T3R.P, T3R.PV (krnovy), T3R.PLF (wany)

Diskuze o všem, co v Praze přepravuje, přepravovalo a přepracovat bude cestující veřejnost...

Moderátor: TRAM-FÓRUM

Odpovědět
MOp
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: T3R.PLF aneb pražské wany

Příspěvek od MOp » 16.2.2008 18:09

Ano, béčka budou přímo z dílen v retrolaku.

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 16.2.2008 18:04

Slyšel o tom, že je pravděpodobně dojde k výrobě "b" vozů k wanám. "B" vozy budou ve stejném laku jako wana, akorát bez retra na čele. Takhle by souprava vypadala alespoň trochu rozumně, než když by dyl každý vůz barevně jiný. Mluvilo se o přelakování potřebného počtu T3R.PV, ale pak zase že je to vyhazování peněz a že tedy rovnou v UD teď při rekonstrukci vozů T3 na T3R.P by dostaly wanový lak...

Nyní je však otázkou jestli DP stihne zavedení souprav legislativně (poučné listy řidičům apod). Vypadá to spíš, že zřejmě dojde dočasně k nasazení KTN na ty G spoje linky 26.

7080
Uživatel

Příspěvek od 7080 » 16.2.2008 17:47

Fořtík píše:Tak mě napadlo - jak technicky složité by bylo vyrobit nějaký přídavný aparát, který by byl schopen předat 600V ss z prvního vozu na druhý? Tedy nemyslím u všech tétrojkových souprav, ale jenom u Wan+RPV. Tím by se odstranil problém s blokováním v celé kolejové síti. Ač nejsem elektrikář, tak myslím, že vyrobit takové spojení by bylo sice obtížné, ale né nereálné. #-o
Technicky složité to určitě není, stačilo by upravit odpojovač a přidat mezivozové stykače, ale byl by velký problém v bezpečnosti. Drážnímu úřadu by se jistě nelíbilo, že máš natažený kabel 600V mezi vozy.
Co by asi bylo akceptovatelné vyměnit stávající spřáhla za spřáhla alá T6, ale je otázka, jestli je tahle nemalá investice potřebná.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 16.2.2008 17:30

Tak mě napadlo - jak technicky složité by bylo vyrobit nějaký přídavný aparát, který by byl schopen předat 600V ss z prvního vozu na druhý? Tedy nemyslím u všech tétrojkových souprav, ale jenom u Wan+RPV. Tím by se odstranil problém s blokováním v celé kolejové síti. Ač nejsem elektrikář, tak myslím, že vyrobit takové spojení by bylo sice obtížné, ale né nereálné. #-o

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.2.2008 20:09

gabuliatko píše:tedy nic proti, ale uprava vyhybek pouze na trati liny 26 je alibismus nejhrubsiho zrna. V pripade jakekoli MO se pak tyto vlaky linky 26 postavi do fronty protoze nebudou moci jet jinudy ? Muze nekdo kvantifikovat o koli vyhybek v siti se jedna, ktere je treba upravit, kdyz je na to 1 mesic cca ?
Nevím jestli to vyplynulo z příspěvků, ale souprava LF+RP může jet kdekoliv. Problém je akorát v tom, že někteří řidiči následných vlaků jsou trochu méně chápaví a mohlo by se stát, že by mohli vjet do naokamžik odblokované výhybky (1. vůz musí mít PTG na odbloku a 2. vůz na přidržovací klapačce PTG současně). S ohledem na to, že rozteč PTG této sv. je delší, tak toto nevychází, dojde k odbloku a po metru a deseti cm opět k zablokování výhybky. Když na stavěcí a blokovací kontak výhybky najede další vlak (jak psal Fořtík) tak by se mohlo stát, že předchozí souprava odblokuje a ta následující se může podhodit 2. vozem. Takže kdyby každý řidič striktně dodržel ustanovení předpisu D 1/2 o tom, že před vjezdem na pracovní trolejový kontakt výhybky je možno vjet pouze když je výhybka odblokována a když už je vlak mimo výhybku, takby se to nemuselo řešit, ale protože i řidiči čas od času pochybí je nutné toto opatření udělat. Já osobně předpokládám, že takovýto vlak bude označen i ze zadu nějakou návěstí, že se jedná o tuto soupravu a dále předpokládám vydání poučného - doplňkového listu k předpisu D1/2 o provozu těchto souprav na neupravených přestavnících (obdobně to bylo i s vozy RT6 s PTG na prostředku - vyšel pokyn).

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 15.2.2008 20:07

gabuliatko píše:tedy nic proti, ale uprava vyhybek pouze na trati liny 26 je alibismus nejhrubsiho zrna. V pripade jakekoli MO se pak tyto vlaky linky 26 postavi do fronty protoze nebudou moci jet jinudy ? Muze nekdo kvantifikovat o koli vyhybek v siti se jedna, ktere je treba upravit, kdyz je na to 1 mesic cca ?
Jedná se o všechny výhybky, kde je u položky "trolejový kontakt" uvedeno "ano":
http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? ... 2006041261

gabuliatko
Uživatel

Příspěvek od gabuliatko » 15.2.2008 19:57

tedy nic proti, ale uprava vyhybek pouze na trati liny 26 je alibismus nejhrubsiho zrna. V pripade jakekoli MO se pak tyto vlaky linky 26 postavi do fronty protoze nebudou moci jet jinudy ? Muze nekdo kvantifikovat o koli vyhybek v siti se jedna, ktere je treba upravit, kdyz je na to 1 mesic cca ?

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.2.2008 19:30

pawel píše:kaštanský dotaz: na 22 wany (doufám) nemohou? (výjezd z letenské na klárov a splítka)
Tak předně je potřeba vysvětlit proč nemohou vozy KT do úseku Malostranská - Újezd. Je to na základě zákazu MHMP. Provoz je možný pouze při MU na základě příkazu provozního dispečinku. Tento zákaz MHMP se vztahuje jen na vozy KT8, resp. i KT-N.

Tím, že DP považuje vozy RT6 a T3R.PLF průjezdním profilem za KT8 (vnitropodniková legislativa), platí zákaz i pro tyto typy i když MHMP jmenovitě zákaz vozům nedal. Je to tedy pakárna. S RT6 sice už nikdo v provozu nepočítá, ale s RPLF není sebemenší problém a tak si myslím, že tento zákaz časem "vystydne" a pak se provoz LF povolí. Potom může nějaký DP-spasitel tvrdit, že provoz povolil a že to je kvůli němu a bude moct dělat důležitého tak, jak je u dnešních "manažerů" zvykem.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 15.2.2008 18:38

MF píše:Dnes však je drtivá většina kontaktů udělaná tak, že již seš za výhybkou dávno a ještě je zablokovaná.
...
S tou T6 a KT by to chtělo vypozorovat jak to vychází. Jistě už v 99 pct jsou ty kontakty posunuty tak, aby si byl za výhybkou.
Jasně, 2xT3 už je dávno někde za rohem a výhybka pořád bliká, protože výhybku odblokovává až PTG druhého vozu, přestože by to mohl být již PTG prvního (i když zde zůstává problém toho druhého odblokování).

Jinak ty vzdálenosti odblokovacích kontaktů - všiml jsem si na dvou konkrétních místech, že při průjezdu vozem KT8 dochází k odblokování výhybky velice krátce (možná až moc krátce) po průjezdu poslední nápravy. A to na Moráni když KT8 odbočuje na Palačák a na Kubánském náměstí, když KT8 odbočuje doprava na Průběžnou.

pawel
Uživatel

Příspěvek od pawel » 15.2.2008 18:11

kaštanský dotaz: na 22 wany (doufám) nemohou? (výjezd z letenské na klárov a splítka)

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.2.2008 17:57

Fořtík píše:Já nevim, nejsem si jistý, jaký smysl má přidržovací klapačka. Jedinou funkci vidím v tom, když přes výhybku pojede souprava 3xT3, 4xT3 atd. Klasické soupravy 2xT3) snad přidržovací kontakt nepotřebují, ne? Proč by souprava 2xT3 nemohla odblokovat už průjezdem 1. pantografu? KT, T6, 14T přece taky nemají druhý PTG?

Jedině mě napadá, že by mohla nastat situace, kdy přes výhybku pojede vlak 2xT3. První vlak přejede přes výhybku a PTG prvního vozu ji odblokuje. Do odblokované výhybky najede druhý vlak a zablokuje ji. Přitom se k odblokovacímu kontaktu blíží PTG druhého vozu, který jí pak znovu (podruhé) odblokuje a v ten moment hrozí nechtěné přestavení výhybky tím druhým vlakem.

Pořádně nám to v kurzu nikdo nevysvětlil (prostě to tam je a basta), tak jenom takhle bádám - chápu tedy smysl přidržovacího kontaktu dobře???
No chápeš to vlastně správně. Současný stav je zřejmě částečně přežitek z doby, kdy býval odblokovací kontakt blíž k výhybce a při průjezdu 1. pantografu přes odblokovací kontakt byl 2. vůz ještě ve výhybce. Dnes však je drtivá většina kontaktů udělaná tak, že již seš za výhybkou dávno a ještě je zablokovaná.
Současný stav tedy vskutku jak píšeš je spíš pro bezpečný průjezd více nez dvouvozových souprav. Teoreticky vlak může mít x vozů a výhybka bude bezpečně zablokována.
Jak jsem se zmínil o tom podhozu soupravy 2T3 na Malostranské, tak ono je možné, že nebyl upadlý kabílek od přidržovací klapačky, ale od blokovací - řidič tedy jel přes stavěcí kontakt výběhem či v brzdě (byla to SU) a než stačil zablokovat přidržovací klapačkou, tak ho jiný řidič podhodil. Ale mám pocit, že to bylo tak, jak jsem psal v předchozím příspěvku. S tou T6 a KT by to chtělo vypozorovat jak to vychází. Jistě už v 99 pct jsou ty kontakty posunuty tak, aby si byl za výhybkou.

Fořtík
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fořtík » 15.2.2008 17:38

Já nevim, nejsem si jistý, jaký smysl má přidržovací klapačka. Jedinou funkci vidím v tom, když přes výhybku pojede souprava 3xT3, 4xT3 atd. Klasické soupravy 2xT3) snad přidržovací kontakt nepotřebují, ne? Proč by souprava 2xT3 nemohla odblokovat už průjezdem 1. pantografu? KT, T6, 14T přece taky nemají druhý PTG?

Jedině mě napadá, že by mohla nastat situace, kdy přes výhybku pojede vlak 2xT3. První vlak přejede přes výhybku a PTG prvního vozu ji odblokuje. Do odblokované výhybky najede druhý vlak a zablokuje ji. Přitom se k odblokovacímu kontaktu blíží PTG druhého vozu, který jí pak znovu (podruhé) odblokuje a v ten moment hrozí nechtěné přestavení výhybky tím druhým vlakem.

Pořádně nám to v kurzu nikdo nevysvětlil (prostě to tam je a basta), tak jenom takhle bádám - chápu tedy smysl přidržovacího kontaktu dobře???

MF
Uživatel

Příspěvek od MF » 15.2.2008 17:11

Přesně tak, odblokuje a po metru jízdy přidržovací klapačka opět zablokuje. Tato skutečnost oné soupravě vskutku nevadí. Jde však o to, aby nějaký bodrý řidič jí nepodhodil - což se nedávno stalo na Malostranské, kdy byl upadlý kabílek k přidržovací klapačce. Řidič následujícího vlaku pouze koukal kdy přestane blikat návěstidlo a jaksi mu nevadilo, že vlak před ním má ještě 2. podvozek 2. vozu před výhybkou a tak to tam pěkně rozházel.

V případě provozu soupravy LF+RP je nutné osadit ještě jednu přidržovací klapačku a nebo jak jsem slyšel, ale neregistroval došlo k prodloužení stávajících klapaček na délku více než 1 metr na trati 26 tak, aby vyhovovala této soupravě a i stávajícím.

K provozu souprav LF+RP by mělo dojít poté co Strašnice přijdou o 14T a na garance linky 26 či 22 tedy nebudou nasazovány. Takže je to za ně náhrada. K hromadnému zatažení vozů T6 do SA a 14T do MO (z linek do nových vozoven) by mělo dojít někdy začátkem března snad...

DavidD
Uživatel

Příspěvek od DavidD » 14.2.2008 22:24

radek31 píše:
DavidD píše:Tak jsem se dal do bádání. Celou dobu mě nesedělo, že by wana nemohla jezdit v soupravě. A dospěl jsem k názoru, že by to nemohlo mít vliv na blokování vyhybek. Jelikož délka wany je 16200 mm, T3 15200 mm,T6 16100 mm. Z toho plyne, že souprava T6 je delší než wana+T3. Pokud přijede souprava T3 na odblokovací kontakt a nemá 2. vůz, dojde k odblokování. Souprava T3 Z:arrow: 1. vůz na odblokovacím kontaktu a 2. vůz na přidržovacím kontaktu Z:arrow: výhybka zablokovaná až do doby než 2. vůz projede odblokovacím kontaktem. A teď mi vrtalo co se stane, když přijede T6 s jedním pantografem :?: :?: Vzpomněl jsem si co mi říkal MR.Cross o výhybkách. Že díky příchodů T6 do Prahy byly tyto kontakty posunuty za výhybku, tak aby když T6 má 1. pantograf na odblokovacím kontaktu, tak již celá souprava byla mimo vyhybku Z:arrow: z toho plyne, že wana s T3 již musí mít také poslední podvozek za vyhybkou(jelikož je kratší). Důvod proč zůstaly přidržovací kontakty je možnost provozu trojic T3.
je moc pěkné jak jsi to rozepsal, ale bohužel jsi nepochopil systém jaký v Praze máme
už jsem to tu podrobně popisoval asi 3x, tak si to buď najdi nebo popřemýšlej nad tím co ti teď napíšu: hlavní problém je v tom, že souprava wana+T3 odblokuje 2x
No jo to máš pravdu, na to jsem zapoměl...

radek31
Moderátor

Příspěvek od radek31 » 14.2.2008 22:14

DavidD píše:Tak jsem se dal do bádání. Celou dobu mě nesedělo, že by wana nemohla jezdit v soupravě. A dospěl jsem k názoru, že by to nemohlo mít vliv na blokování vyhybek. Jelikož délka wany je 16200 mm, T3 15200 mm,T6 16100 mm. Z toho plyne, že souprava T6 je delší než wana+T3. Pokud přijede souprava T3 na odblokovací kontakt a nemá 2. vůz, dojde k odblokování. Souprava T3 Z:arrow: 1. vůz na odblokovacím kontaktu a 2. vůz na přidržovacím kontaktu Z:arrow: výhybka zablokovaná až do doby než 2. vůz projede odblokovacím kontaktem. A teď mi vrtalo co se stane, když přijede T6 s jedním pantografem :?: :?: Vzpomněl jsem si co mi říkal MR.Cross o výhybkách. Že díky příchodů T6 do Prahy byly tyto kontakty posunuty za výhybku, tak aby když T6 má 1. pantograf na odblokovacím kontaktu, tak již celá souprava byla mimo vyhybku Z:arrow: z toho plyne, že wana s T3 již musí mít také poslední podvozek za vyhybkou(jelikož je kratší). Důvod proč zůstaly přidržovací kontakty je možnost provozu trojic T3.
je moc pěkné jak jsi to rozepsal, ale bohužel jsi nepochopil systém jaký v Praze máme
už jsem to tu podrobně popisoval asi 3x, tak si to buď najdi nebo popřemýšlej nad tím co ti teď napíšu: hlavní problém je v tom, že souprava wana+T3 odblokuje 2x

Odpovědět