masírovat. Až budu mít někdy ZR, tak to zkusím.
K tomu čistění na soupravě. Zřejmě můj příspěvek byl špatně pochopen. Ty HP, nebo couvačky zapnu pochopitelně na obou vozech a pokud budu ve svahu, tak vyndám poj. ČB na 1. voze (první vůz ten druhý udrží).
Pane Goode, vy víte, že já jsem člověk předpisy dodržující, ale v předpise o výměně pojistek je psáno, že PTG musí být stažen, OTZ uzeměn při výměně pojistek - to je pravda, ale jsme u DP a tak si hrajeme na slovíčkaření, já pojistky neměním, ale vyndavám a vracím tam ty samé

K tomu čistění na soupravě. Zřejmě můj příspěvek byl špatně pochopen. Ty HP, nebo couvačky zapnu pochopitelně na obou vozech a pokud budu ve svahu, tak vyndám poj. ČB na 1. voze (první vůz ten druhý udrží).
Pane Goode, vy víte, že já jsem člověk předpisy dodržující, ale v předpise o výměně pojistek je psáno, že PTG musí být stažen, OTZ uzeměn při výměně pojistek - to je pravda, ale jsme u DP a tak si hrajeme na slovíčkaření, já pojistky neměním, ale vyndavám a vracím tam ty samé
Vyzkoušej, mě se stalo, že v 50 s HP na prvním voze stále zrychlovač svítil, takže se nevytočil.I.am.good píše:To se mi nezdá, ale pravda je, že jsem to nezkoušel. Dobrej tip na vyzkoušení, hned v pondělí jdu na to.
Elektronické relé mám rád, protože se s ním brzdí téměř jak s tyristorkou, ale tahle jeho vlastnost mi vadí. Na druhou stranu jsem už hodně dlouho neměl důvod zapínat HP. Budiž to ke cti našemu depu
-
I.am.good
To se mi nezdá, ale pravda je, že jsem to nezkoušel. Dobrej tip na vyzkoušení, hned v pondělí jdu na to.7080 píše:Problém je, že ono masírování zrychlovače přes HP už nefunguje jak má. Elektronické omezovací relé na voze se zapnutým havarijním pojezdem totiž nechává zrychlovač v klidu a nevytáčího, takže nečistíš.
-
I.am.good
Právě, že nejspíš o tom řeč je a tím pádem je to vše úplně v pořádku, akorát by ten řidič měl po dobu stání držet pořád nohou brzdu (jako v autě). I to samozřejmě nemusí, neboť to drží zabrždené samo, ale pak nesvítí brzdová světla a může to mást ostatní řidiče. Prostě tahle závada je taková kategorie 1 - naprosto neškodné závady.Oskar píše: Jen jsem jaksi nepochopil, co udělal kolega špatně, když mu prasklo parkovací táhlo, a on dal záchrannou brzdu a vozidlo zaklínoval. Mě teda nenapadá jiná možnost, jak to bezpečně zastavit.
... pokud tedy není řeč jen o táhle, které aretuje pedál v zaparkované poloze
Problém je, že ono masírování zrychlovače přes HP už nefunguje jak má. Elektronické omezovací relé na voze se zapnutým havarijním pojezdem totiž nechává zrychlovač v klidu a nevytáčího, takže nečistíš.Oskar píše:Teda pánové, vy jste se rozjeli![]()
O jednodušším postupu pomocí ovládání zadního panelu na rovině jsem slyšel, u soupravy stačí na chvíli zapnout HP, souhlasím...
Jen jsem jaksi nepochopil, co udělal kolega špatně, když mu prasklo parkovací táhlo, a on dal záchrannou brzdu a vozidlo zaklínoval. Mě teda nenapadá jiná možnost, jak to bezpečně zastavit.
... pokud tedy není řeč jen o táhle, které aretuje pedál v zaparkované poloze - pak by se s tím asi dalo bez větších problémů jet - stejně vídám spoustu řidičů, co parkovací polohu moc nepoužívají
Jinak to táhlo bylo míněno to aretovací, takže proto si klepeme na čelo. Bez ně opravdu není problém jet, když jak píšeš spousta řidičů neví co to parkování je. Bohužel.