Aha, už jsem to asi pochopil... díky zapnutému řízení na druhém voze začne řízení druhého vozu pouštět proud do ovládacích vodičů, které jsou mezi vozy propojeny, a přes zapnuté řízení prvního vozu ten proud projde do napájecí sítě prvního vozu. Takže vlastně dojde k propojení sítí +24V obou vozů.MF píše:Připnutím řízení se protáhne dobíjení na vadný vůz. Není to sice žádná sláva, ale je možná jízda (zní stále bzučák), ale jede se bez MR.
Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)
Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM
Trochu se nám ta diskuze rozmohla, tak se budu snažit trochu upřesnit urřité stavy.
Připnutím řízení se protáhne dobíjení na vadný vůz. Není to sice žádná sláva, ale je možná jízda (zní stále bzučák), ale jede se bez MR.
Při zapnutých řízeních na obou vozech nejde ZB a trvale svítí brzdová světla. ZB lze pro případ nouze aktivovat vypnutím řízení u sebe a stiskem tlačítka ZB.
Při rozhozených reverzech by měl vůz jen odbrzdit, ale většinou se chová každý jinak...
Pro případ toho, že na jednom voze nejde dobíjení (vadné MG), lze připnout řízení (tzv. přetáhnout dobíjení viz výše). Na vadném voze dát HP. Vadný vůz by sice jel a brzdil, ale nebyl by chlazen ZR a motory.
V případě běžícího, ale nedobíjícího MG, nebo prasklé poj. 100A na regulátoru baterie je postup stejný s tím, že HP nedávám, neboť MG chladí.
Pokud takový stav nastane, rovnou říkám řidiči, aby připnul dopředu i reverz, protože ten pomáhá na odjišťování ČB (aby se řidič zbytečně nenaběhal).
Připnutím řízení lze u T3 a T3RP "oživovat mrtvoly". Na voze, kde je pryč baterie, lze připnout řízení a vůz se oživí a funguje normálně. Je však nutné nechat řízení zapnutá, aby se řízení udrželo, protože na první sekci či odskoku PTG by řízení spadlo. Párkrát jsem již takhle odjel.
Připnutím řízení se protáhne dobíjení na vadný vůz. Není to sice žádná sláva, ale je možná jízda (zní stále bzučák), ale jede se bez MR.
Při zapnutých řízeních na obou vozech nejde ZB a trvale svítí brzdová světla. ZB lze pro případ nouze aktivovat vypnutím řízení u sebe a stiskem tlačítka ZB.
Při rozhozených reverzech by měl vůz jen odbrzdit, ale většinou se chová každý jinak...
Pro případ toho, že na jednom voze nejde dobíjení (vadné MG), lze připnout řízení (tzv. přetáhnout dobíjení viz výše). Na vadném voze dát HP. Vadný vůz by sice jel a brzdil, ale nebyl by chlazen ZR a motory.
V případě běžícího, ale nedobíjícího MG, nebo prasklé poj. 100A na regulátoru baterie je postup stejný s tím, že HP nedávám, neboť MG chladí.
Pokud takový stav nastane, rovnou říkám řidiči, aby připnul dopředu i reverz, protože ten pomáhá na odjišťování ČB (aby se řidič zbytečně nenaběhal).
Připnutím řízení lze u T3 a T3RP "oživovat mrtvoly". Na voze, kde je pryč baterie, lze připnout řízení a vůz se oživí a funguje normálně. Je však nutné nechat řízení zapnutá, aby se řízení udrželo, protože na první sekci či odskoku PTG by řízení spadlo. Párkrát jsem již takhle odjel.
-
I.am.good
To bych sice nebyl problém, ale to vážně, schemata jsou duševní majetek DPP a nějaký plánek ČKD bohužel nemám.Oskar píše:Nemohl bys to schéma 24V nějak sehnat? Aspoň soukromě
To právě že ne. Vzhledem k tomu, že jsou spojeny kabelem, tak když dáš reverz na I voze dopředu, tak na obou vozech sepnou reverzy dopředu. A když pujdeš do zadního vozu a tam dáš navíc reverz dozadu, tak na obou vozech sepnou navíc ještě i reverzy dozadu, takže ty tím vyřadíš magnety motorů a nepojede to vůbec.Oskar píše:Takže odhaduju, že jako worst case ze začne jeden vůz rozjíždět vpřed a druhý vzad
Možná dřív nějaké problémy byly, dnes je opět díky úpravám tento stav nezávadný. A detaily fakt neznám, to bych musel konzultovat se schematem.Oskar píše:Když bude na druhém voze se zapnutým řízením pedál brzdy zaparkován, nebude se to tak trochu hádat se zadáváním jízdy a brzdy na prvním voze?
Samozřejmě, že ne, psal jsem pouze stykače. Veškerý proud do brzdičů, kolejovek, dveří apod si jede každý vůz sólo.Oskar píše:doufám, že třeba kolejovky nejsou napájeny z prvního vozu přes kabel. To by asi moc nebrzdilo
Ano, nefunkční Z.B. je jediné, co o tom vím, neboť to je jedna testová otázka NOVI.am.good píše:Při zapnutém řízení na obou vozech se nějak extra nic nebude dít, dokavaď nebudeš chtít zmáčknout záchrannou brzdu. Protože pak s úžasem zjistíš, že můžeš mačkat jak chceš, ale ono to nejde.
Nojo, taková blbá otázka: Jestli jsou zapnutá obě řízení, který vůz je řidicí a který řízený?I.am.good píše:No a u reverzů je to úplně fuk, neboť je na všech vozech již dávno udělána úprava, která přepínač reverzu na voze řízeném vyřazuje z činnosti.
No a kdyby nebyla, tak by se nic nestalo, jen by to nejelo, protože by jsi vyřadil motory z trakčního obvodu.
A další věc (nechtěl bych z toho dělat případ
Ano, to jsem tušil, na druhou stranu doufám, že třeba kolejovky nejsou napájeny z prvního vozu přes kabel. To by asi moc nebrzdiloI.am.good píše:Jinak při tom propojení - samozřejmě, že jsou sítě různě propojeny.
Většina ovládacíh obvodů je napájena z prvního vozu. Např. právě zmíněné reverzy.. Víc toho jmenovat nebudu, neboť tu nemám u sebe schema 24V a nazpaměť to fakt neznám.Ale tuším, že i např. linkáč, jízdní a brzdové stykače, stykače kolejovek atd. Pak taky s určitostí blinkry.
Prostě je to takto zvláštně pomíchané, ale pravda je, že nikde se nesetkávají potenciály obou baterií, buď je ten obvod napájen z vlastní sítě, nebo ze sítě řídícího vozu.
Nemohl bys to schéma 24V nějak sehnat? Aspoň soukromě
-
I.am.good
Při zapnutém řízení na obou vozech se nějak extra nic nebude dít, dokavaď nebudeš chtít zmáčknout záchrannou brzdu. Protože pak s úžasem zjistíš, že můžeš mačkat jak chceš, ale ono to nejde.Oskar píše: Co se stane, když bude zapnuto víc než jedno řízení najednou? A speciálně pokud bude na jednom řízení navolen směr vpřed a na druhém zpět
No a u reverzů je to úplně fuk, neboť je na všech vozech již dávno udělána úprava, která přepínač reverzu na voze řízeném vyřazuje z činnosti.
No a kdyby nebyla, tak by se nic nestalo, jen by to nejelo, protože by jsi vyřadil motory z trakčního obvodu.
Jinak při tom propojení - samozřejmě, že jsou sítě různě propojeny.
Většina ovládacíh obvodů je napájena z prvního vozu. Např. právě zmíněné reverzy.. Víc toho jmenovat nebudu, neboť tu nemám u sebe schema 24V a nazpaměť to fakt neznám.
Je opravdu nutné připínat řízení druhého vozu? Vždyť MG se musí točit vždycky na obou vozech, už kvůli chlazení výzbroje. Nevím, zda se +24V přenáší kabelem mnohočlenného řízení.MF v tématu postřehy z terénu píše:Jedná-li se o závadu MG jednoho vozu v soupravě, tak lze nouzově dojet na připnuté řízení 2. vozu + HP na vadném voze.
Pokud ano, tak:
- oba vozy pracují do společné sítě
- při spojení vozů dojde k propojení baterií (bum)
- výpadek jednoho MG neovlivní funkci
Ale spíš bych řekl, že ne, takže:
- každý vůz má svou nezávislou síť
- pokud přestane fungovat MG na prvním voze, nepůjde zadat jízda (bez myčáku)
- pokud nepůjde MG na druhém voze, asi se nic nestane a 2. vůz pojede dál na baterku (a bez chlazení)
Ták... Co jsem napsal špatně a kde jsem se trefil? Co se stane, když bude zapnuto víc než jedno řízení najednou? A speciálně pokud bude na jednom řízení navolen směr vpřed a na druhém zpět
Odbrzděné brzdiče a vyndanou pojistku ČB hlavně. Co se týká kopce, tak asi bylo počítáno, že by se vyjíždělo i pozpátku.I.am.good píše:Jde to, a kolega MF na to kápnul , přesně odhadl, jakým způsobem.Ale to musí mít ten vůz odbržděné brzdiče a jen po rovině - navíc by to asi dlouho baterky nevydržely.. Na jízdu po normální trati (stoupání, natož Modřany) je to právě kvůli kapacitě baterie nepoužitelné.
Myslím, že právě s ohledem na kapacitu baterie a velkého proudu vedeného v kabelu a přechodových odporech někde "na krokosvorce" se od tohoto záměru zaplaťpánbuh upustilo. Jeden vážený kolega zkoušel popojet z baterie a povedlo se mu to tak, že někde ve velké bedně snad? propojil stykač MG s nějakým nízkonapěťovým a ono to fungovalo...
K napájené ze svářecího trafa - používá v myčáku na Žižkově.
-
I.am.good
Na pojezd bez trolejového napětí bývaly nejlepší rotační svářečky, dávaly tak cca 50V s dostatečným proudem, pokud se pamatuji, tak na rovné koleji to hnulo i s lokomotivou. Pochopitelně u tramvaje je podmínkou použití tlačitka "myčák". Jinak musím potvrdit, že při vypnutém řízení a několikanásobném použití kolejovek napětí baterie prudce klesá
Tomu se mi nechce věřit. I kdyby NiCd akumulátor byl schopen protlačit trakčním obvodem proud 500 A, dodával by výkon 12kW, a na ten by se podle mě 16 tun vážící tramvaj do modřanského kopečka nerozjela. Navíc při kapacitě 100Ah by se nejpozději za 20 minut akumulátor zcela vyčerpal.
Ale hlavně pochybuju o tom, že by ten akumulátor takový proud vůbec dal. NiCd akumulátory mají větší vnitřní odpor, než třeba Pb. Stačí vidět,když spadnou bačkory, jak klesne napětí...
Ale hlavně pochybuju o tom, že by ten akumulátor takový proud vůbec dal. NiCd akumulátory mají větší vnitřní odpor, než třeba Pb. Stačí vidět,když spadnou bačkory, jak klesne napětí...
Bez pantografu to nejde! (?)
Když jsem si prohlédl fotky soupravy bez pantografů, kterou táhnul jeřáb ve fotožurnále, tak jsem si vzpoměl na dobu, kdy se otevíraly Modřany a přemýšlelo se jak dostat odtamtud vozy při dlouhodobém výpadku napájení a nemožnosti nouzového napájení /třeba přepojení sekcí/. Dokonce to tehdy došlo tak daleko, že se přemýšlelo o propojení 24V sítě vozu s trakčním obvodem. Nevím přesně jak to pracovníci TK měli vymyšlené, ale zřejmě od odpojovače baterie by natáhli silnější vodič k pojistkám či odpojovači 600V, a na jeho vstup by přitáhli 24V. Pak mohlo dojít při využití obvodu mycího stroje k jízdě. Chtěl bych to ale vidět! Vždyť to má co dělat, aby to bez napětí odbrzdilo a ještě to na baterii mělo jet!
Nepamatujete si někdo, jak to tenkrát bylo?
Nepamatujete si někdo, jak to tenkrát bylo?
Re: Tága
Tak to musel být nějaký uvědomělý řidičOskar píše:No a proč myslíš, že jsem to sem napsal(>SZ)
Jednou jsem se řidiče odvážil zeptat, ten mě odmítl s tím, že kdyby se mi něco stalo... To mi ubralo na sebevědomí
Jako malý parchant, jsem s kamarádem uloupil tágo řidiči v Braníku. Akorát se vracel z WC a viděl nás. Tak jsme zdrhali na most Inteligence a on nelenil a vyběhl i ty schody nahoru. Normálně mu to tágo stálo za to. No a nedoběhl nás a zase běžel zpátky
No tak v letním období by to jistě spousta řidičů přijala... Řidič by si třeba v KT8N na klimě nastavil příjemných 22 stupňů a nemusel se bát poškození sliznic, neb by za celou směnu nevylezl a "venkovní aktivity" by obstarával tento soukromý výhybkář (třeba játrainzjohny píše:A nechtěl by sis sebou vozit výhybkáře ?? Oskar by to třeba bral, poslal by jsi mu turnus a před vyjetím by jsi vždy "nafasoval" soukromého výhybkáře
No a proč myslíš, že jsem to sem napsalradek31 píše:říká se: líná huba, holé neštěstí
tram-forum je plné řidičů, to je takový problém někomu říct a na konečné si to zkusit?
Jednou jsem se řidiče odvážil zeptat, ten mě odmítl s tím, že kdyby se mi něco stalo... To mi ubralo na sebevědomí