Orientační a informační systémy

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 15.8.2007 10:21

Absolut píše:Řešení Malostranská je hlavně nevýhodné vázaností na DORIS a neschopností něco si dopočítat. Chytřejší jsou jen Ropidí panely, například v Jesenici, Strančicích a Českém Brodě. Tam je přenos polohy z GPS ve vozidle.
Obávám se, že v souvislosti s optimalizací trati 221 Strančickému ROPIDímu panelu odzvonilo. Ještě tam sice jeden visí, ale už asi rok na něm nic nesvítí.

Absolut
Moderátor

Příspěvek od Absolut » 15.8.2007 9:49

Řešení Malostranská je hlavně nevýhodné vázaností na DORIS a neschopností něco si dopočítat. Chytřejší jsou jen Ropidí panely, například v Jesenici, Strančicích a Českém Brodě. Tam je přenos polohy z GPS ve vozidle.

bokša
Uživatel

Re: LED panely

Příspěvek od bokša » 15.8.2007 9:37

Quetzalcoatl píše:Příjemné by bylo, kdyby se k významným zastávkám, jako právě u křižovatek, u metra, prostě všude tam, kde jezdí mnoho linek do různých směrů, dávaly LED panely jako jsou na Malostranské. Když to může být na Hlubočepích, tak to může být skoro všude. :!:
Jak už jsem jednou zmiňoval, dle nedávné DP stránky v metroplátku "se připravuje významné rozšíření této novinky do konce roku" - ale od té doby ticho po pěšině...

A řešení á la Malostranská mi nepřijde ideální, protože to není vidět z celé zastávky, ale musí se "do budky"

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 15.8.2007 8:55

No já chovám názor, že když už to do takové podoby vyvinuli, tak proč se s tím nepochlubit veřejně. Náklady na takové zveřejnění odhaduji maximálně na desítky tisíc Kč.

Vždyť přece na informaci, kde která tramvaj je, není nic tajného.

Teď mě napadla ďábelská myšlenka - udělat si po Praze vlastní síť přijímačů radiovýhybek a pakliže TRAMVYS vysílá i číslo vozu, dal by se pomocí toho postavit vlastní Doris :D nezávisle na DPP.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 14.8.2007 23:18

Jééééžiš. Tak očesat. To už ted nevidí ani výpravčí na vozovnách jméno řidiče. Tam to snad už víc ani nejde očesat. Ty bohůžel nemají ani tu položku kde vidíš co se zrovna na sála řeší za problém (čas nahlášení,problém,později čas ukončení) Automaticky když se ti tam rozbliká MU!! tak by už věděli že to je třeba nehoda s IAD a že je to jejich pořadí a že bude potřeba tedy nový vlak a tak by už mohl výpravčí poslat zálohu do haly pro vůz.

Ono také ČD mají na dané lince mezi spojema třeba interval 2 hodiny. Ale v praze kde máš interval 8 minut. No přijde mi to trošku už hodně velký luxus pro cestujicí. A nevím kolik z cestujicích ČD ví že tato možnost zjistit polohu vlaku je. A už vůbec že existuje mapa na které se dají rychlíky,spešnáky,IC,SP Pendolíno pozorovat na internetu kde jsou.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Online Doris

Příspěvek od Oskar » 14.8.2007 22:41

Když už jsme u toho, já bych spíš ocenil jinou věc. Když můžou mít ČD veřejně online polohu vlaku, proč nemůže mít DPP veřejně doris?

Stačilo by ten stávající trochu očesat, aby neukazoval jméno řidiče a tak, ale jenom mapu tratě dané linky s kostičkami od jednotlivých pořadí (Ty kostičky bych projistotu nechal jednobarevné). Myslím, že by to řada lidí ocenila - bylo by vidět, kde je jaká zácpa a tak...

Podobné mapky by mohl ukazovat i ZIS - tam by se ještě hodilo, aby ukazoval všechny linky současně v jedné mapě - to myslím doris neumí.

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 14.8.2007 22:37

Či až se začne více využívat GPS antény na tramvajích. Tak se budou moci klidně zrušit infra majáky a začít kontrolovat pouze pomocí GPS systému. Ale to je vyhlídka budoucnosti. Ted zatim stačí aby když se člověk chce kouknout na jizdní řád tak aby nemusel oblejzat zastávkovej sloupek a měl vše hned po ruce.

MF
Uživatel

Re: LED panely

Příspěvek od MF » 14.8.2007 21:48

Quetzalcoatl píše:Příjemné by bylo, kdyby se k významným zastávkám, jako právě u křižovatek, u metra, prostě všude tam, kde jezdí mnoho linek do různých směrů, dávaly LED panely jako jsou na Malostranské. Když to může být na Hlubočepích, tak to může být skoro všude. :!:
Problém je v tom, že v centru, kde jsou tramvaje blokovány IAD panel nebude dávat přesnou informaci. Jedná se o to, že panel komunikuje se systémem DORIS tak, že podle odhlášených zastávek ve spolupráci s průjezdy majáky ircom se přenáší čas příjezdu na zastávku se ZIS (zastávkový informační systém). Takže příklad: pokud by byl ZIS v zastávce Národní divadlo směr Národní třída, tak třeba 18ku by to zobrazovalo dobře o víkendu, kdy není tolik aut a Praha je relativně průjezdná. Takže při odhlášení zastávky, popř. projetí ircomu v zastávce Staroměstská se u ND na ZISu zobrazí, že 18ka přijede za cirka 3minuty. Pak se naše 18ka bude probojovávat k zastávce Karlovy lázně pět minut a stále na ZISu budou oné 3 minuty. Po odhlášení Karlových lázní, či projetí kolem ircomu se čas srovná a ukáže že 18ka přijede za 1 minutu. Další 4 minuty se bude k ND probojovávat. Takže z tohoto příkladu je myslím zřetelné, že opravdu přesně je možné ZIS používat zejména na samostatných tratích. Časem, s využitím majáků ircom určených pro měření rychlosti (a že jich přibyde) by bylo možné informace na ZISu častěji aktualizovat. Zkrátka čím víc na trase majáků, tak tím přesnější info na ZISu.

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

LED panely

Příspěvek od Quetzalcoatl » 14.8.2007 20:25

Příjemné by bylo, kdyby se k významným zastávkám, jako právě u křižovatek, u metra, prostě všude tam, kde jezdí mnoho linek do různých směrů, dávaly LED panely jako jsou na Malostranské. Když to může být na Hlubočepích, tak to může být skoro všude. :!:

Tom
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom » 14.8.2007 19:55

divim se že před křižovatky nezakoupily ještě nějaký lepší informační systém... nahoru za plexisklo třeba LCD panel... a může se to měnit podle potřeby... investice v dnešní době zas až tak vysoká nebude...
už je čas aby se to ubíralo tímto směrem...

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Šipky

Příspěvek od Quetzalcoatl » 14.8.2007 19:25

Ale ono nejde o to, že je tam papír, i když to není ideální -- čitelnost, při sebemenší změně se mění všechno. Co mě štve je, že při jednom výjezdu se nespravily oba sloupky. Takže nejspíš vyjedou ještě jednou. To stojí prachy. Nebo vyjedou, když výluka Štefánikova skončí. To je pozdě. Nebo to neporaví vůbec. To je nejhorší. Naštěstí jednou to opravit musí. :?

jara
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jara » 14.8.2007 18:58

No ono všude kde byl problém tak se udělal tento nový typ zastávkového sloupku. Hold asi je levnější strčit tam papír než to přelepit. DP asi má nové papírny a tiskárnu tak se musí předvést

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Šipky

Příspěvek od Quetzalcoatl » 14.8.2007 18:02

Předminulý pátek jsem podal stížnost, že na Štrossu chybí šipky na označnících [konkrétně od Veletržní a Kamenické (ve směru od Vltavské a NKJ šipky byly v plném počtu!)]. Milé bylo, že mi hned v pondělí odepsali, že to budou řešit. Dneska jsem tam byl opět, šel jsem se podívat, jak to pořešili. Velice mě překvapili, čekal bych, že se na to vykašlou, nebo že to bude v pohodě. Ale tohle...

OBR. 1:
Na obrázku byly označníky zastávek bez nalepených rozlišení směru.
Komentář: Od Kamenické tu není NIC! Když už dělali výjezd, tak snad mohli udělat oba sloupky. Tohle je nová metoda šetření?

OBR. 2:
Na obrázku byly označníky zastávek s celopapírovými rozlišovači.
Komentář: Od Veletržní se korektně objevil papír. Lepší než nic, ale mohli by bloky linek jedoucích stejným směrem oddělovat čarou, takhle to vypadá, že 53 jede doleva i doprava.
Naposledy upravil(a) Quetzalcoatl dne 05.2.2009 23:08, celkem upraveno 1 x.

Quetzalcoatl
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quetzalcoatl » 02.8.2007 16:23

JaHu píše:Linky 133 a 207 tam tu šipku podle mě nemají...
Nemají a je to pravděpodobně proto, že trasy byly změněny, ale žádné zastávky neubyly, právě naopak. Nikomu to není na škodu a takhle je to lepší. (Kdyby tak ty trasy nechali i po výluce Štefánikova, takhle skvělé spojení Žižkova s centrem tu už asi nikdy nebude... [-o< )

Káem
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Káem » 02.8.2007 15:36

Na tom levoboku ve Varech je to taková milá zbytečnost, ale občas jsem se vrhnul pod kola aut, když jsem přebíhal kvůli tomu vozovku :-)
Upřímně řečeno, dovedete si představit, že by třeba 160 nebo 8 jezdila rok s výlukovou šipkou, když to je stav, kterej každej bere za normální? Dovedeno do důsledků, tak by byly období, kdy by všechny tramvaje jezdily se šipkou (mimo 2) a někdo by přišel s návrhem aby bylo zvýrazněno, že linka jede po pravidelné trase. Asi by se té šipky mělo užívat jen v nějakých krátkodobých případech, třeba na JŘ nezaznamenatelných a pod... Nebo jako symbol NAD.

Odpovědět