Technologie v tramvaji (výzbroj, dveřní mechanismy atd.)

Archiv starých nebo neaktuálních příspěvků. Příspěvky, které přinášejí informace, jejíchž poselství již bylo naplněno v minulosti.

Moderátoři: DavidD, TRAM-FÓRUM

Zamčeno
I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 15.9.2007 23:48

Oskar píše:Co takhle remanentní magentismus? To by neměl být problém :)
Tak ze školy už jsem dlouho.... :D Ale jestli něco takovýho "učenýho" existuje, tak pak to půjde i bez baterek. :lol:

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 15.9.2007 23:26

I.am.good píše:...ale jak potom chceš nabudit ty magnety MG? :?:
Co takhle remanentní magentismus? To by neměl být problém :)

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 15.9.2007 22:31

MF píše:Vypínač řízení právě zapíná jaksi "na tvrdo". Proto se to dá udělat i při vypnuté baterii (naposledy při prasklé propojce článků baterie).
Tak to jste ale měli zadní vůz, který byl v pořádku, ne? Jinak při vybité baterii se to dá nahodit tak, že se na regulátoru nabíjení propojí určité svorky kvůli nabuzení magnetů MG a ručně se sepne stykač MG v I.skříni. Ale jestli se to dá udělat uplně bez baterie, to nevím, ale jak potom chceš nabudit ty magnety MG? :?:

PvvS
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PvvS » 15.9.2007 21:29

Ale jenom u soupravy ne ? U solo vozu by se jeste musel botou/vhodnym klacikem pripostrcit minimalne hlavni stykac .Jeste me po procteni npada : synchronizovany blikace.. V praze sou na propojeni jenom zasuvky CKD ne ? Pokud by tam byly tusim hartigy (jak v brne), tak blikace chodej kazdej samostatne.
A ta zachranka vypnutim rizeni , by mela spadnout sama ne ?Stejne jako kdyz vypadne kabel ne ? Jestli se nepletu, pak by ridici (tad zadni mel mit nouzovky a predni celisti ne ?

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.9.2007 20:20

Oskar píše:A ještě něco: Půjde vůbec zapnout řízení na voze s odpojenou baterkou a vypnutým MG? Vždyť nějaký ten stykač řízení nebude mít z čeho sepnout...
Vypínač řízení právě zapíná jaksi "na tvrdo". Proto se to dá udělat i při vypnuté baterii (naposledy při prasklé propojce článků baterie).

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.9.2007 20:18

Všem se hrozně omlouvám :!: Jezdím až příští neděli :!: Goode, Oskare máte na mě mobil, tak se domluvíme nějak na odpoledne. Dopoledne se musím věnovat žáčkovi, který neudělal jízdy... Případně potom můžeme zatáhnout a vyzkoušet to na RP.

Nebo jestli budete v sobotu na DOD v HL, tak tam budu s Příborníkem.
Naposledy upravil(a) MF dne 15.9.2007 20:21, celkem upraveno 1 x.

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 15.9.2007 16:50

A ještě něco: Půjde vůbec zapnout řízení na voze s odpojenou baterkou a vypnutým MG? Vždyť nějaký ten stykač řízení nebude mít z čeho sepnout...

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 15.9.2007 16:45

7080 píše:Asi to něco utáhne. Jel jsem s takhle nahozenou soupravou od Balabeky až do Vokovic. Měl jsem závadu na regulátoru dobíjení-nedobíjelo mi to. Po propojení z druhého vozu vylezlo napětí na 22 V a drželo i při odjištění ČB.
Nojo, ale to jsi měl v pořádku svojí baterii, takže tam z druhého vozu možná lezlo jen pár ampérků, rozhodně to netáhlo všechno z druhého vozu.

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 15.9.2007 16:36

I.am.good píše:V neděli jako zítra? Jdu do toho. :) Stav se pro mně na Ohradě a pojedem to někam rozbít. :D

Jinak prostě mi to přijde jako blbost, ono přes zaplý vypinač řízení na druhém voze se ty obvody asi vážně propojí (fakt bych potřeboval schema), ale že by to něco utáhlo, to dost pochybuji... :wink:
Asi to něco utáhne. Jel jsem s takhle nahozenou soupravou od Balabeky až do Vokovic. Měl jsem závadu na regulátoru dobíjení-nedobíjelo mi to. Po propojení z druhého vozu vylezlo napětí na 22 V a drželo i při odjištění ČB.

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 15.9.2007 15:55

MF píše:... jestli máš čas v neděli přes den, tak budu mít 2xT3 na šk. jízdě, můžem pitvat...
V neděli jako zítra? Jdu do toho. :) Stav se pro mně na Ohradě a pojedem to někam rozbít. :D

Jinak prostě mi to přijde jako blbost, ono přes zaplý vypinač řízení na druhém voze se ty obvody asi vážně propojí (fakt bych potřeboval schema), ale že by to něco utáhlo, to dost pochybuji... :wink:

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.9.2007 13:29

Oskar píše:Ale těch drátů je tam 30. Tak když se z celkového počtu bude na přenosu proudu podílet třeba 10 drátů, dává to desetinásobný průřez. Na to by už i kolejovka možná spadla. Námět na vyzkoušení: Na prvním voze odpojit baterku, vyndat pojistku MG a zapnout obě řízení... Následně aktivovat bačkory a sledovat údaje voltmetrů obou vozů :D
Tak to asi nebude, ale k tvému návrhu při použití bačkor, které by se němeli v tomto režimu používat bych ještě přidal měření oteplení kabelu...

Oskar
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Oskar » 15.9.2007 13:18

I.am.good píše:Navíc propojení sítí obou vozů je dle mě naprostá kravina, neboť zásuvky mnohočlenného řízení jsou vykabelovány vodičem 2,5mm2 a ten toho fakt moc nesnese. A provoz vozu (kdyby tam byla v pytli baterka, atd.) by to zcela jistě neutáhlo. Takže nevěřím tomu, že to lze.
Ale těch drátů je tam 30. Tak když se z celkového počtu bude na přenosu proudu podílet třeba 10 drátů, dává to desetinásobný průřez. Na to by už i kolejovka možná spadla. Námět na vyzkoušení: Na prvním voze odpojit baterku, vyndat pojistku MG a zapnout obě řízení... Následně aktivovat bačkory a sledovat údaje voltmetrů obou vozů :D

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.9.2007 12:48

Jde to, zkus to. Nebo jestli máš čas v neděli přes den, tak budu mít 2xT3 na šk. jízdě, můžem pitvat... Ale věř, že minimálně jednou týdně mi takto z trati (na obě řízení+HP) při vadném dobíjení odjíždí souprava.

S tím HP jsem se asi špatně vyjádřil, měl jsem na mysli, že by vůz byl schopen jízdy a brzdy, ale protože není chlazení dává se HP.

Terminologie připnutí je tak nějak zažitá a znamená jen a pouze zapnout řízení či reverz na 2. voze...

I.am.good

Příspěvek od I.am.good » 15.9.2007 12:14

Sice jsem elektrikář, sice dělám už nějakej ten rok na vozech, ale přiznám, že absolutně netuším, co ve vaší terminologii znamená přesně "připnutí". Absolutně si to nějak nedokážu představit. :lol: Navíc propojení sítí obou vozů je dle mě naprostá kravina, neboť zásuvky mnohočlenného řízení jsou vykabelovány vodičem 2,5mm2 a ten toho fakt moc nesnese. A provoz vozu (kdyby tam byla v pytli baterka, atd.) by to zcela jistě neutáhlo. Takže nevěřím tomu, že to lze.
MF píše:Na vadném voze dát HP. Vadný vůz by sice jel a brzdil, ale nebyl by chlazen ZR a motory.
Buďto jsem nepochopil hloubku tvé myšlenky, nebo jsi napsal totální hloupost. Když dáš HP, tak vůz silově pojede a bude brzdit?? To snad ne! Pojede díky tomu, že ho ten druhej bude vléct nebo sunout a brzdit bude při zastavení čelistěma. Ale jinak nic. Takže doufám, že jsem jen tě nepochopil. :D
MF píše:Pokud takový stav nastane, rovnou říkám řidiči, aby připnul dopředu i reverz, protože ten pomáhá na odjišťování ČB (aby se řidič zbytečně nenaběhal).
Tak opět se přiznám, že kdyby jsi mi tohle nařídil, tak fakt netuším, co mám udělat. Absolutně nechápu..@3667

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.9.2007 11:34

Oskar píše:Aha, už jsem to asi pochopil... díky zapnutému řízení na druhém voze začne řízení druhého vozu pouštět proud do ovládacích vodičů, které jsou mezi vozy propojeny, a přes zapnuté řízení prvního vozu ten proud projde do napájecí sítě prvního vozu. Takže vlastně dojde k propojení sítí +24V obou vozů.
Tak nějak to funguje. Sice nám TK říkala, že to není na dlouhou jízdu, jen někam "za roh" ale.... když nemáš pantograf 1. vozu, je lepší jet takto než sunout přes centrum.

Zamčeno