Jo to věřím. Ono si myslím, že díky Tetře se ještě objem dat zvýšil. To bylo myšleno asi tak jako bych napsal bude to až bude celá praha pokryta pouze nízkopodlažníma tramvajema.MF píše:S tím využitím GPS moc nepočítej, protože momentálně je doris mnohem mnohem přesnější. Dle dosavadních zjištění by musela být nad Prahou skoro extra družice a to vážně nepřeháním.
Orientační a informační systémy
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Ptal jsem se zrovinka na tu Jesenici a tam je dle vedoucího odd. řídící systémy jen předpoklad JŘ. Pochybuji, že šrotobusy ex. ČSAD Vršovice mají GPS. Možná jinde ano, ale tady dosti pochybuji!Absolut píše:Řešení Malostranská je hlavně nevýhodné vázaností na DORIS a neschopností něco si dopočítat. Chytřejší jsou jen Ropidí panely, například v Jesenici, Strančicích a Českém Brodě. Tam je přenos polohy z GPS ve vozidle.
Doris rozhodně není určen pro veřejnost. Těžko by si vysvětloval cestujícímu visící pořadí třeba linky 26 na Olšanech, kdy řidič čerpá přestávku, protože předtím stál hodinu před strženou trolejí s nohama na panelu a tak si potom musí odpočinout - ano i takové případy DP zaměstnává. Myslím však, že už je, nebo má být k dispozici na info střediscích odkuk mapy - té, co je na vozovnách, ale asi trochu upravené.Oskar píše:No já chovám názor, že když už to do takové podoby vyvinuli, tak proč se s tím nepochlubit veřejně. Náklady na takové zveřejnění odhaduji maximálně na desítky tisíc Kč.
Vždyť přece na informaci, kde která tramvaj je, není nic tajného.
Teď mě napadla ďábelská myšlenka - udělat si po Praze vlastní síť přijímačů radiovýhybek a pakliže TRAMVYS vysílá i číslo vozu, dal by se pomocí toho postavit vlastní Dorisnezávisle na DPP.
S tím využitím GPS moc nepočítej, protože momentálně je doris mnohem mnohem přesnější. Dle dosavadních zjištění by musela být nad Prahou skoro extra družice a to vážně nepřeháním.jara píše:Či až se začne více využívat GPS antény na tramvajích. Tak se budou moci klidně zrušit infra majáky a začít kontrolovat pouze pomocí GPS systému. Ale to je vyhlídka budoucnosti. Ted zatim stačí aby když se člověk chce kouknout na jizdní řád tak aby nemusel oblejzat zastávkovej sloupek a měl vše hned po ruce.
Inspirace z Berlína:
http://www.fahrinfo-berlin.de/Stadtplan/index
(zapněte si zobrazování stanic - šedé "háčko" vpravo pod zoomem. Následně je možné pro každou zobrazenou zastávku zobrazit (mj.)odjezdy v reálném čase (Ist-Abfahrtszeiten))
A když už jsme u toho Berlína - něco takového by DP mohl dát taky na web:
http://www.bvg.de/index.php/de/Bvg/Index/folder/552
http://www.fahrinfo-berlin.de/Stadtplan/index
(zapněte si zobrazování stanic - šedé "háčko" vpravo pod zoomem. Následně je možné pro každou zobrazenou zastávku zobrazit (mj.)odjezdy v reálném čase (Ist-Abfahrtszeiten))
A když už jsme u toho Berlína - něco takového by DP mohl dát taky na web:
http://www.bvg.de/index.php/de/Bvg/Index/folder/552
-
Quetzalcoatl
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Problém s velikostí mapy by se dal vyřešit tím, že by to bylo ve fleši a zoomovací. Anebo Oskar-Dorisova varianta s jednou linkou. Když se to vezme kolem a kolem, tak i Babitron je vlastně zbytečnost. Vlak ti buď přijede, anebo nepřijede.
A zpoždění se dá vyčíst i bez mapy. Na druhou stranu obrázek vypadá lépe než prostá tabulka.
Já vím, že dnes není ideální počasí, ale zkusme se dívat na svět z té lepší stránky.
Kdo nechce, tak ať to nepoužívá.
Absolut: Jenže linky, kde jsou nahuštěné NP vozy nejsou a než je někdo zavede, tak tohle trochu pomůže.
Já vím, že dnes není ideální počasí, ale zkusme se dívat na svět z té lepší stránky.
Absolut: Jenže linky, kde jsou nahuštěné NP vozy nejsou a než je někdo zavede, tak tohle trochu pomůže.
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: Doris pro kaštany
Tak to není ale nic pro vozíčkáře a už vůbec ne pro cestujicího. To využiju ted já když vím že jedu na karlák tak že mi na té 18 pojede souprava 7176+7177. Ale když tam budu stát na té hradčanské a tramvaj nikde tak mi to stejnak nepomůže. A víš jak by ta mapa musela být velká????? Okno linky na dorisu vypadá tak že máš dvě čáry pod sebou, horní je jeden směr spodní druhý. A na té čáře jsou vyznačené hlavní stanice (KB) A po tom se pohybují ty kostičky. A je to celkem přehlédné. Docela by mě zajímalo jak by vypadal ten tvůj systém ted když bych si kliknul na trat okolo Tesca na národní.Quetzalcoatl píše:Samozřejmě to má být user-friendly. Představoval bych si to takto: Na pozadí bude schéma sítě s vyznačenými. Mezi zastávkami budou čtverečky. Co čtvereček, to vlak. Nízkopodlažky budou mít ve čtverečku symbol vozíčkáře. Po najetí myši na konkrétní čtvereček se v bublině zobrazí vybraný obsah. Defaultně tam bude čas odhlášení z poslední zastávky. Další volby jsou číslo vozu, čas předpokládaného příjezdu do další zastávky.
-
Quetzalcoatl
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
-
Quetzalcoatl
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Doris pro kaštany
Samozřejmě to má být user-friendly. Představoval bych si to takto: Na pozadí bude schéma sítě s vyznačenými. Mezi zastávkami budou čtverečky. Co čtvereček, to vlak. Nízkopodlažky budou mít ve čtverečku symbol vozíčkáře. Po najetí myši na konkrétní čtvereček se v bublině zobrazí vybraný obsah. Defaultně tam bude čas odhlášení z poslední zastávky. Další volby jsou číslo vozu, čas předpokládaného příjezdu do další zastávky.
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Dobře ted to funguje u tramvají pro řidiče že si mužou najít polohu vlaku. A ono když se ti tam napíše 9090 3/1 Hradcanská 10:35 (Vltavkská 10:20,Palmovka 10:10) Tak nevím kolik lidí by to chápalo. Nebo jak by jsis to představoval???? Tady máš mezi zastávkama jízdní dobu průměr 2 minuty. A u ČD dejme tomu i 10 minut. A to je sakra rozdíl trošku se ti opozdí sms a už máš tramvaj jinde. Nepřijde mi toto pro MHD uplně dobrý krok. Info panely na zastávkách ano. Ale polohu v mobilu na internetu a tak to mi přijde fakt jako zbytečný nadstandart. A jak píše Absolut dokud to nebude přes GPS (moc k tomu už nechybí) tak ty infra majáky nejsou uplně přesný na určení odjezdu z následujicích zastávek. Koukněte se na Hlubočepy tam to první info je z Anděla o zpoždění a pak se potvrdí na Smícháči a stejnak to tam vyhazuje občas pěkné bludyQuetzalcoatl píše:Pro cestující není luxusu nikdy dost. Aby se používání rozšířilo, stačí použít obvyklé metody. Třeba o tisku jízdních řádů taky nevěděli hned všichni.
Veřejný Doris by byla velká výhoda pro vozíčkáře -- NP vozy by byly označené a garance negarance, člověk by věděl kdy mu to přijede. Šotouši by ocenili zobrazení čísla vozu.
Tak ještě je teoretická naděje, neboť provoz BUSů PID se ještě nestabilizoval do normálu. Ale informace o vlacích by tam tak jako tak byla víceméně redundantní, neb o pár metrů vedle je ohromný LCD panel systému IZE-1 od firmy Elektročas.Absolut píše:Aha. A to stavba machrovala, jak oba panely zůstanou po celou dobu koridorizace v provozu a budou zobrazovat mimořádnosti ve vlakové dopravě. Hlavně, že v roce 2003 trvali na kompatibilitě softwaru s plánovaným informačním systémem ČD...
-
Quetzalcoatl
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Pro cestující není luxusu nikdy dost. Aby se používání rozšířilo, stačí použít obvyklé metody. Třeba o tisku jízdních řádů taky nevěděli hned všichni.jara píše:Ono také ČD mají na dané lince mezi spojema třeba interval 2 hodiny. Ale v praze kde máš interval 8 minut. No přijde mi to trošku už hodně velký luxus pro cestujicí. A nevím kolik z cestujicích ČD ví že tato možnost zjistit polohu vlaku je. A už vůbec že existuje mapa na které se dají rychlíky,spešnáky,IC,SP Pendolíno pozorovat na internetu kde jsou.
Veřejný Doris by byla velká výhoda pro vozíčkáře -- NP vozy by byly označené a garance negarance, člověk by věděl kdy mu to přijede. Šotouši by ocenili zobrazení čísla vozu.