No budou mít nějaké na kontrolách. A ve chvíli kdy nebudou mít vozy tak samozdřejmě spojí asi raději T6ky než sučka.pawel píše:jak koukám, tak SA mají v současnosti 9 nočních pořadí...
T6A5 a T6A5.3
Moderátor: TRAM-FÓRUM
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Re: T6A5 a T6A5.3
jak koukám, tak SA mají v současnosti 9 nočních pořadí...
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Vzhledem k tomu, že vozy jdou hlavně na noční tak na 57 se s nima dá v brzké době počítatpawel píše:wow! doufám, že se něco objeví i na 22
..nebo aspoň 57.
wow! doufám, že se něco objeví i na 22 
..nebo aspoň 57.
..nebo aspoň 57.
Dnes byla do vozovny Strašnice předána 8602 a celkem bude pro začátek asi 14kusů.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No že to ale trvalo pane kolego, děkujem Vám za objasnění.
Každopádně moje víra ve zprovoznění tohoto vozu po našem rozhovoru rapidně poklesla...
Každopádně moje víra ve zprovoznění tohoto vozu po našem rozhovoru rapidně poklesla...
-
I.am.good
Já to tedy vysvětlím tak, jak jsem to pochopil z výkladu chlapa, co tomu dost rozumí:
Obrovský problém toho vozu je, že je celý řízen počítačem přes CAN. Pro zjednodušenou představu (tak to teda asi nebude, ale dejme tomu:) ) si představte normální dveře na T6. Z vnitřního mechanismu jdou různé dráty na ovládací čudlík na panel, do stykačových skříní kvůli blokování atd. A zde to je vyřešené tedy tak, že do dveří přichází pouze napájení 24V a pak nějaký síťový kabel CAN, který je různě rozveden po celém voze a sbíhá se v palubním počítači (jestli to je přímo to na panelu, či to je pouze zobrazovač, to netuším). Ve dveřích je samozřejmě navíc tedy nějaká dekódovací elektronika, která si z různých signálů na CANu umí vybrat ty pro sebe a předá je motorku, bzučáku apod... No a takhle to je v každém větším celku v celém voze, čili veškeré stykačové rámy, celá výzbroj atd.. Tak a teď když se něco pokazí, s čím počítali tvůrci, tak si to elektronika přebere a sdělí to na terminálu. Jenže když se pokazí něco na úrovni komunikační sítě CAN, tak počítač ví prd, co se děje, bo mu nikdo neřekl, jak má reagovat. Takže to většinou zdechne a je to v pytli. Jinak co se týče výzbroje, tak snad je v pohodě, ale tady jde o ten systém ovládání.. A jelikož to zřejmě nemá vlastní diagnostiku a prý k tomu pořádně není dokumentace, tak nikdo netuší, co s tím dělat....
Dovoluji si zopakovat, že to je jen můj výklad, jak jsem to já pochopil.
Obrovský problém toho vozu je, že je celý řízen počítačem přes CAN. Pro zjednodušenou představu (tak to teda asi nebude, ale dejme tomu:) ) si představte normální dveře na T6. Z vnitřního mechanismu jdou různé dráty na ovládací čudlík na panel, do stykačových skříní kvůli blokování atd. A zde to je vyřešené tedy tak, že do dveří přichází pouze napájení 24V a pak nějaký síťový kabel CAN, který je různě rozveden po celém voze a sbíhá se v palubním počítači (jestli to je přímo to na panelu, či to je pouze zobrazovač, to netuším). Ve dveřích je samozřejmě navíc tedy nějaká dekódovací elektronika, která si z různých signálů na CANu umí vybrat ty pro sebe a předá je motorku, bzučáku apod... No a takhle to je v každém větším celku v celém voze, čili veškeré stykačové rámy, celá výzbroj atd.. Tak a teď když se něco pokazí, s čím počítali tvůrci, tak si to elektronika přebere a sdělí to na terminálu. Jenže když se pokazí něco na úrovni komunikační sítě CAN, tak počítač ví prd, co se děje, bo mu nikdo neřekl, jak má reagovat. Takže to většinou zdechne a je to v pytli. Jinak co se týče výzbroje, tak snad je v pohodě, ale tady jde o ten systém ovládání.. A jelikož to zřejmě nemá vlastní diagnostiku a prý k tomu pořádně není dokumentace, tak nikdo netuší, co s tím dělat....
Dovoluji si zopakovat, že to je jen můj výklad, jak jsem to já pochopil.
Ale pánové, to nevíte že vám ten computer psal, že to máte zatáhnout? Zatáhnout ve smyslu školním
Jestli ted ještě pamatujete co to bylo
Ještě že to nepsalo: Kontaktujte výrobce
Ještě že to nepsalo: Kontaktujte výrobce
Přesně tak, vzpomínám si, že vůz napsal něco ve smyslu "porucha - zatáhněte" no a když se zatáhlo, tak se znovu vyvolala nápověda a tam zase "porucha - zatáhněte" a nikdo tomu počítači nevysvětlil, že už jsme doma a že chceme vědět co dáldemon píše: Prostě jen "provoz" nebo "porucha".
Ale je možné, že si to pletu s RT6, přecijen už to nejezdí nějaký ten pátek.
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
No když pan kolega neobjasnil...Štěpán píše:A co na ní je tolik poruchovýho? Vždyť jinde tramvaje s TV14 v pohodě jezdí. To tam má Praha zase nějakou specitalitku?
TV14 prý no problem, ale fakt, že na rozdíl od ostatních vozů s TV14 tady vše jde přes počítač, který údajně ani nemá diagnostiku závad...
Prostě jen "provoz" nebo "porucha".
A co na ní je tolik poruchovýho? Vždyť jinde tramvaje s TV14 v pohodě jezdí. To tam má Praha zase nějakou specitalitku?MF píše:S tímto vozem jsem byl dokonce seznámen a mohl jsem s ním jezdit. Nicméně se tak nikdy nestalo. Akorát popojíždění po VápenceDost jsem se s ním však potrápil když nějakému řidiči kleknul. To se na obrazovce namaloval uzel a ne a ne ho rozmotat
. Většinou stačilo vypnout řízení, počkat a znovu zapnout. Pak to zase jelo
No je to tak. V kurzu na tétři (a možná už i téjedna) se odjakživa studentům kladlo na srdce napřed vůz vypnout a zapnout. U 14T to platí dvojnásobně! A někdy ani to nepomůže...
-
jara
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Tak to je podobné jako 14T když to vyhodí červenou závadu. Nutno odsunout do vozovny. A tramvaj se pouze vypne/zapne (restartuje) a vše funguje a není potřeba nikam sunoutMF píše:S tímto vozem jsem byl dokonce seznámen a mohl jsem s ním jezdit. Nicméně se tak nikdy nestalo. Akorát popojíždění po VápenceDost jsem se s ním však potrápil když nějakému řidiči kleknul. To se na obrazovce namaloval uzel a ne a ne ho rozmotat
S tímto vozem jsem byl dokonce seznámen a mohl jsem s ním jezdit. Nicméně se tak nikdy nestalo. Akorát popojíždění po Vápence
Dost jsem se s ním však potrápil když nějakému řidiči kleknul. To se na obrazovce namaloval uzel a ne a ne ho rozmotat
- demon
- Uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Nevím nakolik si s Prahou rozuměla, ale moc to asi nebylo, když je na tom tak, jak je...2217 píše:No a když je pojízdná, tak proč nejezdí? Je to sice atypka, ale evidentně si s Prahou rozumněla...
Dneska jsem měl zrovna na tohle téma debatu s jedním panem kolegou, tak třeba Vám to odpoledne taky objasní.